1995-2006, 11. évf. #030 

zine
Sir Dan, the Buzi

Kósa Dániel - Sokat vitatott, híres és hírhedt mixtape-kritika sorozatunk visszatér, ráadásul egy rakás infantilis punkkal, egyenesen a magyar internetes punkélet egyik központi figurájának tollából.

Pándi úr cikkét elolvasva azonnal beugrott, hogy nekem is van mixtape-em, 1996-ból, Summer Hits '96 címmel. Gyorsan elõ is kaptam a kazettagyûjteményembõl, és ajánlatot tettem a Matulának egy cikk megírására. Halvány betûkkel a cím mögött ez áll: "by SDB". SDB = Sir Dan, the Buzi, ez volnék én. A 90 perces kazetta dugig van pánkoskodásom elsõ éveinek nagy kedvenceivel, a zenekarok nevei összevissza felírva a borító hátoldalára, belül pedig a számcímek sorakoznak. Lefújtam a port a magnómról, majd behelyeztem a mixtape-et...

A oldal

1. Tankcsapda - Jönnek a férgek
Erõs kezdés. Az egyik legelsõ "kemény" zene, amit hallottam, ez úgy '95 körül lehetett. Ezt a számot naponta 15-20-szor hallgattuk meg egy iskolai táborban, így természetesen a szöveg is megy végig. Részegen még mostanában is elõvesszük néhány hangulatosabb bulin. Megszereztem az albumot, majd késõbb a demo-t is rendszeresen hallgattam. Aztán nagyjából ennyiben ki is merült a Tankcsapda nálam. Hogy mirõl szól a szám? Az nem teljesen világos...
Nagyon sokáig nem értettem, vajon mi a túrónak kellhet valakinek CD, amikor egy kazetta is tökéletesen szól. Mai füllel hallgatva azért ezt így már nem állítanám.

2. Green Day - Welcome to Paradise
A Dookie a legeslegelsõ punk kazettánk volt, öcsém vette. Igazából nem nagyon értettem az egész felhajtást, aztán egyszer végighallgattam az egészet, és utána még vagy százszor. Green Day-es lettem, és punk. Dalszövegek itt is mennek végig természetesen. A legelsõ CD-m is Green Day volt, a Kerplunk. Igen meglepõdtem az osztrák lemezboltban (ami 3x akkora volt, mint bármelyik magyar), mivel itthon hallani sem lehetett a Dookie elõtti lemezekrõl.

3. Nirvana - Milk It
Abban az idõben a Nirvana is menõ volt. Nekem mondjuk nem volt Nirvana pólóm, meg túl sok fekete cuccom sem, hogy abban nyomulhassak, de egy Dani nevû srác (aki tök feketében járt), megmutatta a Nirvana kazettáit, és tényleg nem voltak rosszak. Most hallgatva már nem tudom, mi ebben a nagy szám. A Nirvana-ról amúgy is mindig az Érdekfeszület együttes Kurt halott-ja ugrik be, alapvetõ szerzemény. A dalszövegek a Nirvana esetben nem voltak nyilvánvalóak, de sikerült megszerezni az összeset, valaki letöltötte az Internetrõl(!), aztán lehetett kézzel kiszedegetni a html tag-eket, és kinyomtatni mind mátrixnyomtatóval. Eltartott egy darabig.

4. Sex Pistols - Anarchy In The UK
Hát igen, még mindig megdobogtatja a szívem a punkok legfontosabb himnusza. Egy lemezboltban nézegettük a rohadt drága Pistols CD-ket, aztán az egyik osztálytársamnak sikerült megszereznie a Never Mind the Bollocks-ot másolt kazin, amit természetesen rongyosra hallgattam. Anarchy, destroy!!!

5. Bad Religion - Punk Rock Song
Elég szégyen, de a Bad Religion-t a Viváról ismertem meg, ezzel a számmal. Állítom, hogy nagyon fontosak az ilyen populáris számok, populáris zenekarok, amiket a TV is elbír. Az akkori pop-punk hullám nélkül valószínûleg soha nem ismertem volna meg ezt az egész mozgalmat, és jelenleg valamilyen diszkóportál vagy akármi szerkesztõje lennék. Az elsõ szám a kazettán, aminek jelent is valamit a szövege.

6. The Offspring - L.A.P.D.
A divat-Offspringesek csak a Smash-tõl kezdõdõ munkásságot ismerték, én viszont már akkor is az "én ismerem, te viszont nem" mozgalom tagja voltam, nekem megvolt az Ignition is, amin legalább olyan jó számok találhatóak, mint az azt követõn, mellyel befutott a banda. A Los Angelesi rendõrökrõl írt szám igazán slágeres, és az albumon elõtte található No Hero-val együtt nagy kedvenceim voltak.

7. Green Day - Brain Stew + Jaded
Kevés pánkos zenekart ismertem akkoriban, így ismételnem kellett a kazetta elkészítésekor... A Brain Stew és a Jaded két szám, de mindig együtt szólalnak meg. Még a klipjük is egybe van fûzve. A Brain Stew-ban az a jó, hogy iszonyatosan egyszerû, pár hangot ismételgetnek, a Jadedben meg az, hogy nagyon gyors, és lehet rá nyomni a pogót.

8. Tankcsapda - A legjobb méreg
"Egy szemétdombra szültek, de õk is kikészültek..." Komolyan, mennyire nevetségesek ezek a szövegek? Akusztikus kezdés, együtténeklés, aztán megint indul a pogó. Pepsi Sziget, '96. Az elsõ Szigetem. Akkoriban még nem volt high-tech, lefedett tánctér. Hatalmas porban tomboltunk a tömegben. Mostanában már az is meglepõ, ha egy kis koszos taknyot bányászik ki az ember az orrából egy hét Sziget után. Akkoriban kimoshatatlan ruhákat tudtam hazahozni. Pedig akkor még nem is vedeltem. "Az élet a legjobb méreg" - mekkora igazság!

9. Prosectura -
Egy újabb kedvenc. Számcím nem szerepel a borítóban. Akkoriban a Sátán sátán hátán volt a menõ, nekem eleinte csak ez az egy volt meg... Google még nem volt, de most segített, így egy mozdulattal megtaláltam a címet: Egydurcásnagyfiú. Ezt a számot szerintem nem is hallottam kb. '97 óta. Furcsa, hogy pont ez került rá a válogatásra, nem is sláger. Az egyik elsõ punk bulim a Total Car-ban volt, Prosectura. Nagyon nagy élmény volt, ráadásul sikerült elintéznünk, hogy az azévi gólyabálon is játsszanak a sulinkban a Barackca és az Akasztott Denevérek társaságában. Ez egy jó sztori, de már jön a következõ szám...

10. Nirvana - Rape Me
Azért a Rape Me-t még ma is élvezhetõnek tartom. Fogós dallamok, érdekes szöveg... Mintha mostanában alábbhagyott volna a Nirvana hullám, emlékzenekarok is ritkán játszanak...

11. The Offspring - Self Esteem
Alap sláger! Lalalalalaaaa... Természetesen szótáraztam a szövegeket jó tanulóként, így megtanulhattam az "önbizalom" szó angol megfelelõjét, és átérezhettem az önbizalom nélküli srác történetét.

12. Prosectura -
"Te kicsi bogár/ gyere ide már/ hamar ide szállj/ te kicsi bogár x4
AZÉRT, HOGY JÓÓÓL KITAPOSSAM A BELEIDEEEEEET!!!!"
(A szám címe egyébként: Egytartalékbogár)

13. Sex Pistols - God Save The Queen
Az elõbbi rövidke felvezetõ után egyenesen belecsapunk a Sex Pistols másik slágerébe. Bárki bármit mond, a Sex Pistols nagyszerû zenét játszott annak ellenére, hogy egyáltalán nem tudtak zenélni. NO FUTURE!

B oldal

14. Nirvana - Smells Like Teen Spirit
Kaptam kölcsön az osztálytársamtól egy HBO-ról felvett Nirvana filmet, ebben szerepelt a jelenet, amikor az õrjöngõ tömeg tart a Nirvana koncertre, a riporter megállít egy rajongót, és megkérdezi tõle, mi a kedvenc Nirvana száma. A válasz: Seems Like Teen Spirit. Szerepelt még egy jelenet a filmben, amikor Cobain be akar ugrani a tömegbe, de nem igazán sikerül és a szekusok elkezdik ütni. Ez nagyon tetszett. Aztán csak évekkel késõbb láttam, hogy még ennél is nagyobb õrület is lehet a színpadon, például egy Dead Kennedys koncerten.
Bár ezt a számot hallottam már néhányszor, fogalmam nincs, mirõl van benne szó. Az viszont biztos, hogy az akkori rockdiszkók elengedhetetlen darabja volt.

15. Green Day - Longview
A Green Day még a Bravo-ban is szerepelt, kedves osztálytársaim (ez még általánosban volt) hoztak nekem Green Day posztert, meg a Basket Case lefordított szövegét, ami mondjuk nem igazán sikerült, kimaradtak sorok, meg ilyesmi, de akkor is menõ volt. Természetesen a Green Day klipek is futottak. Nagyon halványak az emlékeim, de mintha a Longview-ban egy lakást is szétbasztak volna. Amúgy itt a magát halálra unó fiatalságról esik szó.
Tényleg, azt tudjátok, mit jelent a Green Day neve? Akkoriban az terjengett, hogy ez egyfajta kábítószer, aztán pár évvel késõbb megtudtam/rájöttem, hogy a zöld nap az olyan, amikor egész nap be vagy tépve. Tök jó.

16. The Offspring - Out On Patrol
Ezt a számot sem hallottam már vagy 5 éve, és nem is nagyon ismerõs. Az elsõ albumukról való...

17. Nirvana - Lithium
Lassú kezdés, aztán meg bedurvul és lehet jeeee-zni. Kezdek rájönni, hogy a Nirvana zenéje nem túl izgalmas.

18. Sex Pistols - Don't Give Me No LP, Child
Ebben a számban az indító basszusszóló az igazán király, meg Rotten jellegzetesen undorító hangja. Volt jópár éve egy magyar zenekar Sex's Pistols néven, õk nyomtak Pistols tribute esteket beöltözve, remek élmény volt.

19. Green Day - Basket Case
A szám, ami megváltoztatta az életemet. Ez így kicsit túlzásnak tûnik, de akkor is. Pánkrokkerkedésem alapja, az örök sláger. Fantasztikus. Ez sem szól amúgy semmirõl, de jó dallamos és persze pánkos, ami nagyon fontos. Manapság már csak kareoke-bulikon tûnik fel sajnos.

20. Tankcsapda - Tudok egy munkát
Enyhén szólva mosolyogtató a szöveg, de legalább jól meg van írva. Komolyan, mi értelme drogokról, fegyverekrõl, bérgyilkosokról keménykedõ számot írni a 90-es évek közepén Magyarországon? "Te leszel a fõnök, ha megéred." Hahahahhaaa.

21. Alvin és a Mókusok - Eszmerendszer
A kazi végére szorult az Alvin, akkor szereztem be az elsõ albumot, amirõl egy pár soros Metal Hammer ajánlót találtam, ez keltette fel az érdeklõdésemet. Ekkor még nem igazán ismerte senki az Alvint, így slágerek sem voltak. Így történhetett meg, hogy a válogatásra nem a címadó Jézusnak volt-e szakálla, vagy a Kurva élet került fel, hanem két azóta már szinte teljesen elfeledett szám. Igazi pörgõs, dühös punk-rock csúnya szavakkal. Szövegkönyvet nem mellékeltek, azóta is több sornyi halandzsával keverve él bennem a számok szövege, mivel sokszor nem lehetett érteni, Alvin mit énekel.

22. Nirvana - Floyd The Barber
Úristen, minek raktam ennyi Nirvanát a válogatásra??

23. The Offspring - Bad Habit
Sláger a Smashrõl, nagyon lassú basszusfutamokkal kezdõdik, majd Dexter kezd el énekelni rá. Aztán persze begyorsul. Igazi roadmovie hangulatú szám, megy a fickó a kocsival, fegyver a kézben, nyomulás. A legjobb rész benne az, amikor belassul az egész, és Dexter ezt kiabálja: "you stupid dumb shit goddamn motherfucker". Persze ilyen hosszút nem bírtam megjegyezni, de akkor is nagyon-nagyon menõ volt!

24. Green Day - Bab's Uvola Who
Na ez mi? Nagyon-nagyon rég nem hallottam, de a legérdekesebb, hogy a Google sem hallott még errõl a számról. És meg is van a végére a megfejtés, a helyes cím: Bab's Uvula Who. Ennyi.

25. Alvin és a Mókusok - Ami neked jó
Akkoriban csak álmodtunk Alvin koncertekrõl, nagyon ritkán jutottak el Budapestre, szinte csak az évente megrendezett Kamikaze fesztiválon láthattuk õket, akkor viszont tomboltunk keményen. Sõt, volt Alvin pólóm is, a legelsõ, amit a zenekar tagjaival dedikáltattam a Patkánylyukban. Mivel S-es volt, én meg legalább M-es, kivágtam a mintát, és rávarrtam piros cérnával egy fehér pólóra. Nagyon jól nézett ki.

26. Prosectura -
Egymilliomosliliomos. Az eredeti Milliomos Liliomos átdolgozása. Már akkor ismertem a szövegét, amikor még azt sem tudtam, mi az a punk-rock, mivel a kémia teremben a padra fel volt vésve. Igazi pedo szám, remek zenével. A poénpunk zenekarok közül egyértelmûen a Prosectura a leghitelesebb, az utánuk következõ többszáz szerencsétlen kópia meg sem közelíti õket.

27. Bad Religion - Come Join Us
Libabõr effektus. Tökéletes zárása a kazinak. Sláger, együtténeklés...










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum