1995-2006, 11. évf. #009 


Hírügynökségi jelentések

Matula Press - Petöfi Sándor gatyában táncolt... Perli Gheorghe Hagit a MEH... Országot értékelt Nagytestvér Billy... Felosztotta egymást közt a magyar szavakat a kettészakadt Írószövetség... Friderikusz súgott Medgyessynek... Nóci nevet változtat.

PETÕFI SÁNDOR GATYÁBAN TÁNCOLT

BUDAPEST (2004. február 11.) - Taxner-Tóth Ernõ, a neves Kölcsey-kutató, irodalomtörténész és publicista Petõfi Sándorral kapcsolatos felfedezést publikált. Petõfi sohasem tartozott kutatási területéhez, azonban egy reformkori irodalmi kör levelezését vizsgálva fontos adatot talált a lánglelkû költõrõl. Kutatásai szerint az 1844-es reform-országgyûlésrõl a következõket írta Tölcsváry Ferenc jurátus szerelmének, Ferenczy Ilonkának, az akkor még mindössze 21 éves költõvel kapcsolatban: "Petõfi pediglen megfogá barátit hunczut mód, a Casino mondott helyiségében tánczba fogá, tsak úgy pendelyben, und es war wirklich spaß, wie einen idiot, már megbotsásson kedves! Ah, Petõfi letolá ihnen Hosen, és tsak úgy gatyába' tánczolt, cum Patria et Deo kiáltá, und er hat nur getanzt, wie eine Affe. Nevetett még Batthyány is, pediglen excellenciája nem szeret megmutatkozni duhajok közibe."

Ezzel Taxner-Tóth bizonyítottnak látja, hogy Petõfi legalább egy ízben valóban gatyában táncolt. Taxner-Tóth tanulmányában rámutat, hogy az errõl szóló, széles körben ismert gyermeteg versike nem válik ettõl a ténytõl hitelessé, hiszen Szendrey Júlia bugyiban való nyilvános megjelenése teljesen kizártnak tekinthetõ, ráadásul a Lumiére fivérek csak jóval Petõfi halála után találták fel a mozit.

PERLI GHEORGHE HAGIT A MINISZTERELNÖKI HIVATAL

BUDAPEST / BUKAREST (2004. február 8.) - Jogi lépéseket tesz a Miniszterelnöki Hivatal minden idõk legnagyszerûbb román futballistája, Gheorghe Hagi ellen. Az elõreláthatóan nemzetközi jogászok tucatjainak munkát adó per tárgya a "Kárpátok Maradonája" titulus birtoklása.

A rejtélyes üggyel kapcsolatban teljes a hírzárlat a MeH-ben, a Matula Magazinnak többszöri próbálkozás árán sem sikerült kiderítenie, hogy milyen tervei lehetnek a magyar államnak az eddig kizárólag a román válogatott, a Barcelona és a Real Madrid egykori sztárja által használt elnevezéssel. Informális csatornákon keresztül azonban úgy értesültünk, a Kis Péter által vezetett kancellária az MSZP európai uniós választási kampányában szán központi szerepet a Kárpátok Maradonája kifejezésnek. Ion Traianescu, Gheorghe Hagi szóvivõje Bukarestbõl elmondta, eszük ágában sem áll átengedni a "védjegy" használatát, "különösen nem a magyar államnak, mivel ez sok román állampolgárt sértene".

ORSZÁGOT ÉRTÉKELT NAGYTESTVÉR BILLY

BUDAPEST (2004 február 16.) - Medgyessy Péter jelenlegi és Orbán Viktor egykori miniszterelnök után országértékelõ beszédet tartott Nagytestvér Billy is. A harminc centiméteres mûfasz alapvetõen elégedett Magyarország helyzetével, ugyanakkor néhány aggasztó tendenciára is felhívta a figyelmet.

FELOSZTOTTA EGYMÁST KÖZT A MAGYAR SZAVAKAT A KETTÉSZAKADT ÍRÓSZÖVETSÉG

BUDAPEST (2004. február 16.) - Hónapokig tartó vita után megegyezett egymással a Nemzeti- és a Posztmodern Írószövetség, amikor hétfői maratoni tanácskozásukon döntés született arról, felosztják egymás közt a "költői szemmel amúgy is irdatlan gazdagnak tartott" magyar szókészletet. A döntés szerint visszamenőleg ugyan nem javítják át az írók saját könyveiket, de a jövőben "posztmodern" és a "nemzeti" íróknak, költőknek is más-más szavakkal kell dolgozniuk. A döntés nem érinti az általános kötőszókat és igekötőket, de például az "ámbár" szót nem használhatja többet Parti Nagy Lajos, Görgey Gábor, Hernádi Gyula és még sokan mások.

A Magyar Írószövetség az év elején szakadt ketté, miután a tagság egyik fele sérelmezte, hogy a költő, és a szövetség elnökségi tagja Döbrentei Kornél a január 11-én a Tilos Rádió előtt tartott polgári körös tüntetés felszólalójaként antiszemita felhangokat ütött meg. Döbrentei nem kért bocsánatot, azzal védekezve, hogy amit Görgeyék kódolt antiszemitizmusnak tartanak, az a nemzeti későmodern irodalom sajátja, amit "a posztmodernek amúgy is csak lábjegyzetekkel, a narratíva szétdarabolásával képesek kifejezni". A késhegyig menő vitában a tagság egy része kivált, és megalapította a Posztmodern Írószövetséget, mire a Magyar Írószövetség felvette a magyar helyett a nemzeti jelzőt.

FRIDERIKUSZ SÁNDOR SÚGOTT MEDGYESSYNEK

BUDAPEST (2004. február 10.) - A 2002-es választások elõtt tartott Orbán-Medgyessy vita idején Medgyessy Péter frappáns fogalmazása megdöbbentette a politológusokat is. Medgyessy Péternek azóta sem sikerült olyan könnyedén megfogalmaznia gondolatait, mint azon az estén, a Budapesti Közgazdasági és Államigazgatási Egyetem elõadótermében. A Matula Magazin kiderítette, hogy Medgyessynek titkos segítõtársa akadt. A miniszterelnök fülébe apró mikroportot helyezett el a vita elõtt Doncsev Klára (Gyurcsány Ferenc felesége, az MSZP akkori kampányfõnöke), amelyen keresztül Friderikusz Sándor súgott a miniszterelnök-jelölt fülébe. Friderikusz késõbb több szerzõdést, és heti 40 reklámspotot kapott a Magyar Televízióban új mûsorához, a Szólás Szabadságához, melynek elsõ vendége a miniszterelnökké választott Medgyessy Péter volt.

NÓCI NEVET VÁLTOZTAT

BUDAPEST (2004 február 6.) - "Egy vesszõ nekem kevés!" - felkiáltással Nóci, a Való Világ 1 és 2 mûsorvezetõje megváltoztatta a nevét. Mostantól egy vesszõvel kiegészítve magát felvette a Nõci becenevet. Nõci szerint háromnak már nincs hely benne, ezért nem várható újabb átkeresztelés.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum