1995-2006, 11. évf. #039 

hazád
Fantasy League Kampány
VOKS 2006

Matula Magazin Electronic Sports Inc. - Itt van, itt van, itt van újra ójeee! Talán még jobb lesz, mint 2002-ben, pedig akkor volt egy olvasói levél a Népszabadságban, hogy valami nyugdíjas mutter átment a szomszédba kölcsönkérni egy kis sót, de a másik nyugger nem adott neki, mert õ nem volt hajlandó Orbán Viktorra szavazni. Õszintén bízunk benne, hogy megint ennyire jól fogunk bulizni, és a kollektív szórakozáshoz most mi is hozzátesszük a magunk kampányeszközét, játsszon mindenki a Fantasy League Kampány 2006 Deluxe Editionnel!

A fantasy league-típusú játékok lényege, hogy a játékos összeállít egy valódi szereplõkbõl álló képzeletbeli csapatot, majd a csapattagok való életben nyújtott teljesítménye alapján gyûjtögeti a pontokat képzeletbeli csapatának. Szokás ilyet játszani futballbajnokságokkal, rockegyüttesekkel, akármivel, tudtunkkal magyar politikai témájú játék még nem létezik. Ha még mindig nem lenne világos: kicsit olyan, mint a Championship Manager. Ha még ezzel sem dereng semmi, akkor inkább vágjunk is bele a dologba.

A játékosoknak nem kell semmi mást csinálniuk, mint az alábbi tíz kategória mindegyikébõl választani egy-egy szereplõt a csapatukba, majd a kampány eseményeit figyelve gyûjtögetni a pontokat aszerint, ahogy ez egyes kategóriák végén le van írva. A pontverseny 2006. január elsején indul, és akkor ér véget, amikor a 2006-os országgyûlési választások után megalakul a Magyar Demokratikus Népköztársaság új kormánya.

Bárki állíthat össze csapatot, magán- és jogi személyek egyaránt, felõlünk akár komplett részvénytársaságok is nevezhetnek. E cikk végén a Matula két, belpolitikailag és virtuális játékilag egyaránt edzett szerzõje mutatja be a saját csapatát, ezeket egy-az-egyben lekopírozni nem ér. Ha minden világos, kezdhetjük is a játékosok bemutatását.

Miniszterelnökjelölt


Gyurcsány Ferenc
Magyarország jelenlegi miniszterelnöke, vidéki gyerek nagy szívvel, kevés ésszel. Ha nyer 2006-ban, õ lesz az elsõ miniszterelnök a rendszerváltás után, aki hatalmon tud maradni. Sikoljunk el afelett, hogy a hatalmat egy csakis az MSZP-ben elképzelhetõ puccsal szerezte meg.

Orbán Viktor
Már egyszer õ is volt miniszterelnök, 1998-2002-ben. Egymillió embernek most is az, Kádár János óta a legtöbb embert politikai célból megmozgató személyiség. Õ a démon, a köpönyegforgató, a V betû, Antall József örököse, Berlusconi jóbarátja, a csodacsatár és valószínûleg az egyetlen ember a világon, aki le tudta gyõzni Torgyán Józsefet.

Pontozás
Miniszterelnökjelölt kormányt alakít: +100 pont
Miniszterelnökjelölt koalíciós partner segítségével kormányt alakít: -10 pont
Miniszterelnökjelölt kormányt alakít és abszolút többséghez jut:+50 pont
Miniszterelnök a választások után bejelenti, hogy visszavonul a politizálástól: -100 pont


Párt

MSZP
Négy éve legalább hatalmon vannak, sokak szerint 1948 óta folyamatosan. Elvileg mindennek mellettük kellene szólni, ám valamennyi magyar párt közül õk vonultatják fel a legtöbb futóbolondot és egyszerû tolvajt. Ha végre sikerül a feladatra koncentrálniuk, megint nyerhetnek, ha nem, akkor jöhet az 1998-asnál is nagyobb pofáraesés.

SZDSZ
A hol a helyem, ki vagyok én, mit akarok típusú kérdéseket egyre halkabban boncolgató kis párt, amely grimaszolva bújik meg a szocialisták ülepe mögött, éppen tizenegy éve. A nagy kérdés, hogy a rendszerváltás leghangosabb bagázsa képes lesz-e újabb négy évig felvenni a bizottsági helyek után járó fizetéseket, vagy mindenki kereshet egy kutatóintézetet magának, ahol szintén nem kell kora reggel bejárni dolgozni.

MDF
Rövid ideig érdemtelenül nagy, ma már megérdemelten észrevehetetlen párt, mondanivaló és karizma nélkül, már ha nem számítjuk Dávid Ibolyát, bár mondanivalója nekik sincs. Céljuk a parlamentben maradás, ami igen nehéz feladat lesz különösen annak fényében, hogy évek óta senki nem találkozott egyetlen MDF-szavazóval sem.

FIDESZ
Egy tábornak az egy zászlaja, a párt, amelyik minden ciklust több képviselõvel fejez be, mint amennyit bejuttatott. A Fidesz szivacsként szívja magába a különbözõ szervezetecskéket, és a leginkább központosított politikai erõ Magyarországon. Ha a nyugdíjasoknak és a szegényeknek nem lesz kedvük szavazni, akkor újra kormányra kerülnek, ha nem, akkor lehet, hogy megtörik Bibó szakkollégisták páratlan karrierje.

HARMADIK ÚT
A mindenkori magyar szélsõjobboldali rovásírós párt szerepét ezúttal a Jobbik vállalta magára, közösködve azzal a MIÉP-pel, amelyet éppen õk túrtak ki ebbõl a pozícióból. Az ó- és nu-magyarok összefogása még mindig nem egy Le Pen-féle modern hülyeségpárt, de legalább elindultak a modernizálódás útján, biztos lesznek szép plakátjaik meg minden.

Pontozás
Párt bekerül a kormányba: +50 pont
Párt egyedül alkotja a kormányt: +20 pont
Párt egy koalíció meghatározó szereplõjeként kerül be a kormányba: -10 pont
Párt egy koalíció kisebb szereplõjeként kerül be a kormányba: -20 pont
Párt kiesik a parlamentbõl: -50 pont
Párt eleve nem volt a parlamentben, és nem is jut be: -30 pont
Párt bejut a parlamentbe úgy, hogy korábban nem volt bent: +40 pont
A párt minden egyes parlamentbe jutó képviselõje után +1 pont jár


A párt ökle

Kövér László
Sokak szerint õ fogta ki a szelet a Fidesz vitorlájából 2002-ben, amikor kötélrõl meg gerendáról beszélt. A szigorú ember már a szakkollégiumban is keményebb felvételit akart, az ország élõ lelkiismerete és testneveléstanára lehetne egyszerre. Állítólag azért volt rövid ideig titkosszolgálati miniszter, hogy ráijesszünk a szlovákokra. A baloldal mumusa kétségtelenül a legszórakoztatóbb ököl a magyar politikában, olyan szavakat adott a közéletnek, mint például "panelproli".

Áder János
A bajszos hülyébõl fokozatosan az agresszív bajszos hülye szerepébe átlépõ Áder a 2006-os kampány egyik nagy ígérete. Ha a Fidesz a háttérbe kényszeríti Kövért, minden bizonnyal neki kell majd játszani Orbán Viktor jó rendõre mellett a rossz rendõrt. Ha sikerül értelmesen megtanulnia magyarul, szórakoztató perceket fog szerezni mind pártja híveinek, mind a szépre fogékony szélesebb közönségnek.

Szekeres Imre
"Szekér" az MSZP fõnixmadara, Horn, Medgyessy és Gyurcsány mellett is képes volt újra és újra fontos pozíciókat szerezni. Hiába akar folyton pártelnök lenni, a kommunista aparatcsikokat idézõ szürkén idegesítõ stílusa, közhelyes kötözködése az örök második-harmadik helyre kényszeríti. Erõs ambíciója miatt várhatóan sokszor fog szerepelni, és ütõs mondatokkal száll majd síkra a baloldali értékek mellett lehazugozva / lefasisztázva a Fideszt.

Horn Gyula
Ne tévesszen meg senkit, hogy Hornról két éve senki nem tudja, hogy hol és mit csinál. A Németországot egyesítõ, rendkívül tömpe ujjakkal rendelkezõ politikus garantáltan elõ fog kerülni a kampányban, és ha már elõkerül, minden bizonnyal neki is áll fát vágni. Orbitális baromságaiból jut majd az ellenfélnek és saját pártjának egyaránt, az SZDSZ-nek meg pláne, de hát ugye ilyen helyzetekben repül a forgács is.

Kuncze Gábor
A politika Galla Miklósa biztos mond majd sok frappánsat a nehézkes tévévitákban és a szellõs sorok elõtt tartott nagygyûléseken. A bajszos tréfamester faarccal elmorgott poénjai valószínûleg nem adnak garanciát az öt százalék elérésére, de ha sikerül Répássy Róbert leelefántozásánál is ütõsebb csattanókat felhörögnie, akkor azt is elnézhetjük, ha minden mondatát úgy kezdi majd, hogy "mi, liberálisok".

Herényi Károly
Hogy Herényi mennyire képes ökölként viselkedni, az csak most fog kiderülni, de valakinek az MDF-bõl most már muszáj lesz, és ez a lángosképû komolyabb jelöltnek tûnik, mint Gémesi György vagy Csapody Miklós. Herényi Anettkát máris a parlamentbe juttatta, és bízhatunk benne, hogy házmesterrel keresztezett taxisofõri alapállásából futni fogja még hasonlóan látványos megmozdulásokra.

Pontozás
A párt öklének pártja kormányra kerül: +30 pont
A párt öklének pártja kiesik a parlamentbõl: -20 pont
A párt ökle által a köztudatba bedobott szó vagy kifejezésrõl publicisztika születik valamelyik országos napilapban: +3 pont
A párt ökle által a köztudatba bedobott szó vagy kifejezés az utolsó szaros kocsmában is a közbeszéd része lesz: +10 pont




Pelczné Gáll Ildikó
A borsodi bombázót a Fidesz azért emelte a közvetlen pártelitbe, hogy bebizonyítsa: a magyar anyák is vihetik valamire. Pelczné, aki civilben órákat ad a világhírû miskolci egyetemen a bizalmat azzal hálálta meg, hogy bebizonyította, õ biztosan soha nem viszi semmire. Arca annyira jellegtelen, hogy Orbánék ma már talán a neurológusok álmát, Szalai Annamáriát, vagy a kiflitolvaj MILF-et, Selmeczi Gabriellát is visszasírják.

Lendvai Ildikó
Az úttörõtábor-vezetéséhez szükséges összes kvalitással rendelkezõ frakcióvezetõ talán idézi majd Micimackót megint. A napközis tanárok frusztráltságával elõadott osztályfõnöki óráit egy országnak szánja tanulságul. A kérdés, hogy az általános iskolás élményt kedves nosztalgiával vagy fáradt grimasszal fogadják-e a választópolgárok. Ildikó néni már csak akkor lenne hitelesebb politikus, ha olyan nejlon-köpenyt hordana, amin kicsi folt keletkezik nyaranta hónaljnál.

Szili Katalin
A nõ, aki nem lett köztársasági elnök, és aki lezsákmányszerzõzte Gyurcsány Ferencet, amikor a megtámadott még csak sportminiszter volt. Hiába volt tehát a Ház elnöke négy évig, sok pofont kapott az egyébként erõs baranyai szocialista lobbi fõnöknõje. Ambíciói ismertek, és ennek fényében neki a minél rosszabb a jobb. Akkor törhet fel, ha a mostani szoci vezetés bukik. Ezért a vitatott nyelvtudású úrhölgynek talán csak félszívvel kéne drukkolnia az elmaradhatatlan stóla mögött.

Dávid Ibolya
Mi Dávid Ibolya titka? - kérdezik suttogva meglett férfiak, huszonéves bikák és éppen csak pubertáló kiskamaszok. Mit tud ez a hülye kalapokat viselõ, közepes képességû nõszemély, amivel évek óta Magyarország egyik legnépszerûbb politikusa lehet? Ibolya 2006-ban amazonként indul élete talán utolsó komoly politikai csatájába, vesztenivalója semmi, a perverzek vegyenek elõ egy csomag papírzsebkendõt.

Pontozás
A nõ pártja kormányra kerül: +30 pont
A nõ pártja kiesik a parlamentbõl: -20 pont
A nõ miniszteri posztot kap a következõ kormányban: +40 pont
Honvédelmi- vagy pénzügyminiszteri poszt: +5 pont
Egészségügyi- vagy esélyegyenlõségi miniszteri poszt: -5 pont
Egészalakos fotó valamelyik bulvárlap címlapján: +15 pont
Egészalakos fotó valamelyik nõi magazin címlapján: +10 pont
Egészalakos fotó valamelyik férfimagazin címlapján: +150 pont


Fiatal titán

Szijjártó Péter
A Fidesz Gyurcsány-felelõse majdnem olyan idétlenül kezdi politikai karrierjét, mint Rogán Antal, csak Szijjártónak egyáltalán nincs humorérzéke, ezért minimális az esélye a fejlõdésre. Rajta keresztül könnyen megrajzolhatjuk a rendszerváltás után politikába belépõ fiatal tipikus portréját: egy szolgalelkû, kreativitás nélküli fiatalember szeretne fontos lenni. A kampány alatt biztos tart majd hetente négy sajtótájékoztatót, ami az MTI muszájból kiküldött tudósítójának nyomasztóbb élmény lesz, mint a napról-napra "most már tényleg leleplezett" Gyurcsánynak.

Gusztos Péter
Gusztos Péter színrelépéséig elképzelhetetlen volt, hogy öregedõ belvárosi zsidókon és kicsit fiatalabb unokaöccsein kívül bárki is az SZDSZ-ben akarjon politizálni, de ma már tudjuk, hogy létezik legalább egy salgótarjáni fiatalember is, aki így próbál kitörni a bányászvárosból. Gusztos õszinte lelkesedése mindig zavarbaejtõ, róla tényleg el tudjuk képzelni, hogy õszintén szereti a cigányokat.

Újhelyi István
BIT, Fibisz, csupa olyan mozaikszó, ami a szocialisták ifjú titánjának szocializációjához kapcsolódik. E közegben lett naggyá Zuschlag János és erõszakolták meg Tóth Bálintot, de maga Kis Péter kancelláriaminiszter is a KISZ e nyúlványaiból szakadt az országra. Újhelyi médiafelelõs és minden igaz rá, amit Szijjártó kapcsán a kezdõ politikus általános portréjáról leírtunk. Õk a hazai közéletben Dumb és Dumber.

Pettkó András
A ma már csak nyolc taggal büszkélkedni képes MDF-frakció minden bizonnyal legtréfásabb tagja 38 évével már súrolja a fiatalság felsõ határát. Kedvenc témája azonban az ifjúságpolitika, ezért mindenképpen itt a helye a mezõnyben. A nevéhez fûzõdik a narkó helyett eperfagyit népszerûsítõ kampány, és az õ gyerekei járnak állítólag olyan baráti társaságba, amely kiveti magából a drogosokat.

Schmitt Pál
Az ember, aki nem is szavazta meg a Los Angeles-i olimpia bojkottját. A nagyra nõtt egérre emlékeztetõ volt svájci nagykövet azért fiatal, mert ez az elsõ országgyûlési kampánya, és olimpiai bajnokhoz méltóan nagyon is jól tartja magát. A függetlenségét felajánló kedves apukát ugyan a budapestiek torkán négy éve nem sikerült lenyomni, de örökké derûs sportemberi optimizmusa elhozhatja azok voksait, akik irtóznak az izgalmas személyiségektõl.

Pontozás
A fiatal titán pártja kormányra kerül: +30 pont
A fiatal titán pártja kiesik a parlamentbõl: -20 pont
A fiatal titán miniszteri posztot kap a következõ kormányban: +40 pont
Belügy- vagy külügyminiszteri poszt: +5 pont
Sportminiszteri poszt: -5 pont
A fiatal titán nõügyeit részletesen tárgyalja a bulvársajtó: +20 pont
A fiatal titán megdug egy volt szépségkirálynõt, televíziós mûsorvezetõt vagy popsztárt: +40 pont


Zsidó

Deutsch Tamás
Ha egy zsidó okos akkor nagyon okos, ha meg hülye, akkor nagyon hülye, ez a Matula kedvenc mondása héber-ügyben, és hát mennyire igaz. Tamás buta, mint állat, és úgy egyébként sincsen neki nagyon túl sok jó tulajdonsága, már ha a felfokozott szemita libidójából származó házasságszédelgést nem tekintjük annak. Régen a Fidesz legszûkebb elitjéhez tartozott, és õ tulajdonképpen az egyetlen ember, akinek sikerült onnét élve kikerülni.

Fónagy János
Egy volt bencés diákot követett a közlekedési tárca élén, ezzel is jelezve szimbolikusan: a Fidesz nem náci párt. A nagybácsis külsõvel megáldott politikus Szabad György nyomdokain haladva bizonyítja, Mózes-hitû testvérei is lehetnek a magyar jobboldalnak. Mint örök jelkép a hetedik kerületben indul és neki kellett megmagyarázni, hogy ha Viktor Erdélyben a baloldal genetikájáról beszél, akkor nem arra gondol.

Petõ Iván
A kvintesszenciális magyar zsidó politikus, a mindig hisztérikus Bauer Tamás ellenpontja az SZDSZ-ben. Az egykor nagy párt egykori elnöke, a magyar politika egyik legszebb tripla leszúrt rittbergerét mutatta be, amikor az ország egykor leginkább kommunistaellenes bagázsát bevitte az MSZP-vel kötött koalícióba. Sajnos nõügyei nem olyan közismertek, mint a Demszky-Magyar swingerpárosnak, meg mintha kicsit el is lenne tûnve, de egy ekkora zsidó mindig okozhat meglepetéseket.

Suchman Tamás
A Hitközségben is funkciót vállaló egykori privatizációs miniszter az ántivilág utolsó rinocérosza. A vidéki ószeres zsidó típusát szinte teljesen kiirtották, de Suchman valahogy itt maradt nekünk, és Horn Gyula rá is bízta a nép vagyonának idegen kézbe adását. A magát nábobnak álcázó marcali vállalkozó furcsa bújócskát játszik a magyar politikában: hol hónapokig eltûnik és szinte már mindenki elfelejti, hol pedig hirtelen elõkerülve ismét fokhagymaszagot áraszt a napilapok címlapjáról.

Steiner Pál
Az éppen a belvárosi önkormányzatban puccsot elszenvedõ Steinert néhány hónapja még a Kiskörúton belül sem ismerte a kutya sem, erre tessék, ez a slemil pont attól lett híres, hogy a Fidesz közösen rúgta seggbe a Miéppel. Ilyen belépõvel még sokra viheti, biztos nagyon szeretne belügyminiszter vagy budapesti fõpolgármester lenni.

Pontozás
A zsidó pártja kormányra kerül: +30 pont
A zsidó pártja kiesik a parlamentbõl: -20 pont
A zsidó miniszteri posztot kap a következõ kormányban: +40 pont
Mûvelõdés-, pénzügy- vagy oktatásügyi miniszteri poszt: -10 pont
Honvédelmi-, titkosszolgálati miniszteri poszt: +10 pont
Származására célozgatva gúnyos cikk jelenik meg róla a kuruc.hu-n: +5 pont
Részt vesz egy antirasszista fáklyás felvonuláson: +5 pont


Csaholó publicista

Bayer Zsolt
A hegyes tollú publicista akkor ért a csúcsra, amikor egyszer nem akarták beengedni Romániába. A tehetséges sváb fiú a Brüsszelbe deportált Lovas István helyén tátongó ûrt próbálja betölteni, mostanában például õ is rákapott a levél-mûfajra. Orbán Viktor iránti feltétlen elkötelezõdését bizonyítja közös kényképük a szülõi ház falán.

Tóta W. Árpád
Az ember, aki minden szar tévémûsorról könyörtelenül megírja, hogy szar (kivéve ha csókosa, Sváby András cége gyártja), közéleti publicisztikáiban is nagyot alkot. Írásaiban valamiféle homályos társadalmi átrendezõdés kívánatosságáról értekezik, figyelmen kívül hagyva, hogy ha a forradalom eljönne, õt az elsõk között állítanák falhoz. Gimnazista korában egyáltalán nem voltak barátai, ezért Hitler-egyenruhában parádézott a tükör elõtt.

Lovas István
A Matula penfriendje az öngyûlölõ zsidó archetípusa, védtelen asszonyok rémálma, a Demokrata kolumnistája. Jelenleg távol szeretett Kárpát-medencéjétõl kénytelen véleményét megfogalmazni, és nem lehetünk biztosak benne, hogy ha nyer a Fidesz, akkor hazajöhet MTI-elnöknek.

Tamás Gáspár Miklós
Ha tinédzser lenne, bakancsot, piros cipõfûzõt., hosszú hajat és Nirvana-pólót viselne katonai, anarchiajelekkel díszített hátizsákja mellé. Mivel nem az, inkább csak a Népszavában és egyéb szélsõbaloldali szennylapokban publikál, nagyvonalúan megfeledkezve arról, hogy ´90-ben még ezüstfejû sétapálcával parádézott a parlamentben. Írásaiban saját, német nyelvû írásaiból idéz, visszafogottan méltató hangnemben.

Tölgyessy Péter
A középkorban a legzsarnokibb királyok is tartottak egy udvari bolondot, aki gúnyolhatta a koronás fõt. Orbán Viktor modern ember, ezért õ egy alkotmányjogászt, az SZDSZ volt elnökét tartja erre a célra. Tölgyessynek nem kell járnia frakcióülésekre, oda szavaz, ahova akar, és úgy szidhatja a párt elnökét, mintha az MSZP listáján lett volna hatodik. És ezért közpénzt kap.

Dési János
Lehet kerülgetni a témát, de az a helyzet, hogy Dési János egy patkány. Az isten szerelmére, hogy írjuk körül az embert, aki egyszerre dolgozik a Népszavánál, a Klubrádióban és a Magyar ATV-ben. Bolgár György még elõtte áll a sorban, de már nem sokáig. Állítólag vannak egyes magyar megyék, ahol az elavult "bértollnok" kifejezés helyett már az õ vezetéknevét használják. És a feje. Atya-ISTEN, a FEJE!!!

Pontozás
Cikk országos napilapban vagy internetes portálon: +5 pont
Legalább 30 flekkes cikk az Élet és Irodalomban: +10 pont
Kormányszóvivõi megbízás a választások után: +40pont
MTI-elnöki kinevezés a választások után: +25 pont
Bármely politikus által ellene indított becsületsértési per: +5 pont
Programajánló írása a Matula Magazinban: +10 pont


Politológus

Török Gábor
Ha lennének Magyarországon óvóbácsik, a mindig mosolygós Török Gábor biztos inkább az lenne, mint politológus. Így azonban kénytelen a képernyõn meg mindenféle újságokban semmitmondani, ráadásul azt hiszi, hogy ha úgy csinál, mint aki középen áll, akkor majd bárki is elhiszi, hogy nem SZDSZ-es. Õ az egyetlen magyar társadalomtudós, akinek fegyverhordozója is van, a feleslegesen nagy nyakkendõcsomóiról és beszédhibájáról közismert Lakner Zoltán személyében.

Lengyel László
A kardigános gizda ember nem egyszerûen cikkekben, hanem sokszor könyvekben gondolkodik, állatmesék, Micimackó, ilyenek. Az MSZMP renitens La Fontaine-e kicsi bajszát rég nem akasztotta össze senkivel, a mostani választás jó lehetõség egy nagy visszatérésre.

Kéri László
Kígyókat melengetett a keblén, és ettõl talán azóta sem tért magához a Bibó-szakkollégisták volt tanára. A szocialisták igazát nehézkes érvekkel alátámasztó férfi idén megkapta a legtöbbet tévedõ politológusnak járó Szürke Kardigán díjat. Részben azért, mert úgy gondolja, hogy "nem is arra való a politikatudomány, hogy a közeljövõt találgassa".

Fricz Tamás

Az ember, aki bebizonyítani hivatott, hogy igenis létezik konzervatív és magyar társadalomtudós. "6 önálló könyv szerzõje, 10-45 tanulmánykötetben társzerzõ és kb. 70 tanulmány írója, két angol nyelvû kötetben társszerzõ, illetve egy németnyelvû tanulmány szerzõje" - állítja életrajza, de mi csak egy gyéres szakállra és egy középiskolai magyartanárnál valamivel gyengébb képességekre emlékszünk.

Stumpf István
A politológus, aki nem csak pofázik, hanem megmutatta. Keményen, mintha csak Lux Elvira forgatna Kovival. A Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ miniszterként bebizonyította, hogy nem csak egy koleszt képes tudományos alapon irányítani, hanem bármilyen intézményt, amiben igazából Orbán Viktor irányítja az események tényleges forgását. Azzal pedig 2005 végén pedig már tényleg ne jöjjön senki, hogy a rendszerváltás elõtti belügyminiszter lányát vette feleségül. Ez méltatlan volna.

Pontozás
Politológus a választások után saját tudományos intézetet kap a kormánytól: +30 pont
Politológus eltalálja, hogy mely párt nyeri a 2006-os választásokat: +10 pont
Politológus az Estében szerepel: + 2 pont
Politológus a Szólás szabadságában szerepel: +3 pont
Politológus bármelyik kereskedelmi tévében szerepel: + 5 pont
Politológus az ATV-ben szerepel: -5 pont
Cikk országos napilapban vagy internetes portálon: +5 pont
Legalább 30 flekkes cikk az Élet és Irodalomban: +10 pont


Újság

Magyar Nemzet
A Fidesz napilapja annyira benyalósan csinálja, hogy ha a Párt valami nagyot akar ütni, akkor inkább máshova megy szivárogtatni, hogy azok is elhiggyék, akik Orbán Viktor többszöri felszólítása ellenére sem lettek elõfizetõk. A Magyar Nemzetnek az a szerencséje, hogy ellenzékben van, ezért idõnként képes érdekessé válni egy kis kurvaanyázással. Ha a Fidesz 2006-ban nyer, akkor újabb négy évig teljesen fölösleges lesz lapozgatni. Hacsak Pilhál Gyuri bácsira nem szokott rá már valaki annyira, hogy elvonási tünetei lennének kurzív dörgedelmei nélkül.

Magyar Hírlap

A majdnem Ponttá vált szerkesztõség továbbra sem felkiáltójel a magyar médiapiacon. Amióta kiszállt a Ringier, azóta agyonpakolták unalmas publicisztikákkal, amelyek közül az igazi szégyen R. Székely Júlia létezése. Para-Kovács Imre tévéajánlói a legidegesítõbb gimnáziumi iskolaújságokká silányították az utolsó oldalt, ahol minden normális lapban a sportnak kellene helyet biztosítani.

Népszabadság
Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre bornírtabb az egyébként sem hátborzongatóan izgalmas szocialista napilap. Egy kedélyes életkép a szerkesztõségbõl: "Fiatalítani kéne a stíluson." "Jó! Akkor írjunk arról a címlapon, hogy Ringo Starr hatvan éves lett?"

Népszava
A magyar mércével is elviselhetetlen napilap, amelynek publicisztika-rovatát a Matulát feljelentgetõ spicli, Andrassew Iván vezeti. A lassan 150 éve pártlapként funkcionáló Népszava a szakma magyar nagymestere, állítólag olvasóik száma pontosan megegyezik a ma még élõ egykori munkásõrökével.

Index
A fiatalos internetes portál, amely mindig megbízhatóan hozza az értelmetlen körmondatokat és a béna drogos utalásokat. Elvileg megbízható liberális propagandisták lehetnének, de sajnos trehányságuk még erre a feladatra sem teszi õket alkalmassá. Marad az ideológiai kulimász meg az ízlés hiányában egyedüli kiútként maradó mindent fikázás.

Pontozás
Minden egyes, az újságban állami cég által megjelentetett hirdetés: +1 pont
Valamelyik párt miniszterelnökjelöltje az újság megvásárlására buzdít: +30 pont
Az újság szerkesztõségének közelében hatástalanított kézigránátot találnak: +15 pont
Az újság fõszerkesztõje anális szexet bonyolít le valamelyik parlamenti párt elnökével: +2 pont


Közvéleménykutató cég

Szonda Ipsos
Budapesten, a felsõvezetõk és döntéshozók körében meglepõ a szocialisták egyre markánsabb népszerûsége! Ilyeneket bármikor meg lehet tudni a Szonda Ipsos közvélemény-kutató cégtõl. A baloldal számára a helyzet sohasem lehet reménytelen, amíg Kiss Péter személyes népszerûsége szeptember óta erõsödõ tendenciát mutat.

Magyar Gallup Intézet
A legnagyobb nemzetközi háttérrel rendelkezõ közvéleménykutató cég, amely így elvileg megbízható kellene, hogy legyen, viszont 2002-ben konkrétan a választás napjáig elsöprõ Fidesz-gyõzelmet prognosztizáltak. Pártpolitikai elfogultság? Általános inkompetencia? Annyi mindenesetre biztos, hogy a Gallup egyszerûen nem elég megbízható.

Medián
Van olyan, hogy valakinek nem tetszik a képe, és a Mediánt vezetõ Hann Endre speciel pont ezek az emberek közé tartozik. Most akkor õ szadeszos vagy inkább szoci? Ki rendeli a statisztikát ettõl a szakállastól?

TÁRKI-Századvég

A leginkább Fideszesnek tartott, Kolosi Tamás igazgatósági elnök révén inkább csak minden különösebb meggyõzõdés mindig jó irányba nyaló közvéleménykutató cég. A Századvéges kapcsolat csak erõsíti a jobbos kötõdést, náluk az MSZP húsz százalékos elõretörése is szezonális ingadozásnak minõsül.

Pontozás
A közvéleménykutató cég eltalálja, ki lesz a választások után a miniszterelnök: +10 pont
A közvéleménykutató cég eltalálja, mely pártok jutnak a parlamentbe: + 10 pont
A közvéleménykutató cég rossz pártot tippel a választások gyõztesének: -15pont
A választások után a közvéleménykutató cég vezetõjét nevezik ki a Központi Statisztikai Hivatal élére: +20 pont


Magyari Péter álomcsapata

Mindent vagy semmit alapon Orbán Viktor az én miniszterelnököm. Õ egyedül akar kormányt alakítani, és ez több pontot ér, mint a koalíciós osztozkodásra gyúró riválisa. Hiszek a közvélemény-kutatóknak, pártból a Fidesz, hajrá Magyarország. Ökölbõl Horn Gyula az emberem. Egyrészt be kell biztosítanom magam az elõzõek után egy baloldali gyõzelem esetére, másrészt a Fidesz bûnbánó-jókisfiú új imidzsébe nem fér bele az igazi ökölködés. Gyufát viszont senki sem meri megállítani, ha õ egyszer résnyire nyitja a száját... Nõbõl Szili Katalin. Ha kormányra kerülnek a kommunisták, akkor inkább kap egy bársonyszéket Feritõl, csak ne akarjon folyton pártelnök lenni. Fiatal titánnak Gusztos Péter mellett az ikszem. Necces, hogy többet nem lesz már képviselõ, de ebbõl a felhozatalból csak róla tudom elképzelni, hogy képes megdugni valakit, és akkor kapok negyven pontot. Az én zsidóm Deutsch Tamás. Nem tudom megmagyarázni. Talán mert egyszer megkérdezte, hogy mennyi a fizetésem. Ez azóta egy ilyen érzelmi viszony.

Publicistából Bayer Zsolt. Biztonsági játékos vagyok: helybõl van tíz pontom. És szeretem olvasni is, csomószor mulatságos. Politológusból Török Gábort teszem álomcsapatomba, mert a többieket nem akarom ott látni. Újságból Index, ezen még csak gondolkoznom sem kellett. Kutatóból legyen a Medián, mert az én nevem is M-mel kezdõdik. Hiszen ez csak egy játék! Amikor kétszer lottóztam, akkor is neveket számmisztikáltam nyerõszámokká, és az elsõ alkalommal hármasom volt, másodszor semmi. Azóta megsértõdtem és nem játszom a Szerencsejáték Rt-vel.

Bede Márton álomcsapata

Az én miniszterelnököm Orbán Viktor. Abban sajnos nem vagyok biztos, hogy tényleg õ fog nyerni, de hát õ a miniszterelnököm, és kész. Pártnak viszont az MSZP-t kérném, mégis csak van negyven év elõnyük, és egyébként is színesebb társaság, mint a mindig egyszerre lépõ Fidesz. Nem hiszem, hogy ökölbõl Kövér Lászlónál tudnék jobbat választani. Biztos vagyok benne, hogy hiába minden kétségbeesett próbálkozás Rogán Antaltól, Kövért egyszerûen nem lehet leállítani. Oda csap, ahova köll. Nõbõl Lendvai Ildikó az én emberem, hiába volt kommunista cenzor, ha az ember közelrõl megnézi, jobban tartja magát Dávid Ibolyánál, ráadásul nekem gyengém ez a túlbuzgó tanárnõ-típus, már alsósként is mindig be tudtam náluk vágódni. Szíjjártó Pétert is tanulmányi emlékek alapján választottam az én fiatalomnak, életrajza alapján öt évig voltunk évfolyamtársak, még ha nem is tûnt nekem fel a többi hasonló kaliberû, olcsó öltönyös lúzer között. Zsidóból csakis Petõ Iván, valahogy van benne valami, ami emlékeztet Lou Reedre, talán a fanyar, távolságtartó intellektus.

A publicisták közül is ész alapján választottam, nem kétséges, hogy közülük Tölgyessy Péter a legnagyobb koponya, mint ahogy az sem, hogy akkora köcsögségre, mint õ, tehát hogy a volt rendszer egyik legösszeszedettebb kritikusa ma semmiféle munkát nem végez a parlamentben, viszont ezért pénzt vesz fel, az különleges kvalitású embert igényel. Politológusból maradnék Kéri Lászlónál, van egy hajléktalan a Kálvinon, aki nagyon hasonlít rá. Az újságok közül a Népszabadság kerül a csapatomba, a Népszava ugyan megbízhatóbb, viszont a Népszabi még a választások után is létezni fog. Végül pedig a közvéleményt csapatomból a Szonda Ipsos kutatja majd, õk majd úgyis azt hozzák ki eredménynek, amit én, mint csapatkapitány kérek tõlük.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum