1995-2006, 11. évf. #021 

matula guideTM
Magyar középiskolás lét

Matula Magazin - Most szeptemberben kezdõdött középiskolás éveid hihetetlen élményeket tartogatnak számodra. Meg fogsz ismerkedni a csodálatos érzéssel, ami végigfut rajtad, amikor nem kap el a rendõr, és jó eséllyel még a szüzességed is elvesztheted. Sajnos részese leszel legalább egy autóbalesetnek, és meg fogod ismerni saját szervezeted tûrõképességének rendkívül undorító határait is. A Matula Magazin használati utasításával legalább megtudod, hogy mi vár rád, mert hogy tanulni nem fogsz belõle semmit, az egészen biztos, te kis pattanásos, tizennégy éves seggfej.

Tisztában vagyunk azzal, hogy olvasóink között sokan vannak olyanok, akik nem most kezdik a gimnáziumot. Õket megkérjük, hogy a célcsoportba tartozó családtagjaikat akár erõszakkal is kényszerítsék rá cikksorozatunk elolvasására.

Az iskola úgy általában

Szomorúan hangzik - és még szomorúbb érzés lesz - de középiskolás éveidet leginkább a magyar közoktatás intézményei, szereplõi és szenvedõ alanyai fogják meghatározni. Itt szeded össze a barátaidat, több évig ez lesz az egyetlen beszédtéma a szüleiddel, és ha ügyes vagy, itt fogsz majd életedben elõször felnõtt embereknek sírógörcsöt okozni. A magyar közoktatás a legelviselhetetlenebb a világon, ez a megállapítás empirikus kutatási adatokra épül. Magyarországnál ugyan vannak rosszabb helyek, viszont ezek legalább nem rendelkeznek közoktatással.

A szüleid szerint ugyan pont a tied nem, de hidd el nekünk, valamennyi magyar középiskola a te elpusztításodra törekszik, és neked egyedül kell megvívnod a túlélõharcod ellenük. Ilyen szempontból (és persze az összes többibõl is) teljesen mindegy, hogy a piaristákhoz jársz vagy a Radnótiba. Apádtól biztos hallottál már azokról a tanárokról, akik az õ diákkorában szigorúak voltak de igazságosak, és ezért tisztelet övezte õket egészen az érettségi bankettig, amikor is az érzés a ´Na fiúk, azt hiszem most már tegezõdhetünk´ és a pertu után õszinte férfibarátságba torkollott. Ne hidd egy szavát sem: õ a Magyar Néphadsereg kalocsai laktanyájában eltöltött tizennyolc hónapra is nosztalgiával gondol. Természetesen lesznek olyan tanáraid is, akik nem lesznek képesek akár túlórázni is azért, hogy neked rossz legyen. Nagyon meg fogsz lepõdni, amikor néhány évvel érettségi után megtudod, hogy gyereket csináltak valamelyik diákjuknak.

Nincs mit szépíteni, ez a négy év háború lesz, ráadásul olyan, amelyben nyerni nem, maximum túlélni lehet. Most jöjjön a jó hír: a taktikádat legalább szabadon választhatod meg. Ehhez érdemes jártasnak lenni a hadtörténetben, hiszen például ki az a barom, aki a szovjet tankokra rontó lengyel huszárok mintájára fejjel rohanna minden falnak, hogy aztán jobb esetben a Belvárosi Tanodában, rosszabb esetben a vendéglátóiparban végezze? Kétféleképpen járhatsz jól: vagy alámerülsz, és kivárod a megszálló csapatok kivonulását, vagy partizánakciókkal teszed a magad életét veszélyesebbé és színesebbé, elnyomóidét pedig kiszámíthatatlan pokollá. Válassz vérmérsékleted szerint.

A tanulás fontosságáról

Soha, semmilyen körülmények között ne foglalkozz középiskolás éveid alatt a tanulással. Ne gondolj semmiféle punk attitûdre - egyszerûen nincsen semmi értelme. A bukástól egy ideig ugyan rettegni fogsz, ám nagyjából másfél év alatt biztosan rájössz, hogy hihetetlen meló kettesnél rosszabb jegyet kapni. Ehhez ugyanis azt kell elérned, hogy valamennyi tanárod masszívan utáljon, ezt pedig lehetetlen napi több órás megfeszített és kizárólag erre koncentrált munka nélkül összehozni. Ha teljesen hülye vagy, azzal is csak szimpátiát váltasz ki. Soha nem a mindenre magasról szarók szüleivel közlik év végén, hogy talán jobb lenne egy könnyebb iskolát keresniük, hanem az otthonról valamilyen elviselhetetlen terhet (minimum hetente kétszeri megerõszakolás) cipelõkkel, és a jóindulatú seggfejekkel. Tizenhat évesen meg normális ember úgysem jóindulatú.

Teljesen felesleges bármely tantárgyat kettesnél jobban tudnod. Tulajdonképpen a bukással sem lenne baj, csak azzal sajnos számtalan kellemetlenség is jár. Nem is annyira leegyszerûsítve az életedben kétféle életpálya közül választhatsz - vagy csinálni akarsz valamit, vagy gazdag akarsz lenni. A tanáraid és a szüleid soha nem fogják bevallani, de ezek egyikéhez sincs szükséged a középiskolai tananyag egyetlen darabjára sem, hiszen a négy alapmûveletet és a szájmozgatás nélküli olvasást már hat évesen megtanultad. Ha a valamit csinálni akarók közé tartozol, nyugodtan szenteld már középiskolás éveid is a passziódnak: fess képet, gyûjts bogarakat, szerelj autót. Semmi szükséged nincs arra, hogy tudj mondatot elemezni. Ha viszont csak kurva gazdag akarsz lenni, nochdazu fogalmad sincs a jövõdrõl, az istennek se tegyél többet annál, ami éppen csak elég egy érettségihez. Ha úgy érzed, hogy kell egy diploma az életben, a két felvételi tárgyat nyugodtan megtanulhatod az érettségi utáni évben. A szüleid persze nem fognak örülni annak, hogy egy évig otthon lógatod a lábad, de hidd el, õk is könnyebben bele tudnak majd törõdni, miután már egyszer összetörted az autód és a közös családi ebéd hangulatát is rendre elrontottad másnaposan nihilista bunkóságoddal.

Egyéb idõtöltés az iskolában

Ha már tanulni úgysem kell, felvetõdik a kérdés, hogy mit csináljon az ember azzal a sok idõvel, ami nem szabad, mert egy rohadt osztályteremben kell ülnie. Nos, elsõ javaslatunk az alvás. Padra feküdve tényleg egész jól el lehet aludni, és ha elég rossz kisgyerek vagy, hidd el, inkább békén fognak hagyni. Ha az elsõ két-három tanórát sikerül átaludnod, a negyediken meg az ötödiken még eléggé tompán leszel ahhoz, hogy viszonylag gyorsan véget is érjenek.

Az iskolában a legjobb dolog a lógás. Nemcsak ekkor, de késõbb is hasznát veszed majd, szóval érdemes kigyakorolni. Az elsõ dolog, amit meg kell tanulnod, hogy a lógásban nem az a lényeg, hogy ne legyél ott az órákon, hanem, hogy úgy általában megtanuld te összeállítani az idõbeosztásodat. A lógás rendkívül komplex dolog, ezzel tanácsos tisztában lenni. Érdemes hát a gyengébb ellenállás felé mozogni, vagyis periférikus területekrõl elmaradozni, mint a biológia, földrajz, kémia stb. órákról, hogy megtapasztald, miként reagálnak az ellenérdekelt felek. A betegség miatti hiányzás indokát ne használd el az elsõ félévben, kivéve persze, ha olajozott kapcsolatokat ápolsz a háziorvossal. Ha fiú vagy, nyilván szarabb helyzetben vagy, éjszakai magömlésre nem mindig lehet hivatkozni a tornaórákon. A legjobb taktika a tömeges lógás intézményének bevezetése, mivel a tanár lassan hozzászokik ahhoz, hogy akadékoskodás nélkül bevezesse a naplóba a hiányzókat. Ha tehát nem teljesen reménytelen faszfejek az osztálytársaid, a dolog biztosan mûködni fog. Szüleidet érdemes már az elején leszoktatni arról, hogy az ellenõrzõdet a saját tulajdonuknak tekintsék, ha ez megvan, simán lehet önállóan igazolásokat írni, vagy osztálytársaidat megkérni erre.

Az iskolai unalom elûzésének lehetõségein töprengve biztosan eszedbe jut majd, hogy milyen lehet teljesen részegen ülni a padban. Próbáld ki, kis pöcs. Egyébként nem jó, hiszen nem lehet folyamatosan kijárni hugyozni, és nincs olyan tanár, aki tolerálja, ha ott helyben rágyújtasz. Szerintünk inkább szívj be rendesen egy kiadósan verselemzõs magyaróra elõtt, csak aztán próbáld a gurgulázó röhögést visszatartani. Szintetikus drogokat nem érdemes iskolában használni, bár egy forrásunk szerint aki nem volt még betrippelve tornaórán, az nagyon keveset tud az életrõl. Végül is próbáljátok ki ezt is, nagy baj tuti nem lesz belõle. A szpíddel érdemes óvatosan bánni, de ha van eszed, magad is rájössz, hogy bunkóknak találták ki ezt a drogot, és normális ember nem használja naponta. Az eksztazíra is ez áll, de valószínûleg te sem fogod elkerülni "a legvidámabb óráim az iskolán kívül" nevû szakaszt, amikor feltétlenül szükségét érzed annak, hogy délelõtt is benyomjál. Ez pedig neked biztosan könnyen fog menni, annyira olcsók ma már a szerek.

Kurva sok idõt tudsz majd ezekben az években együtt tölteni a pajtásaiddal, ezt soha ne felejtsd el. Ennél több, ha csak nem vagy egy tehetségtelen lúzer sohasem lesz (kivétel lenne ez alól a felsõoktatás, de az már annyira felesleges, hogy érdemes inkább dolgozni mellette). Szervezetedet ezért most érdemes elõkészíteni a felnõttkor támasztotta igényekhez, az ellógott délelõttöket fordítsd szívásra, ivásra és drogozásra. Aki nem járta meg a poklot (reménytelenül bebaszni délelõtt), az nem jut el a mennyországba (bebaszni tudni délelõtt úgy, hogy délután is egyenesbe tudod magad tartani). Szóval a középiskola rengeteg tapasztalattal ajándékoz meg, ebben pedig csak a segítségedre tudunk lenni.

(A következõ részekben buliról, szexrõl, családról, barátokról és még ezer fontos apróságról mondunk el számtalan titkot középiskolás olvasóinknak)


Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum