1995-2006, 11. évf. #017 
"A lényeg, hogy finom ízeket érezhessünk,
és aztán örömmel ehessünk együtt azokkal,
akiket szeretünk."

Stahl Judit  

gyomros
Szalonna hagymával

Miles - Spicc Manó - Ebben a számunkban a magányos férfi nasijával ismerkedünk meg, azzal az egyszerű, de nagyszerű étellel, amit akkor fogyaszt hősünk, ha szeretne elrejtőzni a világ elől, és kicsit feltöltené energiakészleteit.

Médiaképes életmóddiktátorok a vulgáris fogalmak tárházába ûzték a számunkra oly kedves táplálékot, a szalonnát. Trendi betegségek katalizátoraként emlegetik, bár mi nem hiszünk az efféle városi legendáknak. A szalonna megtestesít mindent, ami kulturális identitásunknak fontos: tápláló, olcsó és: malac!

A civilizációnk eddig nem tette méltó helyére a szalonnát, pedig társadalomformáló ereje példaértékû. Elég visszatekintenünk a múlt század történelmére. A szalonna egyaránt napi menüje volt a parasztságnak és a munkásosztálynak és mint legnagyobb közös osztó kovácsolta eggyé a két erõt, hogy egy új értékrendet hozó forradalmat vívjanak meg, a harchoz pedig a szalonna biztosította a szükséges kalóriákat. A szalonna alapozta meg az osztályharc sikerét és jutatott el minket a frizsiderszocializmusba, amikor minden magyar ember jelképes piedesztálra emelhette a szalonnát, elhelyezve azt a hûtõbe, a homo proletaricus frigyládájába.

A szalonna a magányos férfinak még ennél is többet jelent: gyors, könnyen elkészíthetõ vacsorát, hagymaszaggal, böfögéssel. Szerencsére füstölt zsírszalonnát minden lepattant közértben kapni, az eladónak fel sem tûnik, mit kérünk, ezt pedig a magányos férfiak szeretik. Az ilyen boltokba amúgy is csak kávét, meg cigit jár venni az ember. Mer´ ugye, vannak napok, amikor az embernek olyan a kedve, hogy már kora este hazarohan, a lepattant bolton kívül nem tesz kitérõt, magára zárja az ajtót, bekapcsolja valamelyik katódcsöves tudatmódosítóját, és a mozgóképre meredve szalonnát majszol kenyérrel. A kékes fényben szalonnától csillogó ujjak!

A mûfaj persze halálra van ítélve: egyik oldalról Schobert Norbi és a többi hígagyú fitnessmajom, másik oldalról az elhízáspárti, ám annál kommerszebb és igénytelenebb krémfagylalt-lobbi szorongatja.

A szalonnának pedig rengeteg elõnye van. Nem ragad például a bõrhöz, emiatt erotikus kéjelgésekhez inkább ajánljuk, mint a ragacsos fagyikat, pudingokat, meg még ki tudja mit kennek magukra a társas puhányok.

Kiválóan eláll, hiszen hûtõszekrényünk sokáig megtartja frissességét, de az elektromos hálózatot nélkülözõ háztartások is gond nélkül elraktározhatják. Könnyen kezelhetõ matéria, még a konyhában kevéssé jártas magányosok is élvezettel elmaszatolnak rajta, amikor az apró kockára vágott szalonnához érnek a receptben.

A hosszas bevezetõbõl pedig egyenesen következik, hogy a Szalonna hagymával sorozatunk legegyszerûbben elkészíthetõ étele, ezért nem is magyarázkodunk sokat.

SZALONNA HAGYMÁVAL

Hozzávalók (1 személyre, 3 napra, 300 forint):

- 30 dkg füstölt csemege vagy erdélyi szalonna
- kiló kenyér
- kiskés
- egy csokor újhagyma vagy sima vöröshagyma

A dietetikus véleménye: A szalonna bár kissé megerõlteti a szervezetet, egyben robosztussá is teszi, így utcai támadások ellen ajánlhatom ezt a remek ételt. A hagyma nem kevésbé ütõs étel, hiszen sok ásványi sót, C-vitamint tartalmaz. A tévedések elkerülése végett azonban szeretném hangsúlyozni, a terhességet nem szakítja meg!

Elkészítés (10mp/katona):

A ledurrant közértben megvásárolt szalonnát az íróasztalra helyezzük, hiszen az étel készítése nem túl helyigényes. Óvatosan kibontjuk a kicsinyét már zsírtól ázott, famentes csomagolópapírból. Szagolgatjuk a papírt, aztán a szalonnát, végül elõrántjuk a kiskésünket.

A szalonnát apró kockákra vágjuk, és kis kenyérdarabokra fektetjük, hagymagerezddel díszítjük és megsózzuk. A katonákat komótosan bekapogatjuk, aztán persze variálhatunk is, ha vastagabb szalonnaszelettel kínozunk meg egy vékonydongájú kenyérkatonát, vagy kihagyjuk a kenyeret. Desszertként pedig minden nélkül elszopogathatunk egy kockát.

A katonákat egy korty sörrel öblítsük. A feltörõ, hagyma- és sörszagú büfögés része a kulináris gyönyörnek: ez a boldog bélbolyhok üdvözlete. Ha nagyon elesettek vagyunk, ami - mint arról már volt szó - magányos szalonnázás közben nem ritka, szívjunk el egy dzsointot, és képzeljünk el egy jelenetet a Tescóban egy hatalmas szalonnával és a meztelen Stahl Judittal. Kenegessük be minden porcikáját hájjal, aztán csúsztassuk a kéjesen kacagó nõt fel-alá a hentes pult krómacél tetején, stb., stb.

  • Túraajánlat: A falu természeti környezete is különösen szép >>










  • Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum