1995-2006, 11. évf. #007 

zine
Öt zeneszámról öten

Inkei Bence - Az angol New Musical Express újságírói összeállították 2003 szerintük legjobb 50 kislemezének listáját. Mi az elsõ ötöt játszottuk le a Boráros téri McDonald´s étteremben öt vendégünknek. A népszerû mûvésznek, Ákosnak, a fantasztikus hangú énekesnõnek, Király Lindának, a nagyszerû gitárosnak, Tátrai Tibornak, a remek szövegírónak, Geszti Péternek és a Magyar Narancs tekintélyes újságírójának, Marton László Távolodónak.

1. Beyonce feat. Jay Z - Crazy In Love

Ákos: Én megmondom õszintén, hogy nem értem, mit keresek itt. Anélkül, hogy bárkit meg akarnék sérteni, teljesen más mûfaj az enyém és az úgynevezett popzene. Véleményem persze van: ez egy jól megcsinált, tipikusan materialista szám, valaki biztosan sok pénzt kapott érte.

Király Linda: Hát ez a szám ez fantasztikus! Én nagyon szeretem. Amikor a lemezemet csináltam külföldön, nagyon sok ilyen hip-hopos dolgot hallottam. Az apukám is támogatja, hogy én is csináljak ilyen számokat, és ez nekem fontos.

Tátrai Tibor: Az én véleményemet szerintem ismeritek. Az igazi rockmuzsikának nincs és nem is lehet párja, kár, hogy rossz irányba megy a világ, és nem a tudás számít.

Geszti Péter: Jó nõ ez a Beyoncé, az ilyen nekem bejön, szép. Elnézést, de ezt a szóviccet nem tudtam kihagyni, meg szó se róla, tényleg csinos a leányzó. Amikor mi itthon a Rapülõkkel meghonosítottuk az akkor még csak Amerikában ismert rap mûfajt, álmodni sem mertünk róla, hogy ennyire népszerû lesz ez az irányzat itthon is, most meg tessék, a csapból is ez folyik.

Marton László Távolodó: Otthon a gyerek hallgatta sokat, szerintem ötletes és jól megcsinált szám. Remélem, szerepel a listán David Bowie is, az õ lemezét nem szabad kihagyni. Az jellemzõ erre az újságra, hogy tudomást sem vesznek arról a mauritániai elõadómûvészrõl, Youssed N´abou-ról, akinek a lemezét hetek óta nem lehet levakarni a lemezjátszómról.

2. The White Stripes - 7 Nation Army

Ákos: Én nem tagadom, jó ideje nem követem, mi folyik a popzenében. Akinek kis esze van, tudja, hogy ez is csak üzlet, mint a mosóporbiznisz. Kevés olyan elõadó van, akinek hasonló a hitvallása az enyémhez, kevesen vagyunk, akik továbbmerészkedünk a buta rockandroll kliséknél. Ez persze csak az én véleményem, az is lehet, hogy póznak tûnik, de már régóta nem izgat mások véleménye.

Király Linda: Ez is tetszik. Apukám jobban szereti a régi rockzenét, otthon hallgatunk sokat. Én az alternatív zenéket is szerettem régen.

Tátrai Tibor: Hát elég zsenge az a dobtéma, de ez legalább mégis rock, mégha ezt a srácot nem is vennénk be a Boom-boomba...

Geszti Péter: Csakazértsem mondok szóviccet! Akik szerették a Jazz+Azt, azoknak jó hír, hogy még nem tettem le arról, hogy megtanuljak énekelni, egész megtetszett a dolog. Ja, ez a szám vicces. Persze spiccesen még viccesebb lenne, na tessék, hát nem megint szóviccelek?

Marton László Távolodó: Most valaki kitalálta, hogy megint menõ a gitár. Az én személyes krízisszûrõm csak kevés gitárt enged már át sajnos. A rock and roll nyugat felé terjeszkedett, most az új zene keletrõl megy nyugatra. Talán jövõre a londoni kritikusok is meghallgatnak végre egy Värttina albumot.

3. Outkast - Hey Ya!

Ákos: Én mindenben az ember szakrális jellegét keresem. A mai úgynevezett popzenei termékek 99 százalékából ez a törekvés hiányzik. Másról szólnak ezek a dalok, és másról szólnak az én szövegeim. Egyszerûen más súlycsoport, anélkül, hogy bárkit is minõsíteni akarnék ezzel.

Király Linda: Szeretem ezt a számot is. Apukám nem szereti.

Tátrai Tibor: Hát ezek a csoki gyerekek nagyon érzik a ritmust, az biztos. Én viszont gitáros vagyok, és nagyon sok jó zenésszel játszottam már együtt. Nem hinném, hogy bizonyítanom kéne bármit is, de azért jólesik, hogy tizenkétszer nyertem meg a legjobb gitáros címet a Pop-Meccs szavazáson. A szakma mellett a közönség szeretete is fontos, ezt egy életre megtanultam.

Geszti Péter: Nem akarok hazabeszélni, de hasonló alapokat a Berkes Gabi is tudna csinálni, csak õ ide született. Erre mondják, hogy pech. Laza kis zene ez, vezetéshez tökéletes, kár, ezt a számot nem mi csináltuk meg a Rapülõkkel. Csak vicceltem.

Marton László Távolodó: Világzenén, na meg persze David Bowie-n kívül a fekete zenében érzek csak perspektívát. Persze ez a fajta tinglitangli már túl tûzrõlpattant a krízisemnek, most a tinglitanglit nem rossz értelemben használtam.

4. The Libertines - Don´t Look Back Into The Sun

Ákos: Én nagyon sokfele jártam az Andante turné során, sokféle emberrel beszélgettem. Szinte valamennyivel egyetértettünk abban, hogy a zene belülrõl jön. A jó zene legalábbis. Én nem a slágerlistáknak írom a dalaimat, hanem van egy örökérvényû ideálom, annak szeretnék megfelelni. Nem szégyellem, de errõl a bandáról még nem is hallottam. Gondolom, õk sem rólam. De nem baj, megvagyunk egymás nélkül, azt hiszem.

Király Linda: Nemsokára megjelenik az új lemezem. Az R´n´B stílus jegyei felismerhetõk rajta. Mariah Carey a kedvenc énekesnõm. Apukám meg a menedzserem.

Tátrai Tibor: Hát igen. Én csodálkozom ezen a mai világon. Nem akarom ezeket a srácokat megbántani, de ha most azt mondaná valaki, hogy Tibusz, menj fel a színpadra és ugorj be a gitáros helyett, semmi nehézséget nem okozna... Mindegy, már hozzászoktam. De azért nem könnyû.

Geszti Péter: Én mindenfajta zenét meghallgatok, persze a brutálmetál meg a tescodisco kivételével. Bernadett kicsit válogatósabb, de nem zavar. Dorka inkább a latinos dolgokat szerette... Korrekt ez a zene, de hát azért a Dés Laci profizmusához képest elég gagyi. Maradjunk annyiban, hogy a U2 cédéim nincsenek veszélyben.

Marton László Távolodó: Remélem, hogy a Pannon Praktikum Világzenei Színpad idén is hasonlóan remek mezõnnyel várja majd a Szigetre látogatókat. Arról is szó van, hogy cserélünk a Nagyszínpaddal, nyilvánvaló ugyanis, hogy a Szigetre ma már elsõsorban a világzene miatt jön ki a legtöbb látogató.

5. Franz Ferdinand - Darts Of Pleasure

Ákos: Én nem akarom a saját véleményemet ráerõltetni senkire, de kik ezek a fiúk? Ki fog rájuk emlékezni jövõ ilyenkor? Fel tudják-e fogni, micsoda élmény, amikor Tusnádfürdõn nyolcezren éneklik az ember dalait? Én az egyetemességre törekszem, és meggyõzõdésem, hogy a mûvészet is attól mûvészet, hogy az egyetemességre törekszik. A többi csak rossz rockandroll. Ja igen, megjelent egy új remix a Majom a ketrecben címû dalomból, a jövõ héten már a boltokban. Sziasztok.

Király Linda: Michael Jackson háttérénekesével dolgoztam. Nem értek a pénzügyekhez. Örülök, hogy sikeres vagyok, de nincs magánéletem. Balsors, akit régen tép. Puszilok mindenkit!

Tátrai Tibor: Jajj, hát ez mi? Ezt szakmai füllel rossz hallani... néha gitározgatunk a Szigeti Fefével, két vén lókötõ, és pihenésként bekapcsoljuk a rádiót. Ilyenkor mindig egymásra nézünk: tényleg nem kellünk már a világnak?

Geszti Péter: Ki a franc ez a Ferdinánd? Hát bocs, de már megint egy szóvicc, hát nem is tudom, mi van ma velem... Ez ilyen punkzene, vagy mi. Hát igen. Mindenkit üdvözlök, legyetek jók, és valósítsátok meg önmagatokat. A többi jön magától.

Marton László Távolodó: Szóval nincs David Bowie a listán. Igazából nem is baj, hogy ezekkel a kutyaütõkkel Õ nincs egy lapon említve. Nem is lehet. David Bowie az David Bowie. Ennél jobb zárszót nem is mondhattam volna.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum