1995-2006, 11. évf. #007 


Hírügynökségi jelentések

Matula Press - Sok a panasz a fiatal dílerkre... Az ENSZ levette napirendjéről a Tilos Rádió ügyét... Varga Mihály a Fradinál... Sorstalanság 2 - Köves Gyuri visszatér... Juditnál is van parafatábla... Kutyából nem lesz szalonna...

SOK A PANASZ A FIATAL DÍLERKRE

BUDAPEST (2004. Január 6.) - A szilveszteri nagy kábítószer-vásárlások után az évek óta megszokottnál lényegesen több panasz érkezett a fogyasztóvédõkhöz, tájékoztatta a Matula Magazint Vécsiné Dr. Kisovszki Kornélia, a Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség budapesti irodájának szóvivõje. A szakember szerint adataik egyértelmûen bizonyítják, hogy a kifogások elsõsorban olyan kábítószer-használóktól érkeznek, akik már évek óta használják az "anyagot". Kisovszki szerint az idõsebb narkósoktól származó panaszok a dílerszakma felhígulásáról, valamint az új kábítószer-kereskedõk alacsony üzleti kultúrájáról árulkodnak.

A Matula betekinthetett néhány, a fogyasztóvédelemiekhez érkezett bejelentõ levélbe. "Ilyennel még nem találkoztam!" - írja ´T´ aláírással egy 26 éves budapesti fiatalember. "Egy kollégámon keresztül vettem pár gramm szpídet magamnak és a barátaimnak karácsonyra. Megdöbbentem, amikor az áru a megszokott papírpakett helyett alufóliába csomagolva érkezett. Ez szinte lehetetlenné tette a por kezelését és adagolását." Hasonló problémáról számol be a 28 éves Vera: "A srác, akitõl vásároltam, nem lehetett több húsz évesnél. Felhívott, hogy megvannak a lasztik meg a kóla. Öt percbe tartott, mire megértettem, hogy az ekikrõl meg a koxról van szó." Kisovszki szerint egyértelmû, hogy a magyar drogárusok üzletpolitikája ismét a hetvenes évek szocializmusát idézi, amikor a kereskedõk képtelenek voltak megérteni, hogy õk vannak a vevõkért, nem pedig fordítva.

AZ ENSZ LEVETTE NAPIRENDJÉRŐL A TILOS RÁDIÓ ÜGYÉT

NEW YORK (2004. Janár 18.) - Kofi Annan ENSZ-főtitkár New Yorkban bejelentette, hogy a szervezet Biztonsági Tanácsa levette napirendjéről a Tilos Rádió ügyének tárgyalását. A szervezetbe ideiglenes tagként a rotációs rendszer értelmében 2004-ben bekerült Románia ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy előbb várja meg a plénum, hátha a konfliktus nem terjed ki még több országra. "Adni kell egy utolsó esélyt, hogy a poprádi folyamat kifuthasson." - utalt Románia nagykövete a közelmúltban indult és sikerrel kecsegtető béketárgyalásokra. A tagállamok elfogadták a román javaslatot, egyúttal megszavazták, hogy a következő ülés napirendjére mindenképpen újra felveszik a Tilos Rádió ügyét.

VARGA MIHÁLY A FRADINÁL

BUDAPEST (2004. Január 12.) - Alig néhány héttel a kinevezése után meglepetésre leváltotta pályaedzõjét, Keller Józsefet a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetõedzõje, Pintér Attila. Az új segítõ Varga Mihály, volt pénzügyminiszter lesz, aki a Matula Magazin információi szerint másfél éves szerzõdést kötött a zöld-fehér klubbal. Pintér indoklásul elmondta, hogy Vargára az új szövetségi kapitány, Lothar Matthäus hívta fel a figyelmét azzal, hogy László Csabával kezdett tárgyalásokat a válogatott pályaedzõi teendõinek ellátásáról. Ennek hatására elõször Járai Zsigmondot kereste meg, majd az MNB elnök nemleges válasza után került a képbe a karcagi születésû politikus. Arról, hogy a Fidesz-MPP gazdasági szakértõje megtarthatja-e országgyûlési képviselõi mandátumát, az Országgyûlés mandátumvizsgáló bizottsága a jövõ hét folyamán dönt.

SORSTALANSÁG 2 - KÖVES GYURI VISSZATÉR

BUDAPEST (2004. Január 19.) - Az első rész elsöprő sikere után Kertész Imre felhatalmazta Koltay Lajost, hogy forgassa le Köves Gyuri, a második világháború forgatagában tengődő zsidó kisfiú kalandjainak második részét. Az első Nobel-díjas magyar író csak a történet vázlatát találja ki, de megígérte, ha a film elkészül, ő is megírja a Sorstalanság könyv második részét. Feltéve - tette hozzá az író - ha Koltay filmje elviszi az Oscar-díjat.

A Matula információi szerint a Sorstalanság második része nem nélkülözi majd a szerelmi szálat sem. A történet szerint a kamaszodó Gyuri egy marhavagonba zsúfolva találkozik a holland zsidó kislánnyal, Anna Frankkal. A korban összeillő két fiatal azonnal megtetszik egymásnak, és a háború maradék éveit végig együtt töltik. Különösen megkapó a pillanat, amikor Anna levest főz a földről összekapart krumplihéjakból a kőfejtőből hazatérő Gyurinak. Az ifjú szerelmeseknek a féltékenységet is le kell győzniük, amikor Gyurira szemet vet a szomszédos barakkban raboskodó cigánylány, Szaffi. A szerelmi háromszög konfliktusának végül az vet véget, hogy nem Annát, hanem Szaffit viszik el a Bergen-Belsen-i koncentrációs táborba.

A Tarantinói megoldásokat sem nélkülöző filmben két elbeszélő van, egyszerre ismerjük meg Gyuri belső monológját és Anna Frank titkos naplóját. A tervek szerint Annát Konta Barbara, Szaffit pedig az Apám beájulnából megismert Csősz Boglárka alakítja majd.

JUDITNÁL IS VAN PARAFATÁBLA

BUDAPEST (2004. Január 17.) - Az összes többi 16 és 30 év közötti magyar nõhöz hasonlóan Cseh Judit lakásában is van fontos és kevésbé fontos papírdarabok feltûzésére szolgáló parafatábla. A 24 éves lány állítása szerint körülbelül nyolc éve rendelkezik a parafatáblával, amely szülei budai házában még az õ szobája falát díszítette, ám amióta elköltözött családjától, belpesti lakásának konyhájába került át.

A táblának körülbelül egyharmadát a budapesti szórakozóhelyeken ingyenesen összeszedhetõ képeslapok foglalják el. Szintén egyharmadnyi hely jut különbözõ fényképeknek. Ezek között van egy fotó amely a Judit angliai ösztöndíja alatt bérelt lakás nappaliját ábrázolja, egy kép Judit és barátja nyári korzikai nyaralásáról, valamint egy négy fotóból álló sorozat, amelyet még 18 éves korában készített két barátnõjével a Moszkva téri fotóautomatában. A fennmaradó parafafelületen jut hely néhány étel-házhozszállító cég menüjének és két befizetetlen közüzemi számlának is.

KUTYÁBÓL NEM LESZ SZALONNA

PÁRIZS (2004. Január 9.) - Az "Isteni B. B."-nek nevezett Bridget Bardot állatszeretete már-már legendásabb, mint megindító szerepei. Ezúttal a koreai kutyaéttermek ellen lép fel, új kampányában. "Egy magyar közmondást találtam, amelyet kérdéssé alakítottunk át, hogy a kampány céljainak megfeleljen. Azt akarom, hogy soha többé ne kelljen kutyusokat terített asztalnál várni, és megenni." - nyilatkozta Monte Carlóban. A kampány világszerte - így jövõ héttõl hazánkban is - angol nyelven folyik, és fõ szlogenje ez lesz majd: "Will dog become bacon?"










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum