1995-2006, 11. évf. #004 

hazád
Mátyás és a bolondok bírája

Magyari Péter - Egyszer vót, hol nem vót, Mátyás, az igazságos meghallotta, hogy országában van egy bíró, akit csak bolondok bírájának neveznek hetedhét határon. Hát gondót egyet, felvette a szakadt fuszeklit, a gatyát amibõl kilógott a fél picsája, és elindút álruhában leskelõdni, ahogy mán csak szokott.

Meg is érkezett a faluba, aszt lássa ám, hogy törvénynapot tartanak. Na, fogta a félig kilógó picsáját, aztán azzal a nagy orrával betolakodott a fõtérre. Ott állt már a bíró. Nahát, az, akit a bolondok bírájának hívtak hetedhét határon. Úgy fostak tõle a bunkók, mint a török a Fekete Seregtõ. Mert hát, aki olyan tahó volt, hogy még a szentháromságot se tutta megszámlálni, no annak nem irgalmazott, úgy elítélte, hogy ott rohadt meg a hülye feje a kötélen.

Aszongya a pereskedõknek a bíró:

- Te aszondod megbaszta a sógorod a tikaidat, oszt ettõl betömõdtek, hogy basznak tojást tojni. Ez nagy bûn! Ki köll vizsgálni.

Aztán odament a panaszoshoz, és mondta neki:

- Lássuk, mekkora egy paraszt vagy! Van egy apáca. Ha leszeded róla a fityuláját, a ruháját de még az alsószoknyáját is neki, akkor mit lehet még leszedni róla?

- Hát a keresztvizet!

- Jóvanna. Aztán, te. Aki ellen az a vád, hogy baszod a sógorod tikait, hogy azok eltömõdtek, és basznak tojást tojni, te mit szednél még le róla?

- Hát ha mán tökcsupasz, akko nem marad más, mint hogy leszedjük róla a tisztelendõ urat.

- Hát kurva nagy parasztok vagytok mindaketten, hónap gyertek vissza, akko folytatódik a tárgyalás.

Mátyás röhögött a markába, fogta az ispán lányát, jól megbaszta, aztán elment alunni, hogy frissen ott legyen a másnapi tárgyaláson.

No, másnap reggel kukorékoltak a kakasok, de a tikok csak basztak tojni sógoruraméknál, biztos megint eltömõdtek annak a strigaszülte embernek a sûrû magjátó vagy mi a fasz történhetett...

- Na melyik a nagyobb barom, hadd lássam, ki a bûnös?! - kezdte az ember, akit bolondok bírájának neveztek hetedhét határon.

Hoztak akko egy nagy kondért. Hát tele vót az tormával. Na arra a tormára meg ráöntöttek úgy három véka ecetet. 33 asszony sírta tele a rokolyáját, mire elkészült a torma. Nahát, ebbe kellett a sógoroknak beleszagóniuk, de olyan mélyen, mintha utójára vennének levegõt ebben a Siralomvölgyben, mielõtt az Úr színe elé járulnának.

No, lett is tüsszögés. Oszt a bíró leste, ki mit csiná a taknyával.

Hát fogta az, akinek a tikai vannak, befogta az egyik likat az orrán, fújt egy akkorát, mint a bányaló a hámban, azt pepecül kipattant a takony a fõdre. Megcsinyálta a másik orrlikával is, azt mutatta, hogy neki a ruháján sem, de másokén sincs egy icurka-picurka takony sem.

No, jött mingyá a másik, akit bevádótak, hogy úgy bassza a sógora tikait, hogy azok eltömõdtek, most meg basznak tojást tojni. Szippantott egy akkorát, mint egy olifánt tud az orrmányáva, azt harákolt egy istenest, és olyan hegyesen pökte a turhát a bíró két csizmája közé, hogy csak úgy porzott a szentséges Szûzmária Országa.

- Nohát, baszott egy nagy tahók vagytok mindketten, hónap tárgyalunk, azt lesz ítélet is.

Mátyás röhögött a markába, fogta a szolgabíró lányát, jól megbaszta, aztán elment alunni, hogy frissen ott legyen a másnapi tárgyaláson.

No, másnap reggel kukorékoltak a kakasok, de a tikok csak basztak tojni sógoruraméknál, biztos megint eltömõdtek annak a strigaszülte embernek a sûrû magjátó vagy mi a fasz történhetett...

Harmadszorra is odatolakodott kilógó picsájáva az álruhás Mátyás király a térre.

- No, ma mán kiderû, ki itt a legnagyobb bunkó - mondta a bíró, akit csak bolondok bírájának hívtak hetedhét határon.

- Mit gondósz errõ az emberrõ, aki följelentett tégedet, mert állítása szerint titkon baszod a tikait, hogy eltömõdtek, és most basznak tojást tojni?

- Hát, azt gondolom én kegyelmes uram, hogy rohassza szét a kurva beleit minden falat, amit valaha bûzös szájába vesz, és férgeket fosson míg fel nem falják saját sarának parazitái!

- Na, ebaszott egy tapló vagy, de a nyelved pörög. No, szedd össze magadat te gyökérember, mert ha nem mondasz legalább ilyen jót, te leszel a bunkó, azt lógni fogsz ítéletnapig hamis vádaskodásé!

- No kegyelmes uram, aztat kívánom én ennek az embernek, hogy tojjon egy tikom egy akkora tojást, mint a templom harangja, oszt ha kikel belõle a kurafi kölke akko vasárnap itt a fõtéren vigye a templomba, és addig a napig térdejjen a tik-fattyúval míg maga a pápa meg nem kereszteli!

- Nahát ez is jól hangzott. - vakarta a fejét a bíró, akit csak bolondok bírájának hívtak hetedhét határon. - Úgy döntöttem, hogy egyikõtök sem nagyobb paraszt, mint a másik, ezért hazamehettek. Node valakinek lógnia kell. Három napja figyelem azt a vihogó tahót, azt a gyökeret, azt a kis csíraképût azzal a bazi nagy orral, hogy a kilógó picsáját mindig idefúrta az elsõ sorba. Õ itt a legnagyobb bunkó, neki kell lógnia hónap!

- Ácsi, legyen ácsi! - Kiáltotta õfensége Mátyás király, az igazságos. - Megkedveltelek, a kurva istenedet, tetszett is amit csinyátá, de most aztán jó rábasztá, a Szûzmáriádat! Mert sok hígagyú van az én szép országomba, de akkora ökör csak egy született, aki saját királyát köttetné fel. Aki másnak vermet ás, maga esik bele: jól felköttetlek, mert bizony te vagy Hungáriába a Maximus Primitivissimus!

Így tett igazságot a bölcs Mátyás király










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum