1995-2006, 11. évf. #004 

sport
Öt meccsrõl öten

Inkei Bence - Öt labdarúgó európa-bajnoki pótselejtezõt játszottak a héten, méghozzá a visszavágókat. A Matula Magazin öt nagyon okos embert kért fel arra, hogy nézzék és elemezzék a látottakat: az esztétákat Babarczy Eszter, György Péter és Orsós László Jakab, míg az írókat Kertész Imre és Nádas Péter képviselte.

1. Szlovénia - Horvátország 0-1, továbbjutó: Horvátország.

Babarczy Eszter: Érdekes, még egyetemistaként volt egy nagyon kedves szlovén kultúr-antropológus barátom, akivel sokat leveleztem, bár mára sajnos megszakadt a kapcsolatunk. Az õ visszahúzódó és kisebbségi komplexusoktól terhelt viselkedésére simán ráismertem a szlovén csapat defenzív játékát látva. A horvátok harcossága viszont nagyon tetszett, és igazi drámai csúcspont volt a kiállítás után két perccel az a gól. Megmondom õszintén, engem meglepett, hogy a sárga lapok miatt eltiltott Olic hiánya egyáltalán nem volt érezhetõ a horvátok játékán, viszont van egy jó tanácsom Otto Baric szövetségi kapitánynak: a Liverpool futballistáját, Igor Biscant nem ártana visszacsalogatni a válogatottba, õ azt a nélkülözhetetlen stabilitást biztosítaná hátul, amire szerintem Robert Kovac nem képes.

Kertész Imre: Egyetértek az elõttem szólóval. Ez a szlovén csapat nem érdemelt gyõzelmet, erre a teljesítményre még a zágrábi gólszerzõ Siljak hiánya sem lehet mentség. Érthetõ módon nekem nem szimpatikus a horvátok nagy nacionalista felbuzdulása, de elismerem, hogy ott a helyük a tizenhatos mezõnyben. Viszont vannak dolgok, amiket nem, hogy nem szabad elfelejtenünk, hanem egyenesen kötelességünk emlékezni rá. Az usztasaállam szerény véleményem szerint ilyen dolog volt.

György Péter: Rendkívül izgalmas párharc volt, Prso személyében pedig a horvátoknak van végre egy igazi sztárjuk, akinek minden mozdulatára érdemes odafigyelni, én le voltam nyûgözve attól, mennyire bele van kódolva ebbe a játékosba a siker, és az is tanulságos volt, ahogy ez az ember használja a médiát: nem a média használja õt. Igazi poszt-posztmodern csavar lett volna, ha mondjuk egy szlovén játékost is kiállítanak, és utána pedig egyenlítenek a házigazdák...

Nádas Péter: Én a macskámmal játszottam. Inkább. Nálam ez annyit tesz, hogy unatkozom. Nagyon.

Orsós László Jakab: Ez egy nagyon furcsa és csalóka érzés, de számomra ezek a meccsek adják a futball esszenciáját, lényegét, pedig nem volt egy látványos mérkõzés. A horvát csapatot láthatóan szuggerálta a tömeg, valódi gladiátorként küzdöttek mindannyian. A másik oldalon a Fradi légiósát, Adem Kapicot figyeltem elsõsorban, hiszen amikor csak tehetem, kint vagyok az Üllõi úton. Szerintem nem vallott szégyent.

2. Törökország - Lettország 2-2, továbbjutó: Lettország

Orsós László Jakab: Hát ha van olyan, hogy zsánerfilm, akkor zsánermeccs is van. Ilyenbõl a kedvencem az, amikor a kiscsapat kiüti a nagycsapatot, a sokszor elkoptatott Dávid és Góliát párhuzam, amióta világ a világ, mindig ezek jelentik az élet nagy próbatételeit.

Nádas Péter: Én másképp állok a kérdéshez. Nem szeretem a kiscsapatokat, elegem van abból is, hogy a média ilyenkor elveszítve semlegességét, mindig melléjük áll. A dánok ´92-es EB-gyõzelmétõl is hánynom kellett. A futballban legyen rend, jussanak ki a jobbak, és itt a jobbak a törökök voltak. Annak ellenére mondom ezt, hogy a törököket is utálom.

Kertész Imre: Ugyan már, hogy lehet ilyet mondani, hogy nem örülsz a lettek továbbjutásának? Nagyon szimpatikusak voltak, amikor ezt a gyenge magyar csapatot legyõzték, akkor sem tudtam gyûlölni õket. Pedig gyûlölet nélkül nem lehet meccset nézni, és a törököket igazán lehet is gyûlölni. Starkovs kapitány viszont nálam az év embere, csodát tett ezzel a lett csapattal.

Babarczy Eszter: Hát én kettõs szemüveggel néztem a meccset. Egyrészt Ilhan Mansizt figyeltem, akibe a VB óta szerelmes vagyok, de komolyan, ne nevessetek! Másrészt kíváncsi voltam, hogyan mûködik a lettek szigorú védekezésbõl kiinduló gyors kontratámadásokra épülõ játéka, szakmai szemmel nézve nagy csemege volt. Azt is hozzátenném, hogy Senol Günes egy kontár, ezzel a csapattal ki kellett volna jutni Portugáliába.

György Péter: Te mirõl beszélsz? Senol Günes kontár? Mondod ezt egy VB-bronzérem után? Hát azért ne röhögtesd már ki magad! Én igenis ideges voltam, amiért nem lesznek ott a törökök, és helyettük majd csodálhatjuk a lettek bunkerfociját. Legszívesebben hozzávágtam volna a sörömet a tévéhez... mázlista kis férgek.

Babarczy Eszter: Egy kicsit visszavehetnél, nem otthon vagy. Drukkolj csak a törököknek, én nem sajnálom õket. Nézd meg, mit mûveltek az angolok ellen is: köpködés, bunyó. Már bocsánat, de ez ilyen cigánytempó...

Nádas Péter: Na!! Gyerekek...!!

3. Hollandia - Skócia 6-0, továbbjutó: Hollandia

György Péter: Amellett, hogy örülök a hollandok továbbjutásának, értetlenül állok a skótok gyenge védekezése elõtt. Régebben pont a védelem volt az erõsségük, erre most ez az átjáróház... Emlékeztek az Alex Ferguson vezette KEK-gyõztes Aberdeenre 1983-ból? Ott micsoda védõk voltak: McLeish, Miller, Gough...

Babarczy Eszter: Mi van!? Már ne haragudj, de Richard Gough mikor játszott az Aberdeenben? Segítek: soha.

Nádas Péter: Én örültem. Utálom a skótokat, mindkét meccsen ölték a focit. Berti Vogts pedig egy szánalmas bohóc. Mindig is ellene szurkoltam, akár játékos volt, akár edzõ. A hollandok most tartalékosan is gurítottak egy hatost.

Orsós László Jakab: Tartalékosak? Micsoda hülyeség ez, már elnézést! Ki hiányzott neked? A gázolós Kluivert, vagy az a patkánypofájú, túlsztárolt Makaay? Esetleg a kis köcsög Seedorf? Ez a csapat így volt jó, punktum.

Kertész Imre: Ne mondd már, hogy Makaay nem jó játékos? Én se szeretem a Bayern Münchent, de aki jó, az jó, el kell ismerni.

Orsós László Jakab: Láttad a meccset egyáltalán? Kinek hiányzott Makaay, amikor Van Nistelrooy lõtt hármat, ezt mondd meg!

Kertész Imre: Nekem te ne magyarázz! Még apád gerincében lifteztél, amikor én már láttam a Puskást meg a Hidegkutit játszani!

Orsós László Jakab: Jó, hogy nem mindjárt a Schlosserral jössz, bazmeg...

4. Wales - Oroszország 0-1, továbbjutó: Oroszország

Babarczy Eszer: Na hát, ez nem volt semmi! A velszi bárdok illetve az oroszok, akikbõl csak úgy sugárzott a Dosztojevszkijt idézõ mélyszláv bánat...

György Péter: Mélyszláv bánat bazmeg, megnéztem volna azt az igazi mélyszláv bánatot, amikor szomorúan szállnak fel a repülõre egy 3-0-ás vereség után! Tapló egy népség.

Nádas Péter: Hagyjál már a hülyeségeiddel, inkább jutott volna tovább Wales? Kinek hiányoznak majd ezek a kis senkik? Nekem biztosan nem.

Kertész Imre: És az oroszok kinek hiányoztak volna? Nem vagyok rasszista, de az oroszok tényleg a világ legnagyobb suttyói. Egyszer Berlinben lakott mellettem egy orosz üzletember a szállodában. Mesélték, hogy a szaros vécépapírt szétdobálta a klozettban, ahelyett, hogy lehúzta volna... Mit keresnek ezek az Európa-bajnokságon? Az Ázsia Kupán a helyük!

Orsós László Jakab: Te akkor még nem láttál részeg briteket Ibizán vagy Korfun. Az angolok a legbunkóbbak, de a velsziek, azok is primitív állatok. Én nem sajnálom a csapatukat, csupa favágó.

Babarczy Eszter: Ryan Giggs neked favágó? Te hülye vagy, bazmeg.

Orsós László Jakab: Te meg a faszt okoskodsz itt, a konyhában a helyed!

György Péter: Így van! Utálom, amikor a nõk beleugatnak a fociba, semmit nem értenek. Giggs egy túlértékelt habcica, egy nímand.

Kertész Imre: Te nem tudod, mirõl beszélsz! Giggs túlértékelt? Maradj csak az esztétikánál, mert a focihoz síkhülye vagy!

Nádas Péter: Lefogadom, hogy Manchester United szurkoló vagy! Beckham posztered is van otthon, mi?

Orsós László Jakab: Beckham már rég nem ott játszik, csak mondom.

Babarczy Eszter: Téged meg ki kérdezett?

György Péter: És téged ugyan ki? Eszem megáll, ennyi hülyét...

A Norvégia - Spanyolország mérkõzés értékelésére sajnos a heves vita miatt már nem kerülhetett sor.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum