1995-2006, 11. évf. #050 


Matula 50

Matula Magazin - 50 lettünk, mint a forradalom. Szóljon hát végre egy cikk rólunk is. Igazán megérdemeljük.

Amikor éppen három évvel ezelőtt elindítottuk a Matula Magazin harmadik, az egy számot megért középiskolás fanzinnál és az alkalmanként frissített weboldalnál lényegesen ambiciózusabb inkarnációját, pontosan tudtuk, mit akarunk. Olyan újságot, amelyikben hetente megjelenik tíz jó cikk, hiszen így magasan vertük volna a teljes magyar sajtót, amely hónapok alatt sem képes ennyit összehozni. Kudarcot vallottunk, hiszen a Matulán nem jelenik meg hetente tíz jó cikk. Eleinte kéthetente frissültünk, reménykedve, hogy egyszer lesz kapacitásunk a heti megjelenésre is. Ez egyáltalán nem sikerült, és a kéthetenkénti frissítést is csak az első évben bírtuk, azóta fokozatosan lassulva sikerült elérnünk a 25-30 naponta megjelenő egy-egy számot.

Fontos, hogy ezekről az apró kudarcokról is beszámoljunk most, hiszen ha csak a diadalmenetről írnánk, esetleg nem tűnnénk kellőképpen megbízhatónak. Pedig itt még a diadalmenet is visszafogott, ánglius understatement. A Matula karrierje a mi várakozásainkat is felülmúlta.

Nem akarunk álszerények lenni, úgyhogy le is szögezzük: Magyarországon az utóbbi hatvan évben nem működött jobb lap a Matula Magazinnál. Egyfelől ezt köszönhetjük online mivoltunknak, hiszen a világháló sajátosságainak köszönhetően nekünk soha, egyetlen pillanatra sem kellett különböző állami szerveknek, pártoknak vagy az ORTT-nek lefeküdnünk. Ebben az országban az általában "függetlennek" és "szabadnak" tartott médiumok a Magyar Narancstól a Tilos Rádión át az akármeddig egytől egyig már akkor szopták az éppen leszopandó faszt, amikor annak tulajdonosa (csak a történelmi hűség kedvéért jegyezzük meg, hogy ez általában a Szabad Demokraták Szövetsége volt) még a nadrágját sem tolta le. Mi szerencsére soha nem szorultunk ilyesmire, ám ez még bőven kevés lett volna a dicsőséghez, ha nem tudunk közben megfellebbezhetetlen minőséget szállítani. Szerencsére tudtunk.

Kétség nem fér hozzá, hogy Magyarország négy legtehetségesebb újságírója ma éppen a Matula Magazin négy állandó munkatársa. Bede Márton, Inkei Bence, Magyari Péter és Tamás Bence Gáspár stiláris brillírozása olyan fokú tájékozottsággal és szakmai finesszel párosul, amilyet a négy magyar politikai napilap szerkesztősége összeadva sem tud felmutatni. Ezek olyan tények, amelyeket még számos rosszakarónk is elismer. Legyen szó külpolitikáról, könnyűzenéről, fociról, szellemes belpolitikai helyzetelemzésről, budapesti éttermekről, kultúrpolitikáról, olvasói levélről, programajánlóról vagy arról, hogy milyen magyar középiskolába járni, egész egyszerűen mi vagyunk a legjobbak. Aki tud nálunk tehetségesebbet, tényleg írja meg a szerkesztőségnek, mert őszintén mondjuk, a legnagyobb lelkesedéssel olvasnánk minden szavát. Még jó, hogy nem tudunk helyesen írni, mert különben tényleg hibátlanok lennénk.

A hölgyek próbálják meg tülekedés nélkül kivárni a sorukat.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum