1995-2006, 11. évf. #048 

a kibaszott világ
Horvátország

Bede Márton - Horvátországi utazásunk alkalmával meglátogathatjuk Európa legszebb környékeit. Horvátország gyönyörû tájain járhatunk, Horvátország tengerpartja pedig különlegesen gyönyörû. Horvátország híres hatalmas vendégszeretetérõl.

Népesség: 4,494,749 fõ; GDP: 11,600 dollár/fõ; internet-felhasználók: 1 millió fõ
Horvátország az Alpok keleti lábainál fekszik és az Adriai tenger határolja. Horvátország fizetõeszköze a Horvát kuna. Sokaknak, ha meghallják az ország nevét, a közelmúlt polgárháborúja jut eszébe. A sokat szenvedett Horvátország azóta újjászervezõdött, és felépült "romjaiból". Horvátország fõvárosa Zágráb, (Zágreb).

A lakosság legnagyobb része katolikus, majd követi a pravoszláv és muzulmán vallás és a protestáns egyházhoz tartozók. Német, olasz és angol nyelv a legterjedtebb. Horvátországban kétlyukú csatlakozóaljzatot használnak földeléssel vagy anélkül. Adapter vagy transzformátor nagyobb villamossági szaküzletekben vagy áruházakban kapható.

Horvátország ideális hely azoknak, akik élvezni szeretnék a sohasem szûnõ napsütést, a páratlanul gyönyörû, tiszta, átlátszóan tündöklõ kék tenger vizét. Nem is olyan régen Dalmáciát, (Dubrovnikot) még a polgárháború pusztította, de mára ennek vége, a területre újra béke költözött, a városok újjáépültek, a tengerpart, és a környéke újra régi fényében tündököl.

Bemutatkozásnál és búcsúzásnál szokás kezet fogni. Dohányzás általában szabad, kivéve a közlekedési eszközökben és a legtöbb nyilvános intézményben. Vannak éttermek, amelyekben bevezették dohányzó - nem dohányzó helyiségeket, ott látszanak a jelölések is. Napozás toplessben teljesen elfogadható majdnem mindegyik strandon, de nudizmus csak a megjelölt strandokon szabad. Természetesen mindig találhat egy elrejtett, vad strandot.

A cenzúra áldozata

A helyiek óriási vendégszeretete végigkíséri minden Horvátországba nyaralni térõ vendéget. Horvátország nagy részét tengerpart övezi, melynek vize gyönyörû, a térségben kivételes szépségû szigetek találhatóak.

Az ország rendkívül gazdag történelmi emlékekben, elég csak a világörökség részét képezõ dubrovniki Óvárosra vagy Rovinj épületeire gondolnunk. Európa legszebb ókori maradványai közül is sok Horvátország büszkesége, ki ne ismerné vagy ne akarná megismerni a spliti Diokletiánusz palotát vagy a pulai Amfiteátrumot. Szabadságát ennél ideálisabb helyen aligha tölthetné!

A cenzúra áldozata

A horvát tengerpart mintegy 5835 km hosszú partszakaszt foglal magába. ÉNy felõl DK-i irányban nyúlik, s összesen 1185 sziget, kis sziget és sziklazátony tartozik hozzá. Három fõ tájegységre tagolható - az Isztria-félszigetre, a Kvarneri-öböl vidékére és Dalmáciára. A šibeniki, a trogiri, az omiši és a makarskai riviéra a horvát tengerpart legszebb partvidékei közé tartoznak, poszterre illõ strandokkal csábítva a fürdõzõket. A domborzat és a táj adottságaitól függõen a legváltozatosabb "strandtípusok" közül válogathatunk: köves, homokos, apró és nagy kavicsos; csendes és eldugott magányos kis öböl, vagy kiválóan felszerelt, büfével-bárral-étteremmel rendelkezõ, sok sportolási lehetõséget biztosító mondén strand… Válasszon kedve szerint!

Horvátország valamennyi szálláshelyén szombaton van a turnusváltás! Fõszezonban, szombati napon a közlekedésben fennakadások lehetnek. Horvátországban 12 év felett kötelezõ az üdülõhelyi illeték fizetése. Horvátországban jobb oldalon bonyolódik a forgalom. Amennyiben a közlekedési jelek mást nem mutatnak autópályákon, félautóutakon 130 km/h a maximális megengedett sebesség, kétsávos autóutakon 100 km/h, lakott területeken 50 km/h, lakott területeken kívül 80 km/h. A pénzbüntetés nagysága a szabálysértés fokától függ. A vérben a megengedett alkoholszint 0,5 ppm.

A horvát tengerpart április és október között a legszebb. Nyáron a levegõ hõmérséklete elérheti a 38 C-t is, ugyanakkor a tenger felszínének hõmérséklete kellemes 26 C-os. A fõszezon (július, augusztus) a szórakozást, mozgalmas életet kedvelõ vendégek számára elõnyös, noha a horvát tengerpart elég sokoldalú ahhoz, hogy nyugodt oázis legyen azok számára, akik a zenétõl, diszkókluboktól távol keresik nyugalmukat. Noha a március meghozza a tavaszi napsütést, olykor a kellemetlen záport is, míg a kora õsz, a szeptember és az október a csendes pihenést kedvelõ vendégeknek nyújt ideális lehetõséget. Az utóidényben már nem zsúfoltak a strandok, a szobák is lényegesen olcsóbbak, azonban az idõjárás még mindig kiegyensúlyozott és a tengervíz hõmérséklete is kellemes. Végül is Horvátországba az év minden szakában lehet jönni. Télen azonban, tekintet nélkül az enyhe földközi-tengeri éghajlatra, mégis szükség van melegebb holmira is. Noha a hõmérséklet szinte soha nem esik nulla pontig, a szél igen kellemetlen lehet.

A horvátok nagyon kedvelik a nehezebb, fûszeres ételeket, de a könnyebbre vágyók sem fognak éhen maradni, mivel hal és sajt is gyakran kerül az asztalokra. Az országban járva érdemes megkóstolni a húsos-sajtos lepényt, a bureket, a rákból készült prstacit, és a dalmát rizses halat, a brodetet. Fõképpen az ország belsejében kedvelt a manistra od bobica (bab és kukoricaleves), valamint a stucklenek nevezett sajttekercs. A dalmát konyha az élelmiszerek választását és elkészítését illetõen kielégít minden, az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos nutricista nutricista követelménynek.

A cenzúra áldozata

A dalmát háziasszony ételkínálatát a különféle hal-, kagyló- és rákfélék, a polip, a tintahal, a kalmár, az olivaolaj valamint a sózott és a friss olajbogyó, a zöldségfélék, vadon termõ növények és aromatikus füvek, valamint a mandula, a füge és a szõlõ, a méz, a mazsola és a különféle déligyümölcs képezi. Ami a húst illeti, egyedülálló a dalmát sonka, amelyet a szél szárított, birkatejbõl készült sajttal, valamint a parázs alatt sült bárányhús. Mindehhez hozzá kell adni a bort, úgy a fehéret, mint a vöröset, amelyek közül egyesek a világ tíz legjobb bora közé tartoznak.

A teljes vagy fél-panziós ellátást kínáló szállodák mellett éttermekben, tavernákban, borpincékben, pizzeriákban, fast-food éttermekben étkezhetünk, a hagyományos horvát édességeket pedig a cukrászdákban és kávéházakban szolgálják fel.

A boltok munkaideje hétfõtõl péntekig 8-tól 19 óráig, szombaton 8-tól 14-ig van. Nyáron magánboltok, ruhaboltok, gyógyszertárak és más szolgáltató iparban dolgozók munkaideje különbözik. Vannak egész nap nyitott helyek, általában 21 óráig, és vannak, akik két szakaszban dolgoznak, vagyis zárva vannak 12-tõl 16 óráig.

Legfontosabb, hogy óvakodjanak a túlzott napozástól, viseljenek kalapot és jó napszemüveget, valamint használjanak napozótejet magas UV-védõfaktorral, különösen a nap legmelegebb szakában (11-15 óra között). Igyanak sok vizet, hogy a szervezetük ne száradjon ki, ezzel elkerülhetik a kimerültséget. Horvátországban a csapvíz mindenhol iható (amennyiben nem, azt feltûnõen jelzik). Palackozott forrás- vagy ásványvíz minden üzletben kapható. Nem ajánlatos étkezés után azonnal úszni, ebéd után legalább két órát várjon, mielõtt a vízbe ugrana. A tengeri sünök szeretik a horvát Adria tiszta vizét, ellenük a legjobb védekezés a mûanyag és egyéb fürdõcipõk.

Az indoeurópai nyelvek többségében (a németben, a franciában, az angolban, a portugálban vagy az olaszban) a nyakkendõ fogalmát egy "croata" vagy ahhoz hasonló tövû szóval jelölik - vagyis ugyanazzal a hangsorral, melyet az említett nyelvekben Horvátország neveként is használnak (Kroatien, Croatie, Croatia, stb.). Horvátország ugyanis a nyakkendõ õshazája - s neve szó szerint is összeforrt e világszerte használatos kiegészítõvel, akárcsak Franciaországé a divattal, vagy Brazíliáé a kávéval.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum