1995-2006, 11. évf. #003 


Programajánló

Kóródi Mária, Dr. - A következõ két hét programjaiból Dr. Kóródi Mária, egykori környezetvédelmi- és vízügyi miniszter, az országgyûlés költségvetési és pénzügyi bizottságának tagja, SZDSZ-es parlamenti képviselõ szemezget.

Örömömre szolgál, hogy a Matula Magazin engem kért fel erre a nemes feladatra. Jóérzéssel tölt el, hogy Budapest fiatalsága ilyen sokféle és sokszínû kulturális lehetõségek közül választhat. Bizony amikor a hetvenes években a Biatorbágy Nagyközségi Közös Tanács elõadója voltam, az egyetlen szórakozást hétvégénként a Szabad Európa Rádió Németországból sugározott adása nyújtotta.

November 15. szombat, DJ Vadim, A38

Ez az orosz származású lemezlovas másodszor látogat Budapestre. Ezúttal soul- és funk-stílusú lemezeit fogja lejátszani az én szívemnek talán legkedvesebb budapesti koncertteremben, az A38 hajón. Szimpátiámat természetesen nem csak egy éves, érzésem szerint sikeresnek mondható vízügyi miniszterségem váltotta ki bennem. Emlékszem milyen büszkén mesélte a Gábor a megnyitó után, hogy végre a Petõfi- és a Lágymányosi hidak közé is sikerült csempésznünk egy kis kultúrát, ellensúlyozandó a Duna túlpartján pöffeszkedõ Nemzeti Színház otromba provincializmusát. DJ Vadim egyébként Angliában lakik, de a lemezei biztosan orosz hatásokat is mutatnak. Ez fantasztikus: a hagyományos orosz kultúra adaptálása a modern angol mûvészethez olyan nemes feladat, amelybõl bizonyosan sokat tanulnak azok a magyar fiatalok is, akik ezen az estén a ´diszkóbárka´ gyomrában szórakoznak.

November 15. szombat, Atomic Pulse, Kashmir Underground

Az Atomic Pulse nevû együttes goa-stílusú zenét játszik, ami azonban ennél sokkal fontosabb, Izraelbõl érkezik Budapestre. Ezt az alkalmat megragadva szeretnék gratulálni a koncert szervezõinek, amiért kulturális csereprogramjuk révén a zsidó állam mûvészei legalább ideig-óráig elszakadhatnak hazájuk mindennapjaitól, a robbantásoktól, a terrorizmus folyamatos fenyegetésétõl. Gusztos Petitõl azt hallottam, az ilyen rendezvényeken a vendégek gyakran fogyasztanak kábítószereket. Bevallom, ez a téma nem az én szakterületem a frakcióban, de azért igyekszem például Petitõl tanulni ezügyben is. Tehetséges ifjú kollégám már fogyasztott néhányszor marihuánás cigarettát, és beszámolója alapján nem tudom ezért elítélni. Ahogy õ fogalmazott, ´még mindig jobb ha a magyar fiatalok spanglit szívnak, mint ha a kocsmában ülnek´.

November 18. kedd, Deep Purple, Budapest Sportaréna

A ´kemény´ rockzene soha nem volt a szívem csücske, de természetesen elfogadom, ha valaki nem ért velem egyet. Nekik ajánlom az immár 35 éves legendás együttes, a Deep Purple budapesti koncertjét. Ebben a zenekarban ennyi idõ alatt nagyon sokan játszottak, például a gitáros Ritchie Blackmore is, azt azonban az Internet segítségével sem sikerült megtudnom, hogy jelenleg kik a tagok. Az ilyen típusú zene kedvelõivel kapcsolatban egyébként van egy kedves történetem. Valamikor a kilencvenes évek elején férjemmel sétáltam az Andrássy úton, amikor szembe jött velünk egy csapat hosszú hajú, hangoskodó fiatal. A párom már épp csendre akarta õket inteni, amikor a bõrkabátján legtöbb szegecset viselõ ´bandavezér´ hirtelen megállt egy zebránál, és karjánál fogva átsegített az úttesten egy idõs, nehézkesen mozgó hölgyet. Otthon, a családi kupaktanácsban azóta is emlegetjük ezt az esetet, amikor az elõítéletektõl mentes közélet létrehozásáról beszélgetünk.

November 20. csütörtök, Reklámzabálók éjszakája, Budapest Kongresszusi Központ

Ennek a rendezvénynek különösen örülök. Úgy érzem, a reklámszakma az a terület, amely számára talán a legkedvezõbb változásokat fogja hozni uniós csatlakozásunk. A magyar alkotók kreativitása és profizmusa egészen biztosan kiváló versenypozíciók elfoglalását fogja majd biztosítani. Úgy gondolom, reális esély van arra, hogy néhány éven belül Budapest legyen a régió ´reklámfõvárosa´. A szellemes nevû Reklámzabálók éjszakájának az idei programja egy egész sereg külföldi, valamint magyar reklámból áll, amelyek között egyaránt lesznek mai és kicsit régebbi alkotások. Biztosan érdekes kaland lesz ezeket együtt látni, és rácsodálkozni arra, hogy nem csak ezek a sokszor szellemes kisfilmek változtak meg, hanem bizony megváltoztunk mi is. Azt hiszem, ezen az estén ott kell lenni a Kongresszusi Központban!

November 21-22. péntek-szombat; Reggae & Ska Fest, Kultiplex

Életemben elõször egy férjemmel tett nyugat-európai körút alkalmával hallottam reggae zenét. Emlékszem, legalább fél óráig figyeltük érdeklõdve egy hamburgi aluljáróban a színes poncsókba öltözött indiánok pánsípon és kisméretû gitárokon elõadott produkcióját. Nagyon tetszett, ha megengedhettük volna magunknak, biztosan dobtam volna néhány pfenniget a gitártokjaikba. Ennek a mûfajnak a magyarországi seregszemléjére a Kultiplexben kerül sor. Ez egy nagyon érdekes hely, mert a koncertterem mellett itt van a Tilos rádió stúdiója is, aminek a reggeli mûsorait néha én is szoktam az autómban hallgatni. Bár igazság szerint azért jobban kedvelek két másik adót, a Klubot és a Budapestet. A két napos rendezvényen fellépnek a Tigris, a Pannonia Ska All Stars, a Love Alliance és a Dr. Ring-Ding együttesek, ez utóbbi ráadásul német. A skáról nem tudom sajnos, hogy micsoda, de nagyon remélem, hogy nevével ellentétben nincs köze a skinheadekhez.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum