1995-2006, 11. évf. #046 

zine
Megjelent a Matula Records újabb albuma

Matula Magazin - A Matula Records producereit is elérte a nosztalgiahullám, ezért leporolták a nagy sikert aratott, 2002-ben megjelent elsõ albumot, amihez hozzácsaptak néhány vadiúj nótát. A Ginger's Crazy World most ingyen letölthetõ!


01. Intro
02. Hej te, kiscsaj!
03. Esik a hó (műdalfeldogozás)
04. A vándor
05. Doktor (új!)
06. Taxiba szállsz (új)
07. Cseppkőbarlang
08. Iroda
09. Közjáték
10. Jaj de jó (új!)
11. Szabadítsd ki Táncsicsot!
12. Bomba (új!)
13. Ganajpalota
14. Csodapalota
15. Foltos lett a fehér ingem (új!) (népdalfeldolgozás)
16. Járd a táncot
17. Villamosra szállok
18. Reprise (új!)
19. Viszlát mindenki (új!)

Matula Magazin: Miért adtad ezt a címet az albumnak?

Szemi D: Nem én adtam, hanem a producerem. Õt kéne megkérdezni.

Kik mûködtek közre az albumon?

A haverjaim, akik maguk is zenészek. A Hej te, kiscsajt még 2000-ben rögzítettük, amikor Pécsen együtt laktam Szalvétával. Egyetemre jártam, emiatt sokat unatkoztunk. Aztán egyik este elõkerültek a szintik, a gitárok és tolultak a szövegek. Ez volt a Karaoke MC´s nevû formáció. Pár sikeres bulink volt, de aztán szétmentünk Szalvétával. Aztán ott van Andy Stone, aki régi harcostársam, és ennél az albumnál sem hagyott cserben: a Bombának a szövegét, a Villamosra szálloknak a zenéjét is õ szerezte.

Mi hatott a zenédre, zenétekre?

Hát lássuk,... a csárdás, a verbunkos, természetesen Kurtis Blow és Németh László. Elõbbi pörgõs stílusa, utóbbi elkötelezettsége, tiszta gondolatai miatt. De van itt népi ihletésû szám is.

Igen?

Igen. A Foltos lett a fehér ingem címût beás cigányok között élve szedegettem össze. Együtt pecóztunk, nem volt munkánk, unatkoztunk, énekeltünk, elõkerültek a köcsögök, meg a kanalak, meg a szintim persze. Félelmetes jamsessionönöket nyomtunk. A felvett anyagból persze kivágtam õket. Nem vagyok egy Kodály. [Nevet.]

A Szabadíts ki Táncsicsot sláger lett annak idején, pedig a szöveg elég durva.

Azt még 2001-ben vettem fel. De nagyon fontos megjegyeznem, hogy a szövegben nemzetgyalázó kitételek hangzanak el Petõfirõl, Batthyányról és Deákról, amik valójában nem tükrözik a róluk kialakult véleményemet, vagyis nem komolyak.

Ezek szerint reakciós vagy?

Nem mondanám, szeretem õket. Ennyi. Mindenkinek az életében elõfordulnak botlások, de ha nem teszem fel az albumra ezt a számot, attól még nem teszem meg nem történtté, ami történt. Right?

Igaz, hogy kábítószerezel? Sõt, rosszabbat mondok: a fiatalok azért szeretik a zenédet, mert jól lehet rá kábítószerezni. Mit szólsz ehhez?

Ez a jelenség... [Keresi a szavakat.] mélyen elszomorít. A drog kinyithat kapukat, de a válaszokat mindenkinek magának kell megtalálni. Ezt üzenem mindenkinek.

Kikerülted a választ... Az elõadók többsége titkolja függõségét, félrevezeti rajongóit. Ilyen súlyos kérdéseknél nem gondolod, hogy fontosabb lenne az õszintéség?

Nem. Az elõadómûvészet a showról, a színházról szól, azt hiszem, a szó nem is inkább shakespeare-i, hanem ibseni értelmében.

Mikorra várhatjuk a második albumot?

Most elõször egy kicsit elutazom regenerálódni, nyugizni, kiereszteni. Homok, kék tenger, miegymás, aztán õsztõl belevetjük magunkat a munkába ezúttal már Kozsóval.

Apropó, egyáltalán mi indított arra, hogy egy ötéves projektet újra kiadj?

Apukámtól most kaptam számítógépet.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum