1995-2006, 11. évf. #003 

film
Lángoló sziklák

Inkei Bence - Kezdjük ott, hogy óriási ötlet Arnold Schwarzeneggert katasztrófafilmben szerepeltetni, abszolút neki való feladat, és tényleg, ki állítja meg az elemeket, ha nem õ? Erre nyilván tódulni fog a nép, gondolta a producer. Pedig tanulhatott volna abból, hogy Arnoldnak nem jöttek be az imidzsváltásos filmjei (és most nem a vígjátékairól beszélek, azok a maguk módján rendben voltak). Ha másból nem, akkor a 2002-es Az igazság nevében kudarcából lehetett következtetni arra, hogy Arnie akció nélkül félkarú óriás - szerencsére a Lángoló sziklák készítõi beleestek ugyanebbe a hibába.

Kapásból túl sok az egész karriervonal a cselekményben. Scwarzenegger valami európai bevándorló sportolót alakít Kaliforniában, aki aztán politikai pályára lép. Persze mindenki fúrja, ahol lehet, szemét trükkökkel próbálják meg lejáratni. Arnold legszívesebben szétverné a pofájukat, de verekedés helyett inkább tök jó beszédeket mond, az emberek meg rájönnek, hogy õ más, mint az összes többi korrupt féreg, és - ahogyan azt elõre lehetett is sejteni - végül megválasztják kormányzónak.

Na, ez az elõjáték túl hosszú, simán lehetett volna rövidebb húsz perccel, hiszen aki jegyet vesz egy ilyen mozira, az nem öltönyösök szájtépését akarja nézni. A katasztrófáról aztán Arnold veszíteni nem tudó politikai ellenfelei gondoskodnak, amikor felgyújtják fél Kaliforniát - ez legalább ügyes, hogy nem derült ki egyértelmûen, kik is a felelõsök a tûzért, de aki figyelt, annak nyilvánvaló. Ekkor azonban Schwarzenegger teljesen érthetetlenül pöcsölni kezd, és tényleg úgy viselkedik, mint valami puhaszájú demokrata: ahelyett, hogy fogna egy kurva porraloltót és a tûz pofájába mászna, inget és nyakkendõt vált, és elrepül Washingtonba, hogy keleti parti hájfejûektõl lejmoljon pénzt a tûzkárok enyhítésére! Hát nem hülyeség? Minek ehhez Schwarzenegger, ezt egy Tim Robbins-féle nyamvadt urbánus is eljátszhatja.

A tûz meg persze terjed, jópáran meghalnak (ezek a jelenetek is lehetnének látványosabbak!), de Arnold nem merészkedik a lángok közelébe, pedig pont tûzoltót alakított Az igazság nevében fõszereplõjeként. Itt megelégszik néhány lelkesítõ szóval, kamerába vigyorgással. Azért aggódni nem kell, Los Angeles nem fog leégni, de ez a happy end is olyan olcsó és fantáziátlan, hogy én szégyellem magam a forgatókönyvnek nevezett szemét alkotója helyett. Tudom, hogy lelövöm a poént, de mindegy: a hirtelen beköszöntõ hidegfront lesz az, ami visszaszorítja a lángokat. Értik ezt? A kurva esõ menti meg Kaliforniát!

Felejtsük el, és bízzunk inkább abban, hogy mégis elkészül az a vígjáték, amiben állítólag Schwarzenegger osztrák köztársasági elnököt alakít, és a jobbján Mádl Ferenccel feszít majd a fertõdi kastély elõtt. Ez a látvány engem legalábbis biztosan kárpótolna a Lángoló sziklákért.

California Burning (Lángoló sziklák). USA, 2003. Rendezte: Andrew Davis. Szereplõk: Arnold Schwarzenegger, Gray Davis, Maria Shriver.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum