1995-2006, 11. évf. #043 


Megjelent a Matula Magazin elsõ száma

Matula Magazin - Kevés újság mondhatja el magáról, hogy az összes száma megtalálható online. A Matula Magazin most már a kivételek közé tartozik. Minden idõk legjobb fanzinja 1995-bõl már az interneten is elérhetõ, sõt, a történelem során elõször színesben! Mink is voltunk fiatalok.

A Matula Magazinnak 1995-ben jelent meg az elsõ száma, offline fanzin volt, fénymásolva terjesztettük. Akkoriban ez számított jó mókának, nem a blogolás. A szerzõk majdnem mind a Trefort Ágoston gimnáziumba jártak, többnyire 16 évesek voltak, és a rendszernél csak az altis sznobokat, az anarchistákat és a buta punkokat utálták jobban.

A magazin ötletét az akkoriban megjelenõ fanzinok adták. Nagy részük persze egy rakás szar volt, idióta komformisták próbáltak benne lázadozni, de volt köztük szerencsére néhány üdítõ kivétel is. Ilyen volt Pozsonyi Bucó Ádám lapja a Genyó Szívó Disztroj, a legendás Täcs magazin, a Búvárok, illetve a Dallass. Aztán megjelent miden idõk legjobb magyar fanzinja, a Matula Magazin.

Az egy számot megélt újság volt az egyetlen társai közül, amelyik magazinméretû volt és kétoldalas posztert tartalmazott, az ára ennek megfelelõen 60 forintra rúgott, ami akkor még nagy pénz volt, a kommunisták még nem tették tönkre az országot és gazdaságát. Összesen körülbelül 30-40 példányt fénymásoltunk belõle, a profitot visszaforgattuk, ami a végén megmaradt, abból talán egy bebaszásra futotta.

A név nem a Tüskevár-féle Matula bácsitól ered, hanem a Két férfi egy eset című német krimisorozat ütõdött rendõrétõl, Josef Matulától, akit a zseniális Claus Theo Gärtner alakított. Ezt is csak kevesen tudják.

Most az a nagy szerencse ért titeket, hogy ti is elolvashatjátok a tizenegy évvel ezelõtt megjelent számot, amit rajtunk kívül még soha, senki nem látott színesben. Ez itt ugyanis a legeredetibb példány, amelyről az a 30-40 fénymásolat készült. Az alternatív és a divatpunk köcsögöket szívató írások mellett fanzinokról, alter- és punkkazikról írt recenziókat tartalmazott, volt benne képregény, reformsarok és még egy rakás egyéb hülyeség is. Így visszaolvasva is azt kell azonban mondanunk, hogy a zsenialitást csak az nem vette észre benne, aki direkt nem akarta.

Az õsszám szerzõi közül ma már csak egy aktív matulailag, de az eredeti szellemiséget a többiek továbbra is képviselik. A Matula Magazin 2001-ben már online jelent meg ismét, két évig mûködött, behalt egy kicsit, majd újra elindult.

Éljen a kormány!










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum