1995-2006, 11. évf. #041 

hazád
Puskács Öcsi idén hal meg

Matula Magazin - Puskás Öcsi a választások elõtt két nappal hal meg. Attila hun fejedelem óta nem élt ilyen híres magyar a világon. Az MTI a következõ híreket közli majd.

2006. április 7., 9:01
Meghalt Puskás Ferenc

Ma hajnalban meghalt Puskás Ferenc, az aranycsapat legendás labdarúgója. Puskást hosszú betegség után 79 évesen érte a halál. Az olimpiai arany- és világbajnoki ezüstérmes sportoló 84 alkalommal játszott a magyar válogatottban. 1956-ban Spanyolországba emigrált, ahol háromszor vezette BEK-gyõzelemre a Real Madridot. 1993-ban a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt.

2006. április 7., 9:34
Gyurcsány Ferenc közleménye

"Mély fájdalommal értesültem arról, hogy elhunyt Puskás Ferenc, a nemzet Öcsi bácsija, a világszerte csodált sportember. A Magyar Köztársaság nevében szeretném kifejezni gyászomat és részvétemet özvegyének. Kezdeményezni fogom, hogy az Országgyûlés rendkívüli ülésen, határozatban emlékezzen meg a nagy sportoló emlékérõl." -áll Gyurcsány Ferenc közleményében. A kormányfõ rámutat arra, hogy reméli, a kampánycsendig hátralévõ néhány óra a gyászhoz méltó nyugalomban telik majd.

2006. április 7., 10:02
A Fidesz nem támogatja a Puskás-emlékülést

Vihart kavart Gyurcsány Ferenc közleménye, amelyben az Országgyûlés összehívását kezdeményezte szombat délelõttre. Harrach Péter, a Házbizottság fideszes tagja újságírók elõtt kijelentette, hogy "finoman szólva ízléstelennek, de ha nem röstellenék durvábban fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy egyesen kegyeletsértõnek tartom a miniszterelnök javaslatát. A kampánycsend elõtt néhány órával politikai tõkét kovácsolni egy ember tragédiájából jellemzõ záróakkordja az MSZP minden etikai normát nélkülözõ kampányának. Az Országgyûlés már hetekkel ezelõtt megtartotta búcsúülését, technikailag is megvalósíthatatlannak érzem egy rendkívüli ülés összehívását. A Fidesz és a KDNP képviselõi csendben, családi körben fognak emlékezni."

2006. április 7., 10:23
Újhelyi: Orbán ismét kerüli a parlamentet

"Orbán Viktor hû maradt önmagához!" - áll Újhelyi István szocialista alelnök közleményében. "Ahogy az elmúlt négy évben is elõszeretettel kerülte munkahelyét, a parlamentet, úgy ezekben a vészterhes órákban is csak azon gondolkozik, hogyan kerülhetné el az ország házát. Az egyetlen helyet, ahol politikus méltó módon emlékezhet, a helyet, ahol szimbolizálhatnák a pártok az összefogás szükségességet e nehéz idõben." Az MTI-hez faxon eljuttatott közlemény végén kézzel írva a következõ szöveg volt olvasható: "És még azt hittem, hogy ez a purdé szereti a focit, de hát még erre sem indult be :)"

2006. április 7., 10:35
Újhelyi-közlemény - helyreigazítás

Újhelyi István helyreigazítási kérelemmel fordult szerkesztõségünkhöz: "Legutóbbi faxomat illetéktelen személyek súlyosan megrongálták. Természetesen a kézzel betoldott mondattal azonosulni nem tudok. Annak rosszindulatú vagy legalábbis ostoba közlését bizonyítja, hogy az inkriminált és vállalhatatlan betoldás az aláírásom alatt szerepelt, tehát én azt nem láthattam."

2006. április 7., 10:37
Puskás vezetheti az MDF-listát

Az MDF kérelemmel fordult az Országos Választási Bizottsághoz, hogy megváltoztassa országos listáját. Dávid Ibolya szeretné átengedni az elsõ helyet néhai Puskás Ferencnek. A párt álláspontja szerint ezzel a gesztussal nem sérülne a választás tisztasága, hiszen Puskás nem élõ személy, így valódi mandátumhoz nem juthatna. "Az MDF természetesen nem kisajátítani szeretné a nagyszerû labdarúgót, hanem tiszteletét akarja kifejezni emléke iránt. Az újkori magyar demokrácia megnyugvását erõsítené az a gesztus, ha a többi párt is követné az MDF példáját, és mindegyik lista Puskás Ferenc nevével kezdõdne." - olvasható Herényi Károly frakcióvezetõ közleményében.

2006. április 7., 11:05
Deutsch: Újhelyi kérjen bocsánatot!

"Deutsch: Újhelyi kérjen bocsánatot!" címû 2006. április 7., 13:24-es keltezésû MTI-hírt helyhiány miatt itt most nem közöljük.

2006. április 7., 12:07
Puskás-emléktornát rendeznek?

A spanyol, az angol, a német és a magyar válogatott részvételével emléktornát kíván szervezni a Magyar Labdarúgó Liga a Puskás Ferenc Stadionban, lehetõség szerint még június elõtt. Errõl Kisteleki István ligaelnök számolt be, aki magát az MLSZ elnökének is tekinti. A vele párhuzamosan magát szintén elnöknek tekintõ Puhl Sándor azonban kijelentette, hogy a torna megrendezésére Kistelekinek nincs joga. Puhl és Kisteleki a márciusi emlékezetes "kettõs, csonka MLSZ-üléseken" lettek a szövetség elnökei. Várhatóan még idén bírósági döntés születik arról, hogy ki a jogszerûen megválasztott elnök. Lothar Matthäus jelezte, hogy kész együttmûködni a torna szervezõivel, amennyiben igényt tartanak kapcsolatrendszerére, és dél-amerikai csapatokat is meghívnának a tornára.

2006. április 7., 15:01
Puskás tér lesz Budapesten

Demszky Gábor budapesti fõpolgármester kezdeményezésére a Moszkva teret várhatóan Puskás Ferenc térre nevezik át. Amennyiben sikerül Fõvárosi Közgyûlésnek napirendre vennie a kérdést, akkor már a jövõ héttõl új neve lehet a forgalmas csomópontnak. "Nem kívánjuk megváltoztatni azt a szabályozást, ami tiltja, hogy 25 évnél korábban elhunyt személyrõl nevezzünk el köztereket Budapesten. Ezért a beadványban Puskás Ferenc kertészmérnököt, a hazai botanika kiváló képviselõjét jelöljük majd meg névadónak. Ennek azonban a gyakorlatban nem lesz jelentõsége, hiszen errõl a névrõl a Föld minden pontján mindenkinek ugyanaz az ember jut eszébe." - közölte kérdésünkre Demszky.

2006. április 7., 15:08
Nemzeti gyászt követelnek a civilek

Három napos nemzeti gyász kihirdetését kérte a köztársasági elnöktõl 63 civil szervezet. Az aláírók között van a Magyar Cserkészszövetség, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és az Adófizetõk Érdekvédelmi Egyesülete is. Utóbbi a Magyar Vizsla címû lap kiadójaként vált közismertté. Amennyiben az elnök nemzeti gyászt hirdetne, abban az esetben felmerülhet a vasárnapra tervezett választás elhalasztása.

2006. április 7., 15:55
MSZP: A Fidesz fél a választástól

Jauernik István szocialista képviselõ szerint "a megrettent jobboldal Puskás halotti leplével takargatja félelmét, hogy vasárnap veszíteni fog". A képviselõ úgy tudja, hogy egy mértékadó közvélemény-kutató cég szerint az utóbbi napokban több százalékponttal növekedett az MSZP elõnye, és ezért áll érdekében a Fidesznek a választás halogatása. Szerinte az Adózók Érdekvédelmi Egyesülete "úgy csahol, ahogy Rogán Antal fütyül", ezért nyilvánvaló, hogy a választás eltolását jelentõ három napos gyász szorgalmazását "kinek a titkárságán ötlötték ki".

2006. április 7., 16:19
Választási csalással vádolja a Fidesz az MSZP-t

Választási csalás alapos gyanúja miatt az Országos Választási Bizottsághoz fordul a Fidesz, jelentette be Révész Máriusz, a párt szóvivõje. A párt álláspontja szerint Jauernik István választási csalást követett el, hiszen a választást megelõzõ héten tilos közvélemény-kutatásokat közölni. "Márpedig Jauernik ezt tette, amikor alaptalanul vádolta a Fideszt azzal, hogy a választás elõl menekülne."

2006. április 7., 19:23
Új Puskás-stadion épülhet

Csányi Sándor és Demján Sándor vállalkozók magánvagyonukból öt-ötmilliárd forintot ajánlottak fel, hogy futballstadion épüljön Puskás Ferenc emlékére. A terv szerint a Puskás nevet jelenleg viselõ intézmény visszakapná eredeti nevét, és ismét Népstadion volna, míg az új, modern labdarúgó-szentély Óbudán, a római korból maradt katonai amfiteátrum romjain épülne. Az új sportcentrumhoz az aquincumi antik emlékeket bemutató kiállítás, egy gladiátor-park, kávéházak, éttermek, szálloda és egy konferencia-központ is tartozna.

2006. április 7., 20:07
Nem lesz nyilvános a rendkívüli parlament

Szili Katalin házelnök Gyurcsány Ferenc kormányfõ felkérésére szombat délelõttre rendkívüli parlamenti emlékülést hívott össze. Az eseményt az addigra életbe lépõ kampánycsend miatt a sajtó nem közvetíti, csak az ott elfogadott határozat szövegét lehet ismertetni, a felszólalásokat nem. "Az MSZP ezzel is jelezni kívánja, hogy nem politikai céllal hívja össze a Tisztelt Házat" - utalt Nyakó István frakció-szóvivõ a különleges körülményekre.

2006. április 7., 20:41
Puskás Orbánnal beszélt utoljára?

A Hír TV információi szerint Puskás Ferenc halála elõtt néhány órával eszmecserét folytatott Orbán Viktorral, a Fidesz miniszterelnök-jelöltjével. "Rövid és megrendítõ beszélgetésük alatt Puskás arra kérte Orbánt, hogy amennyiben felhatalmazást kap vasárnap a választóktól kormányalakításra, akkor tegyen meg mindent a magyar labdarúgás érdekében." A beszélgetés tényét a Fidesz sajtó-osztályán sem megerõsíteni, sem cáfolni nem kívánták.

2006. április 7., 22:02
Kökény: Orbán nem járhatott Puskás betegágyánál

"Felháborító, hogy három órával a kampánycsend elõtt Orbán Viktor és a Hír TV össze-vissza hazudozik egy halott ember nevében" - jelentette ki Kökény Mihály szocialista politikus. Kökény állítása szerint a Kútvölgyi Kórház több munkatársával is beszélt, akik közölték, hogy Puskás a halála elõtti napokban egyáltalán nem fogadott látogatót, így Orbán Viktor sem járhatott a futball-fenomén betegágyánál. "Ezt a kórház több dolgozója bíróság elõtt is kész eskü alatt elmondani. Köszönöm ezeknek a jóérzésû egészségügyi dolgozóknak, hogy erkölcsi kötelességüknek érezték harcolni az igazságért, és a Fidesz helyett is elnézést kérek tõlük, hogy a gyógyítás helyett politikával kénytelenek foglalkozni."

2006. április 7., 22:54
A Hír TV feljelentéssel fenyegeti Kökényt

A Hír TV felszólította Kökény Mihályt, hogy alaptalan vádaskodásáért azonnal kérjen bocsánatot, vagy hitelrontás miatt polgári peres eljárást indítanak a szocialista politikus ellen. "Sohasem állítottuk, hogy Orbán Viktor személyesen találkozott volna Puskással. A néhai élsportoló és a politikus telefonon beszéltek egymással, a hívást Puskás kezdeményezte. Szerettük volna ezeket az intim részleteket kegyeleti okokból nem kiteregetni, és õszintén sajnáljuk, hogy egy volt miniszter most erre kényszerít minket." Orbán Viktor nem kívánt a nyilatkozatháborúra érdemben reagálni: "Azt hiszem, hogy nem tartozik a nyilvánosságra, hogy mikor és kivel beszélgetek. Politikus vagyok ugyan, de léteznek magánjellegû beszélgetéseim is. Pláne ha nem én kezdeményezek egy hívást, akkor nincs, és nem is lehetne jogom beszélni róla." Arra az újságírói kérdésre, hogy akkor a Puskással történt hajnali telefonbeszélgetés tényét megerõsíti-e, Orbán így válaszolt: "Azt tudom önöknek mondani, hogy ezzel az üggyel kapcsolatban mindent elmondtam már, ami a nyilvánosságra tartozik."

2006. április 7., 23:42
Sms-kampányt sérelmez a Fiatal Baloldal

Komássy Ákos a Fiatal Baloldal elnökének információja szerint "Furcsa sms-ek köröznek az országban." A fiatal politikus állítja, hogy szervezetébõl több tucatnyian kapták meg a következõ üzenetet mobiltelefonjukra az elmúlt órában: "Ha fontos neked Puskás Öcsi emléke, akkor teljesítsed utolsó kívánságát, és szavazz a Fideszre. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" Komássy szerint ez a gerillakampány alkalmas a választók megtévesztésére. "Orbán Viktor mozgósította polgári köreit és többszázezer sms-t küldetett szét híveivel ma éjjel. Felszólítom a Fideszt, hogy még a kampánycsend beállta elõtt, vagyis húsz percen belül határolódjon el ettõl az egésztõl."

2006. április 7., 23:59
Beállt a kampánycsend

Tisztelt elõfizetõink! A szavazás befejezõdéséig, vagyis vasárnap 19:01-ig a választás jelöltjeivel kapcsolatos híreket nem közölhetünk.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum