1995-2006, 11. évf. #002 


Programajánló

Szeremley Huba - A következõ napokra Szeremley Huba vállalkozó ajánl néhány programot a figyelmükbe. Szeremley úr ugyan sokat aggódik Torgyán József elleni pere miatt, de a Matula olvasói érdekében idõt szakított egy kis ajánlóra, a szüreti gondokat is végre maga mögött tudva.

Jómagam ugyan a telet Afrikában töltöm, az ottani vállalkozásom telephelyén, de még néhány hétig figyelek hazám kulturális életére. Persze bevallom, hogy néger személyi titkárom sokat segített, nem egyszer az õ tanácsait is meghallgatom, mielõtt egy felkérésnek eleget teszek. Hát akkor kortyoljunk egy finom vérpezsdítõ bort, és nézzük, hogyan lehet eltöltenie a szabadidejét annak, aki megteheti.

Október 30. csütörtök, Patti Smith lovai, A38 Állóhajó

A lovakat nagyon szeretem. Nigériában kitaláltam, hogy a feketék is szórakozzanak, ezért fogathajtó versenyt szerveztem nekik. Az elején sokat megrúgott a ló (berber kereskedõktõl vettem õket, és bár szépek voltak, a lipicai az igazi kedvencem, itthon gyorsan vettem is egy ménest) de aztán belejöttek, és mosolyogva kocsikáztak a homokban, remekül szórakozva a munka után. Mit mondjak, szerettem nézni, ahogy ezek a drága szerecsenek csikós ruhában népdalaiakat éneklik.

Az A38 nevû igényesen kivitelezett állóhajón szervezett programok közül a lovak miatt akadt meg a szemem épp ezen. Egy bizonyos Hajnóczy Csaba vezetésével zenélnek majd a lovakkal kapcsolatosan. Hajnóczy úrnak becsületesnek tûnõ neve van, néger titkárom adatai szerint a Kontroll Csoport és a Kampec Dolores zenekaroknak volt frontembere. Szimpatikus, hogy feleségét, Gabriella asszonyt is mindig maga mellé állítja azokon a bizonyos világot jelentõ deszkákon. Kiss Erzsébet nevû barátnõjével az asszony halandzsázni is szokott, ami engem kicsit emlékeztetett második otthonom bennszülöttjeire.

Ezúttal egy bizonyos Patti Smith nevû amerikai nõ régi lemezét "gondolják újra". Patti Smith-rõl tudni kell, hogy sokan meghaltak körülötte az utóbbi években, és soha nem sminkeli magát, továbbá nem borotválja a hónalját. Ezek a dolgai pedig emlékeztetnek azokra az ébenszínû házvezetõnõimre, akiket a forró porból emeltem ki trópusi hajlékom árnyékába.

November 1. szombat, Mojo Blues Band, Tunnel (Bécs)

A bluest feketék játsszák. A Mojo Blues Band-et azért szeretem, mert egyik bizonyítéka, hogy a rasszok között szabad az átjárás. Azt már személyesen bebizonyítottam, hogy a nigériai embereim képesek csikósként karikás ostort is pattogtatni akár, ha eleget gyakorolják. A Mojo Blues Band viszont azt támasztja alá, hogy egy osztrák is érthet a blues-hoz, magas fokon. Erik Traumer zenekara igazi fehér banda, akik eljátsszák a leghíresebb blues költeményeket, sõt, az Alpok ihlette saját motívumokat is hozzáadnak a gyapottszedõk muzsikájához. Lehet, hogy okulásul elküldöm a koncertre néger titkáromat, ha addig végez a rábízott feladatokkal vidéki házamban. Nem hiszem, hogy Bécsbõl meg tudna szökni elõlem, az annyira közel van.

November 3. hétfõ, Robbie Williams, Budapest Sportaréna

Jómagam akkor figyeltem fel erre a hangjában kincset rejtõ fiatalemberre, amikor londoni koncertjén egy édes kis magyar lányt segített fel a színpadra, és bizony ott helyben megcsókolta. Jómagam is szerettem fiatalkoromban, amikor idegen szépkisasszonyokat magamhoz húzhattam, és sötét szájukból elõcsaltam szinte világító rózsaszín nyelvecskéiket. Bevallom, ilyenkor kicsit megharaptam ezeket a nyelveket, a játék kedvéért, és egy üveggolyót nyomtam a szoknyájuk alá, hadd játszanak vele.

Robbie Williams fiatal fiúkkal együtt alakított modern hangzású kamarakórust, de már néhány éve egyedül énekel. Tetszik versenyszelleme. Van autóversenyzõs és labdarúgós videoklipje is, engem is érdekel a sport és a kihívások. Ezt a srácot Nigériában is szeretik, lehet,hogy veszek tõle egy autogramot a négereimnek, vagy ha jól végzik a munkájukat, akkor meghívom az ottani házamba, énekeljen egy kicsit a kertben. Utána magyar borral koccintanánk, hiszen tudom, Robbie nem veti meg a tõke nektárját.

November 6. csütörtök, Helloween, Petõfi Csarnok

A németek csak rövid ideig voltak Afrikában. Sajnos a hazánkat is sújtó elsõ világháború kisöpörte õket onnan, pedig kormányzati struktúrájuk sokkal következetesebb volt, mint a franciáké például. Nem is szólva Belga-Kongó nevetségesnek tetszõ viszonyairól. Én egy volt angol gyarmaton éltem és dolgoztam, ahol a jorubákok gyerekei hozzám is becsöngettek helloweenkor néhány földimogyoróért.

A Helloween német zenekar, és nagyon pontos taktusokat várok tõlük. Angolul énekelnek azonban, és nevük is egy angolszász kedves ünnepre utal. Alig egy héttel Helloween után jönnek stílusosan. Ijesztõ megjelenésük ellenére kedves fiúk, már évtizedek óta játsszák lendületes, metálos muzsikájukat. Azokra a vicces képregényekre emlékeztetnek, amelyekbõl annyit vásároltam az európaiak lagosi boltjában, ahol normális ruhákat és Playboyt is lehetett kapni.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum