1995-2006, 11. évf. #037 


Csirkevész Turulföldön

Magyari Péter - Kevesen fogjuk túlélni. Ízelítõ az elsõ durva hónapból. Már csak egy év, és bárkit elvihet.

2006. október 12., mtv/este
Magukra hagyott betegek

A László kórház előtt magukra hagyott betegek jelentik most a legnagyobb kockázatot a fővárosban. Több vidéki településről is jelentették azonban, hogy a madárinfluenza tüneteivel küszködő embereket hagytak egészségügyi intézmények előtt. A kórházak a túlterheltség miatt képtelenek újabb betegeket fogadni, a családtagok viszont nem vállalják a kockázatát annak, hogy beteg rokonukkal egy háztartásban éljenek tovább.

Szomorú ügyben nyomoz a Bács-Kiskun megyei rendőr-főkapitányság is. Király Ferenc rendőr ezredes az Estének beszámolt arról, hogy a megye egyik tanyáján F. István ásóval agyonverte nagyapját, majd a család elégette a holttestet. Az áldozat náthás lett, és az eddigi tanúvallomások szerint maga kérte rokonait, hogy öljék meg, nehogy megfertőzze őket.

október 12., mti /cégvonal
A McDonald´s Magyarország sajtóközleménye

A McDonald´s bejelentette, hogy összes üzletéből kivonja a csirkehúspogácsákat. A madárinfluenza veszélyére tekintettel a cég haladéktalanul visszavonja összes szárnyas-alapanyagú termékét. A tilalom meghatározatlan időre, visszavonásig érvényes. A cég vezetősége jelezte, hogy a WHO ajánlásait tekinti irányadónak az élelmiszerbiztonsági lépéseket illetően.

október 13., indymedia
Madarakért tüntet a Védegylet

A Védegylet nevű civil szervezet azt követeli a hatóságoktól, hogy lépjenek fel a madarak tömeges irtása ellen. Az utóbbi egy hónapban országszerte madarak százezreit vadászták le, illetve mérgezték meg, részben ellenőrizetlenül. A Védegylet tiltakozását 124 neves értelmiségi közéleti személyiség írta alá, többek között a kormányzó párt és az ellenzéki párt több képviselője is. A tömeges madárirtás legtöbbször szervezetlenül, a helyi pánikhangulatot meglovagolva történik, mutat rá a közlemény. Különösen sajnálatosnak tartják, hogy legalább 52 darab túzok is áldozatául esett a nagy hortobágyi madármérgezésnek, amit a környék polgárőrei közösen szerveztek, hatósági engedély nélkül. A felelősök azonnali megbüntetését és a hatékony megelőzést követelő petíciót ma adják át a környezetvédelmi miniszternek, a belügyminiszternek és a miniszterelnöknek. "Gyermekeink nem fogják érteni, hogy miről szól Arany János A fülemile című verse, nem értik majd a Gólyakalifa című mesét, és soha többé nem tudja majd senki, hogy miért szép a pacsirta éneke. A tápláléklánc megszakad, és rovarok milliárdjai szabadulnak tavasszal az országra, és tönkreteszik majd az egész mezőgazdaságot." - áll a szövegben.

***

Ha csatlakozni akarsz a tiltakozáshoz, akkor várunk téged is szombaton délután hatkor a Vörösmarty téren! Kérünk, hozz magaddal egy madártollat vagy szerelj magadra jelképes szárnyakat. "Madarat tolláról..." címmel beszédet mond Lányi András, majd "Csirip-csirip Riadó!" címmel mozgás-színház előadás következik. Afterparty a Dinamóban, ahol madárhangokból összeállított hangmintákra speciális dj-set-et hallhattok! ZöFi.

Magyar Nemzet 2006. október 14.
Kísértetvárossá vált Ibrány, de valaki ott maradt

A Békés megyei Ibrányt mindenki elhagyta. Csak a szocialista párt helyi vezetőjének kisfia maradt otthon, néhány haverjával bevetve magát a nagyra épített családi ház garázsába, ahol apuka nemrég még többmilliós terepjáróját tartotta. Miután az ibrányiak hatvan százaléka megfertőződött a madárinfluenzával, amelyet a Romániából átrepülő madarak terjesztettek el, a lakosság menekülőre fogta. Az egészségesek most Békéscsaba egyik biztonságosnak tartott, a hatóságok által gondosan őrzött menekült-táborba költöztek. Vajon mit keres az MSZP-s család drágalátos kisfia lüke pajtásaival Ibrányban? Talán oly bátrak, hogy dacolva a veszéllyel példát mutatnak a pánikba esett hajdúszoboszlóiaknak, akik a múlt héten felgyújtották a megfertőzött emberek házait, meglincselték egymást, majd tömeges karambolt okozva menekülőre fogták? (Lásd múlt pénteki számunkat: Félelem és reszketés Hajdúszoboszlón) Vagy talán őrzik az otthont és a közösség javait? Sajnos egyik találgatás sem hoz közelebb az igazsághoz. Megbízható forrásaink állítják ugyanis, hogy a fiúcskák fosztogatnak! Hiteles beszámolók szerint feltörték a helyi videotékát és vegyesboltot, és most részegen pornográf filmek vetítésével töltik az időt. "Úgyis megdöglünk, legalább addig legyen jó!" - rikoltják ezek a semmirekellők, a nemzet sáskái, ezek a pajorok, ezek a kullancsok. No és a kedves szocialista apuka mit csinál? Kikapcsolja a telefonját, és vízumért folyamodik Norvégiába, ahol a hideg miatt állítólag kevésbé tud megélni a kór. Igaz vagy sem, mindenesetre a menekültáradat miatt már hetekkel ezelőtt lezárta Norvégia a határait, egyszerű ember nem kap csak úgy vízumot oda. Hamarosan mondhatjuk: apa Osloban, a haza oszlóban, és a szocialisták kimutatták a foguk fehérjét.

október 18., blikk
Nincs többé rántotta

A baromfitermelők válsága magával sodorhatja a teljes agrárágazatot. Több tízezer ember vesztette el állásást az utóbbi hetekben a madárinfluenza terjedése miatt. A teljes feldolgozóipar és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokban dolgozók talán örökre lehúzhatják a redőnyt. Közben az emberek asztalára nem csak csirke, pulyka, kacsa vagy a hungarikumnak számító libamáj nem kerülhet többé, de a tojás is eltűnt a boltok pultjairól. Se lágy, se kemény, se tükör, se rántotta, és bizony a vasárnapi rántotthús panírja sem lesz a régi tojás nélkül. Nincsenek sütemények, hiánycikk a tészta. Áruházi körképünkben bemutatjuk, hogy mi tűnt el - talán örökre - konyhánkból a szörnyű kór miatt.

október 21., népszabadság
Mától csak hamvasztani lehet

Az ÁNTSZ és az egészségügyi minisztérium mától hatályos rendeletében megtiltotta a koporsós temetést az egész országban. A madárinfluenza okozta halálos esetek gyarapodó száma túlterheltté tette a temetkezési vállalatokat, és a fertőzött halottak tárolása egészségügyi kockázatot jelent. Ugyanakkor az elhunytak földbe helyezése sem tűnik biztonságosnak, ezért a hamvasztást kötelezően elrendelték az ország összes megyéjében és a fővárosban. A megnövekedett igények miatt rendkívüli módon, (a közbeszerzési eljárás hatálya alól ideiglenesen felfüggesztést elrendelve) a kormány öt darab, nagy teljesítményű krematórium beszerzéséről döntött. A nagy befogadóképességű krematóriumokat Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Győrben és Miskolcon állítják munkába. Pécs és Kaposvár polgármestere jelezte, hogy szintén igényt tartanának állami támogatással felépülő új krematóriumokra.

október 23., gondola.hu
Szomorú jubileum

Szívünkben, mindenki ki-ki magában, talán menekültszálláson, talán karanténban, talán önkéntes ápolóként egy fárasztó műszakban, emlékezik ma. A forradalom 50. évfordulóján nincs közös emlékezés. A járványveszély miatt tilos felvonulni, tilos gyülekezni, a lyukas zászlót nem húzzák fel katonazenére a Kossuth téren, a Magyar Rádió előtt csak néhány rendőr posztol majd, a tervezett fáklyás menet helyett pedig a néptelen utcákon sóhajt végig a fáradt őszi szél. Magyarország fél évszázaddal ezelőtt az életéért küzdött. Most Magyarország ismét az életéért küzd. Nem megszálló hadsereg, hanem a madarak jelentenek immár életveszélyt. Add Istenem, hogy élje túl ez a kicsi, de bátor nemzet ezt a tragédiát is! Golyózápor helyett láthatatlan baktériumok és vírusok irtják most a Szűzanya nemzetét. Mindenki könyörögjön érettünk! Irgalom Magyarországnak!

október 24., rtl-klub/híradó
Egyelőre nem oldják fel a kijárási tilalmat

A Nemzetbiztonsági Kabinet tagjai ma zárt láncú konferenciabeszélgetésen úgy döntöttek, hogy egyelőre nem oldják fel a kijárási tilalmat. A következő két napban mi, az RTL-Klub Híradójának stábja továbbra is munkahelyünkön maradunk, hogy folyamatosan tájékoztathassuk önöket a fejleményekről. Kérjük maradjanak készülékeik előtt. A kijárási tilalom idején a Barátok Közt című sorozatunk ismétlése tovább folytatódik, az epizódokat pedig friss hírekkel szakítjuk meg. A cukorhiány eszkalálódásakor bemutatjuk a VV valóságshow eddig soha be nem mutatott, legerotikusabb jeleneit.

október 26., origo
Pánikot okozott egy veréb - öt halott

Egy furcsán viselkedő veréb okozott pánikot egy XVIII. kerületi csecsemőotthonban. A madár bejutott az intézmény konyhájára, ahonnan a dolgozók napok óta nem térhettek haza a kijárási tilalom miatt. Az otthon igazgatónője telefonon elmondta, hogy a veréb furcsa mozgására lett figyelmes egy konyhai dolgozó, aki sikítva menekülni kezdett. A pánik miatt a konyhában tűz keletkezett, három csecsemő bent égett az épületben, öt pedig füstmérgezés áldozatává vált. A sebesültek száma nem ismert. Később előkerült a veréb is. Az állatot a hadsereg és a Madártani Intézet kommandója befogta, és kiderült, hogy ugyan eltörte a szárnyát, de influenza-vírust nem hordozott.

október 28., index
Mit csináljunk egész nap?

A napok óta tartó kijárási tilalom miatt unatkozik az ország. A Berényi-klán tagjainak kilenc évvel ezelőtti kalandjait még lehetett nézni mondjuk az első két napon, de amikor már nincs mit sodorni, és a kijárási tilalom miatt nincs az a díler, aki felkerekedik a köz szórakoztatására, akkor beüt a krach. A magányosak depressziósok, a családosok frusztráltak egymás fejétől, utolsó szórakozásnak az internet marad, amit bevalljuk, már mi is csak jókedvünkbe töltünk meg tartalommal. Soha nem gondoltuk, hogy egyszer magunktól, otthonról fogunk dolgozni, de hát az unalom talán az influenzánál is rosszabb. Sorozatunk első részében a legelesettebbekhez, az igazán magányosokhoz fordulunk: ha Önt maszturbációs tanácsaink érdeklik, akkor kattintson ide, ha viszont különböző pasziánszok leírásától várná a felderülést, akkor ide tolja az egerét!

október 30., blikk.hu
Letartóztatták a ráckevei csodadoktort

Előállították majd előzetes letartóztatásba helyezték Fekete Dénest, akiről "Dini bácsi"-ként suttogtak országszerte. Az idős ráckevei férfi azt állította magáról, hogy képes gyógyítani a madárinfluenzát, és teakeverékének rendszeres fogyasztása védelmet biztosít az egészségesek számára is. Dini bácsi portája elé a kijárási tilalmat kijátszó emberek százai zarándokoltak az elmúlt napokban. A csodatea híre először csak a Pest megyei kisvárosban terjedt el, de hamarosan országszerte ezrek kaptak sms-t a szerről és a bácsiról. Lapunk utolsó nyomtatásban megjelent számában mi is beszámoltunk Dini bácsi feleségének csodálatos gyógyulásáról, azonban akkor még nem tudtuk, hogy Fekete Dénes állítása szerint különleges főzetével hozta vissza a fél lábbal már a sírban lévő asszonyt. Zavarkeltés miatt a szükségállapot életbe lépése óta eddig több száz embert vettek őrizetbe, de Dini bácsi esete különleges: ő ugyanis el sem mozdult otthonról, csupán fogadta a többnyire éjszaka érkező embereket. Sokan gyalog jöttek kicsi házához Szigetszentmiklósról, Tökölről, de még Budapestről is. Állítólag egy Kompos névre hallgató ember pedig abból gazdagodott meg néhány nap alatt, hogy különleges menetlevelével járva az országot anyatej közé rejtve szállította vidékre, és árulta Dini bácsi teakeveréket. Az ÁNTSZ laborvizsgálatai kimutatták, hogy a keverék veszélyes, mert fertőzött madárürüléket tartalmaz.

november 1., mti
Már húszezer áldozata van a madárinfluenzának

Halottak napján is országszerte temetnek. Eddig húszezer áldozata van a szörnyű influenza-járványnak Magyarországon. Mintha teljes Esztergom lakossága odaveszett volna, érzékeltette az arányokat Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Ugyanakkor a nálunk jóval kisebb népességű Szlovákiában tizenötezer áldozatnál tartanak, ami arányosan sokkal rosszabb, és a magyar hatóságok alaposságát dícséri az összevetés.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum