1995-2006, 11. évf. #037 

hazád
A Lyuk ünnepe

Magyari Péter - A Matula Magazin megszerezte a Miniszterelnöki Hivatal egyik belső feljegyzését, amely az idei október 23-i ünnepségek terveiről szól. A Stratégiai és Elemző Osztályon egy fiatalos, bátor koncepciót rendeltek meg egy kreatív csoporttól.

Miniszterelnöki Hivatal

Strat. És Elem. Oszt. Ikt. Sz. 05/728439.56
Tárgy: okt 23-i rendezvénysorozat, országos megjelenésű kampány.

A felkérés olyan országos rendezvénysorozatot céloz, amely a forradalom évfordulója alkalmából képes megszólítani a lakosságot. Különösen a fiatalok és a közélet iránt kevéssé érdeklődő csoportok figyelmének a megragadása cél.

A kampány fő motívuma a lyuk. A lyukas zászló '56 fontos jelképe, és ebből kiindulva épülne a sorozat. A lyuk utalna a zászlóra és a sortüzek utáni golyónyomokra egyaránt, átvitt értelemben a szabadság hiányára ugyanakkor a folytonosság megszakításának szimbólumával magára a forradalomra is.

Vizuális projekt 1.

Lyuk-képek

A lyuk-képek vetítés útján kerülnének megvalósításra, az összes megyeszékhely egy-egy kitüntetett pontján. Egy-egy fontos középület falára vetítőgéppel fényfestmény kerül, jellemzően fehér színnel, de középen lenne egy fekete lyuk. A lyukak egyszerre sötétednek el mindenütt, közben harangzúgás.

Közösségépítő projekt 1.

Együttműködés a BKV-val

Október 23-án lyukasztott vonaljegyek a kormány által szervezett rendezvényeken beválthatók, az akció neve "lyukas garas". Aki BKV-val megy valamilyen kormánypárti ünnepségre, az lyukasztott jegyéért cserébe új jegyet kap, amivel haza tud majd menni.

Közösségépítő projekt 2.

Lyukas dolgok vására

Lyukas zokni, lyukas focilabda, lyukas fog, Pannónia sajt és más lyukas dolgok bazárja az Erzsébet téren. Közös szervezés a fővárosi önkormányzattal. A legötletesebb darabokból később kiállítás a Kossuth téren, egészen november 4-ig, a leverés évfordulójáig. Akkor néhány tárgyat jelképesen befoltoz a miniszterelnök, zoknit stoppol, kerékpárabroncsot foltoz stb.

Art projekt 1.

Tiltott lyukak

Kiállítás a CEU galériájában. A '20-as évek amatőr pornográf fotóitól a forradalom eredeti lyukas zászlóig (elkérni Pongrácz Gergely bőrkabátját a Terror Háza Múzeumból!!!!).

Art projekt 2.

Fekete Lyuk Fesztivál

Alternatív zenekarok koncertjei a volt Fekete Lyukban. Fellép a Sziámi és Novák Péter. Ingyenes.

Art projekt 3.

Versek

Lyukasóra különkiadás a Magyar Televízióban, spec. téma a forradalom költeményei.

Show-biz 1.

Lyuksógorok

Tréfás televíziós vetélkedő hölgyeknek, akik ugyanazzal a férfival éltek át kalandokat. M1, 23 óra után.

Show-biz 2.

Láthat-lyuk és Hallhat-lyuk a forradalmat

A fenti címmel statiszták jelmezes felvonulása az Andrássy-úton. Lódenkabátos fiatalok lyukas zászlóval korabeli teherautókon, amihez mai kamionok csatlakoznak szponzorok támogatásával. Mint a Budapest Parádé, de techno helyett magyar nóta, cigányzene, Bartók és Kodály művek.

----

Koncepció értékelése: az országot megmozgató lyuk-mánia mind a nyilvánosság transzparens, mind az informális hálójában jelentős szerepet kap, "témává" válik. A köz- és magánbeszéd tematizálásával a kormány megnyeri a kommunikációs harcot.

Projekt-terv: 65.000.000 + ÁFA
Várható költségek: 450.000.000 + ÁFA

Megjegyzések:

Horn Gábor: Ötletes, támogatom, a koncepciót kérem jobban kidolgozni.

Szekeres Imre: a Lyuksógorok c. műsor nem túl erős? Helyette valami ünnepélyesebb kellene, nem?










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum