1995-2006, 11. évf. #036 

hazád
Miért kell tavasszal a Fideszre szavazni?

Homoki-Szabó Attila - Üldögélek balatonfelvidéki kis házam konyhájában, az épp nekirugaszkodni készülõ, de még láthatatlan õszre néz az ablak, alatta pedig én nézek ablakokra, értjük egymást, windows. Mert pesti barátom, M., hozott nekem egy hordozható személyi számítógépet. Igen kérem, mostanáig úgy írtam, mint Arany János: kézzel. De csuklóm már nem bírta, hát most kínzom az ujjbegyeimet. Szokásom szerint egy kis bort kortyolok, ha eszembe jut valami. Mostanában igencsak ittas volnék persze, ha nagyon szigorúan tartanám e szabályt.

Nem szeretném, ha betegesen erotománnak tartanának. Arról van szó, hogy hajlamos lettem elmélázni, fõleg így az õsz közeledtével. Egy olyan õsz köszönt ránk ugyanis, ami természetszerûen a télbe vezet, de mi lesz e nép tavasza? Hát a választások. Egy olyan dermedt, fagyos idõszak következik, ami után a kikelet elemi erõvel tomboló, elemeket megrengetõ lesz, mint egy viharos orgazmus, ahol nem használnak óvszert. De ennyi szól csupán a szexusról, az összes többi mély filozófia lesz. Ugyanis e várakozásteljes vészjóslás közben elgondolkoztam e gigászi küzdelemrõl. Mirõl is van szó? Mi a tét? Mi történik? És így értettem meg, hogy tavasszal násztánc kezdõdik.

Nézzük csak: a világot a férfi és nõi princípium közösen tartja egyensúlyban. Nem, nem buggyantam meg, nem érdekel az ostoba DaVinci kód sem, nem errõl van szó. Hanem arról, hogy a baloldal nõ, a jobboldal pedig férfi. És a kettõ örökös küzdelme a világ természetének lényege. Jing és jang, tûz és víz, föld és ég. Benne van az õsi tudásban.

Nézzük meg: az egyik jelképe egy virág, a másik pedig épp azért szorította háttérbe a narancsot, mert gyümölcsként túl nõies volt tesztoszterontól megduzzadt szelleméhez. Az egyik a nõk, az állatok, a szegények dolgaival jön, a másik a renddel és az erõvel. Az egyik hisztérikus, összeveszõs, a másik egységet erõltet. Az egyik azt mondta utoljára, hogy többet érdemlünk, mint egy fõztje miatt megszólt sértõdött asszony. A másik azt kiáltotta, merjünk nagyok lenni. Az egyiknek bõrrákja volt, a másiknak sportsérülése. Az egyik fél a románoktól, a másik fittyet hány nekik. Az egyik a bátor vállalkozónak ad, a másik az állam szolgáinak. Az egyikben a tekintély tisztelete, a másikban a féltékenység jellemzi a legénységet.

El kell közben helyeznünk a többi pártot is: nos, azok hermafroditák. A népnemzetiek, keresztényszocialisták és a liberálisok képesek ezzel is és azzal is hasonulni, ha körbe nézünk a világ politikai palettáján. Mindkét karakter megvan bennük, és ezért természetellenesek. Az ország egyik legnagyobb hermafroditája (tisztán szellemi értelemben) Pozsgay Imre.

Jól jellemzi az SZDSZ-t a szimbólumválasztás. Madár, ami alapvetõen férfias jegy a politikában (sas, griff, sólyom) de nekik pont valami galamb-szerû izé kellett, egy sematizált kis nyefledék, aminek karma egyáltalán nincs, a csõrével pedig egy babaszemet sem tudna kivájni. Az MDF tulipánja meg ugye virág, de fafaragásra emlékeztetõ sematizmussal, mintha volna bennük parasztos durvaság a tulipánnal szemben.

A kétpártrendszernek ki kell kristályosodnia, és váltaniuk kell egymást folyton, hogy a világ ne menjen el se maszkulin, se feminin irányba túlságosan. Példánkhoz kapcsolódva nézzünk meg néhány érdekességet: Németországban a férfioldalt egy nõ, a nõi oldalt egy férfi vezeti. Ez nem jelent mást, mint a politikai korrektség netovábbját, amire a németek jelenleg a legkényesebbek a világon. Ezt most poroszos határozottsággal megteremtették. A mindent a giccsig túlerõltetõ amerikaiak viszont éppen a választási násztánc eddigi legmusicalesebb változatát készülnek megrendezni. A baloldalon Clintonné Hillary, a túloldalon meg egy John McCain nevû férfi áll majd sorompóba. Nem kell persze a glóbuszt mindenáron megforgatnunk. Nézzük meg: az elképesztõen nõi jegyeket képviselõ Batiz András áll szemben az igazán férfias Kudlik Júliával a tévébõl átvett pártikonok jelképes csatájában. Batiz Párizsban udvarol a cigánylánynak, mint egy nyálas kamasz úgy vigyorog. Kudlik a tudományt, a rációt, a határozottságot képviseli, halántéka õsz. Már Antal Imrével szemben is õ volt a férfias ellenpont, erre építettek a nyolcvanas évek ócska kabarészerzõi mindig, ha közelgett a szilveszter. Értik már? Nem konkrétan gondolok én most a nemiségre, hanem szellemi értelemben. Szellemi ember vagyok, kinek a põre nemiség nem lehet közírás témája. Mars és Vénusz, ennél tovább nem megyek.

Nos, azt kell megvizsgálni, hogy nem akarnak-e átverni minket, nehogy kiderüljön, igazából homoszexuális lesz a kampány, ahol azonos nemûek versengenek egymással. Mert a Fidesz azért hermafroditából nõtt férfivé, ne is tagadjuk. Szerencsére a nõi jegyek most nem túl erõsek benne, a hisztérikusság talán csak az olyan zöldfülûekre jellemzõ, mint Szijjártó Péter, vagy a néha menstruációs görcsbe ránduló Kövér László, de nem alapvetõ a baj. Az MSZP-n gondolkodni sem kell, ott egyetlen apafigura sincs. Ugyan, ki gondolná, hogy képes takarodót hirdetni az úttörõtáborban Hiller István, vagy hogy a tanár-diák meccsen a bíró elsõ ránézésre el tudja dönteni, hogy akkor a Gyurcsány Ferike most melyik csapatban is játszik?

A történelmi bajok akkor kezdõdnek, ha valamelyik oldal hosszú egyeduralomra tör, és megpróbálja átvenni a másik nem sajátosságait. Mint a gyermeküket egyedül nevelõk, identitásuk válságba kerül. Nézzük meg, hogy az orosz baloldal hogyan vált rossz apává, vagy a német jobboldalból miként lett a csiri-csáré csizmák bûvöletébe esõ frusztrált vénlány a harmincas években.

Nézzünk néhány példát még igazunk bizonyítására. Ki a Fidesz legnõiesebb karaktere? Természetesen nem a példás családanya P-né Gáll Ildikó. Hanem Schmitt Pál, a kompromisszumkeresõ, kedves volt fõpolgármester-jelölt. Egy olyan úr, aki motorozik, sportol, igazi playboy. Ki az MSZP (divatos szóval élek, vidéken is tudjuk mi a "dörgés") macsója? Doszpot Péter talán, akinek arany karperece megvillan a tévében? Nem is fõszereplõ már egyébként. Az MSZP-ben még csak ál-férfi sincs, ahogy a Fideszben sincs ál-nõ. Ezek letisztult pártok. Elég arra gondolnunk, hogy ha Orbán Viktor megjelenik az övéi közt, akkor skandálják a nevét, sikítanak az emberek, mintha õ volna a Beatles. A modern kor lovagja ugyanis vitathatatlanul a rocksztár. Ehhez képest hol van az MSZP õsapája? Még Horn Gyula járt legközelebb a feladathoz, de hát belõle csak nagypapi válhatott, legfeljebb egy tata.

Ezért írom, hogy tavasszal, amikor a két nem egymásnak esik, akkor válasszátok a férfit. Hogy a világ örök körforgásának rendje biztosított legyen. Hogy anyu után apuval lehessetek négy évig. Különben Magyarország vulvalizálódik.

Régi barátom, M., most morcosan odavetné nekem: hát nem az a természettõl való, ha mindkét karakter egyszerre kormányoz? Vajon a jó kormányzás titka nem a két pólus folytonos összhangja? Hadd válaszoljak, mintha M. is velünk volna, hiszen tudom, Budapesten sokan gondolkodnak úgy, mint õ. A hatalomban egy erõ létezhet csak, különben a káosz gyõzedelmeskedik a kozmoszon. A kétnemû kormányzás hermafrodita jegyeket vesz fel, és iránymutatás helyett meddõn csapong, mintha öszvérnek kellene aranytojást tojnia. Hol az egyiknek, hol a másiknak kell felül lennie, különben nincs termékenység.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum