1995-2006, 11. évf. #036 

matula guideTM
Újabb tabuk a Matulától

Matula Magazin - A jó ízlés népszerûsítésében érdekelt Matula Magazin az elõzõ számban felsorolt 80 tiltott szokás és kifejezés mellé újabbakat követel. Ezúttal az internetre írogatókat figyelmeztetjük egy egészségesebb életre, mert manapság elég csak belenéznünk a mailjeinkbe, vagy egy fórumba ahhoz, hogy jól felbosszantsuk magunkat.

Aláírás: Sokak szerint már az emailben is felesleges, de fórumokon egyértelmûen bosszantó, sõt, röhejes aláírni a hozzászólásainkat, ha egyszer már úgyis ott van a nevünk.

Bevállal, bejátszik, befigyel és társaik: Ez sajnos már túlmutatat az internetes köcsögségeken is, teljesen beleívódott a köznyelvbe. Nem is tudjuk, honnan és mikor indult ez, szerintem valamikor a 90-es években kezdõdött, egyik elõõrse talán a behány ige volt, bár azzal még nem is volt semmi baj. Késõbb az a nyomorult mû-ex-drogos pszichiáter lovagolta meg és intézményesítette, meg persze a valóságsók.

Broáf: Nagyon gyorsan felejtsük el, mert baromi bosszantó.

BTW, IMHO, LOL, ROTFLMAO: Ezekhez nem is kell kommentár. Amennyiben kellõ intelligenciával rendelkezünk, alkalmanként bevethetõk olyan rövidítések, mint például ROLLER LOLLER, vagy ROTFLMAOTSETUNG.

Büntetõ: Ez a jelzõ egyértelmûen a rosszemlékû Est FM rádió találmánya volt, és azt is tegyük gyorsan hozzá, hogy használata nemcsak ciki, de teljesen felesleges is. Azóta minden jópofáskodó újságíró magáévá tette ezt a fordulatot, és cseppet sem zavarja õket, hogy így valójában Szupermen és Galamb szócsövévé válnak. Rosszul teszik.

Droid: A droid szó használata ugyanazt a problémát veti fel, mint a hobbité, nevezetesen, hogy muszáj-e nekünk fantasy/sci-fi filmekbõl megismert szavakkal dobálóznunk? Természetesen nem, sõt. Ha viszont közlekkarosok vagyunk, pláne koleszosok is, akár még nevethetünk is azon, hogy valakit droidnak csúfolunk.

Emil, emilke: Ilyet csak az emberkék írnak egymásnak.

Hájp, hájpol: Õrület, basszátok meg, õrület.

Hobbit, ork: Nem akarunk most belemenni abba, hogy a Gyûrûk ura van-e olyan jelentõségû könyv, hogy mindenkinek el kellene olvasnia (egyébként nincs), de a film egész biztosan nem lesz a világörökség része. Ehhez képest a bemutatása óta a hobbitozás minden jófejnek a sajátja lett, pedig egyáltalán nem szellemes, sõt, inkább idegesítõ. Kerüljük, ha lehet.

Ippeg: Egyes jófejek szerint vicces, ha az "éppen" helyett azt írjuk, hogy "ippeg". Nekik üzenjük, hogy nem.

Jah, nah: Ezektõl az egész szerkesztõség a falra mászik, és ez nem véletlen: eredendõen hízásnak indult informatikusok és rendszergazdák használták a normális ja és na helyett, és egyesek képesek pont ezeket majmolni.

Jó munkásember: Ez már örvendetesen visszaszorult, de néhányan még mindig viccesnek tartják ezt a rongyosra koptatott idiotizmust, ami már három éve is unalmas volt. (Ld. még: kérem kapcsolja ki, ojjektum, zokszigén, stb.)

Júzer: Vö. nyájas olvasó, sõt, ríder. Ugye milyen gáz?

Kérlekezés, fõleg a kérlek alássan: Mû-archaikus, eredetien gunyoros ízt éreznek e formula használói, és azt hiszik végtelenül szellemesek. Fõleg akkor érzik hatásosnak, ha a mondat amúgy valami ocsmányságról szól és a végén kontrasztként ott álló kifejezés mintegy jópofává oldja a taplóságot. Pl. "ordasul szájbabasznám azt a kurvát, kérlek alássan", "a tegnapi bulin a hatodik pálinka után magam alá fostam, kérlek alássan". Nagyon nagy köcsögség, amit mûveltek, kérlek alássan. Majd ha a Fõispán Úr vagy a Fõügyész Úr Õméltósága letegezõdik veled, akkor vedd ezt elõ, de addig nem, te köcsög.

Kipontozás: Trágárságok kipontozása (és nem az idézetekre gondolunk!), így p...a, f.sz, sz.r, stb. Vagy ne használjunk trágárságokat, vagy tessék rendesen felvállalni, úgymint PICSA, FASZ, SZAR, az ilyen langyi álszemérmesség a legidegesítõbb dolgok egyike. Ide sorolható még a "xar", "te meg ki a faxom vagy?", és társaik.

Láma, lamer: Lámpavasra azzal, aki ezt akár csak egyszer is használta!

Monnyon le!: Hihetetlen, hogy még 2005-ben is találkozni ezzel a humortalan és fárasztóan együgyû szóferdítéssel. Ennél még az is viccesebb, ha azt mondjuk, hogy "szurker" vagy azt, hogy "intelligencs", pedig ezeken sem röhögött soha senki. (A monnyonle! már annyira önálló életre kelt, hogy egyesek már gyakran egybeírva is használják, úgy állítólag még jópofább.)

Nagybetûs megszólítás: Lehet, hogy udvariasság, viszont ettõl még modoros bénaság azt írni egy fórumon vagy emailben, hogy "Egyetértek Veled", "Köszönöm Neked", stb. Legalábbis semmilyen szabály nem írja ezt a formát elõ, viszont igyekszik bûntudatot kelteni abban, aki - amúgy helyesen - nem udvariaskodik így.

Post, poszt: (Küldök egy P~ot, olvastátok a tegnapi P~omat? Stb.) Sokan vannak, akik idegencsengésû szóval próbálják komollyá tenni szánalmas tevékenységüket. A McDonald´s.ban például a fehér inget viselõ krumplisütõket menedzsernek hívják.

Rulez, donez: Elég, ha annyit mondunk, hogy informatikus szleng.

Smiley: Ennek használata régóta vita tárgya. Tény, hogy túl sokan vannak, akik csak egy szmájli hatására mernek bármit is viccesnek találni. Ugyanakkor a szmájlizás sokszor idegesítõ, szellemtelen tökök sajátja, ezért azt tudjuk tanácsolni, hogy csak akkor kerülhetõ el a köcsögség csapdája, ha stílusosan használjuk - vegyetek példát Fenék Tibirõl! :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Spangli: Egy bizonyos réteg a jófejség elengedhetetlen kellékének érzi, hogy lépten-nyomon tudassa: õ bizony füvet szív. Ez teljesen rendben is van, az viszont már kevésbé, hogy az illetõ úgy érzi, ezt mindenkivel közölnie kell. Nem 1987-ben vagyunk, és nem is lesz ettõl senki se gonzó, mint ahogy attól sem, ha valaki egyfolytában azzal menõzik újságcikkekben, hogy itt és itt mennyire durván bebaszott. Úgyhogy kevesebb erõltetett drogos utalást a továbbiakban, fiúk, senkit nem érdekel, hogy mit és mennyit szívtok.

Szerintem: Igen, az RTL Klub gumicsirkés reklámjára gondolunk, melynek hatására az egész ország "-ós" végzõdésû jelzõkkel zsúfolta tele a mondatait, a felsorolás végére biggyesztve egy szerintemet, ezzel is Geszti Péter szekerét tolva. Utóbbi közremûködése ugye már eleve kizárja, hogy ez jó dolog legyen, de ezt leszámítva is fárasztó jópofáskodás az egész.

Szöveg csillagok között:Például "*Sírva fakad*", "*Hasát fogja a nevetéstõl*", "*Reményteljesen mered a monitorra*". IRC-ből átvett, idegesítő köcsögség, ami nemcsak modoros, de kimondottan buzis is.

Szvsz, valszeg, mûxik, stb.: Fórumos alapköcsögségek, tûzre velük!

Tolni bármit: Tolom akkor a dolgot, írja a magát jómunkásembernek (lásd ott) képzelõ köcsög. Arra gondol ilyenkor, hogy dolgozik. Bár inkább azt tenné.

Vazz (vazze, vazzeg, vazger, ugyanezek duplavével, továbbá bazz, bameg, bakker, stb.): Ez talán valamennyi közül a legbénább. Magyar ember ugyanis bazmegezik, esetleg azt mondja, hogy baszd meg, de a többi az szellemtelen és langyos finomkodás. Ha valaki leírja, hogy vazz, olyan, mintha azt írná: "Közepes nagyságú dunántúli városból származom. A középiskolai barátnõm/barátom lett a feleségem/férjem. Óriási fantasy-rajongó vagyok." Hát hiányzik ez bárkinek is?










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum