1995-2006, 11. évf. #002 

nyilvánosság klub
Kiegyensúlyozatlan szereposztás a Barátok köztben
A Nyilvánosság Klub állásfoglalása

A Nyilvánosság Klub ügyvivõ testülete - Megengedheti-e magának Magyarország évek óta legnézettebb televíziós mûsora, hogy alapvetõen hazug és diszkriminatív módon mutassa be a magyar társadalom számos csoportját? Kívánatos-e, hogy a Barátok közt ezen torz társadalomképe alapján formáljon identitást sokmillió magyar tévénézõ? Válaszunk mindkét esetben elutasító.

A Nyilvánosság Klub monitoring bizottsága évek óta figyeli a legnézettebb magyar szappanopera, a Barátok közt virtuális eseményeit. A lendületes indulás, a magyar társadalomban rejlõ feszültségek bátor bemutatása után az utóbbi néhány szezonban megszaporodtak az aggasztó jelek.

Elõször üde színfoltnak tartottuk az ügyvédnõ, Balogh Nóra vérszerinti apjának, a jóravaló és harcsabajszú cigányembernek, Rácz Bélának felbukkanását. Késõbb azonban meg kellett döbbennünk azon, hogy õt is sikerült belekeverni a Barta Zsoltot a sorozatból jó idõre kiirtó pénzhamisítási ügybe. Hasonlóan sztereotip gondolkodásmódra vallott Radovits Anita, a Novák Lacival futó viszonyba bonyolódó mozgássérült recepciós karaktere is.

A legfelháborítóbbnak azonban a történet szerint Olaszországból hazatérõ Szentmihályi család ábrázolását tarjuk. Egy, az Európai Uniós csatlakozástól immár csak hónapokra lévõ országban botrányos egy majdani testvérnépet, az olaszt, mint elfojott homoszexuális férfiak, buta takarítónõk és visongó libák hazáját bemutatni. A törvény betûjének talán megfelel, a demokrácia játékszabályait azonban bizonyosan semmibe veszi a sorozatot gyártó cég mûsorpolitikája.

A kiegyensúlyozatlan szereposztás komoly csapást mért arra a megelõlegezett bizalomra, amelyet tévénézõ polgárok milliói az utóbbi öt évben távkapcsolójukkal kinyilvánítottak. Felszólítjuk az RTL Klub vezetõit, valamint a Barátok köztért felelõs Kalamár Tamás producert, hogy a sorozat további részeinek elkészítésekor fokozottan figyeljenek a pozitív diszkrimináció és a szabad véleménynyilvánítás elveinek precíz összeillesztésére.

A Nyilvánosság Klub a következõ hónapokban kitüntetett figyelemmel fogja kísérni az RTL Klub új sorozata, a Szeress Most! eseményeit. Ez erkölcsi kötelezettsége a diktatúrát felváltó magyar demokráciának.

A Nyilvánosság Klub ügyvivõ testülete, Budapest, 2003. október 16.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum