1995-2006, 11. évf. #035 

mise
Hogyan kell gyónni, Kocsis fater?

Kocsis atya - Nem állhatom meg, hogy több ezer diszlexiás gyónáskezdemény után, amit az utóbbi hetekben kaptam, ne tartsak egy rövid összefoglalót a gyónás szentségéről. Úgy látszik, ti soha a büdös kurva életben nem voltatok őszinték egy paphoz, még ha a fene el is evett titeket a templomba.

Szájbabaszott hülye magyarok!

Basztok ti Ralph atyára is!

Márpedig a gyónás olyan, mint egy jó szarás. Nehéz elkezdeni, de utána már könnyen potyognak kifelé a lélek ocsmányságai. Csak még a végén kell köhögni kicsit, megkocogtatni az utolsókat, a jó mélyen lapulókat. Utána viszont jön az isteni megkönnyebbülés! A gyónás a léleképítés, a szarás a testépítés része, buzernyákok. Most pedig lehet kérdezni!

Mikor kell gyónnom, Kocsis atya?
Mindig, amikor halálos bűnt követtél el. Utána rögtön, mert olyan gyorsan rászárad a mocsok a lelkedre, mint a szar a vécékagylóra. Ha nem vagy az a halálosbűnöző típus, akkor minden évben egyszer, akkor is húsvétkor, de nem fog Isten megbüntetni, ha minden nagyobb ünnep előtt (tudod, amit bemondanak a rádióban is) elsorolod neki bűneidet! Minderről az Anyaszentegyház ötparancsa rendelkezik!

Mi az ötparancsolat?
A tízen túl még további öt parancs van, mert közigazgatási és egyházszervezési szempontból az első, Istentől kapott tíz nem volt elég hatásos. Az Anyaszentegyház ötparancsa tehát:
1. Vasárnap és ünnepnap végy részt a szentmisén
2. A pénteki bűbánati napokat és a parancsolt böjtöket tartsd meg. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy péntekenként gyónni kell, csak egyszerűen fogjátok vissza magatokat!
3. Évente gyónjál (Hallotta mindenki?) és legalább a húsvéti időben áldozzál!
4. Házasságodat az egyház törvényei szerint kösd meg, és gyermekeidet katolikus módon neveld.
5. Az egyházat anyagi hozzájárulásoddal is támogasd! (ezért kell fizetni a templomban!)

Ez az utóbbi a legfontosabb, köcsögök, nyissátok is ki a pénztárcátokat, gyerünk, gyerünk! Ha pedig a gyóntatópap kér egy ezrest gyónás előtt, ne legyetek restek segíteni átszellemülését.

Mik az égbekiáltó bűnök, Kocsis atya?
Ha az ember ilyet követ el, nem bír megmaradni tovább a világon, nyughatatlanságát csak az isteni büntetés szünteti meg, evilági erők tehetetlenek ügyében. Az égbekiáltó bűnöknek három fajtája létezik:
- a szándékos gyilkosság;
- a szegények, árvák és özvegyek nyomorúságának nagyobbítása; (meg ezért is kell fizetni a templomban!)
- a munkások bérének igazságtalan visszatartása

Milyen bűnök vannak még?
Van ugye a hét főbűn, de az olyan, hogy mindenre rá lehet húzni őket: kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, harag és a jóra való restség. Ezeket én is komolyan szoktam venni, nézzétek csak végig a gyóntatásokat, mindenkinél találok ezt-azt! Itt egy húszdarabos Miatyánk-, ott egy ötvendarabos Üdvözlégy-penitenciacsomag ki is csúszik a számon mindig. El is szoktak pityeredni a fiatal lányok.

Aztán vannak a Szentlélek elleni bűnök, ezek olyanok, mint amikor az ember palira akarja venni az Istent. például hogy azt hiszi a kis csótány, hogy Isten neki minden megbocsát, vagy csak egyszerűen bizalmaskodik. Részegeknél az is gyakran előfordul, hogy letegezik az Istent.

Mikor nem kell gyónnom?
Ha bocsánatos bűnt követtél el. Minden vasárnap például nem. Ne fáraszd a nagy Istent azzal, hogy minden baszott vasárnapi misén odadugod a szürke pofádat a gyóntatófülke rácsozatához, és útszéli baromságokkal traktálod a papot.

És Kocsis atya, azt is bevalljam, amit nem én csináltam?
Hát először is, árulkodni nem szép dolog, de tudom, hogy ügynöknép vagyunk, és legalább a pap sem, én sem unatkozunk. De bűnösnek számítasz, ha valami módon közöd volt bűnhöz, ilyenek az idegen bűnök (rendőrnyelven felbujtás, együttműködés). Komoly ez a szakma azért, mi, buzik? Irigykedtek, mi?

Kocsis atya, kurvára nem jut eszembe sose semmi! Lehet, hogy én simán jó vagyok?
Amikor apád meg anyád összerakta a faszát meg a picsáját, na, abban az édes pillanatban dőlt el, hogy te egy eredendően büdös, eredendően bűnös, szaros gyökér leszel! És így is lett! Ezek után van még kérdésed? Most miért sírsz?

Hogyan kell felkészülni mégis?
Van persze olyan, hogy az ember nem találja magán a Sátán keze nyomát. Ez azért van, mert nem kapcsolta be a Szentlelket. A Szentlelket egy ilyen imával lehet bekapcsolni: "Jöjj el, jöjj el, világosítsd meg az elmém..." és a többi blabla.

Kell még hozzá viszont lelki tükör is. Ez az, amikor felsorolsz magadnak (halkan!) egy csomó kérdést, és igennel vagy nemmel, vagy akárhogyan, de egyértelműen válaszolsz rá.

Például:
- Mikor voltam utoljára gyónni?
- Faszom se tudja!
- Akkor nyomás gyónni, te hülye köcsög!

Vagy:
- Kívánod-e kurvára az összes fiatal csajt itt a templomban?
- Hát persze, hogy kívánom őket!
- Akkor máris bűnt követtél el, nyomás gyónni, te hülye köcsög!

Ilyen egyszerű! Van egy rakás kérdés a zsoltáros könyvekben is, ezt semmiképpen se feledjétek: Szemérmetlen gondolatokat vagy gerjedelmeket szándékkal kerestem-e? Figyelem, ez még a csontrészegen elkövetett buzulásokra is vonatkozik! Vagy: Vétkeztem-e szemérmetlen érintéssel magamon? Vétkeztem-e még valamivel a szent tisztaság ellen?

Ha szépen összegyűlnek a bűnök (nehogy el), listába rendezve és részletesen bemásolod őket a Kocsis atya gyóntatószékének megfelelő dobozába, és megnyomod a gombot.

Hogyan kell gyónni, Kocsis fater?
Jó gyorsan, röviden, őszintén, teljességre törekedve és tisztelettel Isten iránt! Kis buzi!

Mikor szűnök meg bűnös lenni, Kocsis atya, hogyan van ennek az egésznek vége?
Ha meghallgatást nyertél, a Szentlélek, az Isten meg a gyóntatópap összedugja a fejét és két dolgot tehet: feloldozhat vagy nem. Ha feloldoz, ezt valami penitencia elvégzésének feltételeként teszi, vagyis elégtételt kell tenned, valami feladattal tartozol Istennek!

Nem lehetne ezt az egész szopatást megúszni valahogyan?
Dehogynem lehet! Ezt hívják búcsúnak, ami az elégtétel "könnyű és üdvös neme". Akkor részesülhet az ember ilyenben, ha egyébként jó katolikus módjára él, kötelességeit türelemmel és jól végzi, tűri az élet szopatásait, segít másokon, és előszeretettel mondd le magának kedves dolgokról.

De hát ennél nem sokkal jobb gyónni?

Nyomás gyónni, köcsögök, ne a pokolra termeljünk!










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum