1995-2006, 11. évf. #034 

hazád
Vissza kell vágni a szerbeknek

Homoki-Szabó Attila - Magyarverések a Vajdaságban. Senkit sem érdekelt itthon, mint szántás felett repkedő fecskék, csak úgy elsuhant fölötte a magyar társadalom. Hja kérem, ez a nehéz szívű, szűkmarkú csoport, amelyik decemberben juszt sem mondott igent a kettős állampolgárságra.

Nem kezdek litániába a hazáról, testvériségről, a vér üvöltő szaváról. Csak konkolyt hintenék. Modernül kell gondolkozni. Arra figyelni, hogy mi hat. Ez a mai média-PR, a kampányt kihasználni, úgy gondolkodni, ahogy a fogyasztó megérti. Nagyapám azt mondta alig egy évvel halála előtt: "Attikám, ha kirakom a faszom az ablakba, arra is lesz igény." Jó, én most belekapaszkodom abba, ami van.

Most a pólósok kikaptak a szerbektől. Talán ez megmozgat valamit. Én, a magam szerény eszközeivel bíztatnék. Hogy kapjuk össze magunkat. Hátha, ez a sportsikertelenség feltüzel majd, mint 1954-ben, amikor az emberek végre felébredtek, és a Hold utcai sporthivatal előtt tüntetni kezdtek a kommunisták ellen. Fel kell ébredni.

Először is ne hallgassunk Zoránt. Egyszerűen ne. Metró zenekart se, de Zorán aktuálisabb. Nem kell megvenni a hanglemezeit.

Saját becslésük szerint hat-hétezren élnek itt szerbek. De ebből is csak nem egészen négyezren merték bevallani, amikor megszámláltak bennünket. A Rózsák terén hitoktatás folyik szerb gyerekeknek. Én nem mondok semmit, mert a felhívás már törvénybe ütközik ebben az óvatos hazában, csak úgy leírom. Aztán ott van az az Igor nevű rádiós, aki természetesen a Tilos Rádióban - vagy most Kondor Kati távozása után holnaptól a Kossuthon? - jópofizik reggelente. Bizony, őt is lehetne. Mármint nem félvállról venni.

Van 43 kisebbségi önkormányzatuk. Ebből 16 Budapest kerületeiben 10 pedig Pest megyében. Nem kell sokat utazni, na. Ahol vannak: Budakalászon, Csobánkán, Lóréven (ez Csepelen van és az egyetlen szerb többségű település Magyarországon!!!!!), Pomázon, Ráckevén, Százhalombattán, Szentendrén, Szigetcsépen és Tökölön. És még: Battonyán, Deszken, Magyarcsanádon, Szőregen és Újszentivánban, de ezek már nem a főváros körül vannak. A tűzfészkük a Falks Miksa utca 3-ban van. Meg lehet nézni.

A szerbek sokat basznak. Éppen annyit mint a magyarok, 131-szer évente. Ezt azért írtam le, hogy tudjuk, nem jobbak nálunk.

Aztán el lehet menni Vujicsics koncertre. Csak meg kell nézni, hogy éppen melyik művelődési házban rontják a levegőt, aztán kezdődhet a tánc. No, hát abban nincs semmi rossz, hogy rip-rop ropunk egyet. Géppuskaláb.

De nem kell ilyen messzire menni. Nézzük meg a szerbeket Magyarországon: Jaksity György volt tőzsde-elnök vagy Draskovics Tibor volt pénzügyminiszter személye a bizonyíték, ott ütnek rajtunk, ahol a legérzékenyebb a posztindusztriális kor idején egy haza. A gazdaságnál. Elég, ha annyit közlök, hogy egy szász is volt már vezető pénzügyi pozícióban, aztán mi lett vele.

Én nem mondom, hogy meg kell őket verni. Nem. Mindenki vonjon maga tanulságot. Hogy volt-e sérelem. Csak menjünk oda ezekhez az emberekhez és tartsuk oda a másik arcunkat. Onnantól jogos önvédelem. Sétáljunk végig nemzeti lobogóval Lóréven. Énekeljünk. Azt talán még lehet.
Aztán kerüljük az éttermet ahol rácpontyot adnak. Meg pljeskavicát meg csevapcsicsát vagy mi a picsát. Ott van az a Castro nevű álcázott helyük a Ráday utcában. A Szerb Vendéglő a Nagy Ignác utcában, azt is meg lehet nézni jó alaposan, szemrevételezni. Aztán ami nem tetszik, azt ki lehet mondani. Azt még talán szabad.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum