1995-2006, 11. évf. #034 

cine
Vak paraszt 8

Tamás Bence Gáspár - A Holtak földje és a Muai thai harcos miatt lesz érdemes moziba menni, tiszta szerencse, hogy nincs színházi szezon.

AUGUSZTUS 4.

Anyád napja (Monster-in-Law)
Színes feliratos amerikai romantikus vígjáték, 101 perc, 2005
Rendező: Robert Luketic, szereplők: Jennifer Lopez, Jane Fonda, Michael Vartan, forgalmazza: Intercom

Ezt az ocsmányságot azoknak a szerencsétlen tinilányoknak találták ki, akik otthon rohadnak a szünidőben. Egyszerűen nem bírom elviselni Jennifer Lopezt a képernyőn, még Clooney sem tudott belőle embert csinálni, nemhogy ez a háttérember Michael Vartan (aki egyébként örmény-magyar-lengyel-francia felmenőkkel bír). A bután, de szexisen hunyorgó srác pontosan olyan, mint Rob Lowe, és még vagy négy nyári romantikus filmekre specializálódott sztár. És ezen még Jane Fonda sem változtat, mintahogy Komlós Juci cameoi sem dobnák fel az És ez így van jól! Mert mit lépnénk, ha a tinilányok a dögmeleg éjszakákon nem moziba mennek, hanem gyújtogatni kezdenek és fegyverrel őrzött kurvatelepeket nyitnak a vasúti töltések mellett?

A fantasztikus négyes (The Fantastic Four)
Színes feliratos amerikai-német sci-fi kalandfilm, 123 perc, 2005
Rendező: Tim Story, szereplők: Ioan Gruffudd, Jessica Alba, forgalmazza: Intercom

Úgy látszik az amerikai filmipar tényleg komolyan gondolja, hogy öt év alatt feldolgozza a klasszikus amerikai képregényeket, amiknek itt két százalékát ismerjük. Szóval ez is kurvára hidegen hagy, sztár egy szál se (Jessica Alba az egyetlen a Sin Cityvel - de a forgatás alatt még egy senki volt, a neve pedig oltári), ilyenért nem fizetek még áramot sem.

Narco (Narco)
Színes feliratos francia vígjáték, 105 perc, 2003
Rendező: Tristan Aurouet, Gilles Lellouche, szereplők: Guillaume Canet, Guillaume Gallienne , forgalmazza: Budapest Film

Ez a film inkább szar, mint jó, fiatalos francia vígjátékról van szó ugyanis. Amiért mégis figyelmet érdemelhet és megkockáztatható Van Damme rövidke szerepe a narkolepsziás főhős szuperhősökről szóló álmainak egyikében, amikből lesznek vagy nem lesznek képregények. Ha már választani kell két képregényes film közül a héten, akkor inkább ez.

Ong-bak (Ong-bak/Ong-Bak - Muay Thai Warrior)
Színes feliratos thaiföldi akciófilm, 105 perc, 2003
Rendező: Prachya Pinkaew, szereplők: Tony Jaa, Petchtai Wongkamlao, forgalmazza: Budapest Film

A hét filmje! Penge verekedős film effektek és amerikaiak nélkül, ennél több, asszem, nem is kell erre a nyárra. Már a cím is milyen: A muai thai harcos! Semmi fakszni! A főszereplő Tony Jaa még Bruce Lee miatt akart verekedős filmsztár lenni, és ahogy 8 évesen kitalálta, úgy is történt: a Mortal Kombatben már dublőr volt, amikor lecsapott rá a rendező, Pracsia Pinkiu (Prachya Pinkaew).

AUGUSZTUS 11.

Holtak földje (Land of the Dead)
Színes feliratos kanadai-francia-amerikai horror, 93 perc, 2005
Rendező: George A. Romero, szereplők: Simon Baker, John Leguizamo

A zombifilmekben az a zseniális, hogy a főszereplők minden részben megpusztulhatnak, sosem lesz ciki megcsinálni a folytatást. Így van ez a nagy öreggel, George A. Romeróval is, akinek Holtak hajnala című 1978-as filmjéből csináltak tavaly kurva jó remake-et. Ezzel a darabbal összeáll Romero dead-tetralógiája (A halottak éjszakája, hajnala, napja és földje), hogy pontosan miért így lettek kitalálva a címek, nem tudom, a lényeg, hogy akár éjszaka van, akár nappal, az átkozott zombik lassan, de közelítenek feléd (sőt újabban kifejezetten gyorsak: 28 nappal később, A holtak hajnala). A zombifilm az utópiák legizgalmasabb fajtája: túlélni az élőhalottakat keményebb, mint beverni a marslakók pofáját, vagy egy katonai műhold felrobbanása miatt egyedül maradni a Földön hatmilliárd megvakult emberrel. Hátborzongató! A hét filmje, ha nem a hónapé!

Lopakodó (Stealth)
Színes feliratos amerikai akcióthriller, 121 perc, 2005
Rendező: Rob Cohen, szereplők: Josh Lucas, Jessica Biel, Jamie Foxx

Fiúknak szülő repülőgépes film a Tamás bátya Jamie Foxxszal. Valami szupertitkos katonai AI megőrül a haditengerészet csúcslopakodói körül, és ezt az éles helyzetet kell megoldani. Ez kifejezetten tévézésre kitalált film, ezért én várok vele addig, amíg az ölembe pottyan az HBO műsorán.

AUGUSZTUS 18.

Charlie és a csokigyár (Charlie and the Chocolate Factory)
Színes magyarul beszélő amerikai-angol családi vígjáték, 115 perc, 2005
Rendező: Tim Burton, szereplők: Johnny Depp, Freddie Highmore

Láttam én már Johnny Deppet érdekes, ötletes gyerekfilmben játszani nem olyan régen (Én, Pán Péter), de akkora mennyiségű nyállal bélelték ki az üres perceket, hogy egész hazafelé csúszkált a cipőm talpa az eltaposott kisgyerekek vérétől. Tim Burton pedig hasonló utakat járt be a Nagy hallal: a becélzott harmincas korosztály felét legalább megríkatta, igaz, a másik fele feldúlta a mozitermeket. Megtévesztően nagy a hírverés körülötte, de ki kell hagyni, mint a tizenegyest.

Ezt kapd ki! (DiG!)
Színes amerikai dokumentumfilm, 115 perc, 2004
Rendező: Ondi Timoner, szerpelők: Anton Newcombe, Courtney Taylor-Taylor

Egy minimális érdeklődésre számot tartó dokumentumfilm egy minimális érdeklődést kiváltó korszakról, amikor a Dandy Warhols és a Brian Jonestown Massacre megpróbálta feldobni a kilencvenes évek derekát egy kis pszichedéliával. Az érintettek pedig nyilván elmennek rá.

Hawaii, Oslo (Hawaii, Oslo)
Színes feliratos dán-svéd-norvég filmdráma, 125 perc, 2004
Rendező: Erik Poppe, szereplők: Trond Espen Seim, Jan Gunnar Roise

A skandi szociodrámák úgy ellepték az artmozikat, mint pulykahús a kilencvenes éveket. Ez is ugyanarról szól, mint a többi: hobbitokról, akik birkóznak a modern élettel a nagyvárosban.

Lélektől lélekig (Man to Man)
Színes francia-dél-afrikai-angol filmdráma, 122 perc, 2005
Rendező: Régis Wargnier, szereplők: Joseph Fiennes, Kristin Scott Thomas

Hülye majmos film, érzelmes szarság arról, hogy milyen rossz a cirkuszi állatoknak a kegyetlen 1870-es években. Pedig még csak ezután kezdődött a gyilkolászás! Régis Wargnier egy francia entellektüel, aki folyton kurvára érdektelen filmeket csinál.

Sky Kapitány és a Holnap Világa (Sky Captain and the World of Tomorrow)
Színes, fekete-fehér feliratos amerikai-angol-olasz sci-fi, 106 perc, 2004
Rendező: Kerry Conran, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Angelina Jolie

Ez állat film lesz, elég csak a New Yorkra támadó óriásrobotokra gondolni. Hogy a szereposztás azért ébreszthet kételyeket, nem kell tagadni. Gwyneth Paltrow, Jude Law és Angelina Jolie akkor fog túlélni egy robottámadást, ha osztanak nekik lapot a Pentagonban az evakulációs tervekben. De ott rohadtul gyűlölik a hollywoodi majmokat. A sztori 1939-ben játszódik, vagyis fullextrás nácifetisiszta a látványtervező, fekete bőr feszül minden csöcsön, és ezek után tényleg kit érdekel?










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum