1995-2006, 11. évf. #033 

cine
Vak paraszt 7.

Tamás Bence Gáspár - Nézhető filmek: Sin city, Tiszta, Galaxis útikalauz..., A pofonok földje, Világok harca. Új feature: súlyos poénok! :-DDDDDDDDDDDDDDDDDD

J Ú N I U S 2.

Sin City (Sin City)
Színes, fekete-fehér magyarul beszélõ amerikai akciófilm, 124 perc, 2005
Rendezõ: Frank Miller, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, szereplõk: Bruce Willis, Clive Owen, Benicio Del Toro, Jessica Alba, Mickey Rourke, Elijah Wood, forgalmazza: SPI

Láttam, bakker. Ne higgyünk a lehúzó véleményeknek! Azoknak a köcsögöknek a pofáját meg, akik szerint túl erõszakosak a jelenetek, nos, szorítsuk be egy satu két pofája közé, aztán közelítsük egymáshoz a véleményeket :-DDDDDDDDDDDDDDDDD.

Szerelem sokadik látásra (A Lot Like Love)
Színes feliratos amerikai romantikus dráma, 107 perc, 2005
Rendezõ: Nigel Cole, szereplõk: Ashton Kutcher, Amanda Peet, forgalmazza: Intercom

"Hol a határ barátság és szerelem között? Talán az elsõ szeretkezésnél" - írja a mûsorújság, és ebben a mondatban minden benne van. Ez a film még a punciknak is sok, kerüljük, mint a pestises betétet!

AMANDA PEET: Vajon borotválja, vagy olyan helyes, fekete lombrágó hernyót utánzó csíkocska van neki, mint a szemei fölött.

Tangó és tulipán (Pane e tulipani)
Színes feliratos olasz-svájci romantikus vígjáték, 112 perc, 2000
Rendezõ: Silvio Soldini, szereplõk: Licia Maglietta, Bruno Ganz, forgalmazza: Best Hollywood

Nem tudom, mé´ kell 2000-es filmet öt évvel késõbb behozni, rejtély. Romantikus nézõinknek ajánljuk a filmet, bizonyára nem fognak csalódni, de arra készüljenek fel, hogy negyvenesekrõl szól és Velencében járunk. Akinek felkeltette az érdeklõdését Bruno Ganz, aki ugye minden idõk legjobb Hitlerét játszotta el A bukásban, az most találkozhat vele kivénhedt szerelmesként.

J Ú N I U S 9.

Madagaszkár (Madagascar)
Színes magyarul beszélõ amerikai animációs film, 80 perc, 2005
Rendezõ: Eric Darnell, Tom McGrath, szereplõk: Ben Stiller (oroszlán), Chris Rock (zebra), forgalmazza: UIP

Attól eltekintve, hogy a film plakátján egy zsiráf készül meghágni egy vízilovat, valószínûleg az év egyik legjobb debil gyerekfilmje, amiben sokat finganak, böfögnek és lehet is rajta röhögni, még ha ehhez stimulánsra van is szükség. Nyilván nem egy nagy áttörés, de az ilyen filmeknél azt is jó nézni, hogy az állat sörénye milyen jól le van renderelve/cgizve/wrappolva meg minden.

Tiszta (Clean)
Színes feliratos francia-kanadai-angol filmdráma, 110 perc, 2004
Rendezõ: Olivier Assayas, szereplõk: Maggie Cheung, Nick Nolte, forgalmazza: Odeon

A film ötletét Zalatnay Cini adta az elismert francia rendezõnek: a rocksztár börtönbe kerül, gyereke apa nélkül kallódik a dilis rokonoknál. Mikor szabadul, két út között választhat: vagy rászokik a heroinra és megpróbál ismét rocksztár lenni, vagy összerakja a családját a gyerekébõl meg magából. Ez utóbbi már filmet érdemel, ami nyilván kibaszott eredeti lesz, de Maggie Cheung (A hõs, Szerelemre hangolva, 2046) száz, hogy kirántja a sztorit a mélybõl.

J Ú N I U S 16.

Banlieue 13 - Bûnös negyed (Banlieue 13)
Színes feliratos francia akciófilm, 85 perc, 2004
Rendezõ: Pierre Morel, szereplõk: Cyril Raffaelli, David Belle, forgalmazza: UIP

A film ötletét ezúttal Sas Tamás Rosszfiúk címû youngsterdrámája adta Luc Bessonnak, aki az elsõfilmes Pierre Morelnek passzolta a sztorit a következõ szavakkal: "Csináld csak Pierre, csak a receptre figyelj: 60% Taxi, 10% Gyûlölet, 30% Hollywood!" Így született meg ez a delejes fos, ami 2010 Párizsában játszódik, ahol - talán a 2007-es kommunista választási gyõzelem miatt - a bandák uralják az utcákat, de szerencsére be vanak zárva. Ellopnak egy tömegpusztító fegyvert ésatöbbi.

A csajom apja ideges (Guess Who)
Színes feliratos amerikai romantikus vígjáték, 106 perc, 2005
Rendezõ: Kevin Rodney Sullivan, szereplõk: Bernie Mac, Ashton Kutcher, forgalmazza: Intercom

A nyár úgy látszik Ashton Kutcher jegyében telik, büntessük meg ezért Hollywoodot, és ne menjünk el a moziba, továbbá beszéljünk le róla még egy embert, meg azt a buzit is, aki 2002-ben megígérte nekünk, hogy elmegy a Fideszre szavazni, de aztán otthon maradt, vagy rejtõzködõ szocialista szavazó lett.

Edukators (Die Fetten Jahre sind vorbei)
Színes feliratos német-osztrák játékfilm, 127 perc, 2004
Rendezõ: Hans Weingartner, szereplõk: Julia Jentsch, Stipe Erceg, forgalmazza: Budapest Film

"A film ötletesen kivitelezett többrétû mûalkotás, mely a tehetséges fiatal fõszereplõk játékának köszönhetõen egyszerre hat az érzelmekre, és egyben el is gondolkodtatja, vitára készteti közönségét. A cselekmény kibontakozása során politikai és társadalmi problémák vetülnek fel, de mindezeknél hangsúlyosabb az emberrõl szóló, erkölcsi mondanivaló. A történet az elejétõl a végéig lebilincselõ élményt nyújt. A Good bye, Lenin! rajongói ezt a filmet is kedvelni fogják." (Port.hu)

Mûtrendi német jungfilm a Good Bye Lenin! fõszereplõjével (Brühl). Meglepõen magas pontszámot kapott az IMDb-n, és mindenütt kiemelik, hogy mennyi benne a politika. Ez a sok dolog együtt arra enged következni, hogy ez a film egy demagóg fasság.

Galaxis útikalauz stopposoknak (Hitchhikers' Guide to the Galaxy)
Színes feliratos amerikai-angol sci-fi vígjáték, 110 perc, 2005
Rendezõ: Garth Jennings, szereplõk: Martin Freeman, Mos Def, forgalmazza: Intercom

Ezt láttam. Jó, mert brit, rossz, mert brit. De alapvetõen fasza.

J Ú N I U S 23.

A pofonok földje (Kung-fu Hustle)
Színes feliratos kínai-hongkongi akció-vígjáték, 95 perc, 2004
Rendezõ: Stephen Chow, szereplõk: Stephen Chow Wah Yuen

Ez a csávó csinálta a Shaolin Soccert, ami egy egészen különös keveréke a Csupasz pisztoly-féle debil és verhetetlen poénoknak és egy kungfufilmnek, miközben a fociról szól. Ezt meg kell emészteni, elmenni erre a filmre, meg letölteni a Shaolin Soccert. Az amcsik mostani mainstream vígjátékai (altáji gegek a családnak) egyre gyengébbek, viszont itt van Chow.

J Ú N I U S 30.

Még egy csók (Ae Fond Kiss...)
Színes feliratos angol-belga-német-olasz-spanyol filmdráma, 104 perc, 2004
Rendezõ: Ken Loach, szereplõk: Atta Yaqub, Eva Birthistle

A Galaxis... miatt már buzergáltuk a brit filmet. Ez a film, ha lehet, még inkább az. A Nevem Joe (1998) rendezõjétõl nyilván egy szociodrámát várhatunk rengeteg ronda brittel. Igaz, hogy a fõszereplõk csíkszemûek, de ez kit érdekel. Szóval készüljünk az ablakon bevágódó éles fényekre, a sok piára és sok-sok kiabálásra. Biztos lesz benne romantika is, hiszen szerelmesekrõl szól, de szerepe valószínûleg csak annyi, hogy még szomorúbb legyen a vége. Aztán persze lehet, hogy happyendel zárul, de a lényeg: csak az nézze meg, aki tisztában van azzal, hogy közelrõl néha gusztustalanul néz ki az ember, pláne egy olyan, aki Glasgow-ban él.

Világok harca (War of the Worlds)
Színes magyarul beszélõ amerikai sci-fi, 2005
Rendezõ: Steven Spielberg, szereplõk: Tom Cruise, Justin Chatwin, forgalmazza: Intercom

Ez geci jó lesz. Biztos vagyok benne. Miért? 1. Tom Cruise mégiscsak jó, erre a Collateralnál jöttem rá. Márha kihozzák belõle a kemény tökû állatot (Hugh Grantnek , ugye, borzalmas). 2. Nincs annál jobb, mint mikor dollárszázmilliós filmet csinálnak arról, hogy megérkeznek az ufók, és ezt úgy, mint Welles marsos rádiójátéka, vagy pl. a Matula Magazin programajánlója: annyira igazira van megcsinálva, hogy az ember akkor sem eszmél, amikor jön a fõcím, úgy beszopta az egészet. Ilyen például a Függetlenség napja, vagy a Holnapután. 3. Spielberg csak nem baszta el az év moziszenzációját :-DDDDDDDDDDDDDDDDDD.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum