1995-2006, 11. évf. #032 

cine
Vak paraszt 6.

Tamás Bence Gáspár - Most semmi új feature nincs, a nézendő filmek az SWIII árnyékában: Zöld határ, azt kész, esetleg a Nixon-merénylet.

M Á J U S 1 2.

5x2 (5x2)
Színes feliratos francia romantikus dráma, 90 perc, 2004
Rendező: François Ozon, szereplők: Valeria Bruni-Tédeschi, Stéphane Freiss

Ezt a filmet láttam. Lelövöm azért a poént: kurvára nincs benne poén.

VALERIA BRUNI-TEDESCHI: Ilyen színésznőből kéne még egy pár, az ember úgy lealjasul az amerikai felhozataltól. Bár igazság szerint ennek a nőnek nagy esélyei lennének ott is termetes valagát tekintve. Na mindegy: aki sikeresen túljutott a modellszépségeken (nem egyszerű, nem egyszerű), annak VBT be fog jönni, és azon fog filózni, hogy kúrná-e, nem kúrná-e. És ez a lényeg!

Öt akadály (De Fem benspænd)
Színes feliratos dán-belga-francia-svájci dokumentum játékfilm, 90 perc, 2003
Rendező: Jorgen Leth, Lars von Trier, szereplők: Lars von Trier, Jorgen Leth, forgalmazza: Cirkó

Mielőtt ezt a filmet megnézi az ember, jól számítsa ki, melyik fejét viszi el a moziba. A sztori ugyanis egy 1967-es Jorgen Leth rövidfilm újrafeldolgozása öt variációban. A film tehát úgy általában a filmkészítésről szól a dogmafilmek közvetlen stílusában. Aki tehát, meg tudja emészteni, hogy két okostojás, hogyan buzerál a felvevőgéppel, a színészekkel, és mindezt nem unta meg a középiskolai színjátszókörben, az mindenképpen a sznob fejét vigye magával, és élvezzen. Aki viszont nem így érez, és a forgalmazói werkfilmekből tökéletesen tisztában van azzal, hogy mi történik az álomgyárban, öltse magára a brutálisiabbik fejét, és még a vetítés előtt az utcán összegyűjtött ötéves kisgyereket vágja a vászon közepébe a hatvanadik percnél.

A Richard Nixon-merénylet (The Assassination of Richard Nixon)
Színes feliratos amerikai-mexikói filmdráma, 95 perc, 2004
Rendező: Niels Mueller, szereplők: Sean Penn, Naomi Watts, forgalmazza: SPI
Ez sem a hét filmje, baszod. Két dologért azért én mégis megnézem: egyrészt az 1974-es merényletkísérlet eseményeinek rekonstrukciója miatt, ez ugye mindig izgalmas, pláne, ha az ember nem élt akkor. Na, de a lényeg: Naomi Watts három gyerekkel! A szaksajtó egyébként úgy rágózik ezen a filmen, mint egy közepesen sikeredett marhaszeleten a vendég. Mink ezt nem is tesszük, annyit azért elárulunk, senki se számítson Taxisofőrre, bár a magányos merénylő, szociálisan defektes Sean Pennből nyilván valami ilyesmi akar előjönni.

SEAN PENN: "Figyelj, te bajszos, köcsög!" - szólította meg a film plakátját valamelyik éjszaka Budapest valamelyik utcáján egy lerégeszegedett esztétikaszakos hallgató. A fiú egy kicsit még fenyegetőzött, aztán összeokádta magát is, meg a plakátot is. Sean Penn rezzenéstelen arccal várta egész éjszaka a biztonságos műanyaglap mögött, hogy reggel a köztisztaságiak lemossák arcáról az ótvart.

M Á J U S 1 9.

Star Wars III. rész - A Sith-ek bosszúja
(Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith)
Színes magyarul beszélő amerikai sci-fi, 143 perc, 2005
Rendező: George Lucas, Szereplők: Ewan McGregor, Hayden Christensen, Natalie Portman, Samuel L. Jackson, forgalmazza: Intercom

Hát, basszátok meg szerencsére ezt már láttam. Csak annyit mondok: senki sem csalódik, az sem, aki utálja, az sem, aki szereti.

NATALIE PORTMAN: Nem jó, nem jó, nem jó! Pontosan olyan egyébként, mint az a szegény Leia hercegnő annak idején. És vajon Hayden Christensen is alkoholista roncs lesz, mint Luke Skywalker lett annak idején? A fa nem esik messze az almától?
BEST SHOT: Amikor Lord Vader - hasán egy Ikarus busz kapcsolótáblájával - bejelentkezik Palpatine-nál. Beszarás!

M Á J U S 2 6.

Boogeyman (Boogeyman)
Színes magyarul beszélő amerikai-új-zélandi-német horror, 89 perc, 2005
Rendező: Stephen T. Kay, Szereplők: Barry Watson, Emily Deschanel

Csak rá kell nézni a koprodukciós partnerekre, és máris bűzlik az egész. Meg a címe. Egy horrofilmnek! Nekem először az ugrott be, hogy egy háborús bűnös Új-Zélandba emigrált exnémet öregemberről szól, aki nem bírja tovább magában tartani a dolgokat, és zenés műsorszámokat kezd el a helyi bárban előadni kemény zsidó viccekkel. És akkor kiderült, hogy horror.

A SZAR IS FOSAT: Egy olvasó írta, hogy az a múltkori tévézörejes horror, a Fehér zaj szerinte, milyen kibaszott ijesztő volt, mi meg hogy lehúztuk. Három lehetőség van: vagy puhapöcsű a srác; vagy minek beszél filmekről, miután megnézte?; vagy pedig nem tudja, hogy a szar horror is fosathat, meg a thriller is. Ez egy kidolgozott technika, nem ettől jó a film.

Carter edző (Coach Carter)
Színes feliratos amerikai filmdráma, 136 perc, 2005
Rendező: Thomas Carter, szereplők: Samuel L. Jackson, Rob Brown

True story meg minden, négerek, vidék, csapat, kosárlabda, sok hasznos üzenet. Igen, ez, egy vasárnap délutáni HBO-mozi, és éppen ezért több mint két órás, de gyilkosság péntek este megnézni valami multiplexmoziban.

SLJ: Azért az süti, hogy végre a négerek is befértek az SW-be, sőt, Windu mester jól megszorongatja Palpatine-t, de valahogy a feketék búgó tökhangja még abban a színes univerzumban is a gettót juttatta eszembe.

San Antonio (San Antonio)
Színes francia-olasz-angol akció-vígjáték, 95 perc, 2004
Rendező: Frédéric Auburtin, Laurent Touil Tartour, szereplők: Gérard Lanvin, Gérard Depardieu

Ez be szar lehet, úristen! Európai akció-vígjáték dagadt színészekkel! Atyaég! De persze, hogy pontosan miért, azt sosem tudjuk meg.

ZSÉRÁR: Sajnos kezdem azt hinni, hogy Zsérár átvált abba a színészbe, akit csak múltával lehet dícsérni, mint például a kis vörös Kabos Lászlót. Isten nyugosztalja, de most már legalább minden filmjét megnézem.

Testvéred feleségét... (Brodre)
Színes feliratos dán dráma, 110 perc, 2004
Rendező: Susanne Bier, szereplők: Connie Nielsen, Nikolaj Lie Kaas

Faszomat, megint egy dogmafilm, Afganisztánban megöltnek hitt katonabáty hazatér, az öccse a feleséggel kacérkodik. Ilyenkor egy rendes katonaember fogja a karabélyát, és ereszt egy sorozatot a családjába, majd a fejébe, vagy nem, és akkor lehet tovább a főszereplő. De ez egy dán film, low budget, társadalmi dráma, ráadásul jó is. De ki fog ezekre a filmekre emlékezni?

Zöld határ (Rezervni deli)
Színes szlovén filmdráma, 87 perc, 2003
Rendező: Damjan Kozole, szereplők: Peter Musevski, Aljosa Kovacic

Hagyjuk a picsába is azt a dán filmet, inkább élvezkedjünk szlovén testvéreink remekén, akik picsarégen nem jelentkeztek. Igaz a picsába az is, hogy mi sem náluk. Bár ők kétmillióan vannak, és a kispicsa fővárosuk akkora mint Debrecen. Társadalmi dráma, erre azért készüljön mindenki, de a téma picsajó: embercsempészet, picsabaszó kemény arcok.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum