1995-2006, 11. évf. #030 

hazád
Magyarország első embere

Matula Magazin - A Matula Magazin előre közli a következő egy hét címlapsztorijait, amelyek természetesen mind a legizgalmasabb aktuális kérdésről szólnak: ki lesz Magyarország következő köztársasági elnöke?

2005. április 8.
Lévai Katalin cigány és elnök lesz

Az Ifjúsági, Szociális, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium kezdeményezésére várhatóan roma származású nőt javasol köztársasági elnöknek az MSZP. Az április 15-én tartandó államfő-jelölő szocialista pártkongresszus egyetlen esélyese Lévai Katalin, akiről Brüsszelben derült ki, hogy "van benne vonó". Lévai az Európai Unióban ébredt rá, hogy cigány vér csörgedezik ereiben. "Kezdetben csak az tűnt fel, hogy jól bírom az ingázást Budapest, Brüsszel és Strasbourg között. Ez amolyan cigány életmód, ami nagyon fekszik nekem. Kicsit utánajártam a dolgoknak, és kiderült, hogy egyik dédnagyapám történetesen romának született. Úgy érzem, hogy államfőként hitelesen képviselhetem így a legnagyobb lélekszámú magyarországi kisebbséget." Lévai Katalin a héten egyeztet Hiller Istvánnal és Kuncze Gáborral is a jelölésről. Hiller szerint egy baloldali cigány nő megfelelő elnök lenne, míg Kuncze "progresszív áttörésről" beszélt.

2005. április 9.
Az SZDSZ Basescut akarja

Az SZDSZ frakciója azt javasolja, hogy Popescu Basescu román államfő vállalja el a magyar köztársasági elnöki posztot is. Az ötletet akkor dobta be a kisebbik koalíciós párt, amikor zátonyra futottak a Lévai Katalin megválasztásáról szóló tárgyalások.

"A szabad demokraták álláspontja szerint példaértékű lenne az Európai Unióban egy ilyen típusú államszövetség. Románia két éven belül az EU teljes jogú tagja lesz, így ez a perszonálunió nem jelentene semmilyen közjogi változást sem. Ugyanakkor bebizonyíthatná a régió, hogy képes a német-francia megbékélésnél is komolyabb gesztusok felvállalására. Basescu liberális politikus, és ez nekünk elegendő garancia arra, hogy helyes irányba vezesse az országot. Az pedig bizonyos, hogy ő nem lesz olyan elfogult, hogy a kettős állampolgárság mellett kampányoljon, feladva az alkotmányban rögzített semlegességét." - nyilatkozta az MTI-nek Horn Gábor, ügyvivő. Fodor Gábor, az emberi jogi bizottság tagja emlékeztetett, hogy a magyar parlamenti szabályok megengedik, hogy a kisebbségek saját nyelvükön is felszólaljanak a parlamentben, így Basescunak joga lenne románul tartania székfoglalóját.

2005. április 10.
Kettős elnökségre készül a koalíció

A Batiz András - László Boglár kormányszóvivői kettőshöz hasonlóan a Sándor Palotában is érvényesülhetne a kollegialitás elve. Ez az ötlet a mai koalíciós egyeztető tárgyalásról szivárgott ki. Annyi már bizonyosnak látszik, hogy Basescu nem lesz elnök, mert a Fidesz nem járult hozzá az alkotmánymódosításhoz, amely lehetővé tette volna külföldi állampolgár beiktatását.

"Az államfői poszton vélhetően Szili Katalin és Gombár Csaba osztoznának. A feladatkörök felosztásánál a hagyományos nemi szerepek is érvényesülhetnének: Szili gyakorolná például a kegyelmezés jogát, míg Gombár lehetne a hadsereg főparancsnoka" - közölte a Matulával egy magát megnevezni nem kívánó befolyásos szocialista politikus. Kuncze Gábor, a szabad demokraták elnöke nem kívánt a megbeszélés után találgatásokba bocsátkozni, de lakonikusan azért újságírók előtt megjegyezte: "A Sándor Palotában elég sok hely van."

2005. április 11.
Horváth Charlie dupla viszkivel koccintana

Miután az Alkotmánybíróság több tagja is közleményben fordult a nyilvánossághoz a kettős elnökséggel szemben, új jelölt neve merült fel a Köztársaság téri MSZP székház folyosóin. Sokán már kész tényként kezelik, hogy az ismert és népszerű előadóművész, Horváth Károly, vagy közismertebb nevén "Charlie" lesz a befutó. Horváth rendszeresen fellépett az utóbbi években szocialista kampányrendezvényeken, ugyanakkor nem pártpolitikus, így az SZDSZ számára is elfogadható jelölt lenne. Charlie régi barátja és zenésztársa, Tátrai Tibor szerint "tutira dupla viszkivel koccintunk majd, ha ez valóban így lesz".

Horváth mellett szól, hogy remekül beszél angolul, és jól ismeri az országot. "Végigturnéztam az egész országot és sokszor játszottunk határon túli magyar területeken is. Megismerhettem ezalatt az emberek problémáit. Úgy érzem, hogy sokan elfogadnak, talán még szeretnek is. Persze a mikrofont szögre kellene akasztanom, de megérne ennyi áldozatot, ha tudok segíteni az embereknek." - üzente menedzserén keresztül a Matula Magazinnak a népszerű énekes. Információink szerint a pártban felmerül Oláh Ibolya jelölése is, de őt végül a párt választmánya túlságosan kiszámíthatatlannak ítélte. "Egy hisztis tyúkkal nem lehet köztársaságot építeni" - vélekedett kormányközeli forrásunk.

2005. április 12.
Kispadról érkezhet a megoldás

Lehetséges, hogy Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya a teljes ország irányításába kezd a közeljövőben. Az A válogatott trénere "még nagyobb pályán focizhatna", ha őt választják köztársasági elnöknek. "Gern" (szívesen) mondta a német mester arra a kérdésünkre, amelyben arról faggattuk a világbajnok labdarúgót, hogy vállalná-e a megtiszteltetést. "Megszerettem a magyarokat, és szívesen felráznám ezt az országot. Úgy látom, tele vannak jó képességű emberekkel, csak a csapatszellemen kellene egy kicsit javítani. Ebben szívesen lennék partnere az egész nemzetnek" - tette hozzá.

A tréner hajlandó lenne lemondani német állampolgárságáról is. "A Himnuszt a szívére tett kézzel hallgatta az Izland elleni találkozón. Ennél több bizonyíték nem is kell arra nézvést, hogy mennyire elkötelezett Magyarország iránt" - érvelt Toller László szocialista politikus az aranylábú jelölt mellett. "Matthäus nemzetközi ismertsége jót tehet hazánknak, Puskás után végre ismét világhírű labdarúgó jutna mindenkinek az eszébe Magyarországról" - mondta el a véleményét egy kormánypárti politikus. Ezúttal nem fél a koalíció, hogy a Fidesz ellenezné a külföldi jelöltet, mint Basescu esetében tette. "A futball szeretete megfelelő kiindulópont lehet ahhoz, hogy az új elnök megtalálja a hangot Orbán Viktorral" - vélekednek többen is a kormánypárti padsorokban.

2005. április 13.
Bosszút állt Pető Pécsi Ildikón

Pető Iván szabad demokrata ügyvivő, a párt volt elnöke vétót emelt Pécsi Ildikó színművésznő köztársasági elnökké jelölése ellen. Pető Iván 1994-ben választókörzetében Pécsitől szenvedett vereséget, aki akkor a szocialista színeket képviselte az országgyűlési választásokon. "Mélységesen elszomorít, hogy egy ilyen személyes, kisstílű bosszú silányítja kutyakomédiává az államfőválasztást" - mondta Hiller István az MTV Este című műsorában. A szocialisták két nap múlva tartják elnök-jelölő kongresszusukat, de még mindig nincs olyan személy, aki eséllyel szállhatna harcba a parlamenti többség bizalmáért.

2005. április 14.
Fridi for president?

Szijjártó István, a Fidesz országgyűlési képviselője ma rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy bizonyítékai vannak arra, hogy a kormányfő Friderikusz Sándort látná szívesen a köztársaság élén. Szijjártó egy hangfelvételt mutatott be a sajtó képviselőinek, amelyen Gyurcsány Ferenc miniszterelnökéhez nagyon hasonló hang hallható: "Sándor, arra szavamat adom, hogy az egyesen szilveszter éjfélkor mindig tied lesz a képernyő. Kérlek válaszolj. Gyurcsányi Feri voltam."

Batiz András kormányszóvivő provokációnak nevezte a kiszivárogtatást, míg László Boglár kormányszóvivő szerint gyermeteg viccről van szó, ami közreadóját minősíti. Friderikusz a Matulának nem kívánt nyilatkozni, ahogy más szerkesztőségek megkeresésekor sem volt hajlandó kommentálni az ügyet. Úgy tudjuk azonban, hogy az MSZP Társadalompolitikai Tagozata máris kiadott egy közleményt, amelyben annak a reménynek adtak hangot a tagok, hogy "valóban nem próbálják az ország vezetői a szocialisták megkerülésével kész helyzet elé állítani a holnapi kongresszust."

2005. április 15.
Elnök helyett Elnöki Tanács

Az MSZP mai kongresszusa lezárta az államfőjelölés körüli huzavonát. "Sikerült megnyugtató és bátor döntést hoznia a mai kongresszusnak. Olyan jó kompromisszum született, amely megfelel a tagság elvárásainak, a koalíciós partnernek és hasznára válik az egész nemzetnek. Holnaptól le lehet zárni ezt a méltatlanul hosszúra nyúlt huzavonát, hogy teljes erőbedobással az ország építésére koncentrálhassunk" - nyilatkozta Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető a Matulának.

A küldöttek rövid vita után elfogadták a párt választmányának javaslatát, és az elnöki funkciót egy tagokkal később feltöltendő testületre bízták. Az új testületet Elnöki Tanácsnak nevezik majd, és tagjaik együttesen viselik a legfőbb közjogi méltóság feladatköreit. Az új Elnöki Tanács tagjai döntéseiket kétharmados többséggel hozhatják, de lehetőség lesz különvélemények megfogalmazására is.

Irányelvként meghatározták, hogy a Tanácsnak 63 tagja lesz, vagyis legalább 43 tanácstag egyetértésére lesz szükség az érvényes döntéshez. A tagok közül 9 főt az ellenzéki pártok jelölhetnek: hatot a Fidesz és hármat az MDF. A Tanács tagjainak legalább negyede nő, legalább ötöde pedig 35 év alatti lesz. A szakszervezetek négy tagot jelölhetnek, a Magyar Tudományos Akadémia pedig kettőt. A konkrét személyek kiválasztására június 15-ig kerül sor.

"Büszkék a magyar liberálisok arra, hogy sikerült elérniük, amit választóiknak ígértek: nem hagytuk, hogy egy pártpolitikus foglalja el az elnöki széket" - nyilatkozta a kongresszus után Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke. Az Elnöki Tanácsnak - ellentétben a rendszerváltás előtt működő, hasonló nevű szervezettel - nem lesz elnöke. "Ez már egy másik világ" - nyugtázta a döntést Hiller István, az MSZP elnöke. Több forrásunk is megerősítette, hogy de facto eldőlt: Medgyessy Péter volt miniszterelnök biztosan tagja lesz a testületnek.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum