1995-2006, 11. évf. #028 


Továbbtanulási tanácsadó

Faragó Dániel - Csõbe akarta húzni a Matulát ez a szociológus fiatalember, aki az évfolyamtársait szerette volna megtréfálni azzal, hogy fotójukat is mellékelte jellemzésükhöz. Azzal nem számolt csak, hogy saját magukon kívül a szociológusok senkit sem érdekelnek. Most végre eljött az õ idejük is.

Új rovatunk célitûzése, hogy hónapról hónapra bemutssunk egy-egy egyetemi szakot, ezzel segítséget nyújva továbbtanulás elõtt álló olvasóinknak.

Szociológia szak

A képzés célja olyan, humanisztikus értékek iránt elkötelezett, társadalomkritikai érzékkel rendelkezõ, alkotó szellemû szakemberek képzése, akik képesek kielégíteni az országosan egyre növekvõ, az emberek társadalmi helyzetét áttekinteni és kezelni tudó szakemberekre való igényt.

Az alábbiakban a szakma iránt érdeklõdõ felvételizõknek probálunk betekintést nyújtani a felelõsségteli döntés meghozatala utáni éveik várható megpróbáltatásaiba. A közösségi élet az egyik legfontosabb szempont a döntés meghozatalában, hiszen a szakmabeliekkel töltjük majd életünk jelentõs hányadát. A szociológusok sokszínû, érdekes emberek. Természetesen kategóriák létrehozásának nincs túl sok értelme, mert mindannyian mások vagyunk. Azért orientálódás véget, és a bennünk buzgó organikus segítõszándék okozta feszültség ehavi levezetése kedvéért mégis megpróbáljuk. Tudjátok.. az egyén érdeke találkozik a köz érdekével. Na de ez már szociológia, ne vágjunk elébe a dolgoknak.

Az itt felsorolt kategóriák ideáltípusok, a valóságban nem léteznek, de ezek alapján, velük összehasonlítva lehet vizsgálni az egyes személyt:

Alap típus (sociologus classicus)

Ambiciózus. A tábortûz félhomályában a lángokba révedve, szórványosan megbicsakló hanggal mesél a tavaly nyári görögországi társasutazás során végre közelrõl is megfigyelt vándorromákról. Elhivatottságból ötös, alkoholt nem iszik, lakóhelye kollégium. Értelmi képességeit tekintve kiemelkedõ. Jövõkép: kisebbségi ombudsman. Tarisznya nélkül ritkán mutatkozik. Elvei ismeretlenek. Egyéb információval a típusról, több azonos közegben eltöltött év után, a kategóriába esõ személyek lényegi mibenléte miatt szolgálni nem tudok.

Kozmopolita szabadszellem (sociologus liberaspiritus)

Férfi neme ellenére rajongani tud kapusok szépségért, bár szofisztikáltsága nem engedi csak a hálóõr szóhasználatot. Ennek, az adott kapus szóbakerültével párhuzamban, barátjával szinkronban boldog és felszabadult "gyönyörû!" felkiálltással ad hangot. Zenei ízlését nagymamája "lemezparkjának" köszönheti. Van kedvenc szórakozóhelye Bécsben és a haverjai vagy Brazíliában nõttek fel, vagy nagykövetek a szüleik. A II. kerület elszlömösödése miatt, Budapest környéki falvakba kényszerült. Drogfogyasztást tekintve széles skáláját kipróbálta a tm szereknek de már kinõtt belõle. Kedvenc témája a budapesti lakóházak társadalomtörténeti szempontból történõ elemzése. Olyan is van hogy melegfilm fesztiválra hív. Csúnya szóért értetlen tekintet. Értelmi képességeit tekintve kiemelkedõ, sokat fogunk még hallani róla a 168 óra hasábjain (szerintem meg anyád a képzavar). Tévét nem néz, könyvet olvas. Barátnõje szép és kedves. Közös programlehetõségek: mozi, gyógyfürdõ, sakk

A kispolgári haladószellem (sociologicus cvaziprogressivus)

Wannabe kozmopolita, lakóhelye szignifikánsan Kopaköbánnya. A miért szavaztál az Szdsz-re kérdésre, a mert szerintem ne szóljon bele senki, hogy mit akarok csinálni, ezt én szabadon fogom eldönteni, esetleg a hozzám a szabad szellemiség áll a legközelebb választ adja. Különben is minden ember egyenlõ. Ízlése semmmilyen téren nincs. Zenei világát a fáziskéséses progresszivitás jellemzi. Mai kedvencei a Massive Attack és a Morcheeba. Régebben az Aurórát szerette. Egyes ruhadarabjai a mintakövetés szakadatlan hajszájában precedens nélküli eklekticizmust indukálnak. Szereti megtréfálni társait humoros falfirkáival. Társaságukban a mondatvégi bazmeg lefelejtése kiközösítést vonhat maga után. Egyéb ismertetõjelek: a cigányt elõszerettettel romának nevezi, akkár több liter/gramm után is. A Mix címû film szerinte aranyos. Mindezt ellensúlyozni látszik és igen tiszteletre méltó tulajdonsága, hogy kedvenc témáiként a káoszelméletet vagy az op-artot jelöli meg. Azonban ennek értékébõl levon, hogy a mi az a káosz elmélet kérdésre adott válasza alatt jobb dolgunk nem lévén, feltünés nélül kísérletezhetünk azzal, hogy az ember képes-e semmire gondolni. Tévét néz, de tagadja. Hosszútávú kapcsolata nincs, barátnõje csúnya és parasztka. Kedvenc olvasmány: Churchill életrajz. Értelmi képességeit tekintve okos, csak nem nagyon. Jövõkép: - Kedvenc itala a sör. Közös programlehetõségek: sörivás.

Sociologicus aurea mediocritas

A típus a számítógépes szubkultúrából részlegesen kinevelkedett személyek csoportja, így minden ezzel kapcsolatban felmerülõ attributummal rendelkezik. Az egészséges öntörvényûség teljes hiányából adódóan, jellemzõ a kultúráltnak vélt viselkedésformák szigorú betartása, és ezek minimális áthágásának kritikus szemlélete. Az eredetiség szó használata esetükben indokolatlan lenne; just the golden middleway. Kedvence étele a kapros Chio, és szereti a kólát. Szabadidejében gyakran látni borítójukon ûrhajókkal díszített könyvekkel a hóna alatt antikváriumokból elsomfordálni. Szóbaelegyedési kísérleteink sikerének valószínûségét a hobbit szó 30 másodpercen belül való elhangzásának bizonyossága jelentõsen csökkenti. Ha unatkozol szívesen megmutatja telefonján az mp3 lejtszót. Jó ha tájékozott vagy belpolitikai aktualitásokban és ha tudod mennyi a dollár. Szívesség kérés elõtt a következõ felvezetõtémák ajánlottak: nemzetközi pénzügyi szervezetek és szidalmazásuk, a magyar agrárpolitika különös tekintettel a vetõmagminõsítésre, és természetesen jolly joker a mobiltelefon, a vinyó, és az LCD-kijelzõ szavak emlegetése. A hány megás a videókártyád kérdésre adott nem tudom válasz elnézõ fejcsóválással különcnek elkönyvelést eredményez. A trágárság jellemhiba. Zenei ízlésének RHCP-tõl Limp Bizkitig terjedõ spektruma szilárd alapokon áll, gyakorlatilag befolyásolhatatlan. -15-tõl +38 fokig deszkáscipõt húz teniszzoknival. Lesütött tekintettel számol be arról, hogy szerinte a múlt heti Baginacsában azért volt egy pár jó poén. Barátnõje olyan, mint napjaink kispálkoncertjei: csöndes-ülõs. Jõvõkép: minõségellenõr. Programlehetõségek: sör, de csak közel vagy adjál a benzinbe.

A képeken szereplõ személyek és a felsorolt tulajdonságaik közötti egybeesés csak a véletlen mûve lehet, bár sztohasztikus. Az ebbõl adódó felelõsséget a szerzõ nem vállalja; a képen szereplõk kezdeményezte jogi procedúra teljeskörû bonyolítása a közreadó médiumot terheli.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum