1995-2006, 11. évf. #025 


Az év vallási teljesítménye

Magyari Péter - Ferenc József öccse unokájának boldoggá avatását egyetlen fejlevágásra buzdító imám, vagy Sankt Pöltenben szeminarista diákok fütyijét cirógató pap sem tudta beárnyékolni, az év vallási teljesítményéért folyó versenyben. Mert perverz elhajlók színes fertelmei nem számítanak, ha eretnekség gyanújába kerülnek tetteik által. Ám ha egy egyház feje a rendszer építésekor használ furcsa téglákat, akkor a Matula Magazin térdre esik a tisztelettõl. II. János Pál pápa idén boldoggá avatta Habsburg Károlyt, (aki négyes sorszámmal magyar király is volt) úgyhogy most már hivatalosan is lehet hozzá imádkozni.

Habsburg Károly annak köszönheti trónját - és talán most boldogságát is - hogy Ferdinánd nevû rokonát lelõtték Szarajevóban. Így 1916-ban trónra léphetett. "Károly császár legyen példa különösen azok számára, akik ma Európában politikai felelõsséget gyakorolnak" - mondta a pápa a boldoggá avatás indoklásakor. A helyes viselkedés a következõ: ha háborúban lépünk trónra, akkor keressük a békét. Erre a legjobb lehetõség az, ha a németek háta mögött egyezséget ajánlunk a franciáknak. Közben bûnbánó levélben árulkodjunk a németeknek, hogy a franciák egyezkedni akarnak velünk titokban. Utána vessünk be mérges gázt a fronton. Ha a tömegpusztító fegyverek mégsem segítenek, akkor gyakoroljunk kegyet, és cseréljük le Tisza Istvánt Wekerle Sándorra, mert olyan lakótelepet épített, ahol még a Berényi család is jól érzi magát majd száz év múlva.

Ha otthon le kell mondanunk egy katasztrofális katonai vereség miatt, akkor próbálkozzunk Magyarországon, de ne essünk kétségbe, ha Horthy Miklós elzavar. Fél év múlva jöjjünk vissza egy kis hadsereggel, de még akkor sincs katasztrófa, ha Budaörsnél szétveri a császári sereget egy maroknyi, románoktól megalázott katona, kiegészítve a mûszaki egyetem önkéntes századával. Ebben az esetben kellemetlen, hogy letartóztatnak, de vigasztaló, ha olyan helyre internálnak, mint Madeira szigete, ahol sokat süt a nap. Ott a következõ évben már meg is lehet halni. A példamutató élethez nyilvánvalóan buzgó vallásosságra épp akkora szükség van, mint komoly demokratikus reformok terveire, amelyekbõl soha nem lett semmi.

A boldoggá avatáshoz igazolt csodák is kellenek. Egy lengyel apáca a hetvenes években nagyon beteg lett Brazíliában. Szerencséjére a párnája alatt tartotta Károly fotóját és imádkozott is hozzá minden este. Hirtelen egyik reggel arra ébredt, hogy meggyógyult. A Matula Magazin külön üdvözli Szili Katalin házelnök asszonyt, aki személyesen vett részt a boldoggá avatáson, és javasolja, hogy imádkozzék õ is az új példaképhez. Tegye a párnája alá stb.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum