1995-2006, 11. évf. #023 


Bödön naplója

Bödi József (Bödön) - Ahogy az közismert, a magyar állam lehetőséget teremt a hajléktalanoknak, hogy leköltözhessenek egy faluba, aminek a nevét sem árulták el. Szerencsére sokáig nem lehetett titkolózni. A Matula Magazin ráakadt az egyik falusi hajléktalan, bizonyos Bödi József webnaplójára. A szerzõ szíves felajánlásával oldalainkon is közöljük az eddigi posztokat.

2004. október 14. Írta Bödön 18:37 -kor


Kedves Internetes látogatók. Kaptunk egy egész falut! Álat! Böde Józsefnak hívnak, és én vagyok a falu krónikusa. Az a feladatom, hogy naplót vezessek a hajléktalanok falujáról, mert mi hajléktalanok vagyunk. Vagyis voltunk mostanáig.

A faluban van teleház ahol van világ hálózat is. Én Böde Józsi vagyok, de mindenkinek csak Bödön. Én vagyok a legfiatalab itt, ha nem számítjuk a nálam fiatalabakat, de õk még kicsik (hárman vannak). Én 34 éves vagyok, Budapesten voltam hajléktalan, most új jövõvel kel szemben néznem. Ezt a munkát azért kaptam, mert én ujsagos voltam korában: keszroxoztam a Fedél nélküli ujságot.

Mindenki aki itt van, csövi volt, de nem mindenki Pesti, vannak Fehérváriak, Pécsiek, meg Debrecenbõl, meg páran ojanok is, akik igazi faluból jöttek. Még õssze kell rázzódjon a társaság. Most jönnek az elsö élmények. Minden uj.

2004. október 15. Írta Bödön 14:11 -kor


A falu már üres volt amikor ide jöttünk, csak két alkoholista maratt itt. Õk nem mutatkoznak, csak egyszer jõt ki az egyik hõbörõgni, kiabalt es egy gerebjével hadonászott a Pumpa orra elöt. Az volt az alkesz baja, hogy bezárták a kocsmát miattunk. Nem tudom mit fognak csinálni így hárman, és köztünk is vannak piások. Én mondgyuk nem iszok sokat. Talán szesz csempézés?

2004. október 16. Írta Bödön 12:05 -kor


Tegnap idegesek voltunk, mert annyi volt az öltönyös, hogy nálunk is töben voltak. Második nap reggel jött a minister asszony, a Gönc Kinga. Kereset minket a házakban, de nem talált. Botrány is lett, jöttek az ujságok és a TV-sek is keresni minket, mert álítólag eltüntünk. A Foltos cigaretta csikket gyüjtött a faluban és észre vette a ministereket. A Foltos szóltt, hogy menjünk a fõ térre, mert nem találnak. Az éjszaka ugyanis egy raktár melett voltunk a falu szélin. Nem szoktuk mi meg a tetöt, jobb a szabadban.

Azt mondták, hogy el akarnak minket relyteni az ujjságok elöl mert nem akarják, hogy megzavarják a prolyektet, amit õk igy hivnak. Ehhez képest egy ujjsag meg egy TV lejött, állitóllag követték a ministeri autot. Montuk hogy minket nem zavar, nem felünk, a falu most mar a mijenk, mindenki leszophat, aki roszat akar. Jõjön ide, itt ugason. Ezzel töben egyet értettek. Nagy az egyet értés köztünk meg össze tartunk.

2004. október 17. Írta Bödön 18:59 -kor


Én, a Foltos, meg a Kis Peti benne voltunk az ujságban. Integettünk a fotósnak, és én meg mondtam, hogy nehéz így az alúljáróból egy faluba meni. Hiányzik a metro. Aszt is elmontam, hogy eddig nem volt célunk, de most már van. A faluból egy szép kis falut csinálni közös munkával.

Nem mondhattyuk meg, mi a falu a neve, de nem baj, mert ugyis uj nevet akarunk kitalálni.

Ha valaki roszat akar nekünk, megin mondom, jõjön ide, de rá fog baszni. El határoztuk magunkat az uj életre.

2004. október 18. Írta Bödön 19:20 -kor


A mûv házban tartottak el igazitást nekünk. Ki osztották a házakat, én a Pumpa meg az Irodalmár szomszédja lettem. A házak elég rosz álapotban vanak, de nem döllnek össze. Igérték, hogy jönnek majd segiteni hejre hozni szóvval minden rendben lesz. Az én házam az egyetlen vörös ház. Szerintem szépp. Az Irodalmárnak jó nagy kertye van de az enyim se kicsi. Maratt egy kis borunk három ház avatot is tartottunk. Aztán ki mentünk aludni.

2004. október 20. Írta Bödön 15:47 -kor


A sociállis munkások szoktak lejjõni segiteni. Yo fejek csak õket is agasztya hogy nincsen piázási lehetöség. Ezek is mennyi tudnak inni Atya világ! Ök iskolába jarnak valami hajléktalan semináriumra, mert tan anyag is van rólunk! Mongyuk szerintem ök is hajléktalanok lesznek mint mi voltunk, nem egy normális foglalkozás az õvék. Aztan majd leköltöznek ide. Befogadgyuk õket. Meg dicsértek a napló vezetésem miatt.

2004. október 22. Írta Bödön 20:01 -kor


Az elsõ héten tul vagyunk, mesélek egy kiccsit a történésekrõl.

Már csak néhányan csöveznek a faluban, kezdjük megszokni a tetõt. Az elsõ éjszaka mindenki kint alutt. Ez egy kis probléma volt mert már mindenki hozzá szokkot, hogy nem ágyban alszik, de itt nincsen alúljáró. Szerencsére segittettek nekünk a sociállis munkások.

Nem sokára dolgozni is kell. Én házi termesztõnek jelenkeztem, nem akarok mû anyag darabokat õssze rakosgatni, mert volt ijen lehetöség is. A házi termesztõnek az lesz a dolga, hogy házi állatot neveljen, meg zöldcséget ültessen. Disznókról álmodozom!

2004. október 24. Írta Bödön 11:35 -kor


Még nem mutadtam be a falu lakóit. Még nem ismerek mindenkit, de már egyre töbet. Nekem van itt nyólc barátom, akiket Pesten ismertem meg, õk a Foltos, a Kis Peti, az Irodalmár (régen okos volt, egyetemet végzet), a Gyuri, a Lõrinc Gyula, a Pumpa, a Német Feri bácsi meg a Rozsda Ropi. Vannak hõlgyek is, a Móni, az Erzsi, a Kopasz Tími. A Székesfehérváriak tizen vannak, Pécsröl öten, Debrecenbõl heten, innenonnan még tizenhárman. Ez az elsö csapat, ha jól menek a dolgok, jõnek még.

2004. október 28. Írta Bödön 17:30 -kor


Van egy furcsa jelenség a faluban ami a lejmólással függ õssze. Mivel mindenki lejmól mindenkitõl senki nem vásáról semmit, a boltos (minden reggel bejön este elmegy) ezért nagyon idegges. De a furcsa az, hogy honnan van mégis a lejmólt áru? A Pumpa tegnap lejmólt egy cigit a Irodalmártól, én meg gondoltam felderíttem hogyan van ez? Megkérdeztem a Irodalmárt honnan volt a cigi, amit lelejmólt tõlle a Pumpa. Õ aszt montta a Lõrinc Gyulától. A Gyula aszt montta, hogy a Kopasz Tímitõl. Az meg egy Pécsitõl kérte kölcsön, az egy másiktól, az meg Farkas Bercitõl aki nem az ûrhajós, mondjuk anyagos volt szóval szokodt repûlni. Egyépként Tiszaújlaki. A vége az volt hogy kiderült hogy a Pumpától kérte kõlcsön az elsõ. Montam a Pumpának hogy: Baszmeg Pumpa az a te cigid volt! erre úgy káromkodott mint az álat.

Nem tudom mi lesz a boltossal, igy nem fog keresni semit. Mától minden nap veszek egy zacskó ropit intolarenciából. Remélem segitek rajta. De hát lejmólni olcsóbb!!!

2004. november 1. Írta Bödön 18:38 -kor


Büdösfalvának hivják álitóllag a falut a környéken, mert büdösek vagyunk állítóllag. Hát én ezt cáfolom. Azért van büdös mert elromlott az üllepíttõ a falu szélin. Valami régi szeny víz van ott a Raktárnál este villágit is. Néha meg nézük, ködben naggyon álatul néz ki de tényleg büdös.

2004. november 2. Írta Bödön 12:15 -kor


A faluban nincs kocsma mint már be számoltam rólla. Ahogy vártam: pár ember meg is szökött, a Feri bácsi sincs már itt. Azt mongyák, mijen falu az ahol nincs kocsma. Kicsit egyet értek velük, mert elvárják tölünk a jó magaviseletet meg dolgozni is kel, de este nem lehet kicsit se jól érezni magunkat. A falu eredeti alkoholostái nem naggyon jönnek ki az utcára de nagyon idegesek. Az egyik az összes gyümölcsfáját felaprította dühében, amikor már nem volt pénze buszszal piázni menni.

Ja ez a másik hogy nem lehet potyázni a buszon. Igaz nem is nagyon van busz. Reggel meg este megy, két megáló van itt de pénzt kérnek azért is.

A másik alkesz meg kitalálta, hogy õ is hajléktalan lesz, mert akkor megsegíti õt is az álam. Két napig alutt kint az árokban, tök józanon (ráadásul), lácott hogy nem ért a csöves léthez. Jó hogy meg nem halt. Aztán el magyaráztuk neki hogy akkor is ide kerül, ha hajléktalanná nyílvánityák. Montuk neki: legalább kartont szerezzé magad alá ember, október van! Tiszta csõd piásnak leni.

2004. november 3. Írta Bödön 14:48 -kor


Megtörtént az elsõ erõszakos esemény. A Rõsinger Zoltán leütötte a Irodalmárt, de az Irodalmár volt érzéseim szerint a hibás, mert piszkálta a Zoltán élettársi viszonyát. Ugy volt, hogy kevés a nõ itt, ezért mindenki egy kicsit ideges még a nõk is. Az Irodalmárnak már nagyon viszketett ezért megprobálta el csaklizni a Rõsinger nõjét, a Mimit. A Irodalmár pénzt is adot, mert megkaptuk kéthetibe a fizetést, de mondjuk barátom a Irodalmár de nem tagadom, hogy elég csunya ember. Ezzel az Irodalmár is egyet értett.

A Mimi azért nagyon tecett neki, ezért tegnap este átment öt száz forintal, hogy áthívja szórakozni a lányt. A Rõsinger Zoltán már alutt, és a Irodalmár végül öt százért meg na... nem irom le, de kint a kertben. A Rõsinger fel ébrett és mind a kettõt verni keszte, mire kihivták a rendöröket. A Irodalmár már a földön fekütt amikor megjöttek, agy rászkódása lett. Utána elmontta, hogy nem tudott el élvezni, ezért még verte magának mi közben a Rõsinger meg õtet verte. Montam neki: Te egy álat vagy! De csak röhögöt. Mondjuk még zizis volt a szeme. De az Irodalmár tud élni az Szent!

Szóval szerintem az egy kicsit baj hogy mindenki aszt hiszi, hogy most már itt van a paradicsom. De nem! A nõ hiány tényleg próbléma. Én ezért Internetezgetek sokat.

2004. november 5. Írta Bödön 13:33 -kor


Megjöttek a disznóim! Hármat kaptam mint mindenki aki házi termesztõ akar lenni. Nagyon aranyosak röffögtek egész nap. Tiszteletbõl édes szüleim nevét attam nekik Pista meg Cili (a harmadik meg öcsém nevét kapta: Peti). Van öt tyuk meg 2 kakas is. Mostantoll földes úrnak szólítatom magamat

2004. november 7. Írta Bödön 19:55 -kor


Vanak már ötletek hogy mi legyen a falu neve. Fel sorolom ezeket: Csövesszépe, Magyarcsöves, Hajlékfalva (ez elég szar), Hajléktalanfüred, Elöljáró, X (ez is egy név). Még gondolkodunk rajta de ránk bizták a fejesek.

Az Irodalmár találta ki a legjobb neveket. Azt monta ha lehet õ akar pollgár mester lenni. Ezzel kapcsolatban meg volt az elsõ politikai vita is. A vidékiek aszonták nem lehet Pesti a pollgár mester mert többen vanak vidékrõl. Én utálom a politikát de az Irodalmár szerintem jó pollgár mester lenne. Az egyik Pécsi: Tolgamár Fülöp (asszem igy hivjak pontossan) Pénzt és Munkát igért. Erre az Irodalmár aszt monta: Munkát és jó életet mindenki tud igérni, de a kultúráltsághoz csak õ ért. Az õ programja nem csak sociállis de kultúrállis is. És ez jóbb program szerinte.

2004. november 14. Írta Bödön 10:37 -kor


Viszont azt hiszem a disznókat jobb lenne bezárni, mert szét baszták a kertet, meg megettek két tyukot is. Szét is vertem apu hátán egy széket, de észre se vette, röffögött tovább. Annyit húgyoznak mint álat, uszik az egész veteményes mintha rízs föld lenne.

Másoknál is vannak próblémák, két disznó már el patkolt. Egyiket a busz csapta el, a másikat meg meg próbállták le vágni de a késsel a hátában el rohant. Az egész falu kint volt az utcán. A Pumpa barátom dóbó csillaggal (õ esztergálta) akarta le szedni, de lepattant az álat hátáról és beleállt a Lõrinc Gyula kucsmájjába ép hogy nem az arcába. Fú de nagy verekedés lett! A disznót egy héttel késöb meg rohadva talállták az erdöben. Kár érte.

Páran akarnak kecskét meg gumi csizmát már szolltak is a sociállis munkásoknak is. Szerintem gusztustalankodni akarnak csak, de hát meg értem õket (nincs nõ). Az Irodalmár szerint viszont el kéne olvasnom egy gõrög mitilógiát abba simán csinálják bikával is. Ez állítólag értékes könyv, a kultura része. Még jó hogy nem jártam sokkat iskolába!










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum