1995-2006, 11. évf. #022 
"A lényeg, hogy finom ízeket érezhessünk,
és aztán örömmel ehessünk együtt azokkal,
akiket szeretünk."

Stahl Judit  

gyomros
Shalimar

Hank Black - Sajnos nincs mit tenni, olyan nagyvárosban vannak csak igazán kiváló etnikailag elkötelezett éttermek, ahol az adott etnikumnak jó sok képviselõje él. Matematikailag tökéletesen levezetett számítások szerint legalább háromezer fõ kell egy népcsoportból ahhoz, hogy egy általuk üzemeltett étterem elérje a világ komolyabb metropoliszaihoz méltó színvonalat. Ezért van Londonban, New Yorkban, Párizsban és Moszkvában annyi kiváló indiai, olasz, délkelet-ázsiai és grúz étterem: van hozzá nekik elég nagy kisebbségük.

Budapest ilyen szempontból eleve elcseszett hely, hiszen tulajdonképpen csak két etnikum éri el a kívánt szintet. Elsõsorban a cigányok, akik itt most nem részletezendõ szocio-ekonomikális okokból kifolyólag nem képesek jó éttermeket mûködtetni. Másrészt ott vannak a kínaiak, akiknek a vendéglátáshoz fûzõdõ viszonyuk meglehetõsen bonyolult, hajlamosak például buddhista nyugalommal lemondani saját felsõbbrendû kulináris kultúrájukról, és nagyot nyelve azt rakni a befogadó ország lakosságának asztalára, amihez a gyomruk meg az ízlelõbimbóik már hozzá vannak szokva.

Ilyen elõzményekkel tulajdonképpen le is mondhatnánk arról, hogy Budapesten az orjalevesnél meg a slambucnál egzotikusabb ételt együnk. Szerencsénkre van néhány - és tényleg csak néhány, tíznél biztosan kevesebb - olyan éttermünk, ahol távoli népek távoli ízeit tömhetjük a pofánkba anélkül, hogy Damoklész kardjaként a fejünk felett lebegne a nyugati orvostudomány számára ismeretlen bélférgek és gyomorrákok siserehada.

Budapest legjobb indiai étterme - sõt, talán legjobb etnikailag elkötelezett értelme, sõt, az egyik legjobb overall étterme - a Shalimar. A Dob utcai üzlethelység mindent megtesz, hogy ezen minõségét a lehetõ legjobban eldugja, eleve egy pincében van valami szétesõ bérház aljában. A berendezés legendásan rohadt, de annyira, hogy minden egyes suttyó részlet felfedezéséhez érdemes ide hosszú éveken át lejárni. A Shalimar igazi rajongói például nem csak az asztalok mûanyag lábát ismerik, hanem a pozdorjából készült asztallapokat is, amelyek teljes lepukkantságát csak akkor tudjuk szemügyre venni, ha egy óvatlan pillanatban felhajtjuk a terítõt. A vakolat mállik és ezt néhány kétes autenticitású Síva-szobor sem tudja feledtetni.

Az ételekben viszont egyszerûen lehetetlen csalódni. Egzotikus tematikájú éttermekre fokozottan igaz, hogy érdemes minimum három esélyt adni nekik, amíg sikerül minimálisan kiismerni az étlapot. A Shalimarban evés elsõ számú szabálya például, hogy bármit is eszünk, köretként csakis a sokféle lepény, a naan vagy a paratha valamelyik verzióját szabad kérni. A Király utcai Al-Amirral versenyezve itt adják a város legjobb lepényét, hagyjuk csak meg a rizst a kínaiaknak.

Mivel én többször ettem a Shalimarban, mint a Matula Magazin bármelyik olvasója, hadd állítsam össze a menüt egy négyfõs társaságnak. Hogy senki ne haljon éhen, a pincértõl elsõ körben kérjünk az italokkal együtt három adag papadamot, kemény, vékony, a tulaj által sem meghatározott módon ízesített tésztát, amihez jár joghurt-alapú csípõs szósz is. Elõételre semmi szükség, ha mindenáron enni akarunk valamit az étlap elõétel-szekciójából, hozassuk csak nyugodtan egyszerre a fõételekkel. Ezekbõl annyit kérjünk, ahányan ülnek az asztalnál, a már említett lepényekbõl viszont valamivel többet, különben csak köretnek elég, és nem lesz mivel a végén kitunkolni a sok fûszeres szószt

Egy bárányból készült ételt muszáj lesz rendelni, legyen ez a kókuszos goa vindaloo, ami ugyan nagyjából a legdrágább item az étlapon, viszont egyúttal a legjobb is. Legyen egy csirke is, itt szabad a választás a spenótos típus illetve a murg bhurta, a csípõs paradicsomos cucc között. Miután kiviccelõdtük magunkat azon, hogy miért van marhahús egy indiai étteremben, jusson eszünkbe a százmillió feletti szenttehén-zabáló muszlim kisebbségük, és rendeljünk egy marha curry-t. Végül pedig hogy igazán autentikus hippinek érezzük magunkat, legyen valami vegetáriánus is, mondjuk a shalimar lencse. Ha mindezt sikerült elfogyasztani - és itt nem csak a húsdarabok kipiszkálásáról van szó, hanem a szósz kitunkolásáról is - desszertnek jöhet még a mango lassi, ami egyszerûen mangós joghurtot takar, viszont egyáltalán nincs dobozos Danone-íze.

Itt kellene belemenni a Shalimar speciális fûszerkeverékeibe, de ez szakértelem híján most elmarad. Fogalmam nincs, mit tesznek az ételekbe. Aki ilyesmire kíváncsi, az nézze a Paprika tévét, vagy vegye meg a "Fûszerek nagy könyve" címû szépen illusztrált mûvet. Aki meg nem, az elégedjen meg azzal, hogy van egy olyan étterem Budapesten, ahol minden egyes látogatáskor nem csak kulináris élményeknek néz elébe - hiszen ilyesmit a jobb henteseknél is lehet szerezni - hanem legalább két óráig azt is érezheti, hogy egy igazi világvárosban él.

Vannak persze a Shalimarnak is gyenge pontjai. Ki lehet fogni olyan napot, amikor egyszerûen nincs bárányhús a konyhán, a pincérek általában hihetetlenül lassúak, és maga a konyha is sokat pöcsöl, elsõsorban a kemencéjük véges kapacitásából kifolyólag. Jelen esetben azonban aki szereti a hasát nem fog ilyen hülyeségekkel foglalkozni.

Shalimar Indiai Étterem
Budapest VII., Dob utca 50.
352-03-05










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum