1995-2006, 11. évf. #022 

zine
Kemanot kazija

Kemanot - E heti mixtape-kritikánk a kilencvenes évek közepének egyszerre undorító és varázslatos bugyraiba kalauzol. A szerzőnek éppen annyi ideje van írni a mixkazettáról (vagy -cédéről), amennyi idő alatt meg lehet azt hallgatni. Mikor véget ér a kazetta, véget ér az írás is, a kész művet tilos szerkeszteni, maximum a helyesírás javításáról lehet szó. További megkötés, hogy minden egyes számról csak annyit lehet írni, amennyire a lejátszása alatt van idő.

Bár a cédéim és LP-im száma is lassan 4-4 számjegyû lesz, azért szorultabb vagy felszabadultabb pillanataimban még elõkapom a fiókok mélyérõl a kazikat is. Az elõbbi eset az utóbi hetekben fordult elõ párszor, amikor öreg fejemmel újból nekiveselkedtem egy szakdolgozat megírásának, és a sokadik zombizós éjszakára elõkerültek sorra a különbözõ rég nem hallgatott Paradise Lost, Dream Theater, Gathering, Faith No More, Rage Against The Machine és Clawfinger kazik. Az utóbbi eset pedig most - a szakdolgozat leadása után - jött elõ, amikor is jól belevágtam a fejszémet egy könnyedebb sörözés, otthoni társasozás, számítógépes tankkal lövöldözés és kártyázás után a "Vegyes 1" feliratú kazi meghallgatásábaIndítom-írom:

A oldal

1. Marky Mark & The Funky Bunch - Good Vibrations
Jesssz, ezt még most is szeretem, meg is vettem néhány éve 5 kilóért LP-n is a Keleti Pályaudvar aluljáróban. Apropó, szerintem még van ott vagy 10-20 példány belõle! (Zsíros ritmus, beat, majd a kazi végighallgatása után megnézem a lemez borítóján, hogy honnan lop(hat)tak bele sample-t, már ha feltüntették a dolgot. Szerettem a vibe-ot, és a zongoraszólót a végén, késõbb a fekete-fehér energikus videóklip is bejött, már ha lehet ilyen jelzõt használni egy videóklipre, lejár az idõm, most.)

2. Shinehead - Jamaican in New York
Kicsit elsõre zavarban vagyok, mert nem jövök rá, hogy mi különösebb dolgot tett hozzá Sugárzófej Fullánk úr eredetijéhez, bár a bekúszó baszus kellemesebbé varázsolja a számot. Mondjuk nagy hiba, hogy itt nincs az a jazzes ritmus, ami Sting számában a szaxiszóló alatt, pedig annak a számnak a varázsáért szvsz az felelõs kábé 80%-ban.

3. Mark Mark & Prince Ital Joe - United.
Atyaég, nem tudom, talán ez az elsõ komolyabb égés? Valamiért szerettem a duó számait, elsõre most nagyon megijedtem tõle, bár Ital Joe énekével barátibb lett a dolog. Az I Wanna See More Happy People-t is kajáltam, azóta meg begyûjtöttem a Beatles Eleanor Rigby-jét kábé 10 különbözõ feldolgozásban lemezeken, cd-n és mp3-ban. (Van egy szitáros adaptáció egy Solid Steel-es Coldcut mixen, hát az nagyon zsír... de azt hiszem elkalandoztam, plusz lejárt az idõ, jön a következõ szám.)

4. East 17 - Around the World
Na, ha eddig nem égtem, akkor most már biztosan. Bírtam az East 17-t, aztán néhány hónappal a kattanás után rájöttem, hogy az egyedüli értékelhetõ számuk a Deep. (Azt egyébként még mindig szeretem). Láttam egyszer egy részletet egy East 17 koncertrõl, a mindenes srác (aki - ha jól tudtam - mindenért felelõs volt a zenekarban, és egyedül õ tudott zenélni valamilyen hangszeren) a földet kúrta millióval mikrofonba éneklés közben, a csajok meg tépték jól a hajukat eksztázisban.

5. The KLF - Justified and Ancient
Egy újabb olyan szám, amit azóta beszereztem 12"-n is, bár leginkább az motivált benne, hogy egy borultabb éjszakámon belehallgattam kazin a - mostanában jobban bejövõ - 3 AM Eternal-ba háromkor, aztán egy lemezbörzén sikerült mindkét tizenkétincsest begyûjteni. A kazi válogatásakor ezt még jobban szerettem, a KLF nagyon ott van a szeren, a videóklipek is rendben voltak emlékeim szerint, és asszem még mindig akcióznak (pl. nemrég letöltöttem -egy KLF-közeli projekt FFF (Fuck the Fucking Fuckers) címû mestermûvét egy fekete oldalról. Erik Sumo szerint írtak egy vastag könyvet arról, hogy mit kell tudni egy Top 10-es popsláger gyártásához.

6. ??? - Brown Girl in the Ring
Nem tudom kik dolgozták fel a Boney M. számát. Egy szlávos vagy franciás (?) akcentussal beszélõ faszi angolul (?) reppel, aztán a nõi kórus mindig jön a refrén második részénél: "Sálálálálá" Azt hiszem, hogy ez még mindig elmenne egy részeg bulin.

7. Billy Joel - The River of Dreams
Úúúú-úúúú. Hehe, ahogy álltak a fekák a klippben, és ismételték kórusban a Billy Joel énekét... Ezt a számot még most is kedvelem, de belehallgatás nélkül nem merem megvenni azokat a Billy Joel lemezeket, amiket szoktam látni lemezládákban. Ebben is szerettem a zongoraszólót a végén, remélem, hogy még rajta lesz. Lemaradt :-( (Egyébként tragédia az összevágás minõsége végig)

8. ??? - The Joker
Ennyit látok a borítón, de szerintem ez Paul Simon lehet (legalábbis néhány sör után most úgy tûnik). "I´m greener, i´m smoker, stb..." , véget is ért a szám kb. a hatodánál. (Ez egyébként Steve Miller száma - a szerk.)

9. Enigma - Sadness
Ezt mennyire szerettem! Áltiisiben még szerintem valaki be is csempészte énekórán nagy örömömre (vagy csak ilyet álmodtam vagy csak kitaláltam, aztán utána ferdítve meséltem tovább) Ezt nem lehet kibírni, kinyitok egy üveg portóit, addig pause. De már itt is vagyok újból a billentyûk elõtt, bár errõl most nem írok többet, h tudjak cigizni-inni. Fúvósszóló, nem az "Andok hangjai Vol 1. 2."-féle pánsípos trágyából!

10. Snow - Lady With the Red Dress
Hehe, passzol a portói az ilyen nosztalgiázáshoz! Ezt a számot rádióban és bulin sem merném felrakni, pedig még mindig bejön az akkori kedveltsége miatt. Azért hogyha látom lemezen valamikor az Informer-rel együtt (egy album?), akkor megveszem természetesen. Aztán ha portóizás közben kevernék...

11. Youssou N´Dour & Neneh Cherry - 7 Seconds
Ez mondjuk azok közé a slágerek közé tartozott, amit néhány héttel-hónappal utána már biztos nem raktam volna fel a kazira, ez van, legalább tudok tovább cigizni-inni. (Tekerjek is?)

12. Madonna - I´ll Remember
Egy zsák Madonna-lemezem van, de ez még nincs meg, pedig a legjobb számai között van szerintem. (Többet megpróbálom nem írni a szerintem szót, amúgy is végig a - pillanatnyi ill. korábbi) Még nem haladok rendesen az ivással, pedig már énekelnék is. (Viszont haladok a tekeréssel.)

13. Ice MC - Think About the Way
Ajjaj, van egy olyan sanda elõérzetem, hogy még sok ilyen buta europop-house zene lesz a kazikon. Viszont a szám kiválóan alkalmas a tekerés befejezésére, de véget is ér 20 másodpercen belül, jöhet a B oldal!

B oldal

1. East 17 - Deep
Gyújtás után egybõl jön a kellemes meglepetés, ez az, igen! Egyébként a piros borítós "Deep" 12"-es átbaszás, nincs rajta az eredeti - rádiókban játszott - verzió (asszem "Breath version"), csak trágya remixek, meg még egy szám.

2. Shamen - Forever People
Jesszjesszjo! Sámánék király arcok, ott voltak nagyon, asszem jobban utána kéne járnom, hogy mostanában mit csináltak, illetve korábban mit mûveltek, rémlik egy-két olyan kazi, amin egy-egy témát feldolgoztak sokféle stílusban, zsírosan. Újból gyújt, újratölt. (A csábításra félrerakott portói feláldozásra kerül az örömnosztalgiázás oltárán)

3. Aerosmith - Cryin´
Hát, ha már portói nem is lesz itthon, ezt a kazit még be tudom majd rakni! Nem jut eszembe a videóklipben szereplõ csaj neve, pedig... Asszem Fenék Tibi tudná igazán leírni, hogy az a lány milyen is volt. Persze az elképesztõen hatalmas szájú énekes lánya, Liv Tyler sem rossz (pl a Lopott Szépségben, hmm...), de ez a lány tényleg tönkretett teljesen bohón álmodozó ifjú éveimben. Ez meg a legszebb olyan lassú száma az Aerosmith-nek, amellyel közelebbi ismertségbe kerültem. (Másnapi - egyetlen - hozzáírás utólagosan: Alicia Silverstone)

4. Captain Hollywood Project - Love 4 U, Love 4 Me
Íhh, lehet, hogy ez is európopház lesz... azért nem olyan rossz. A rövidített SMS-újbeszéd elõfutárai a popszámcímek voltak, nem? Ez a szám annyira hosszú volt, hogy közben bepötyögtem a következõ számról eszembe jutó dolgokat.

5. Duran Duran - Come Undone
Egy barátom haverja mesélte, hogy általános iskolás osztályában a rapperek-rockerek-punkok körbeverték egymást. A kérdésre, h õ milyen volt, azt mondta, hogy: "Én Peter Gabrielt szerettem. Engem mindenki vert." Az analógiát folytatva én sosem voltam Depeche Mode-os vagy Duranos, de ezt a számot azonnal megvenném lemezen, ha látnám. Egyébként én a kezdetekkor Kylie Minogue-os, Whitney Houston-os (bah!), MC Hammer-es és Milli Vanillis voltam, de asszem ennek a bepötyögése most a kazi színvonalát is alulmúlta. Szerintem nem lehetek egyedül azzal, hogy az elsõ kedvenceim kiválasztásában az is szerepet játszott, hogy az áltiisis éretlen fejemmel "nagyviláginak" látott kislányok mit szerettek.

6. C.J.Lewis - Sweet for my Sweet
Végre utolért a zene írásügyileg, errõl sokat nem tudok írni, maximum annyit, hogy a pozitív vibe nem csökkent vele, csak kezdem érezni azt, hogy nem kéne tovább inni-füstölni-zenét hallgatva írni, de hátra van még fél kazi, úgyhogy az olvasók kedvéért mindent :-). Errõl a számról beugrott az ezzel a klippel kb egy idõben futó, a (sok kortársához hasonlóan valamilyen - egyébként még zsírosabb - számból kiszemplözött cuccal nyomuló) Ini Kamoze Hotstepper c. száma, de az nem lesz rajta a kazin.

7. Big Mountain - Baby I Love Your Way
Úúúú - portóiivás - és romantikafelerõsödési veszély! Ez a szám zsír úgy, ahogy van, az eredeti verzióját (+ ezt) pedig akarom lemezen is! "Ládiddá, kóz jor láv dzsászt vannt a véj" Ezt most visszatekerem egy éneklésre (ha bírja a Hi-Fi-m) "Áj vanna bí vid jú, nájt end déj"... "evridéj" A mai nyerõ. (tudom, hogy nyálas, de az.) A hangnemváltástól lehidaltam, ezt már Fenyõ Mikiék is jól mûvelték a Limbó-hintóban! "Ájvánnátelljúwánná, ájvánnátelljúvánná..."

8. Captain Hollywood Project - All I Want
Füstölés meghozta hatását, jelentem, megy szorgalmasan a bólogatás erre. A basszus nagyon erõs, feltehetõleg nem csak a kazi és a lejátszó minõsége miatt. Már megint idéznék a számból, de rájöttem, hogy ezt nem lehet annyira jó józanul olvasni, mint leírni részegen, szóval hanyagolom. A kapitány szövegére még mindig bólogatok, de nem figyelek rá, hogy mit mond, ahogy eddig sem figyeltem rá.

9. Dj Bobo - Everybody
Atyaúristen, hát ha ez az ember belemászott volna valamelyik jobb érzésû ember lelkivilágába, akkor megértem. Én a hirdetõoszlopokon látott David Copperfield plakátok láttán gondolkozom el azon, hogy a cinikus fejemmel egy-egy lelkes komment láttán ("Úúú, láttad, h jön D.C. hazánkba?") csak annyit tudnék mondani, hogy "Igen? És Harry Potter mikor jön?", de azért ez az ember tényleg megközelíti a - fehér borítós Richard Clayderman lemezek, és különbözõ Modern Talking albumok borítói által reprezentált - "tiltott zónás" nyálas szintet. Jó otthoni aerobicra, vagy hogy hívják az ilyet.

10. Rednex - Cotton Eye Joe
Hehe, jól jött egy kis frissítés! Ez nagyon ott van. Haverokkal múltkor összeültünk zenélni, és a 20 perces "Fela Kuti Cotton Eye Joe" c. szám elveszett, pedig nagyon komoly volt a szitár-afrobeat-CottonEyeJoe -szerû hangszeres zenélés eredménye. Nagyon bután részeg helyen erre lehetne poharat zúzni.

11. K7 - Come Baby Come
Azért ez a ritmus még évtizedek múlva is meg fogja dobogtatni a szívemet, és lassan mûsorszámmá változtatom az East 17- Milli Vanilli - Sydney Youngblood- Naughty by Nature stb. ritmusú tinidizsi-kattanásaimat, mert én ezt hívnám - ha még létezne ma is - "cooltempo"-nak. Kúúl tempó, sék it, sék it! Lazít, ez van, jó rázni rá a segget.

12. Beastie Boys - Shure Shot
Na, végre egy komolyabb cucc is! Hogy valamennyire Matula-aktuális legyen az irományom, megjegyzem, hogy szerintem is a Paul´s Boutique a Beastie Boys legjobb albuma, és annál csak egy jobb dolog lenne, ha vki nekem adná az összes olyan lemezt, amirõl arra a lemezre sample-öztek a fiúk.

Véget ért a kazi, eléggé berúgtam.

Mindenki készített már válogatáskazettát vagy -cédét. Vagy legalább kapott valakitõl. Aki úgy érzi, hogy szívesen alázná meg tinédzser önmagát azzal, hogy megosztja a Matula olvasóival akkori ízlését, az írjon egy olyat, mint a fenti, és küldje el nekünk.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum