1995-2006, 11. évf. #021 

hazád
Õs-Hazád 8.
1000 éve Európában - érthetõen

Magyari Péter - "Aki nem ismeri múltját, nem értheti a jelent, amely a jövõnek hordozója" - valljuk Tamási Áronnal. Ennek a bölcs idézetnek a megfontolása után ismertük fel, hogy lehetetlen egy új történelmi korszakba belépnünk úgy, hogy ne merengjünk régebbi korszakváltásainkon is. A magyarság történelmének korszakhatárát jelzi minden egyes most felvont csillagos-kék lobogó; és e zászlóerdõvel kijelölt limes egyben figyelmeztetés is: Tekints vissza magyar! Sorozatunkban az elsõ hazai rendszerváltást idézzük fel, majd áttekintjük az új rend 300 éves mûködését. Eleink hibáiból ne szégyelljünk tanulni, érdemeiket pedig büszkén plántáljuk jelenünkbe! Igyekeztünk úgy fogalmazni ezért, hogy napjaink embere is könnyen megértse az õsök üzenetét.

Kormány hatalom nélkül

István V. halála után nem rendeztek választásokat. A Magyar Nemzeti Front néven egyesült, korábban rivalizáló csoportok a parlamentben szinte egyhangúan választották meg miniszterelnöknek László IV-et. Õ elsõsorban a kun tábornoknak köszönhette befolyását, akik István V. területvédelmi egységeit vezették még a Béla IV. ellen vívott polgárháború idején. László IV. azonban képtelen volt együtt tartani a kormánypártot. Az 1260-as évek közepére hét kisebb frakcióvá szakadt szét a Magyar Nemzeti Front. Az 1265-ös költségvetést nem is sikerült elfogadnia a parlamentnek, és 1266 márciusában még mindig nem volt költségvetése az országnak. Ekkortól László IV. megpróbálta rendeletekkel irányítani az országot, de több rendelkezése a pártok mellett elkötelezett köztisztviselõk engedetlensége miatt elbukott.

Az egymással küzdõ kis pártok közül kettõ emelkedett ki, de egyik sem volt képes parlamenti többséget szerezni a szinte évenként kiírt idõközi választásokon. A Kõszegi Henrik vezette Demokrata Párt és a Csák Máté irányítása alá tartozó Magyar Néppárt ráadásul fegyveres önvédelmi csoportokat szervezett, és a két párt egységei egyre többször csaptak össze az utcán. A tüntetések rendszeresen erõszakba torkolltak, ahol hol a rendõrség, hol pedig az önvédelmi csoportok okoztak véres tragédiákat brutális fellépésükkel. Az ország északi és nyugati részén a két nagy párt önálló enklávékat hozott létre, ahol Kõszegi és Csák saját közigazgatást szerveztek. Az ország többi részén még ennyi szervezettség sem maradt. Az állami intézményeket rendszeresen kifosztották, kormányhivatalok sorát gyújtották fel az egymás után szervezõdõ militáns csoportok.

1278-ban László IV. úgy döntött, hogy egy külföldi háborúval próbálja az ország egységét visszaállítani. Az osztrák-cseh háborúban Ausztria mellé állt, és ezzel elérte, hogy Ausztriában a Habsburg-párt megalapozza évszázados diktatúráját, melyet késõbb (mintegy 500 évre) magyar területekre is kiterjesztettek.

Antikunita fellángolások és a kokainista miniszterelnök

László IV. a 70-es években a kun tábornokokhoz fordult, akik a kun településekrõl rendre megtorló hadjáratokat vezettek a legsúlyosabb gócpontokba. László ezzel végleg elveszítette az alapvetõen antikunita érzelmû lakosság bizalmát. 1279-ben úgy tûnt, hogy sikerül több kis párt koalíciójával végre új, elismert kormányt alakítani. A pártok egyetlen feltétele az volt, hogy László IV. küldje vissza a kun csapatokat azokba a zárt településekre, melyeket még Béla IV. idején jelöltek ki számukra. Erre azonban a kun hadvezetés nem volt hajlandó, így a magyar hadsereg 1280-ban Hódtónál súlyos csapást mért a kun állásokra. A nemzetközi közvetítési kísérlet ellenére ez sem hozott békét az országnak.

1285-ben ismét egy japán hadosztály zúdult az országra, de László IV. ekkor bebizonyítatta, hogy a külsõ ellenséget jobban tudja kezelni, mint a belsõt. Tárgyalásos úton megegyezett a japánokkal, sõt, egy teljes expedíciós hadtestet zsoldjába fogadott. Ez is kevés volt azonban a lázadások leveréséhez, és László IV. ezt követõen nem tett több kísérletet a kormányzás helyreállítására.

László IV. a továbbiakban a kun területeken töltötte az év nagy részét, miközben az anarchiába süllyedt országban szinte minden nap robbant valahol egy pokolgép. A terrorizmus és fegyverkereskedelem európai központjává vált Magyarország. László IV. ettõl kezdve csak magánvagyonával törõdött. Állítólag rákapott a drogokra és a kelet-nyugati kábítószer kereskedelembõl jelentõs hasznot szerzett. Kétes tisztaságú vállalkozásai miatt az ENSZ szankciókkal sújtotta Magyarországot, és a nagyhatalmak megszüntették a diplomáciai kapcsolatokat is. Lászlóval 1290-ben Körösszegen végzett egy terrortámadás, amint éppen kun vezetõkkel vett részt egy találkozón. Halála után még évekig keringett egy felvétel az Interneten, amin egy kun bálon nyilvánosan szeretkezett egy Edua nevû prostituálttal. László élete utolsó évtizedét jórészt kokainmámorban töltötte.

Az utolsó kísérlet is elbukik

Ekkor a Kõszegi Henrik által alapított Demokrata Párt elérkezettnek látta az idõt, hogy átvegye a hatalmat. A demokraták olaszországi számûzetésébõl hazahívták András III-at, akinek apja a Béla IV. kormány befolyásos politikusa volt. Az István V. és Béla IV. között zajló polgárháború idején azonban külföldre menekült, ahonnan folyamatosan tartotta a kapcsolatot ellenzéki csoportokkal. A fiatal András III. apja halála után átvette az olasz emigráció irányítását, és a késõbbi polgárháborúk menekültjei között is elismert vezetõvé vált vált.

A Demokrata Pártnak sikerült 1290-ben egy gyorsan összehívott ideiglenes országgyûléssel elfogadtatnia õt, de András III. kormánya sohasem volt képes az egész ország irányítására. Megpróbálkozott egy nagykoalíció szervezésével is, a Csák Máté féle Néppártot rövid idõre meg is nyerte magának. A koalíciót azonban nem sikerült egyben tartania, hamarosan az õt hatalomra segítõ demokraták kiléptek a kormányból, a kisebbségben mûködõ néppárti kormány pedig mûködésképtelennek bizonyult. A közbiztonság alig javult a 90-es években, a terrortámadások továbbra is rendszeresek maradtak, az ország megyénként más és más helyi csoport befolyása alá került.

András III. 1302-ben úgy halt meg, hogy lényegében egy pillanatra sem tudta irányítása alá vonni az egész országot.

Ezzel a kaotikus képpel befejezõdött az Árpád-rendszer Magyarországon.

Vége










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum