1995-2006, 11. évf. #019 


Programajánló

Szent Jobb - Sziasztok magyarok! Talán furcsának találjátok, hogy egy kéz ajánl programokat, de az ereklye furcsa szerzet. Nem csoda, hogy figyel és javasol. Jómagam ugyan mostanában csak évente egyszer mozdulok ki, de szokásos sétámat a belvárosban éppen az aktuális Matula szám megjelenésének hetén teszem. Isa, por és hamu vogymuk, de mielõtt a sírhoz járók volnánk, érdemes úgy Isten igazából bulizni egy jót! Nekem is csak az egyik kezem maradt aktív, és bármennyire is tehetséges minden magyar, azért nektek a halál után valószínûleg még ennyi sem adatik meg. Hát jól használjátok ki az utolsó nyári napokat!

Augusztus 18., Dj Krush, A38

Sok japán lemezlovas a fél kezét odaadná, hogy akkora sztár legyen, mint ez a tehetséges, kék hajú honfitársuk. Krush egy hip-hop zenekarban kezdett, és az énekbeszéd bizony már az én udvaromban is népszerû mûfaj volt, Gellérttel nem egyszer kántáltuk el esténként gloria gloria in excelsis deot. Krush most azonban csak lemezeket rakosgat majd, de így is izgalmas estére számíthatnak, akik kimennek az állóhajóra. Az elmélyültebb, néha már egyenesen lírai hangvételû elektronikus tánczene kedvelõinek javaslom ezt a programot. Magyar szülõk figyelem: erre a rendezvényre én is elengedtem volna Imikét!

Augusztus 20., LTJ Bukem, Home Club

Nem kezeskedem érte, hogy LTJ Bukem buliján ugyanolyan jó lesz a hangulat, mint a Bazilika környékén péntek este, de azért biztos jól lehet majd szórakozni a Home Clubban is. A jungle-tól a jazz-ig mindent játszik ez a brit fiú, lovas nemzetemnek talán nem is kell bemutatnom egy ekkora lemezlovast. Az angolok egyébként is közel állnak hozzám: Mária Terézia egyszerre bízott a zsigmondi prépost és a budai angolkisasszonyok fõnökasszonyának oltalmára, amikor évszázados dubrovniki nyaralásom után egy kis bécsi kitérõvel Budára érkeztem. A fõnök kisasszony finom cirógatása a testem többi részének feltámadásáig szép emlék marad, és amikor hozzám imádkozott, minden tõlem telhetõt megtettem érte.

Augusztus 20., Elekes Zsuzsa orgonahangversenye, Pannonhalma; Budapest-Bazilika

Minden szentnek maga felé nyúlik a keze, tartja a mondás, és bizony nem intézem el én se egy kézlegyintéssel, hogy rólam is zenélnek majd ezen a pénteken. Lisznyai-Szabó Gábor Szent István fantázia címû orgonamûve is felcsendül majd ugyanis a pannonhalmi Bazilikában. Pannonhalmát még édesapám alapította, de azért az én uralkodásom alatt sem kellett közbeszerzési pályázatot írnia az apátnak, ha új kegyheket akart Nagyboldogasszonyra. Szívesen elmennék erre a hangversenyre, de bele kell nyugodnom, hogy nem vagyok már olyan jó karban, mint annak idején, amikor Koppányt felnégyeltük vagy Ajtonyt kicsináltuk.

Augusztus 23., Amorf Ördögök, Zöld Pardon

Kézrõl kézre járnak az ördögök másolt lemezei szerte az országban, bár szent ereklyeként talán kicsit többet tudok a Sátán mibenlétérõl, mint ez a néhány fiatal muzsikus. A zenekart mégis bátran ajánlom, mert magyarul énekelnek, és a cicirõl szóló számuk bizony Vászolynak is tetszene, pedig neki a fülébe ólmot öntöttem ?. Mindig is szüksége lesz a magyarságnak regõsökre, és ez a zenekar megfelelõen tolmácsolja a magyar ifjúságnak azt az életérzést, ami a vereckei átkelés óta bennünk van.

Augusztus 28., Budapest Parádé, Budapest-belváros

Az új, 1867-es ereklyetartóm egészen beleremegett, amikor a dj-ket szállító kamionok elõször végighajtottak a Bajcsy-Zsilinszky úton. Azt hittem, hogy megint jönnek az oroszok, én meg utazom ismét Németországba, mint 1944 hideg telén tettem. Azóta megszoktam, hogy egy héttel a szülinapom után tömegek kísérik végig ezeket a színes jármûveket a Hõsök terére, ahol még nálam is öregebb vezérek és szépapám szobra van. A sok ember nagy lelkesedést jelent, ezt tudom, hiszen az 1938-as Szent István napi rendezvényen nyolcszázezren jöttek el velem egy körre. Ez a buli persze most sokkal profánabb lesz, a lényeg, hogy ne keverjük össze az adoratiot az invocatioval!

Augusztus 28., Akela, Ossian és Zanzibár koncertek, Sitke

Manus manum lavat. A rómaiak kis amfiteátrumot építettek Sitkére (Bassiana volt akkor még e Vas megyei település neve) én pedig amikor 10 falunként templomot építettem, akkor ezeket a régi köveket mind felhasználtuk. Hálás voltam minden ilyen meglévõ anyagnak, és most viszonzom a település jóságát! A kis faluban nagy vígasság lesz, 702 lakos van összesen arra. Igazi búcsúhangulat alakulhat, ha ehhez a környékrõl még ötször ennyien eljönnek a Kálvária dombra. Én kedvelem a fémes hangzást, nem véletlen, hogy elsõként verettem dénárokat a magyaroknak. Kézséggel ajánlom a sitkei bulit!










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum