1995-2006, 11. évf. #019 


Hírügynökségi jelentések

Matula Press - István király Down-kóros volt... Könnyűzenével folytatja Ágh Attila... Vajda János-őrület a Fülöp-szigeteken... Ejtőernyõs balesetet szenvedett Tőkés László... Csak tökéletes nőkkel kefél... Vidámabb himnuszt irat Hiller.

ISTVÁN KIRÁLY DOWN-KÓROS VOLT

BUDAPEST (2004. augusztus 13.) - Down-kórban szenvedett Magyarország első királya, Szent István, erősítette meg a Magyar Tudományos Akadémia is a dán kutatók által már korábban közölt, ám a magyar tudóstársadalom által eddig el nem ismert tényt. Martin Jörgensen és Albert Mikkel az európai dinasztiák öröklött betegségeit, így például a kékvérûséget vizsgálták, amikor az Árpád-házi uralkodócsalád első tagjánál megállapították a genetikai eredetû betegséget. Magyar történészek most azt vizsgálják, hogyan sikerült nyilvánvaló értelmi fogyatékossága ellenére Istvánnak államot és egyházat alapítania, valamint megpróbálnak válaszolni arra a kérdésre, hogyan alakult volna Magyarország történelme, ha nem egy mongolidióta rakja le a magyar államiság alapjait.

KÖNNYŰZENÉVEL FOLYTATJA ÁGH ATTILA

BUDAPEST (2004. augusztus 10.) - Könnyűzenei karrier beindításán gondolkodik a népszerû baloldali politológus, Ágh Attila. A jellegzetes kinézetű közíró terveirõl a Napkelte kedd reggeli adásában beszélt elõször. "Régóta dédelgetem magamban egy pop-pályafutás lehetőségét" - nyilatkozta az eddig a Népszavában, a Magyar Hírlapban és a Népszabadságban közzétett publicisztikáiról ismert Ágh. "Mostanra sikerült is olyan színvonalú dalokat írnom, hogy ki merjek állni a nagyközönség elé."

A Matula Magazin kérdésére válaszolva a politológus elmondta: "A műfaji meghatározással bajban lennék, de valahova a Leonard Cohen, Serge Gainsbourg és Tom Waits által határolt háromszögbe helyezném el magam. Tisztában vagyok azzal, hogy nem vagyok egy Caruso, ezért inkább ilyen füstös kiskocsmai, reszelős hangú trubadúr szeretnék lenni". A Matula által megkérdezett könnyűzenei szakértők egyetértettek abban, hogy Ágh Attilának van keresnivalója a hazai poppalettán. Ahogy egyikük fogalmazott: "Az Ágh Attila név baromi jó. Karizmája is van a csávónak, a ruhatára és a szemüvegkerete pedig egyenesen lenyűgöző. Sztárból van, ez egyértelmű."

VAJDA JÁNOS-ŐRÜLET A FÜLÖP-SZIGETEKEN

MANILA (2004. augusztus 6.) - Petőfi Sándor kínai népszerûségét is messze túlszárnyalja a 19. Század második felének kiváló magyar költője, Vajda János a Fülöp-szigeteken. Elõször két évvel ezelőtt jelent meg egy kötet a legszebb verseibõl, melyet azóta kilencszer nyomtak újra, és immár a háromszázezres példányszámot közelíti. Fordítója, Salvador Ramagan - mint azt a Matulának elmondta - sem számított ilyen népszerűségre, bár nem érte teljesen váratlanul a siker, hiszen "Vajda keserű pesszimizmusa sokban rokon a filippínó néplélekkel".

A magyar költő munkássága többeket is megihletett a Fülöp-szigeteken: először áprilisban került egy helyi énekes a slágerlisták élére a Húsz év múlva c. vers megzenésített változatával, míg szeptembertől már vetíteni fogják a mozik az Alfréd regénye című verses regény filmváltozatát. Figyelemre méltó tény továbbá, hogy a Google kereső filippínó verziójában a "Vajda János" tárgyszó gyakoriságban olyan sztárokat előz meg, mint Anastacia vagy Robbie Williams.

EJTŐERNYÕS BALESETET SZENVEDETT TŐKÉS LÁSZLÓ

MAROSVÁSÁRHELY (2004. Augusztus 4.) - Szerencsés kimenetelű balesetet szenvedett Tőkés László református püspök a hét közepén. A püspök kedvenc szenvedélyének, az ejtőernyőzésnek hódolt Marosvásárhely közelében, amikor egy ugrása során későn nyílt ki az ernyõ, és Tőkés László csak kisebb sérülések árán tudott földet érni. "Egy pillanatra nagyon megijedtem, de most már kutya bajom! Alig várom, mikor ugorhatok újra!" - mesélte nevetve a Matula Magazinnak a püspök, akinek az orvosok még két hétig pihenést javasolnak. "Megőrjít az unalom, nem bírok egyhelyben feküdni. Ráadásul az ősszel indul a falmászó szezon is, tehát nem akarom sokáig nyomni az ágyat!" - beszélt további terveirõl Tőkés László.

CSAK TÖKÉLETES NŐKKEL KEFÉL

BUDAPEST (2004. augusztus 12.) - Szép, okos és igazi lepedőakrobata nőkkel létesít folyamatosan kapcsolatot Kozák Cs. Tamás, jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján a 26 éves fiatalember. "Amióta két évvel ezelõtt megfejtettem a nők titkát, csak úgy szalad a szekér" - mesélte a rá jellemző határozottsággal Kozák. "Ma már azt is megengedhetem magamnak, hogy válogassak - ha például nem borotvált és kistestû a hölgy, gyakorlatilag esélye sincs nálam."

Kozák állításait némiképp beárnyékolja néhány, a Matulának név nélkül válaszoló barátjának nyilatkozata. "Tamást jó nővel tulajdonképpen még soha senki nem látta. Nem különösebben rondák, de nincs is rajtuk semmi kiemelkedő" - mondta egyikük mosolyogva. "A legtöbb iszonyatosan buta. Volt egy, akiről még Tamás is elismerte hosszas győzködés után, hogy nem egy észkombájn, na az például egy konkrét analfabéta, fasiszta seggfej volt" - tette hozzá egy másik. Kozák a vádakra reagálva elmondta, barátai tulajdonképpen nem is a barátai, és "péniszirigyek, néhányuk pedig homokos".

VIDÁMABB HIMNUSZT IRAT HILLER

SZEGED (2004. augusztus 3.) - "Kilábaltunk, megbűnhődtünk! Ideje stílust váltani kedves barátaim! Énekeljük a Himnuszt is felszabadultabban" - jelentette ki Hiller István kedden Szegeden. A kulturális tárca vezetõje elmondta, már nem jellemzõ a magyarokra "ez a reakciós búval baszottság", ezért ősszel a magyar nemzeti Himnusz átalakítására tesz elõterjesztést az Országgyûlésben. "A dallam maradhat, de daloljuk gyorsabban, Kölcsey szövegét pedig itt-ott írjuk át, kedves barátaim! - folytatta az eleinte kissé megdöbbent hallgatóság elõtt Hiller - Tehát, kedves barátaim: ´Isten, nézd meg a magyar / Jó kedvét, bőségét / Megteszi, amit akar, / Csak számolja pénzét, / Jó sorsában víg e nép, / Lengeti a keszkenõt, / Dalolva várja rég / Az újat, a jövendőt! trillilí, trallala, hoppla-hopp!´ Hát valahogy így, kedves barátaim!" A miniszter javaslatát - bár már bő egy hét eltelt - az MSZP részérõl még nem kommentálta senki.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum