1995-2006, 11. évf. #017 

nyilvánosság klub
Erõfeszítések a demokratikus fodballért
A Nyilvánosság Klub állásfoglalása

A Nyilvánosság Klub ügyvivõ testülete - A Nyilvánosság Klub megdöbbenve figyelte a labdarúgó Európa bajnokság medializációját, és ilyen értelemben fontos javaslattal él.

Tisztelt FIFA, UEFA, MLSZ! Tisztelt fodball-barátok!

A fodball milliókat vonz a képernyõk elé, igazi közösségi élményt gerjesztve ezáltal. Ezzel kapcsolatban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy kilépett a sportszövetségek kereteibõl, és ilyen értelemben közüggyé avanzsálódott. E szempontból szükségszerû és egyben páratlan lehetõség a demokratikus gondolkodás szélesítésére, elmélyítésére és propagálására. Éppen ezért javasoljuk, hogy a fodball-mérkõzések demokratikusabb keretek között rendezõdjenek.

Kérjük, hogy a játékosok és a közönség nyílt, demokratikus szavazással nyilvánítsanak véleményt minden lehetõ helyzetben. A kezdõcsapat összeállítása legyen a nép feladata: ennek technikai megvalósítása nem okozhat problémát olyan idõkben, amikor egyes mûsorok kifejezetten a nézõi aktivitásra építik dramaturgiájukat. Ugyanakkor szeretnénk elérni, hogy a szavazás ingyenes legyen. Szintén a nézõknek kellene dönteniük a pontrúgások elvégzõirõl.

Bizonyos helyzetekben azonban lehetõséget kell biztosítani, hogy maguk a játékosok is szavazzanak, ezzel csinálva kedvet a nézõknek a választói aktivitáshoz. Cserék esetében például maguk között dönthetnék el, hogy ki menjen le, illetve ki jöjjön be. Kezdhetnénk az új rendszer kipróbálását a magyar pályákon, de reméljük, hogy a 2006-os világbajnokság már demokratikus szellemben bonyolódik.

Ezzel a játék izgalmasabbá válna, senki sem érezné kirekesztve magát, ugyanakkor az emberek széles rétegei szembesülnének döntéseik következményeivel, és elmélyülne a demokrácia iránti társadalmi elkötelezõdés.

A választói kedv a demokratikus országokban hanyatlik, míg másutt a demokratikus jogrend még gyermekcipõben jár. Éppen ezért jó szolgálatot tenne az egész planéta ethoszának a demokratikus fodball elterjedése.

A Nyilvánosság Klub ügyvivõi, Budapest, 2004. július 6.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum