1995-2006, 11. évf. #016 


Programajánló

Magyari Péter - E heti programajánlónkat a Mester utcai Spar Közért felvágott-pultjának képviseletében egy virsli állította össze.

Throwdown, Június 16., szerda, Süss fel Nap

Akinek hozzánk, virsliknek hasonlóan igazi vér van a bõre alatt, az nem hagyhatja ki ezt a bulit. Felvizezett lelkû parizereknek itt viszont semmi keresnivalójuk sem lesz. Az elsõ headbengelésnél letörne belõlük vagy 15 deka. A zene kõkemény, mint a jól kiszárított gyulai kolbász, a szövegek mégis líraiak, mint az omlós sonkafalatok. Leginkább tormás sonka falatok, mert azért van az egészben valami pikáns is. A Throwdown Amerika leggazdagabb megyéjébõl, a kaliforniai Orange Countyból jön hardcore-t zúzni, nekem mindig a húsdaráló jut eszembe, amikor hallgatom õket. Orange Countyban sokszor édes felvágottakat árulnak, ami távol áll a magyar ízlésvilágtól, de hot-dogot is fogyasztanak arra. Virsliként így nem teljesen idegen számomra ez a szcéna. A párommal mindenképpen ott leszünk.

Summer Rocks 2004, Június 16-18., szerda-péntek, PeCsa

Négy éve tart a magyar metál élet téliszalámijának számító rangos sorozat, a Summer Rocks Festival. Idén három napra szeletelték fel a programokat, rögtön az elején a Judas Priest is fellép. Júdás valószínûleg sohasem evett disznóhúst, de azért a róla elnevezett bandát mi is bátran látogathatjuk. Az utolsó napból a Kalapácsot emelném ki, ami Kalapács József zenekara. Õ olyan fontos emblémája a magyar metáléletnek, mint a Pápai Húskombinát a honi hentesvilágnak.

TNT, Június 19., szombat, Kisstadion

Szerintem inkább töpörtyûknek való ez a popzenekar. Azért bevallom, hogy zárás után, amikor az utolsó neont is leoltja Kardosné a boltban, sokáig szoktam dúdolgatni a "Nem jön álom a szememre" címû slágerüket. Különösen azokon a napokon, amikor Marika van a felvágottas pultnál, mert õ kisrádióján folyton ilyen nótákat hallgat. A TNT ezzel együtt nekem kicsit nyálas, mint a száj, ami el fog emészteni egyszer, épp ezért mi felvágottak furcsa eufemizmussal inkább zsírosnak nevezzük az ilyen zenét. Aki viszont izgalomba jön Áky és Inti hangjától, annak egy jó húspogácsás hamburger után ez a koncert is könnyen fogyasztható lesz.

Gluglu Fesztivál, Június 18-19., péntek-szombat, Mogyoródi Aquapark

Vizes környezetben sok remix: bevallom, a markánsabb húsokat a partykultúra leginkább a szójafasírtra emlékezteti. Nincs sok élõ zene, ahogy a szója sem túrt földet soha. Hiányzik belõle az ól egyre homályosodó emléke, és a böllér okozta fájdalom. Nem csoda, hogy az ott mulatók sokszor kemikáliákkal "dobják fel" magukat, erre utal a fellépõ Chemical Brothers neve is. Génkezelt disznóból viszont itthon nem lesz szalonna, így a párommal szerintem nem fogunk vizicsúszdázni a több száz dj-t felvonultató mogyoródi fesztiválon. A Propellerheads setje az angolszalonnát azonban már most izgalomba hozta, bár figyelmeztettem, hogy akármilyen húsos is, sokat fog izzadni a strandból lett fesztiválhelyszínen. Azt pedig õ sem akarhatja, hogy teljesen lezöldüljön a tûzõ napon. Talán egyik este kimegy a pármai sonkával, aki elõszeretettel hívatja magát Cicciolinának.

Elsõ Emelet, június 20., vasárnap, Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Erre a bandára leginkább a már évtizedek óta füstölõdõ, véletlenül a kéményben hagyott csülkök emlékeznek csak, de még õk is még malac korukból. A magyar popélet egykor meghatározó zenekara bizony lejárt szavatosságú, de mint a sokáig mellettem fonnyadó lecsókolbászt, egy nagy nyári akció keretében még ezt is el lehet adni. Az Elsõ Emeletrõl azt mondtam tegnap Hurka barátomnak, hogy olyan, mint a szafaládé vagy a sajtos párizsi: tipikusan magyar, olcsó és népszerû, de elég igénytelen termék. A frankfurti virsli egyenesen a Modern Talkinggal hozta párhuzamba õket. Egy kis lötyögésre biztos sok olyan vásárló kimegy azért, akik szívesen felidézik tovatûnt kamaszkorukat, amikor leugrottak a Velencei tóra, hálózsákjuk mellett egy kis kettes kolbászt csomagolva a sporttáskába.

Vekeri-tó fesztivál, Június 17-19. csütörtök-szombat, Debrecen-Erdõspuszta

A drumandbass mûfaj lemezlovasai hétévgi tóparti bulijával kapcsolatosan ismét a remix-kultúráról kellett elgondolkoznom, és rögtön a disznósajt ugrott be. Ott is fejhústól a porcokig sok mindent összegyúrnak, hogy egy új termék szülessen. Nos, itt a fejhúst a bakelit, a farkat a törtütem jelenti majd. A mûfaj összes magyar dj-je megjelenik a tóparton, a közönség pedig a sátrak árnyaiban tuti hogy, több deka füvet letüdõz majd, és ettõl úgy megéheznek, hogy honfitársaim kilószámra tûnnek majd el a kiszáradt torkokban. Fellép még az összes magyar rockegyüttes is, ám az õ jelenlétük sem tölt el maradéktalan boldogsággal. Sör és virsli.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum