1995-2006, 11. évf. #016 

hazád
Õs-Hazád 3.
1000 éve Európában - érthetõen

Magyari Péter - "Aki nem ismeri múltját, nem értheti a jelent, amely a jövõnek hordozója" - valljuk Tamási Áronnal. Ennek a bölcs idézetnek a megfontolása után ismertük fel, hogy lehetetlen egy új történelmi korszakba belépnünk úgy, hogy ne merengjünk régebbi korszakváltásainkon is. A magyarság történelmének korszakhatárát jelzi minden egyes most felvont csillagos-kék lobogó; és e zászlóerdõvel kijelölt limes egyben figyelmeztetés is: Tekints vissza magyar! Sorozatunkban az elsõ hazai rendszerváltást idézzük fel, majd áttekintjük az új rend 300 éves mûködését. Eleink hibáiból ne szégyelljünk tanulni, érdemeiket pedig büszkén plántáljuk jelenünkbe! Igyekeztünk úgy fogalmazni ezért, hogy napjaink embere is könnyen megértse az õsök üzenetét.

A Kálmán-féle puha diktatúra

Kálmán miniszterelnöki kinevezésével tehát a Béla Párt liberális frakciója jutott hatalomra. Álmost tárgyalásra hívta az új kormányfõ, és az eredmény meglepte a közvéleményt: a régi ellenfelek kibékültek, és megpróbálkoztak azzal a közjogi kompromisszummal, ami Salamonnak és Gézának illetve még korábban Andrásnak és Bélának csak arra volt jó, hogy elhalasszák a polgárháborút. Álmos megtarthatta a belügyi tárcát, és az ezzel járó miniszterelnök-helyettesi tisztséget Kálmán új kormányában. Álmosnak azt is le kellett nyelnie, hogy Kálmán beteljesítette azt, amit a László-éra éveiben csak követelt. Enyhítette a diktatúrát, sok területen csökkentek a büntetési tételek, és ritkultak kivégzések is. Nagy feltûnést keltett, amikor törölték a Btk.-ból a magukat állatnak álcázó ellenzékiek büntetésére vonatkozó paragrafust. Korábban több, kutyát kormányhivatalok mellett sétáltató polgárt végeztek ki e törvény alapján. Az úgynevezett "striga-törvény" eltörlése hosszú idõre a Kálmán-kor emblémájává vált. A Btk. elsõ átfogó reformját 1100-ban fogadta el a parlament.

Kálmánnak rögtön 1096 nyarán, alig néhány hónappal kormányra kerülése után komoly külpolitikai kihívással kellett szembe néznie. A NATO felszólította Magyarországot, hogy segítse a közel-keleti térségben indított háborúját. Kálmán úgy döntött, hogy a magyar hadsereg nem vesz részt a konfliktusban. Azt azonban nem védhette ki, hogy az elsõsorban németországi bázisokról a forró térségbe átdobott csapatokat ne engedje át az országon. A légtér megnyitása után szárazföldi csapatokat is átengedett Magyarországon. A NATO erõi hónapokon át vonultak végig, szinte megbénítva ezzel a vasúti és közúti forgalmat.

Kálmán, a stratéga

Az 1098-as választások után Álmos nem vállalta el újra a belügyminiszteri posztot, és megpróbálta elérni, hogy õ legyen a miniszterelnök. A fantasztikus stratégaként híressé vált Kálmán azonban újra megegyezett vele, és minden maradt a régiben. Kálmán egyre aktívabb külpolitikája egyébként is imponált az erõ bûvöletében élõ Álmosnak. Az 1099-es ukrajnai hadjárat azonban súlyos vereséggel végzõdött. A magyar csapatok a helyi polgárháborúba avatkozta be, de a Kálmán által támogatott ellenzék elbukott. A magyar koporsókat hazaszállító gépek látványa elkeserítette a nemzetet, Kálmán ezért délen keresett kárpótlást.

1102-ben László nyomán haladva tovább erõsítette a horvátországi magyar befolyást, aminek csúcspontjaként megválasztották horvát miniszterelnöknek is. A helyi ügyekkel azonban elsõsorban helyettese, az általa kinevezett bán foglalkozott. Ettõl kezdve a horvát tengerparti üdülõhelyeken forinttal is lehetett fizetni, és megkezdõdött a magyar flotta kiépítése is. 1105-re a dalmáciai szigetek mindegyikén kitûzték a magyar trikolórt, Horvátország teljesen Esztergom befolyása alá került. Kálmán közben nagyon fontos szerzõdést írt alá a Nemzetközi Valutaalappal, ami biztosította, hogy elismerjék kiterjedt hatalmát a nyugati nagyhatalmak is: elfogadta, hogy az IMF határozza meg a mindenkori magyar költségvetési hiány mértékét, és a legfontosabb vámtarifákat.

Álmos folyamatosan próbált külföldi támogatókat szerezni, hogy megszerezze a hatalmat. 1106-ban Lengyelországban Ferdeszájú Boleszláv belügyminisztertõl fegyvereket vásárolt, és belügyi különítményeseivel támadást szervezett Magyarország ellen. Lengyel kollégájával azt remélték, hogy a Balti-tengertõl az Adriáig tartó közép-európai szuperállamot hozhatnak létre. Kálmán azonban ismét ügyesebben tárgyalt, és az utolsó utáni pillanatban a lengyel kormány visszavonta a támogatását. Álmos ezután a NATO közel-keleti missziójához csatlakozott, és kisebb parancsnoki posztot kapott Jeruzsálemben. Befolyását megpróbálta arra is felhasználni, hogy az amerikai kormány támogassa egy új párt alapításában, hogy megszerezhesse a magyarországi hatalmat. Kálmán azonban sikeresen keresztülhúzta ezt a számítását is. 1115-ben Álmos magyarországi szövetségeseivel egy puccsot készített elõ, Kálmán titkosszolgálata azonban felgöngyölte az összeesküvést. A megtorlás kemény volt, de nem kíméletlen. A két fõkolompost, Álmost, és az ifjú készenléti rendõrségi vezetõt, Bélát, megvakítatta.

Kálmán a bulvárlapok címlapján

Kálmán elsõ felesége viszonylag fiatalon meghalt. A gyász után nem sokkal azonban elvette feleségül Eufémiát, akit korábban Ukrajnában Miss Vlagyimirnak választottak egy helyi szépségversenyen. A gyönyörû Eufémia képeivel tele voltak a lapok, és kajánul élcelõdtek azon, hogy vajon hogyan hódította meg szívét a kicsit púpos, és nála egy fejjel alacsonyabb Kálmán. Az igazi botrány 1114-ben tört ki: Kálmán bejelentette, hogy elválik a terhes Eufémiától. Kálmán állította, hogy a köztársasági õrezred egy tagja felvételeket készített, amin jól látható, hogy Eufémia megcsalja õt, és közölte, hogy "biztosan tudom, nem én vagyok annak a gyermeknek az apja, akit Eufémia hord a szíve alatt."

Eufémia visszatért Ukrajnában, ahol megszülte a kis Boriszt. Borisz a magyar bulvárlapok kedvence lett: mindenki azt nézte, hogy hasonlít-e a magyar miniszterelnökre. Eufémia minden létezõ talk-showban és interjúban váltig ismételte, hogy Borisz Kálmántól van, és beperelte a kormányfõt tartásdíj fizetéséért.

Kálmán hamarosan, még a per vége elõtt, 1116-ban meghalt. Utolsó éveiben nem csak a magánéleti válsága gyötörte meg, hanem az olasz hadsereg is. Az új, agresszív olasz kormány bejelentette igényét a dalmáciai szigetekre, és rendszeresen lõtték az új magyar helyõrséget az Adrián.

István II., a tábornok-miniszterelnök

Kálmán halála után a kormánypárt rendkívül megerõsödött liberális platformja István II-t választotta kormányfõnek. István elképesztõ fegyverkezési programba kezdett, és a sajtó hamar ráragasztotta a "tábornok" becenevet. Ehhez István azzal is hozzájárult, hogy elõszeretettel mutatkozott katonai egyenruhában, és sok polgári tisztségbe is a hadsereg leszerelt fõtisztjeit nevezte ki. Évekig háborúzott az olaszokkal, Zárát hol az olaszok hol a magyarok bombázták. A háborús hangulat az egész országot felrázta.

A Dalmáciában lekötött István nem akart újabb frontot nyitni, azonban a parlament akarata ellenére is megszavazta az ukrán beavatkozást. A helyi, végelláthatatlan polgárháborúból azonban vereséggel távozott a magyar expedíciós hadtest, és az olaszokkal is kompromisszumra kényszerült. Zára végképp elesett, és több sziget is olasz fennhatóság alá került, azonban a partvidék jelentõs részét megtarthatta Magyarország. Közben kisebb harcok folytak a cseh határon is, melyek magyar gyõzelemmel végzõdtek, azonban a hatalmasra dagadt magyar hadsereg és a folyamatos háborúság megterhelte a magyar gazdaságot. Az ország belsõ részein azonban mindvégig béke volt.

A vak Álmos újabb szervezkedésbe fogott a 20-as években, István azonban lebuktatta új, illegalitásban mûködõ pártját. Álmos külföldre menekült, és hamarosan meghalt. Társa, a szintén vak Béla azonban elrejtõzött. Egy tanyán húzta meg magát Baranya megyében, miközben István úgy tudta, hogy szintén külföldön van. 1030-ban a magyar titkosszolgálat megtalálta, és István magához hívatta a vak zendülõt. Meglepõ módon amnesztiában részesítette, és a MOL igazgatótanácsában kényelmes és zsíros álláshoz juttatta. István így próbálta leszerelni a háborús helyzetet kihasználó ellenzéket, mely az 1128-as választások után annyira megerõsödött, hogy több ellenjelöltje is volt az egyébként ilyenkor formaságnak számító miniszterelnök-választáskor a parlamentben. 1131-ben István II. meghalt, temetésén a hadsereg hatalmas díszszemlével tisztelgett elõtte.

Vakpali, vakpali mindent lát

István halála után a kormánypárt Kálmán-féle liberális vonala nem tudta megõrizni régi befolyását. Ebben komoly szerepet játszott Béla II, a vak igazgatótanácsi tag, aki belépett a kormánypártba, és behozta az Álmossal szimpatizáló régi szövetségeseit is. Az 1031-es választásokon a kormánypárt listáján már õk voltak többségben, így nem volt meglepõ, hogy Bélát választották kormányfõnek. A vak politikus a László-féle keménységhez kívánt visszatérni.

Hatalomra jutása utáni hónapokban elképesztõ megtorlásba kezdett: a kormánypárt liberális platformjának vezetõit egymás után tartóztatta le, megkezdõdtek a B-listázások, melyekben ezrek estek el az állami hivatalvállalás lehetõségétõl. Összesen 68 volt képviselõt végeztetett ki, akik mind megszavazták a valamelyik korábbi ciklusban az õ megvakíttatásához vezetõ belbiztonsági törvényeket. A rendõrség és a titkosszolgálat ellene nyomozó tagjait szintén kivégezték.

Béla új, véres kezû államvédelmi hivatala mindent látott, innen ered a címben is szereplõ rigmus, melyért több éves börtönbüntetést kapott, aki nyilvános helyen kimondta. Béla elsõ számú jobbkeze az új belügyminiszter, Ilona lett. A vasladynek is becézett politikus irányította a leszámolásokat, és parlamenti pletykák szerint a vaksága miatt korlátozott cselekvési képességû miniszterelnök helyett is õ vezette az állam ügyeit. A külföldi emigráns sajtóban egyre-másra jelentek meg cikkek arról, hogy a szigora miatt rettegett Ilona szeretõje is a vak Bélának.

Béla ellen a szó szerint lefejezett ellenzék maradéka Boriszhoz fordult, Kálmán Ukrajnában élõ törvénytelen fiához. Borisz jórészt ukrán zsoldosaival 1132-ben betört az országba, de a kormánycsapatok hamar kiverték õket, és az Ilona által megszervezett rögtönítélõ bíróságok újabb ellenzékieket ítéltek halálra megtorlásul. Elég volt egy régi Boriszról szóló pletykalap õrizgetése a padláson ahhoz, hogy valakit elvigyenek az Ilona-kommandósoknak is csúfolt belbiztonságiak.

Béla az István által megerõsített hadsereget azonban nem bántotta, sõt, tovább erõsítette. A magyar hadsereg visszafoglalta az olaszoktól Splitet, és horvát önkéntesek ezreivel megerõsítve elfoglalta Bosznia-Hercegovina jórészt horvátok lakta északi részét is. Az új boszniai közigazgatás megszervezésével Béla egyik legfontosabb szövetségesét, az illegalitás éveiben megismert Lászlót bízta meg.

1137-ben az egész országot megmozdító ünnepségsorozat kezdõdött. Béla hazahozatta Görögországból Álmos földi maradványait. Az újratemetés jó alkalom volt, hogy az új vezetés fitogtassa hatalmát. Kálmánt és István II-t pedig démoni személyekként állították be, neveik szitokszóként szerepeltek csak a hivatalos sajtóban.

1141-ben Béla II. váratlanul meghalt. A kivéreztetett ellenzék azonnal elkezdte propagandáját, miszerint a miniszterelnök halálra itta magát egy fogadáson, a rezidenciájában. Béla valóban nagy ivó volt, sokszor dülöngélve ment végig a parlament folyosóin, és nem egyszer tett megdöbbentõ és agresszív kijelentéseket az õt faggató sajtónak. "Amikor ivott, Ilona döntött helyette. És nagyon sokszor ivott." - mondta halála után egy ellenzéki lapnak egy nevét nem vállaló hivatalnok, aki évekig a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozott Béla II. mellett.

(Folytatás lesz.)










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum