1995-2006, 11. évf. #014 

tömegsport
A félhold meg a felkelõ nap
Tömeggyilkos VB 2004

Matula Magazin - A tömeggyilkos világbajnokság célegyeneséhez érkeztünk, hiszen immár az elsõ elõdöntõre kerül sor az idén Svájcban rendezett viadalon. Lehet-e fokozni a fokozhatatlant? Mennyit nyom ötszáz liter vér? Ki a leggyengébb láncszem? Mi már rohadtul izgulunk.

ELŐDÖNTŐ #1

Magyari Péter: Nagy szeretettel köszöntöm a kedves nézõket, szervusz Márton! Minden idõk eddigi legizgalmasabb tömeggyilkos világbajnokságának elsõ elõdöntõjét jelenthetem be, és ez talán legalább akkora esemény a sportág történetében, mint az én szerény pályafutásomban. Komolyan mondom, napok óta nem aludtam ki magamat az izgalomtól. Márton, Te hogyan készültél a mai napra?
Bede Márton: Üdvözlöm én is a kedves nézõket, akiket feltételezem egyáltalán nem érdekel az én mai délelõttöm, de azért mégiscsak elárulom, hogy az idõt egy kiadós sétával töltöttem itt, a festõi szépségû genfi tó partján. Igazad van, amikor szuperlatívuszokban beszélsz az idei világbajnokságról, ehhez elég csak a kiesettek névsorát végigfutni: a sportág olyan klasszisai figyelhetik már csak a lelátókról a küzdelmet, mint Pol Pot, Mao-ce Tung vagy Idi Amin. Ez azonban már a célegyenes, és úgy érzem, a négy elõdöntõs megérdemelten jutott el idáig - valóban õk voltak a legjobbak.

MP: Örülök, hogy felidézted a legszebb pillanatokat, mert a negyeddöntõk utáni pihenõnapokon vetített ismétlésekhez kapcsolódó kvízjátékunkban is ideje eredményt hirdetnünk, és ehhez nem árt felfrissíteni néhány felejthetetlen pillanatot. A "Véres Szókapcsoló" játék helyes megfejtése tehát: helikopter-beton illetve tea-család párosítások. A jól tippelõk közül négy szerencsés partnerével együtt vendégünk a döntõn!
BM: Az is egészen biztosan fantasztikus összecsapás lesz, azonban az elõdöntõkre sincs miért panaszkodnunk. A sors furcsa fintora, Fortuna istenasszony vakságának bizonytéka, és a Nemzetközi Tömeggyilkos Szövetség sokak által megkérdõjelezett sorsolási módszerének következménye, hogy az egyik meccsen a torna toronymagasan két legnagyobb favoritja, Joszif Sztálin és Adolf Hitler csapnak majd össze. Sokan máris kikiáltották az õ találkozójukat elõrehozott döntõnek, én azonban óvatosan bánnék az ilyen kijelentésekkel, elvégre ma is két kiváló tömeggyilkos csap össze.

MP: Bizony, és ez az összecsapás is megkapta már a szakújságíróktól a becenevet: "keleti finálé" hiszen a török Mehmed Talaat csap össze a japán Iwane Matsuival, a félhold és a napkorong esik egymásnak, egy orbitális küzdelemben.
BM: Ez valóban a csillagok háborúja, elég csak a teljes katonai díszben besétáló két ellenfél parolijait végigmérni. Érdekes, hogy a nankingi mészáros Matsui elõször hajlandó egyáltalán kezet fogni sporttársával, emlékezzünk csak, hogy az eddig legyõzött négerekhez még kesztyûben sem volt hajlandó érni. Nem tudom, hogy udvariasságát az váltotta-e ki, hogy tiszteli a pasa eredményeit, vagy esetleg a török népet nem tekinti alsóbbrendûnek a japánnál. Netán kóstolt már valamikor egy jó csípõs döner kebabot?

MP: Én úgy hallottam, az éppen virágzó cseresznyefák alól a hazai szövetség szólította fel a jó modorra, és ha fegyelmit kap, akkor a szeppuku szabályai szerint végezhet magával. A sorsolás szerint a japán versenyzõ kezdhet. Matsui ezúttal nem kényes szép egyenruhájára sem: odarohan egy reszketõ kínaihoz, és díszkardjával felnyitja a belét. Vér fröcsög, zsigerek pompáznak millió árnyalatban, és bélsár fordul ki a testbõl.
BM: Ez azonban csak a bemutatkozás lehetett, mivel most a svájci rendezõk néhány száz íróasztalt állítanak fel a pályán, mögöttük pedig gyorsan helyet foglal ugyanennyi egyforma fekete öltönybe öltözött japán. Vadul dolgozni kezdenek, legtöbben számítógépük billentyûzetét verik szélsebesen, a maradék pedig fejben igyekszik hatjegyû számokat összeszorozni. Néhányan gyorsan lefordulnak székükrõl a kimerültségtõl, a szorzásban hibázók pedig egyszerûen belefojtják magukat a pálya egyik végén elhelyezett vizesárokba. Eközben Matsui rezzenéstelen arccal fogyasztja nagy gonddal összeállított uzsonnás táskájából a fantasztikus színû és ízû sushitekercseket.

MP: A számolás után pedig könnyverseny veszi kezdetét: a cél megtölteni egy szakésüveget emberi könnyel. Hagymát és erõs paprikát dörzsölnek füst fölé tartott fejjel szemükbe Matsui emberei, de egyelõre hiábavaló az igyekezet. Alig nyolcada telik meg az üvegnek, és ezért többeknek pengével kimetszik a könnyzacskóját. Ez viszont kivérezteti a vágottszemûeket. Érdekes produkció, ám igazán jól a televízióban látszik, a lelátókon csak a nagy sivalkodás fülsértõ hangja szórakoztatja a publikumot.
BM: A zsûri asztalán is vannak tévéképernyõk, Matsuinak nem kell attól tartania, hogy a bírók lemaradnak a finom részletekrõl. Most azonban ismét nagyobb pályán kezd játszani, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Az elhullott irodai dolgozók helyét kisiskolások veszik át, Matsui pedig tanárként ordítja a katedráról a legnagyobb presztízsû oszakai egyetem felvételi kérdéseit. Az egyenruhás kamaszok és kamaszlányok szemmel láthatóan nem bírják a nyomást, egyikük elõránt egy lángszórót, és halálra rémült társait kezdi perzselni. Mint egy megelevenedett manga-képregény!

MP: A gyilkos szerszámot most pedig beleerõltetik serdületlen leányok testnyílásába, és kettészakítják szerencsétleneket. A hatalmas húshegy fölött mosolyogva triumfál Matsui. És milyen elegáns záróaktus: repülõgépek szállnak a stadion fölé, és veszik egyenesen célba a kezdõkört, ahol egymás után felrobbannak. A száz tûzijátékkal is felérõ látvány teszi fel a pontot Matsui programjára.
BM: Matsui produkciója érdekes dilemmát vet fel a zsûri számára. A japán tulajdonképpen alig gyilkolt, inkább hagyta, hogy áldozatai magukkal végezzenek. Ez bizonyíthatja nagyságát, azonban egy másik értelmezés szerint inkább gyengeségrõl állított ki bizonyítványt. Kíváncsian várom a zsûri döntését.

Luo: Ismertetem a zsûri döntését. Lozano: 8,1; Phan: 6,3; Biesenhaus: 7,0; Tercsenko: 7,1; Luo: 6,8. Az összesített pontszám 7,06.

BM: Ezzel a pontszámmal nehéz lesz Talaat pasának versenyeznie. Nagy kérdés, hogy hogyan tud a török gyilkolni azután, hogy a néhány napja egész népe kapott pofont, amikor a ciprusi görögök elutasították az évtizedek óta kettészakított sziget újraegyesítésnek tervét. Vajon ösztönzõleg hat rá, és minden erõtartalékát mozgósítva igyekszik majd a világ elõtt megvédeni a török nemzet becsületét, vagy összeomlik a nyomás alatt?

MP: Úgy tûnik, hogy minden szempontból bizonyítani akar. Több autóbusznyi isztambuli cipõtisztító suvickolta fényesre a stadion portásfülkéit, kifejezetten Talaat kedvéért. Óh, ilyet utoljára Hitlernél láttunk! A pasa a közönséget is felhasználja! Kisfiúkat gyûjt az E. és F. szektorokban, és a srácok azonnal kiképzést kapnak gyilkosságból. Aki nem elég jó, azt egy fülbevalós cigányképû turbános megostorozza.
BM: A janicsárok kiképzésével Talaat egyértelmûen a dicsõ oszmán múlthoz igyekszik visszanyúlni. Erre utal az az apró, szedett-vedett vár is, amely idõközben felépült a pálya közepén. A benne sürgölõdõk valamilyen érthetetlen nyelvet beszélnek, többnyire rongyos ruhájúak, alig akad közöttük egy-két nemesebb származásúnak kinézõ fegyveres.

MP: A programfüzet szerint ezek magyarok, és csellel foglaltak el egy korábban párbajban megszerzett erõdítményt. A török gyilkosok elõvédei már a ShoppingCitySüd bástyáit ostromolják. Egy félszemû pedig éppen magával rántott a toronyból a halálba egy szerbet.
BM: Talaat pasa csapatai eközben teljesen körbevették a magyarok várát, a füves területen végig az õ sátraik sorakoznak. A vár védõi szemmel láthatóan érzik a vesztüket, hatalmas üstökben sietve szurkot hevítenek. A törökök létszámbeli fölénye egészen elképesztõ, bár az igaz, hogy a magyarokkal szemben õket nem buzdítja egy õrült tekintetû költõ.

MP: Az egyforma fejfedõ teszi csak egységessé a sokféle ruhát viselõ török hadat. Fezünk a mezünk, mondhatnák a müezzineik, ha értenének a szóviccekhez. De nem mondják, és sajnos a költészethez még ennyire sincs érzékük, ezért költemény ide vagy oda, hol vár állott, most kõhalom meg halálhörgés siralom.
BM: Megkezdõdik az ostrom. A lófarkas seregek rendezett sorokban indulnak a vár felé, és pillanatokon belül létrák százai kígyóznak felfelé a falakon. A kétségbeesett védõk hiába öntik rájuk sorban a szurkos üstöket, a lehulló katonák helyett folyamatosan érkeznek friss csapatok. Eközben a pasa, akárcsak az elõbb Matsui, kivonja magát a véres ütközetbõl és sátrában élvezi néhány eunuch zenész elõadását.

MP: Bizony, meredezõ minaret árnyéka vetül a sátor falára, itt visszatér a korábban már látott testiség motívum. Közben a megalázott védõk egy csoportja riadtan áttér protestáns hitre, hogy korábbi társaik is életükre törjenek. Így a pasának még kevesebb a dolga, egyre több kombinációban ölik az egyes táborok tagjai egymást, kezd kaotikussá válni ez a produkció.
BM: A törökök fölénye egyre nyomasztóbb, csak alkalmanként ront közéjük egy-egy nagydarab magyar, ám ezeket is egybõl lekaszabolják, amint megpróbálnak egy janicsárt a foguk közé kapni. A vár belsejébõl azonban hirtelen hatalmas üvöltés hallatszik, egyszerre csak tágra nyílik a kapu, és a még életben lévõ védõk egyszerre rontanak ki a meglepett törökökre. Ha ez így megy tovább, még a magyarok jutnak a döntõbe...

MP: Úgy látom, hogy ez a veszély nem fenyeget. Ágyúval csak verebet nehéz eltalálni, a lovasok egy emberként bucskáznak a földre. Nem tudom, hogy ez most csel-e, vagy ilyen gyorsan feltalálták magukat a törökök. Mindenesetre a végtagokat, fejeket letépõ ágyúgolyók látványos munkát végeznek!
BM: Azt hiszem ennyi volt, a törökök fejezték az öldöklést. Engem meglepett Talaat taktikája, hiszen az elõzõ fordulókban sokkal nagyobb kaliberû tömeggyilkosságokat mutatott be az örmények és a görögök ellen. Azokhoz a vérengzésekhez képest mai teljesítménye akár puhánynak is minõsíthetõ. Vagy a zsûri talán éppen azt fogja értékelni, hogy itt nehéztüzérség vagy vegyi fegyverek nélkül lett megtörve egy nemzet ellenállása?

MP: Úgy érzem, hogy a török talán kicsit halványabb volt ma ellenfelénél. Csodálatos meccset láttunk, de az a ritka helyzet alakult ki, hogy nekem most megvan a saját titkos favoritom és õ egy szigetországból való. Azért várják meg velünk a zsûri értékelését, mert csak a halál biztos. Talaat most nem hiszem, hogy azt kívánja, a próféta szóljon belõlem.

Luo: Mondom a pontszámokat. Lozano: 5,9; Phan: 7,2; Niesenhaus: 6,4; Tercsenko: 6,2; Luo: 5,5. Az összpontszám 6,24. A továbbjutó Iwane Matsui Japánból.

Talaat: Most legalább felvehetik Törökországot az Európai Unióba. Tessék, nem vagyunk vérszomjas nép!
Matsui: Nevetséges, hogy néhány magyar legyilkolásával egy világbajnokság elõdöntõjében lehessen egyáltalán szerepelni.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum