1995-2006, 11. évf. #013 


Hírügynökségi jelentések

Matula Press - Megszavazta az új nemzeti lobogót a román parlament; Felavatták az Astoria-Siratófal autópályát; Kínos közjáték a kúrópajások között; Szíjjártónak kell bajuszt növesztenie; Megtalálta magát egy partiképen.

MEGSZAVAZTA AZ ÚJ NEMZETI LOBOGÓT A ROMÁN PARLAMENT

BUKAREST (2004. április 20.) - Kétharmados többséggel megszavazta a román országgyûlés alsóháza azt a román nemzeti zászlóról rendelkezõ alkotmánymódosítást, amely véget vethet az európai ország és az afrikai Csád Köztársaság között folyó évtizedes vitának. Az alaptörvény-módosításról holnap dönt a szenátus, de szinte biztos, hogy nem gördítenek akadályt az új törvény útjába. A román rendszerváltás óta, a kommunista címer kikerülésével ugyanis a két országnak azonos elrendezésû és színû a nemzeti lobogója. Csád az ENSZ-ben kezdeményezett jogi vitát a kérdésrõl, a román törvényhozás pedig évekig nem lépett az ügyben egészen mostanáig.

Az új román nemzeti lobogó, amelyet 75 százalékos többséggel szavazott meg a parlament, nagyban hasonlít a magyar trikolorra: a vízszintesen elhelyezett piros-fehér-zöld sávok elõterében egy kettes szerepel arab számmal. A Román Köztársaság új nemzeti zászlajának kiválasztásával külön parlamenti bizottság foglalkozott az Akadémia heraldikai tagozatának ajánlása alapján. A tervek között szerepelt és a második legnépszerûbb megoldásnak mutatkozott a jelenlegi román trikolor közepére elhelyezett új címer, de ezt a bizottság elvetette, az indoklás szerint azért, mert a bonyolultabb vizuális ábrát nehezebb lerajzolni, felidézni. A tervek között szerepelt még Csád katonai megsemmisítése, de ezt végül az iraki misszió miatti túlterheltségre hivatkozó hadügyi tárca nyomására elvetették.

FELAVATTÁK AZ ASTORIA-SIRATÓFAL AUTÓPÁLYÁT

BUDAPEST (2004. április 15.) - Móse Kacav izraeli államelnök magyarországi látogatása utolsó napján felavatta azt a kétszer két sávos autópályát, amely a budapesti Astoria csomópontot köti össze a jeruzsálemi Siratófallal. A rendkívüli biztonsági intézkedések mellett megtartott ünnepélyen a zsidó állam vezetõje rövid beszédben méltatta hazánk és Izrael kiváló kapcsolatát. "Örülök, hogy a Holokauszt múzeum mellett még egy építmény tesz tanúbizonyságot nemzeteink barátságáról" - mondta Kacav.

Magyar részrõl Csillag István gazdasági és közlekedésügyi miniszter vett részt a ceremónián. Csillag elmondta, külön öröm számára, hogy az autópálya megépítéséhez nem volt szükség több százezer zsidó áldozatra, mindössze egy magyar építõmunkás halt meg még 2003 õszén, amikor részegen beleesett egy betonkeverõ dömper tartályába.

KÍNOS KÖZJÁTÉK A KÚRÓPAJTÁSOK KÖZÖTT

BUDAPEST (2004. április 11.) - Kellemetlen perceket kellett átélnie annak a két fiatalnak, akik szombat este futottak össze a budapesti Ráday utca egyik szórakozóhelyén. A 24 éves Nógrádi Márk és a 25 éves Lakos Eszter korábban néhány alkalommal már létesítettek egymással szexuális kapcsolatot, ám ez a találkozás mindkettejük számára meglepetés volt.

"A barátaimmal volt megbeszélve egy találkozó. Amikor beléptem a helységbe, a szemem sarkából láttam, hogy Eszter is ott ül néhány asztallal arrébb egy barátnõjével, akit egyébként utálok. Nem volt kedvem beszélgetni vele, mivel legutóbbi találkozásunkkor azt mondta, nem akar velem többé dugni, ezért szemlesütve elhúztam mellette" - nyilatkozta a Matula Magazinnak Nógrádi. "Aztán amikor vécérõl jött visszafelé, kényszeredetten köszöntem neki, de arra nem számítottam, hogy erre oda fog jönni a hogylétemrõl érdeklõdni. Teljesen gáz volt. Legalább tíz percig nem volt képes lelépni. Még most is annyira ideges vagyok, hogy azonnal ki kell vernem." Lakos elutasította a Matula Magazin megkeresését, arra hivatkozva, hogy nincs kedve jelenlegi barátjának magyarázkodni.

SZIJJÁRTÓNAK KELL BAJUSZT NÖVESZTENIE

BUDAPEST (2004. április 17.) - Szijjártó Péternek és nem Rogán Antalnak kell bajuszt növesztenie - döntött hétvégi frakcióülésén a Fidesz-MPSZ. A két fiatal ellenzéki politikus közötti vitának a Matula Magazin értesülései szerint végül maga Orbán Viktor vetett véget. A kis híján látványos szakítással végzõdõ "bajuszcsata" azt követõen robbant ki, hogy a Fidesz megváltozott alapszabálya szerint a párt meghatározó kommunikációs feladatokat ellátó férfitagjainak 50-50 százalékos arányban kell bajuszosnak vagy szakálasnak, illetve szõrtelennek lenni feltéve, ha elmúltak huszonöt évesek. Az alapszabály külön kiköti, a "arányok megtartását" a fiatalok körében is.

Rogán, aki a párt frakcióvezetõ-helyettesi tisztségét tölti be, korábban jelezte, gyér szõrzete miatt biológiailag alkalmatlan a feladatra, ezért inkább õ maradna szõrtelen. Szijjártó ugyanakkor azzal védekezett, õ sokkal fiatalabb, és mint fogalmazott: "Nem akarok úgy kinézni mint az [Demeter] Ervin!" A makacs fiatalokat végül Orbán választotta szét. "Ennek most véget vetünk. Az Anti tényleg hülyébben nézne ki bajusszal, Peti ne szarozzunk." - fogalmazott a párt elnöke informátorunk elmondása szerint. A testület ezután kitüntetésben részesítette Szalai Annamáriát, a Fidesz médiapolitikusát, amiért magánszorgalomból évek óta növeszti bajuszát.

MEGTALÁLTA MAGÁT EGY PARTIKÉPEN

ÉRD (2004. április 12.) - Nagy öröm érte hétfõ délután Tolcsnok Lászlót, aki életében elõször fedezte fel magát egy partiképen. A 17 éves Laci a Matulának elmondta, hétvégeken gyakran látogat elektronikus zenei rendezvényeket, és hétfõnként mindig átnyálazza a különbözõ weboldalakra feltett, ezeken készült képeket, hátha talál néhány ismerõs arcot. "Haverok képeivel már sokszor találkoztam, de magamat most elõször sikerült felfedeznem" - mondta.

Laci nem volt hajlandó elárulni, pontosan melyik képrõl van szó, mivel "látszik rajta, hogy mennyire be vagyok állva, és az anyám még arra is képes lehet, hogy Google-lal keressen a nevemre". Ennek ellenére a kép linkjét közel egy tucat barátjának is elküldte, az emailek tárgymezõjében a "Speeeeeeeeeeeeeeeeeeeeed ;-)))))" szöveggel.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum