1995-2006, 11. évf. #013 

hazád
Eldurvult a kampány
Összefoglaló

Matula Press - Kedden az Országgyûlés (OGY) rendkívüli ülésén két szocialista és három ellenzéki politikus kapott sírógörcsöt a napirend elõtti felszólalások alatt, õket jelenleg is pszichiátriai megfigyelés alatt tartják. Este folytatódott a nyilatkozatháború, egy biztos: eldurvult a hangnem, eldurvult a kampány.

"A Magyar Szocialista Párt továbbra sem kapott választ Orbán Viktortól arra a három kérdésre, amiket szerdán fogalmazott meg a frakció." - mondta napirend elõtt felszólalásában Lendvai Ildikó az MSZP frakcióvezetõje, aki ismételten feltette a szocialisták kérdéseit: "A Sátán fajzotta-e Orbán Viktort, vagy sikertelen abortusz eredménye? Mikor fogja már be a Fidesz elnöke a pofáját? Ön szerint ki az ötödik Orbán-gyerek apja, ha Nyakó István frakciótársam az?" A frakcióvezetõ szavait hangzavar fogadta. Orbán Viktor egykori miniszterelnök, a Fidesz-MPSZ elnöke nem tartózkodott az ülésteremben az elhangzottak alatt.

Az ellenzék részérõl ezután Tállai András fideszes képviselõ interpellálta Draskovics Tibor pénzügyminisztert. A politikus arra volt kíváncsi, hogyan lehet, hogy annak ellenére nem csökken az államháztartási hiány, hogy közben állítólag drasztikusan lenyomták az állam kiadásait. Mint Tállai András fogalmazott: "Ha én magát pofán verem, Draskovics úr, megígéri, hogy elered az orra vérre?"

Draskovics Tibor válaszában kitért arra, mekkora egy büdös paraszt Tállai, és elmondta, a képviselõ interpellációját nem is értette, mivel "egy budapesti miniszter számára érthetetlen az ilyen visszataszító vidéki kiejtés, mint a magáé, már bocsánat" - fogalmazott a pénzügyi tárca vezetõje. Az OGY a miniszter válaszát elfogadta. A bocsánat szót egyébként hetek óta elõször Draskovics Tibor ejtette ki a parlamentben.

Sajátos módját választotta ugyanakkor a véleménynyilvánításnak az SZDSZ. A párt egyetlen felszólalója, a még az ellenzék padsoraiban is derültséget keltõ beszédeirõl ismert pártelnök, Kuncze Gábor felszólalásában elmondta, leginkább egy viccel tudja érzékeltetni pártja álláspontját: "Tisztelt képviselõtársaim, tisztelt Ház! Megy a medve az erdõben, rátalál a nyuszilányra, aki szétvetett lábakkal hever a bozótosban. Mit csinálsz? - kérdezi a mackó. Szétbasz az unalom - feleli a nyúllány. Ez jó volt? Hát én azt hiszem ez az SZDSZ álláspontja, de ugyancsak egy disznó viccel tudnám az ellenzék értésére adni, mit fognak majd csinálni az EU-választáson, de ezt kitalálhatják maguktól is, köszönöm."

A pártelnök késõbb tudósítónkkal közölte, az SZDSZ adócsökkentési reformtervének hûvös fogadtatása miatt határoztak arról, az unalom társadalomromboló hatása lesz a fõ kampánytémájuk, amivel azt remélik, két képviselõi helyet is szereznek az Európa Parlament liberális frakciójában. "Hát szopni fognak" - adta meg a választ végül Kuncze Gábor arra a kérdésünkre, mégis mire gondolt beszéde végén.

Ugyancsak a tömörség fegyverével élt Szijjártó Péter, akinek az ülésrõl hiáyzó miniszterelnökhöz intézett azonnal megválaszolandó kérdése csupán egy mondatból állt. "Hol a kurva anyjában van, tisztelt miniszterelnök úr?" A képviselõ a kérdést ötvenkétszer ismételte el, majd leült. Lévai Katalin esélyegyenlõségi miniszter és Szili Katalin házelnök ekkor sírógörcsöt kaptak, õket hordágyon kellett kivinni.

A fideszes Selmeczi Gabriellát azonban a teremõröknek kellett kikísérni, mert a padsorokra felállva kiabálni kezdett a félájult Lévai után: "Mi van, kisanyám? Besokalltál, cigány kurva? He? Gyere nézd már meg milyen feszes az én seggem!" A már lecsillapodott képviselõ asszonyt a Matula Press munkatársa a folyosón érte utol. Riporterünk kérdésére Selmeczi elmondta, arról akarta volna kérdezni Lévait, mitõl olyan lottyadt a feneke. "De a hülye szuka érezte a vesztét, ezért bömbölni kezdett. A két szép lábikómra, hogy ez a sírás is csak egy újabb Werber-féle kampányfogás a részükrõl!" - jelentette ki Selmeczi. A képviselõ ellen a házszabály megsértése miatt indulhat eljárás, tudtuk meg késõbb.

Az ülést Szili Katalin rosszulléte miatt a házelnök helyettese, az MDF-es Mandur László vezette tovább, akinek a felforrósodott indulatokat végül azzal sikerült lehûteni, hogy többször beleszellentett a házelnöki mikrofonba. Az ülésteremben ekkor kitört a nevetés, és sor került a napirendi pontok átvételére, ám a legtöbben elaludtak. Vélhetõen ezt a pillanatot használta ki Harrach Péter, és az asztali számítógépének billentyûzetén szendergõ Kósáné Kovács Magda fejére csukta a készülék tetejét, miközben vízzel fröcskölte a sikoltozó képviselõt. Szemtanúk elmondása szerint Harrach kezében valójában szentelt víz volt, és azt suttogta: "Távozz, geci! Távozz, geci!" Az országgyûlés fideszes alelnökét bilincsben, Kósánét hordágyon szállították el, Mandur pedig beszüntette az OGY ülését.

Minden idõk legbotrányosabb magyar országgyûlését végül már csak egy utolsó incidens tette még emlékezetesebbé, bár ennek nem volt komolyan vehetõ politikai tartalma: Horn Gyula a kiüresedõ teremben hirtelen rágyújtott, de három teremõr kicsavarta kezébõl a cigarettát, és földre teperték a volt miniszterelnököt. Mint a Köztársasági Õrezred sajtóreferense késõbb megindokolta, a teremõrök elvetették a sulykot, de "talán érthetõ, miért kerültek ilyen idegállapotba".

Az OGY ülésének berekesztése ugyanakkor nem vetett véget a politikai csatározásnak, amely az Országos Sajtószolgálaton keresztül folyt tovább.

A Fidesz szerint sajnálatos, hogy az MSZP nem arra összpontosít, hogy még az uniós képviselõség elõtt elszámoljon kommunista múltjával és levonja a konzekvenciákat, hanem megpróbálja az ellenzéki párt alkalmatlanságát bizonygatni - derül ki abból a közleménybõl, amit a Fidesz-MPSZ szóvivõje, Révész Máriusz juttatott el a Matula Pressnek az esti órákban.

"Baszná meg az összes rohadt komcsi geci az anyját. Kovács László szopja le Horn Gyulát, mert inkább egymás munkásõr faszával legyenek elfoglalva, mint a demokratikus berendezkedésû Európával. Szánalmas továbbá, hogy a szocialista párt európai parlamenti listáján a két legostobább komcsi ribancot, Kósáné Kovács Magdát és Lévai Katalint, valamint azt a retkes buzi Tabajdi Csabát szerepelteti" - fogalmaz a közlemény.

Révész Máriusz arra reagált, hogy Gál J. Zoltán az OGY ülése utáni kormányszóvivõi tájékoztatóján úgy fogalmazott: "Szarja magát össze ez a fasiszta banda, és fulladjanak meg abban a gecitócsában, amit Orbán Viktor és Kövér László vert ki eléjük." A szóvivõ szavai szerint a szocialista párt felkészült a júniusi választásokra, de továbbra is kérdés, "mi a faszt tud kihozni magából a Fidesz? Pokorni Zoltánnak meg a kurva anyját" - tette hozzá a kormányszóvivõ.

A pártok közötti eldurvult párbeszéd egyébként meglepõ reakciót váltott ki a magyar szavazókból - derült ki a Gallup Intézet honlapján este publikált felmérésbõl. A választási hajlandóság ugyanis húsz százalékkal nõtt, azaz, ha most vasárnap lennének a választások, a közvélemény-kutatás szerint rekord születne, ami a részvételi arányt jelenti, a magyaroknak 79 százaléka menne el szavazni. Igaz, a felmérés szerint egyik párt sem profitált jobban a felélénkült aktivitásból, a pártpreferenciák aránya nem változott, tíz százalékkal vezet a Fidesz

"Valószínûleg azért érdekli az embereket jobban a politika, mint korábban, mert bár most sem történik semmi, az események azért izgalmasabbá váltak" - áll a Gallup elemzésében.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum