1995-2006, 11. évf. #012 


Hírügynökségi jelentések

Matula Press - Emotikonokkal színesít a Népszabadság; Vastag, fekete szemüvegkeretek okozzák a globális felmelegedést; Kötelezõ lesz a "tökön lõtte"; DJ Palotai a Bartók Rádióhoz igazolt; Kinevették az irakiak a japán katonákat.

EMOTIKONOKKAL SZÍNESÍT A NÉPSZABADSÁG

BUDAPEST (2004. március 30.) - Emotikonokkal, az internetes fórumokon népszerû apró színes figurákkal tenné színesebbé a Népszabadságot a lap vezetése, áll abban a közleményben, amelyet Vörös T. Károly, a lap megbízott fõszerkesztõje juttatott el a Matula Magazinhoz. Május elsejétõl kezdve a lap valamennyi cikkét tarkítani fogják a leginkább egyszerû érzelmek közvetítésére alkalmas ikonok, így például a harmadik oldali publicisztikáknak már a címe elõtt ott lesz egy mosolygó vagy dühös fejecske annak jelzésére, hogy milyen is a cikk hangulata.

A februárban lemondott Eötvös Pált helyettesítõ Vörös T. kérdésünkre elmondta, a forradalmi újításnak nincs köze a lap évek óta folyamatosan csökkenõ olvasottságához, egyszerûen "tudatosan átstrukturáljak az olvasói korfát". A megbízott fõszerkesztõ hozzátette, a Népszabadság tulajdonképpen az emotikonok feltalálójának is tekinthetõ, hiszen a szerdai Uj Péter cikkek melletti fejecske valójában már évekkel ezelõtt is emotikon volt.

VASTAG, FEKETE SZEMÜVEGKERETEK OKOZZÁK A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉST

BOSTON (2004. március 22.) - Megdöbbentõ felfedezésrõl számolt be egy, a tehetségtelen reklámszakemberek és a környezeti változások kapcsolatát vizsgáló amerikai tudóscsoport. A Massachusetts Institute of Technology kutatói közel egy évtizeden át gyûjtöttek az adatokat, amelyek alapján szerdai sajtótájékoztatójukon bejelenthették, egyértelmû összefüggés mutatható ki a vastag, fekete szemüvegkeretek és bolygónk felmelegedése közt.

"Amikor a számítógépem kidobta a kielemzett adatsorokat, elõször én sem hittem a szememnek" - nyilatkozta Chandra Vasijpayan, a csoport vezetõ elemzõje. "Ma azonban már csak azt tudom mondani, hogy amennyiben sürgõsen nem semmisítjük meg a föld valamennyi vastag, fekete szemüvegkeretét, néhány évtizeden belül ez a bolygó lakhatatlanná válik az emberi faj számára."

KÖTELEZÕ LESZ A "TÖKÖN LÕTTE"

BUDAPEST (2004. március 26.) - Radikális lépésre szánta el magát a Magyar Sportújságírók Szövetségének televíziós szakosztálya. A szervezet, megelégelve a labdarúgó-mérkõzések közvetítõinek elviselhetetlenül ügyetlen szinonimáit, azonnali hatállyal kötelezõvé tette minden magyar sportriporter számára, hogy a tökön lövés eseményét kizárólag a "tökön lõtte" szakkifejezéssel írják le. A kommüniké külön kitér arra, hogy fokozottan kerülendõ a "kedves férfi tévénézõink most bizonyosan átérzik XYZ fájdalmát" kifejezés, mivel ez sutasága mellett a nõnemû sportbarátokat is sérti.

Az állásfoglaláshoz különvéleményt fûzött Hajdu B. Istvánt, melyben kifejti, bár elfogadja a szövetség ajánlását, véleménye szerint az súlyosan sérti az újságírói függetlenséget.

DJ PALOTAI A BARTÓK RÁDIÓHOZ IGAZOLT

BUDAPEST (2004. április 3.) - Megszûntette Jövõzene címû zenei mûsorát a Tilos rádiónál DJ Palotai, azaz Palotai Zsolt. A lemezlovas a Bartók rádióban folytatja munkásságát. A Matula Magazin információi szerint a népszerû disc-jockey azért váltott a közösségi rádióról a közszolgálati adó elsõsorban komolyzenei mûsorokat sugárzó csatornájára, mert elérkezettnek látta az idõt, hogy új kihívások elé nézzen. Palotai a szombat éjszakai sávot kapta meg, mûsorának címe Notturno Plusz lesz, és a Bartók rádió éjszakánként sugárzott Notturno címû komolyzenei mûsorának elektronikus tánczenével foglalkozó változata lesz. A mûsor felelõs szerkesztõje, Terdik László a Matulának elmondta, Palotai Zsolt a legújabb londoni elektronikus tánczenékbõl válogat majd, a mûsor hangja pedig az anyamûsorban megszokott módon Némethy Attila lesz.

KINEVETTÉK AZ IRAKIAK A JAPÁN KATONÁKAT

BAGDAD (2004. március 29.) - Vidám epizód tette színesebbé a szürke mindennapokat Irakban. Az elsõsorban síiták által lakott bagdadi Sadr városrész éppen az amerikai megszállás ellen tüntetõ lakói alaposan meglepõdtek, amikor a tömegoszlatásra érkezett páncélozott katonai jármûvekbõl nem marcona puerto ricóiak, hanem mosolygós japán katonák szálltak ki.

"Elõször megdöbbentünk, aztán mi is visszamosolyogtunk" - nyilatkozta a Reuters hírügynökség helyszíni tudósítójának Hussein al-Buqri 47 éves cipészmester. "Bárcsak minden konfliktus ilyen egyszerûen oldódna meg" - tette hozzá egy szakállas fiatalember, aki egyszerûen Aliként mutatkozott be. A kedves epizódot a Bagdadban tartózkodó nyugati újságírók máris elkeresztelték mosolyoffenzívának.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum