1995-2006, 11. évf. #012 

hazád
Hálapénz: új valóságshow az m1-en

Magyari Péter - Hálapénz címmel új, saját fejlesztésû valóságshow-val jelentkezik a Magyar Televízió. A közszolgálati csatorna "értéket közvetítünk" szlogenjének megfelelõen az emberi szolidaritást és a humanizmust állítja a játék középpontjába.

"Itt volt az ideje, hogy összedugjuk a fejünket" - mondta egy magát megnevezni nem kívánó televíziós a Matula Magazinnak, a köztévé új, tavasszal induló reality (valóság) showjával (látványos mûsorával) kapcsolatban. Forrásunk beszámolt a projekt létrejöttének körülményeirõl is.

"Gyerekek, meg kell menteni a tévét!" - felkiáltással a hazai televíziózás nagy öregjei adtak egymásnak randevút a Szabadság téri székházban. Felidézték nagy sikereiket, megható és mulatságos emlékeiket. "A találkozó már önmagáért is nagyszerû esemény volt, de a közös gondolkodásból a nézõ is profitálhat." A szervezõk sokakat meghívtak. "Addig innen nem állunk fel, amíg ki nem találjuk, hogy mi legyen. Ez volt az alapelv, a cél pedig a köztévé népszerûségének visszaszerzése volt. Modern eszközökkel, de egyetemes és régi értékek mentén. Színvonalasan, elgondolkodtatóan kell szórakoztatónak lenni."- idézte a fõ csapásvonalat forrásunk.

"Horváth Ádám, Rózsa Gyuri, Kudlik Juli, Selmeczi Tibi, Horváth János, Antal Imrus, Hankiss Elemér, Vitray Tamás, Mendreczky Karcsi, a fiatalok közül Krizsó Szilvi, Tornóczky Anita mind ott ültek, félretéve minden régi viszályt, egyetlen ügy érdekében, amit úgy hívnak: magyar televíziózás." A kupaktanácson elhangzottakról hivatalosan még semmit sem lehet tudni, de arról már értesült a Matula, hogy mivel rukkolt elõ a tévés õsgárda krémje.

Akár a szex is elképzelhetõ

"Kivinnéd a székletemet? Tudod, nekem nincs lábam, és szükségem van a segítségedre!" Ezzel a spottal hirdeti majd magát Húsvéttól az m1 új valóságshowja, a Hálapénz. Ezúttal magatehetetlen betegeket és egészséges játékosokat költöztetnek be az Ispotály fantázianevû házba. A nézõk az ápolók közül telefonos szavazással választhatják ki a legszimpatikusabbat, aki egymillió forint pénznyereményt és ugyanekkora értékben gyógyászati segédeszközökre váltható vásárlási utalványt nyerhet. A játék során is lehet azonban nyerni: a nézõk kedvenc betegeik után hálapénzt fizethetnek a játékosoknak, így motiválva õket még nagyobb alaposságra.

"A mûsor ember és ember közti felelõsségrõl szól majd" - tudtuk meg a lakonikus választ az m1-en újraszervezõdõ Szórakoztató Mûsorok Fõosztályán, ahol hivatalosan sem cáfolni, sem megerõsíteni nem kívánták a Hálapénz tervét. Csak annyit ismertek el, hogy új, játékos mûsorral készül a csatorna.

A betegek válogatása azonban már megkezdõdõdött. "Elképzelhetõ, hogy halálos kórban szenvedõk is beköltöznek az Ispotályba, de mindenképpen figyelni fogunk arra, hogy ne maradjanak a sorozat végére ápolandók nélkül a játékosok. Mindenesetre a beteg jelentkezõknek vállalniuk kell, hogy adott esetben az utolsó percükig be lesz kapcsolva a kamera." - mondta a castinggal megbízott kft. ügyvezetõje, aki szintén csak név nélkül volt hajlandó nyilatkozni.

"Lesznek leukémiások, egy AIDS-es férfi, de a többség inkább rokkant lesz: végtag nélkül élõk, vagy olyanok, akik tetemes súlyfölöslegük miatt járni is alig bírnak. Arra gondoltunk, hogy a "látványosabb" problémákkal szenvedõket vesszük elõre. Értelmi fogyatékosok és 18 éven aluliak jelentkezéseit is vissza kell utasítanunk. Minden jelentkezõt gondos orvosi vizsgálatnak vetünk alá, nehogy ál-betegek próbáljanak olcsó népszerûséget szerezni."

A többi csatorna beköltözõs mûsoraiban örök téma, hogy lesz-e szex. A stáb egyik tagja errõl a következõket mondta: "Alapvetõen nem erotikus mûsort akarunk készíteni, de mint az életben itt is bármi megtörténhet. Nem fogjuk befolyásolni az események menetét."

A minisztérium és a gyógyszergyártók is támogatják

Az Egészségügyi Szociális- és Családügyi Minisztérium máris jelezte, hogy ötmillió forinttal támogatja EU-alapjából a mûsort. Sikerült azonban más szponzorok figyelmét is felkelteni. A Szabadság téri folyosókon nyílt titok, hogy minden betegnek lesz egy fõtámogatója. Egy-egy gyógyszergyár ingyenesen gondoskodik ellátásukról, saját termékeit népszerûsítve így. Vojnik Mária, az ESzCsM politikai államtitkára kijelentette: "Lám, kis jóakarattal a gyártók és a tárca igenis tud együttmûködni valami jó ügyért!"

A játékosok mellett három orvos fog felváltva éjjel-nappal ügyelni az Ispotály mellett, de csak a napi két vizit és életveszély esetén jelennek meg. Rajtuk kívül szakképzett ápolók is rendelkezésre állnak majd, de õk inkább tanácsaikkal segítik a játékosokat, akiknek mindent maguknak kell megoldani. Az ágytálazás, a mosdatás és az etetés lesznek a napi összefoglalók központjában, de a beöntéseknél is ott lesznek a kamerák és a mikroportok.

A játék házigazdája Horváth János, az Aranyág mûsorvezetõje lesz majd. Napi három összefoglalóval jelentkezik majd a Hálapénz, a kiszavazásokat szombat esténként tervezi mûsorára tûzni az m1. Mivel a kiszavazások miatt egyre kevesebb lesz a játékos, az egyes versenyzõkre egyre több feladat hárul majd. A végén mind a 12 beteget két embernek kell ellátnia. "Ez nagyjából megfelel a mai kórházi átlagnak" - mondta a Matulának Csicsné Trestyánszky Katalin, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének Otthoni Ellátást Végzõk Alapszervezetének elnöke. "Nekünk ilyenek a mindennapjaink" - tette hozzá a rutinos betegápoló.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum