1995-2006, 11. évf. #012 


Programajánló

DJ Palotai - Kurrens számunkban a magyar partikultúra meghatározó alakját, DJ Palotait kértük fel egy kis programajánlásra. A közkedvelt lemezlovas avatott szakértõje Budapest éjszakai életének, hiszen mindenhol fellép, ahol mások által készített lemezekkel még pénzt lehet keresni.

Sziasztok, Palotai "DJ Palotai" Zsolt vagyok, és örömmel ajánlok néhány programot itt a Matula Magazin hasábjain. Boldog vagyok, hogy a magyar parti-fiatalság számára mindig meghatározó az én véleményem és zenei ízlésem. Elõrebocsátom, hogy csak elektronikus tánczenei rendezvényeket fogok ajánlani, hiszen egyértelmû, hogy ma ez a legaktuálisabb stílus a világon. Mielõtt belevágnék, még annyit szeretnék mondani, hogy az emberiség történetének három legnagyobb találmánya az ék, a kerék és a törtütem.

Április 7, szerda, Rewind, Trafó

Remélem megbocsátjátok nekem, hogy egy olyan rendezvénnyel kezdek, amelyben magam is érdekelt vagyok. A Rewind estek már vagy öt éve fix pontjai a fõváros parti-körképének, szerdánként itt gyülekeznek Budapest legjobb zenéket hallgató arcai. Úgy gondolom, a Trafó ideális partihelyszín, és külön szerencse, hogy ezekre a bulikra hétköznaponként kerül sor, de errõl egy kicsit késõbb. A rendezvény házigazdái jómagam és Cadik Palkó vagyunk, azt hiszem a nevünk garancia arra, hogy az idelátogatók csakis a legújabb londoni lemezekre táncoljanak.

Április 9, péntek, Discopunk, Szilvuplé

Ez egy új stílus, a Tilosos mûsoromban én is játszottam már az általában discopunknak nevezett !!! együttes egyik elég hosszú számát. Annak idején a Tilos az Ában még kétkazettás magnóról nyomtam tízórás szetteket, és akkor ment még minden stílus, a diszkó is, meg a punk is. Valahol azért örülök annak, hogy ez a keveredés mára már letisztult, és így mindenki tudhatja, hogy ha mondjuk egy bulira ki van írva, hogy "nu skool breaks", akkor ott egészen biztosan csak nu skool breaks lemezeket fog hallani. Tulajdonképpen ezt a bulit nem is ajánlottam volna magamtól, de a Matulás srácok direkt megkértek rá, mert ezzel valahogy össze vannak fonódva.

Április 9, péntek, Kevin Saunderson, Pacha Bár

Õszintén bevallom, hogy a detroiti house nem a kedvencem az elektronikus tánczene megdöbbentõen széles palettájáról. Sokkal szívesebben pörgetek breakbeat- és különösen drumandbass-lemezeket, úgy érzem, ez a két mûfaj ma a leginkább elõremutató a könnyûzenében. Kérdéses persze, hogy van-e még ma értelme a könnyûzene kifejezésnek. Amikor például én a Lajkó Félixszel zenélek, azt bátran lehet komolyzenének nevezni. A Pacha egyébként egy overground hely, én pedig egy underground DJ vagyok, és ez a két színtér sajnos ma már nem egyeztethetõ össze. Pedig emlékszem, pár éve még Tommyboynak is volt mûsora a Tilosban... Kevin Saundersonról még annyit, hogy õ is van vagy annyi idõs, mint én. Ez ma már nem számít.

Április 10, szombat, Nowsound Vs. Cinetrip, Photek, Teebee, Plump DJ´s, Olof Palme ház

Ezen az estén én is fel fogok lépni. Innét is gratulálok a Nowsoundosoknak meg a Cinetripeseknek, hogy egyesített erõvel hozták össze ezt a bulit, és így az ezen a szombaton partizni vágyóknak nem kell választaniuk, hiszen egy helyen hallhatnak drumandbasst és nu skool breaks-et. Amióta én partikon játszom, a közönség már legalább ötször lecserélõdött, újabb és újabb generációk jönnek. Ezen a bulin is biztos, hogy az átlagéletkor alig lesz 16 felett. Ez nem baj, az viszont igen, hogy milyen a magyar bulizók mentalitása. Amikor Nyugat-Európában játszom, vidám embereket látok táncolni, itthon meg... Azt érzem, hogy a magyarok nem is bulizni akarnak péntek meg szombat este, hanem elfelejteni a hétköznapokat, keresni a kiutat a szürkeségbõl. Ez elég szomorú.

Április 15-18, csütörtök-vasárnap, Egyesült Zenei Királyság, London Elektricity Live, Danny Breaks, Mark de Clive-Lowe, Dego, Mad Professor Sound System, Mr. Scruff, Little Axe

Amikor Budapesten fellépõ brit lemezlovasokkal beszélgetek, sokszor meglepõdnek azon, hogy milyen jól van összeválogatva a magyar kollégák lemeztáskája. Az az igazság, hogy mivel itthon alig lehet pénzt csinálni dídzsézésbõl, ezért mi kénytelenek vagyunk nagyon odafigyelni arra, hogy milyen lemezekre költünk. Arra azonban nem panaszkodhatunk, hogy ne jönnének hozzánk játszani a szakma legnagyobbjai, elég csak erre a négynapos rendezvényre pillantani. Két elõadót emelnék ki a hibátlan line-upból. Egyrészt a London Elektricity-t, akik dídzsézni már jártak nálunk, most azonban élõben szólaltatják meg a számaikat. Szerintem fantasztikus ötlet lemezjátszók helyett hús-vér zenészeket alkalmazni! Másrészt pedig jön Dego, aki a kiváló 4Hero drumandbass-kollektíva tagja. Egyszer ugyan már volt Tilosos szervezésben 4Hero fellépés Budapesten, csak azon nagyon cselesen egy 4Hero tagot sem léptettünk fel. Gyertek partizni!










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum