1995-2006, 11. évf. #011 


Koncertek helyett háború a Szigeten

Inkei Bence - A korábbi években megszokott gyakorlattal ellentétben nem koncertek és egyéb kulturális programok várják a szigetlakókat 2004. augusztus 4. és 11. között, hanem egy elsõ világháborús ütközet, a tannenbergi csata újrajátszásában vehet részt az, aki kilátogat a Hajógyári szigetre. A Matula Magazin riportjából minden kérdésre választ kaphat a Kedves Olvasó.

HINDENBURG A SZIGETEN

"Hirtelen megszólal egy gépfegyver, itt-ott egy katona magasba emelt karokkal esik össze. A csatárvonal lépésrõl lépésre gyorsabban halad, mintha a katonákat vonzaná a halálos tüzelés. Sebesülteken és holtakon átgázolva szaladnak át az utolsó mezõn. Elõremenekülve, botladozva rohannak a sáncok felé, ahonnan néha-néha felbukkan egy zöld sapka, felvillannak a torkolattüzek. Az elsõ katonák az árokba ugranak, egyre többen követik õket, a következõ percekben tébolyult gyilkolás folyik szuronnyal, puskatussal, lapáttal." Így látta a tannenbergi csatát egy német ezred írnoka, és hasonló látványra számíthat majd, aki idén is szeretne részt venni Európa legnagyobb fesztiválján.

Gerendai Károly és Müller Péter Sziámi fesztiváligazgatók ugyanis - szakítva az évtizedes gyakorlattal - ezúttal csatát szeretnének újrajátszani, a szigetlakók részvételével. 1914. augusztus 23-31. között a német 8. hadsereg Tannenberg mellett, Paul von Hindenburg tábornok parancsnoksága alatt megsemmisítõ vereséget mért a számbeli fölényben levõ cári orosz csapatokra, kiûzve õket ezzel Kelet-Poroszországból.

"Hónapokon át gondolkodtunk azon, milyen új irányokba indulhatnánk el a Szigettel" - kezdi a beszélgetést Gerendai, és Müller Péter Sziámi sebesen bólogatni kezd mellette. Mindketten láthatóan fel vannak dobva az új ötlettõl, amely új fejezetet nyithat a Sziget Fesztivál történetében. "Éreztük, hogy ez a zenei, kulturális vonal már nem sok újdonságot tartogat, szerettünk volna kipróbálni valami mást. Amúgy is úgy látjuk, hogy a hagyományos értelemben vett rockzene már régóta nem érdekli az embereket, ám a Sziget profiljába az sem fért volna bele, hogy az egészet gigantikus acidpartivá alakítsuk. Ekkor mondtam a Péternek, hogy üljünk le és találjunk ki valamit."

"Az úgy volt," - veszi át a szót most Müller - "hogy egy igazi brainstormingot csináltunk a Károllyal. Ekkor jött az ötlet, hogy izgalmas és egyedi dolog volna csatákat újrajátszani. Ezért esett a választásunk az elsõ világháborúra, amely modern háború volt, de nem annyira szélsõséges megítélésû, mint a második. A Karesz elõször a gorlicei áttörést szerette volna megvalósítani, ám a terepviszonyok azt nem tették lehetõvé. Az én ötletem az angolok partraszállása lett volna Gallipolinál, de a hadihajók beszerzése túl költségessé tette volna ezt az opciót. Tannenberg minden szempontból jobb választásnak tûnt."

A Matula Magazin kérdésére, miszerint ez beismerése-e annak, hogy a Sziget képtelen színvonalas zenei programot összeállítani, mindketten határozott nemmel feleltek. "Tulajdonképpen mindenki, aki számít, fellépett már a Szigeten" - mondta Gerendai. "A világzenei színpad pedig világszínvonalú kínálata ellenére sem érdekel sajnos senkit."

A tannenbergi csatában bárki részt vehet bármelyik sereg közlegényeként, Sziget-hetijegy vásárlása ellenében. Egyenruhát és felszerelést is kap mindenki a pénzéért cserébe. Aki napijegyet vesz, az a következõ nap reggeléig jogosult a Sziget területén tartózkodni, de egy napig õ is teljes jogú harcoló félnek számít. A magasabb rangra pályázóknak, mélyebbre kell a zsebükbe nyúlniuk, rangonként felfele átlag 3000 Ft-tal emelkedik az ár. Gerendai és Müller elképzelése szerint a legmagasabb rangokat ismert közéleti szereplõk, esetleg politikusok kapnák, illetve a rendezvény támogatói. A háború elõl menekülõ német polgári lakosságot hajléktalanok fogják alakítani.

KEDVEZÕ VISSZHANG

Az új elképzelés széleskörû társadalmi támogatottságot mondhat magáénak. Tarlós István, III. kerületi polgármester a Matula Magazinnak elmondta, hogy végre teljes mellszélességgel ki tud állni a Sziget Fesztivál mellett, hiszen "a háborúhoz stramm és jókötésû fiatalok kellenek, nem pedig drogosok és buzeránsok". Tarlós szerint mind erkölcsileg, mind fizikailag hasznos program lesz a tannenbergi csata, amelyben egy napig õ maga is részt kíván venni, ám azt, hogy melyik hadseregben fog harcolni, nem árulta el.

A Sziget Fesztivál egyik fõ támogatója, a Fõvárosi Önkormányzat is egyetért az ötlettel. Demszky Gábor fõpolgármester szerint nem csak hogy remek heccrõl van szó, ami persze fontos ismeretterjesztõ funkcióval is bír, de "végre egy olyan kezdeményezés, amely nem megosztja, hanem egyesíti Budapest közvéleményét". A hírek szerint a fõpolgármester õrnagyi rangon vezet majd egy lovassági felderítõ zászlóaljat.

Medgyessy Péter miniszterelnök is üdvözölte a tannenbergi csata ötletét. A kormányfõ sajtóközleménye szerint az Európai Uniónak is volna mit tanulni a fesztivál szervezõitõl, akik "egy zseniális ötlettel állították maguk mögé az egész országot".

ELMARAD A MAGYAR SZIGET

A Sziget Fesztivál új programja kérdésessé tette a Magyar Sziget idei megrendezését is. Mint ismeretes, a Magyar Sziget korábban amolyan "ellenszigetként" mûködött, ahol a Sziget szellemiségével egyet nem értõ elõadók léptek fel. Nos, idén ilyesmire nem lesz szükség, a fõ szervezõ Toroczkay László elmondta, hogy a program változása miatt okafogyottá vált a Magyar Sziget megrendezése. "Le a kalappal a Sziget-szervezõk elõtt, ez nagyszerû ötlet. Egészséges szellemû fiatalokra van szükségünk, akik egy hét alatt megtanulhatják, mirõl is szól az élet valójában." Toroczkay azt is hozzátette, már gyûjti a pénzt a csatára, hogy régi vágyát válthassa valóra: "A poseni 59. gyalogezredben szeretnék egy fõtiszti rangot, de ha csak hadnagy leszek, az sem tragédia."

MÁR FOGYÓBAN A HETIJEGYEK

Több ezer Sziget-hetijegy talált már gazdára, rögtön az árusítás elsõ hetében. Mindez azt mutatja, hogy a fiatalok körében is népszerû az ötlet.

Szabolcs, 32 éves ügyvéd: "Nálunk az irodában augusztus a legnyugisabb hónap. Ilyenkor az ügyfelek is nyaralnak, én pedig mindig kint vagyok a Szigeten, idén sem lesz másként. Ha választani lehetne, akkor egy szuronyrohamban szeretnék elesni, de tiltakozni akkor sem fogok, ha végig a tábori kórházban fekszem tüdõlövéssel. Valahogy fel kell töltõdni az õszi hajtásra."

Éva, 27 éves tanársegéd: "Mindenképpen az orosz oldalon szeretnék harcolni. Tanulmányoztam a csata történetét, és az Usdau községet védõ cári Viborg ezred tûnik a legszimpatikusabbnak. Még nem tudom, hogy megadom-e magam a németeknek."

Frigyes, 17 éves tanuló: "Apuék azt ígérték, hogyha kijavítom a félévi hármasomat töribõl, akkor kapok egy hetijegyet. Óriási élmény lesz, még akkor is, ha nem sikerül amputáltani a jobb karom, pedig anélkül nem sokat ér ez az egész."

Beregi Tamás, az Egyetleneim címû könyv szerzõje: "Aki olvasta a regényt, tudja, mennyire szerettem csajozni a Szigeten. Idén is ez a tervem. Szerintem nincs nagy különbség a korábbi alkalmakhoz képest, csak most nem a hangszórókat kell túlkiabálni, hanem a géppuskákat. Egy gyors numeránál két kozákroham között pedig nem is tudnék izgatóbb dolgot elképzelni."

SZAMSZONOV TÁBORNOK ÖNGYILKOS LESZ

Müller Péter Sziámi nem rejti véka alá, hogy üzleti szempontból komoly sikerre számítanak. "Tavaly a rossz idõjárás miatt éppen csak sikerült nullszaldósra kihozni a Szigetet. Egy hét rettegés volt az életünk, ha még egy napot esett volna az esõ, akkor ki kellett volna íratnom a gyerekeimet az iskolából, hiszen nem tudtam volna még tankönyvet sem venni nekik. Idén az idõjárás nem fog számítani, hisz a háború az idõjárástól független dolog."

Már gõzerõvel készülnek a Hindenburg pólók, Ludendorff bögrék. Több külföldi tévétársaság is jelezte részvételét a csatában, és egymásnak adják a kilincset a nagy multinacionális cégek képviselõi is.

Gerendai Károly nem erõsíti meg, de nem is cáfolja azokat a híreszteléseket, mely szerint a két hadsereg parancsnokait õk maguk alakítanák. "Pavel von Rennenkampf tábornok hadifogságba esett, õt majd a bolsevikok lövik agyon 1918-ban, de odáig már nem jutunk el, kevés az idõ" - mosolyog. Mint ismeretes, a másik tábornok, Alekszandr Szamszonov hiába próbált kitörni a németek gyûrûjébõl, és ezért szégyenében fõbe lõtte magát. Állítólag õt alakítaná Müller, aki most kitér a válaszadás elõl.

"Ha minden a tervek szerint alakul, akkor jövõre ugyanitt megvalósíthatom régi álmomat, a kurszki páncélos ütközetet" - mereng a távolba.

"Ha csak fõbe nem lövöd magad addig" - teszi hozzá mosolyogva Gerendai.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum