1995-2006, 11. évf. #010 

hazád
Medgyessy Péter lángra lobbant a Kossuth téren

Matula Press - Március elsején tragikus hirtelenséggel, önkezével vetett véget életének Medgyessy Péter. A közéleti jellegû problémáktól szenvedõ miniszterelnök halálával új konszenzust teremtett a rendszerváltás utáni magyar politikai életben.

MEDGYESSY PÉTER MEGGYULLADT A KOSSUTH TÉREN

GYORSHÍR, 2004. március 1. 15:35 - Medgyessy Péter miniszterelnök eddig ismeretlen okokból kifolyólag meggyulladt, és jelenleg is ég a Parlament épülete elõtt a Kossuth téren. A Köztársasági Õrezred és a rendõrség emberei lezárták a helyszínt, a mentõk már kiérkeztek a helyszínre. A miniszterelnök állapotáról egyelõre nem érkezett információ.

ELHUNYT MEDGYESSY PÉTER MAGYAR MINISZTERELNÖK

Hétfõn kora délután tragikus hirtelenséggel elhunyt Medgyessy Péter, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, miután a Parlament épülete elõtt a Kossuth téren ezidáig ismeretlen körülmények között meggyulladt. A halál szinte azonnal beállt, a helyszínre érkezõ mentõszolgálat emberei már nem tudták megmenteni a kormányfõ életét.

A tragikus esetrõl egy órával késõbb Mádl Ferenc tájékoztatta a közvéleményt, az élõ kapcsolást a Minimax televízió kivételével az összes közszolgálati és kereskedelmi rádió, illetve televízió közvetítette. A köztársasági elnök beszédében nyugalomra intette a lakosságot, egyben utasította a magyar nyomozati szerveket, hogy azonnal kezdjék meg az eset feltárását. "Döbbenten, megilletõdve állunk az eset elõtt. Mélységes fájdalmunkban az egész világ osztozik" - fogalmazott Mádl.

A köztársasági elnök beszéde után Lamperth Mónika belügyminiszter, Salgó László rendõrfõkapitány, Tóth András, a Nemzetbiztonsági Hivatat felügyelõ államtitkár és Polt Péter legfõbb ügyész elmondták, a rendõrség, az ügyészség, valamint a titkosszolgálatok már megkezdték a vizsgálatot. Teljes hírzárlatot rendeltek el azonban egészen addig, amíg nem tudnak konkrétumokkal szolgálni.

A haláleset helyszínének közelében este kilenc óráig több ezren rótták már le kegyeletüket, a rendõrség ezért lezárta a Kossuth teret és a környezõ utcákat. A Minimax adó sugárzási szerzõdését az ORTT egyoldalúan felbontotta.

SPONTÁN SZENESEDETT EL MEDGYESSY
Megmenthette volna, de hasra esett Margit néni

Vélhetõen úgynevezett spontán szenesedés okozta Medgyessy Péter, a Magyar Köztársaság aktív miniszterelnökének halálát, amikor hétfõn a Kossuth téren kigyulladt, majd egy negyedórával késõbb meghalt - tudta meg a Blikk. Helyszínen járt tudósítónknak egy szemtanút sikerült megszólaltatnia, aki a tragikus eset elõtt látta a kormányfõt a Parlament épületébõl távozni.

"Magasra tartotta a kezét, és az eget bámulta. És rohant! - számolt be könnyeivel küszködve J.-né K. Margit (65) budapesti nyugdíjas - Elõször nem akartam hinni a szememnek, ami egyébként egyre rosszabb mostanában. És akkor a tér közepén a miniszterelnök úr feje lángolni kezdett, de nem halt meg. Csak késõbb. Én sajnos nem tudtam segíteni, mert az ételhordóm beleakadt a gurulós táskámba, és elestem." Lapunk orvos szakértõje egyébként kizártnak tartja a spontán szenesedés lehetõségét, de ez kit érdekel.

A Való Világ Villa sztárja, Segal még hétfõn ellátogatott arra a helyre, ahol Medgyessy Péter meghalt. A kegyeletüket lerovó állampolgároknak igazi sztárparádéban lehetett részük, mivel Segal után nem sokkal megjelent Pongó, Anikó, Majka és Sziszi, a vörös démon. A sztárok együtt csendesedtek el, amikor egészet ütött az óra. "Nagyon nagy felelõssége van most a televízióknak, mert népszerûségük segítségével képesek csökkenteni az emberek fájdalmát. Azért vagyunk itt, hogy segítsük az embereket mély gyászukban" - mondta el a Blikknek Majka, aki újabban médiaelméleti tanulmányokba ásta magát.

VALÓSZÍNÜLEG ÖNGYILKOSSÁGOT KÖVETETT EL MEDGYESSY PÉTER

Valószínûleg öngyilkosságot követett el Megyessy Péter, derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet Lamperth Mónika belügyminiszter, Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelõ tárca nélküli államtitkár, valamint Salgó László országos rendõrfõkapitány tartott szerdán, két nappal a tragikus halálesetet követõen.

"Az elsõ vizsgálatok alapján szinte teljes bizonyossággal kijelenthetjük, öngyilkosságot követett Medgyessy Péter, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke. Ez azt jelenti, hogy az idegenkezûséget a nyomozati szervek kizárták." - jelentette ki Lamperth Mónika, utalva rájuk, de nem kommentálva azokat a keddi sajtóértesüléseket, miszerint a múlt heti, a kormánypártokat formáló bábokat égetõ MIÉP-szimpatizánsoknak köze lehet a miniszterelnök halálához. A belügyminiszter ezután átadta a szót Salgó László országos rendõrfõkapitánynak, aki igyekezett rekonstruálni a tragikus halálesetet.

Március elsején, hétfõn Medgyessy Péter 15 óra 28 és 30 perc között váratlanul elhagyta az Országgyûlés üléstermét - mondta el Salgó. A miniszterelnök biztonságáért felelõs kormányõrök látták, amint a mosdóba távozik, de onnan nem látták kijönni. Pár perccel késõbb a fõlépcsõnél szolgálatot teljesítõ õr látta, amint Medgyessy Péter sietve kisétál, és feltûnt neki, hogy a miniszterelnök furcsán viselkedik, még a szokásos fejbiccentésével sem viszonozta az õr köszöntését. A kapuõr vallomásában különös illatról beszélt, amely belengte a távozó miniszterelnököt. A katona ezután adóvevõn értesítette az õrezred tagjait, miközben nem látta, mit csinál a miniszterelnök. Amikor a kormányõrök megérkeztek, észlelték, hogy a miniszterelnök már lángol, ezért egy poroltó segítségével eloltották a tüzet - ismertette a jelentést a rendõrfõkapitány.

Megpróbáltak az elõírásoknak megfelelõen elsõsegélyt alkalmazni, de a kormányfõ testének olyan nagy felületén égett meg, hogy nem élte túl a súlyos sérüléseket. "Ebbe még az amerikai elnök is belepusztult volna, nemhogy egy kis ország vezetõje" - hangsúlyozta Salgó László. A helyszíni szemle lefolytatása után a szemlebizottság megállapította, Medgyessy Péter vélhetõen saját arcszeszét használva gyúlékony anyagként, szándékosan lobbantotta lángra magát. Ezt a feltételezést erõsítette meg a kapuõr által észlelt különös illat, a kormányfõ holttestének közelében talált arcszeszes üveg, valamint egy öngyújtó, amirõl késõbb bebizonyosodott, Kovács László külügyminiszter tulajdonát képezte.

"A további vizsgálatok és a hozzátartozók, a kormány tagjainak és több parlamenti képviselõnek a meghallgatása alapján megállapítottuk, hogy cselekményét nem magán-, hanem közéleti jellegû problémák miatt követte el" - jelentette ki Salgó László, aki ezután annak a három szemtanúnak a vallomását ismertette, akikrõl bebizonyosodott hiteles forrásként használhatók a nyomozás során. A tanúk állítása szerint, akik közül csak ketten ismerték fel a miniszterelnököt, Medgyessy Péter utolsó szavai nagyjából a következõk voltak: "Nem értik, nem értik! A nemzet mögöttem áll, ezek meg sumákolnak! Majd meglátjátok, majd megmutatom!" A miniszterelnök szavait a rendõrség nem kívánta értelmezni, de a közéleti jellegû probléma okaként több szakértõ a közös európai parlamenti lista felállításának ötletét kísérõ általános politikai értetlenséget jelölte meg, ami megviselhette a miniszterelnök pszichéjét.

ELBOCSÁTOTTÁK KERÉNYI IMRÉT A HÍR TV-TÕL

Azonnali hatállyal felbontotta munkáltatói szerzõdését Kerényi Imrével a Hír Televízió - adta hírül közleményében pénteken a csatorna vezetése. A lépésre azután szánta el magát a kereskedelmi televízió, hogy Kerényi Imre Szerintem címû mûsorában Medgyessy Péterrõl, a tragikus körülmények között elhunyt miniszterelnökrõl "megfontolatlan kijelentést tett, amely nem méltó a Hír TV színvonalához."

A mûsorvezetõ csütörtöki mûsorában azt énekelte, "Ég az ergya, ég. El ne aludjék!", miközben a kormányfõ halálának helyszínén készült felvételek voltak láthatók. Kerényi mûsorának beszûntetését a parlamenti pártok, és több szervezet is követelte. Az elbocsátott színházi rendezõ és televíziós személyiség tagadta a vádakat, szerinte félreértették szavait. "Gyakran élek szóviccekkel, ez igaz, de most nem ez történt. Megfáztam, ezért értették félre szavaimat, én azt énekeltem: Ég a gyertya, ég! Én is megilletõdtem, szomorú vagyok. Bár most már nem tudom, hogy a kormányfõ halála, vagy az igaztalan meghurcoltatás borít ki jobban. Ezen még gondolkozom." - nyilatkozta az MTI-nek Kerényi.

MEDGYESSY PÉTER ÁLMA VALÓRA VÁLT

Medgyessy Péter incidensektõl mentes temetése után maratoni hosszúságú tanácskozást tartott a négy parlamenti párt arról, hogy a volt kormányfõ kívánságának megfelelõen közös listát állítanak az európai parlamenti választásokon. Lapzártánkig kiszivárgó információk szerint megegyezés született a közös listáról.

A pontos részletek még nem ismertek, de annyi bizonyos, konszenzus alakult ki az uniós listát illetõen, azaz június 13-án egy listára lehet majd szavazni, a 24 helybõl fele-fele arányban osztoznak az ellenzéki és kormánypárti képviselõk. Orbán Viktor a Fidesz elnöke a tárgyalás szünetében a Népszabadságnak elmondta, õ már az elején is nagy ívûnek nevezte a kormányfõ gondolatait, de idõ kellett ahhoz, hogy álláspontját pártján belül is el tudja fogadtatni.

Nevük elhallgatását kérõ baloldali elemzõk szerint ugyanakkor úgy vélik, a megegyezés csupán taktikai lépés a Fidesz részérõl. A volt kormányfõ és közös listás ötlete mellett végig kitartó Kovács László népszerûsége oly mértékben megnõtt az utóbbi két hétben, hogy nem lehetett kérdés az ellenzéki párt számára "összekötni a kellemest a hasznossal". A legutóbbi felmérések szerint az MSZP 49 százalékon, a Fidesz 21 százalékon áll a biztos pártválasztók körében, vagyis a Fidesz "járhat jól" a közös listával.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum