1995-2006, 11. évf. #006 

zine
Az év klipje

Inkei Bence - Sok más mellett a 2003. esztendõ a White Stripes éve is volt. Jack és Meg White ebben az évben kerültek véglegesen a nemzetközi sztárok közé (ebben komoly szerepet játszott Jack románca és balesete René Zellwegerrel), Elephant címû albumuk egyöntetûen pozitív kritikákkal kísérve remekül fogyott világszerte, és mi is nevezhetjük talán az év legjobb rocklemezének. A siker a jó számok és a médiahadjárat mellett a profi imidzsnek is köszönhetõ, utóbbi pedig a lemezborítók mellett legmarkánsabban a videókban jelent meg.

Az Elephant három klipes dalából kettõ is a White Stripes védjegyszerû piros-fehér színeinek sulykolásáról szólt (bár újabban a fekete is elõfordul). A Seven Nation Army klipje ettõl függetlenül nem sikerült túlzottan emlékezetesre, ám a The Hardest Button To Button nem kisebb mágus kezébe került, mint a trükkös Michel Gondry, aki ismét hozta a formáját. Nem mintha a korábbi együttmûködésük sikertelen lett volna (gondoljunk csak a Fell In Love With A Girl díjnyertes legoanimációjára!), de most talán még hatásosabb videó készült a számhoz. Pedig Jacknek elsõre nem tetszett az ötlet, Gondrynak komoly erõfeszítéseibe került a frontember meggyõzése. Ehhez képest a klip elkészültével Jack már el volt ájulva, és arról beszélt egy interjúban, hogy ez minden idõk egyik legnagyobb videója, és nem bír lejönni a klip okozta függõségrõl.

Gondry állítása szerint elsõ hallásra beleszeretett a dalba, és rögtön érezte, hogy neki kell azt megfilmesíteni a "ta-ta-ta-ta", "1-2-3-4" alapmotívummal együtt, amelyrõl neki megsokszorozódó számok ugrottak be. Ezért beszerzett 32-32 ugyanolyan dobszerkót és erõsítõt, valamint 16 mikrofonállványt. Meg White minden egyes dobütésével eggyel szaporodik a dobok száma, és ugyanígy tesznek Jack erõsítõi is. Bejárnak egy new yorki parkot és egy metrókocsit is, meg lépcsõt másznak, annak ellenére, hogy közben csak egyhelyben játszanak a hangszereiken. És miközben a gyanútlan tévénézõ figyelmét lekötik a különféle mértani alakzatokba rendezõdõ dobok és erõsítõk, azalatt észre sem veszi, hogy egy életre megjegyzi: piros + fehér = White Stripes, még az az idióta is, aki korábban sosem hallott a zenekarról.

Aki meg nagyon figyelmes, az egy másik nagyon trükkös fiút is láthat feltûnni a klipben: maga Beck jelenik meg, de csak egy pillanatra, hogy egy piros dobozt mutasson Jacknek, majd eltûnjön. Segítségül annyit, hogy fehér öltönyben van, és a zakója hajtókájában piros virág.

Itt meg is lehet nézni.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum