1995-2006, 11. évf. #049 


Hírügynökségi jelentések

Matula Magazin - Betiltják a tótozást; Fûrésszel a hajléktalanokért; Könyvelõket erõszakolnak Baranyában; Jövõre tilos lesz a gyermekprostitúció a Hungaroringen; Kereskedelmi bankok csatlakoznak a tûcsereprogramhoz.

BETILTJÁK A TÓTOZÁST

BUDAPEST (2006. szeptember 4.) - Göncz Kinga külügyminiszter és Gusztos Péter szabaddemokrata képviselõ közös kezdeményezésére várhatóan betiltják Magyarországon a tótozást. A két kormánypárti frakció már megállapodott a törvénytervezet támogatásában. Ezentúl tilos lesz a következõ mondatokat kimondani vagy leírni: „Nekiment, mint tót az anyjának”, „A kása nem étel, a tót nem ember”, „Megjött a drótos tót” és „Úgy kellett neki, mint üveges tótnak a hanyattesés.”

A fenti mondatok szajkózói minõsített esetben akár szabadságvesztéssel is büntethetõk lesznek. A lex tóttól a törvény beterjesztõi azt várják, hogy javuljanak a szlovák-magyar kapcsolatok. „Magyarország kész megmutatni, hogy nem enged teret a szélsõségességnek.” – jelentette ki Göncz Kinga. Egy szakértõi javaslat szerint elképzelhetõ, hogy ugyanez a törvény tiltaná az "Otthagyta, mint Szent Pál az oláhokat" mondás használatát is.

FÛRÉSSZEL A HAJLÉKTALANOKÉRT

BUDAPEST (2006. szeptember 11.) - Felháborította a Védegylet nevû civil szervezetet, hogy több budapesti kerület arról rendelkezett, egy plusz karfa felszerelésével teszi lehetetlenné a hajléktalanok számára, hogy a közterületi padokat használják alvásra. A civil szervezet szerint az önkormányzat meg kívánja "tisztítani" az utcákat a hajléktalanoktól, a látható szegénységtõl, holott õk a társadalom teljes jogú tagjai. A szervezet ezért elhatározta, fûrésszel segít a problémán: aktivistái szeptember elsõ hetében sorra járják a hajléktalanokat, és lefûrészelik a lábaikat, hogy kényelmesen elférjenek a megfelezett ülõfelületû padokon.

KÖNYVELÕKET ERÕSZAKOLNAK BARANYÁBAN

PÉCS (2006. augusztus 2.) - Tömegesen, az idei év elsõ felében már több mint nyolcszáz könyvelõt erõszakoltak meg Baranya megyében. A rendõrség érthetetlenül áll a rejtélyes jelenség elõtt. A magányos, feltehetõleg bomlott elméjû, de legalábbis súlyos személyiség zavarral küszködõ elkövetõrõl alkotott feltételezés megdõlni látszik, ugyanis több áldozat beszámolt arról, hogy ketten-hárman is részt vettek a gyalázatos erõszakoskodásban, sõt, egyidejûleg több, egymástól néhány tucat kilométerre fekvõ helyszínen is erõszakoltak meg könyvelõket.

Az áldozatok szakmájával kapcsolatos véletlen összefüggést kizárja a tény, hogy a rendõrségi helyszínelõk több esetben a könyvelõséggel összefüggõ bûnjelekre bukkantak, amit egyes áldozatok vallomása is megerõsít. Például a Pécsett félholtra vert és bestiálisan megerõszakolt F-né W. Szilvia végbelébe az elkövetõ egy pótlólagos adatszolgáltatással kapcsolatos 2005-ös APEH állásfoglalást dugott, míg egy komlói kolléganõje elmondta, hogy megbecstelenítõje az erõszakos aktus közben felváltva morgott ordenáré-, nyomdafestéket nem tûrõ szavakat a fülébe és idézett szakaszokat a számviteli törvénybõl, valamint annak egyes végrehajtási rendeleteibõl.

A szexuális erõszakhullám viszont úgy tûnik, sajnos sem a rokon szakmákat, sem az erõsebbik nemet nem kíméli, sõt, a Baranya megyei könyvelõkre akár külföldön is lecsaphatnak. Két független könyvvizsgálóval, F. Gyõzõvel és K. Bélával egy irodaház teremgarázsában fajtalankodtak erõszakosan. A horvát rendõrség legfrissebb közleményében pedig arról számol be, hogy a zadari strandon egy 38 éves mohácsi turistanõt (foglalkozását tekintve könyvelõ) bántalmaztak és erõszakoltak meg, majd a hüvelyébe a Magyar Közlönynek az adózás rendjérõl szóló törvénymódosítást tartalmazó számát gyömöszölték.

Lufthauser Szilárd, Baranya megye rendõrfõnöke és Nyevrikel Kálmánné, a Baranya Megyei Mérlegképes Könyvelõk és Könyvvizsgálók Szövetségének elnöke közös közleményben intette fokozott óvatosságra a könyvelõket és a hasonló hivatást ûzõket, illetve a megelõzés, valamint a tettesek kézre kerítése érdekében fontos gyakorlati tanácsokat is adtak. Felhívták a figyelmet, hogy a potenciális áldozatok azonnal szakítsák meg a kapcsolatot olyan alkalmi ismerõseikkel, akik például internetes intim témájú chatelés-, vagy magánjellegû személyes találkozások során feltûnõen sokat érdeklõdnek könyveléssel, adózással kapcsolatos kérdésekrõl és a veszély elmúltával azonnal értesítsék a rendõrséget.

Az erõszakhullám eszkalációja sem kizárt, ugyanis július végén a szomszédos Tolna megyei Dombóváron is megerõszakoltak egy mérlegképes könyvelõnõt, habár a rendõrségi nyomozás során bebizonyosodott, hogy ügyfélköre szinte kizárólag Baranya megyei cégekbõl áll.

JÖVÕRE TILOS LESZ A GYERMEKPROSTITÚCIÓ A HUNGAROROINGEN

BRÜSSZEL (2006 augusztus 19.) - Az Európai Unió szigorú szankciókat helyezett kilátásba Magyarországgal szemben, amennyiben a 2007-ben megrendezésre kerülõ Formula 1-es gyorsasági autóverseny magyarországi futamának idején a mogyoródi versenypálya környékén engedélyeznék a gyermekprostitúciót.

A tárgyban állásfoglalást kibocsátó jobboldali néppárti frakció szerint egyértelmûen a magyar diplomácia - különösen Kovács László uniós kormánybiztos alkalmatla1nsága miatt - nem sikerült engedményeket elérni az Uniónál. „Dilettantizmusra vall, hogy pusztán egy politikailag teljesen súlytalan tömörülést, a Holland Pedofil Pártot tudták az ügy érdekében maguk mellé állítani. Jellemzõ, hogy amennyiben negyven év feletti bukszák becserkészésérõl van szó, Kovács László feltûnõen aktív és általában eredményes” – nyilatkozta az egyik magyar néppárti frakciótag EU képviselõ.

Göncz Kinga külügyminiszter, aki tevõlegesen részt vett a magyar érdekek melletti lobbitevékenységben, a következõket mondta: „ Az EU-nál olyannyira kiverte a biztosítékot a dohányreklám-ügy, hogy érveink sajnos teljesen süket fülekre találtak. Jómagam sem pusztán nemzetgazdasági indokokra hivatkoztam. Sajnos azzal sem tudtam meglágyítani a döntéshozókat, hogy részletesen ecseteltem, hogy egykori ifjúsági-, családügyi-, szociális- és esélyegyenlõségi miniszterként a téma szociális aspektusának is jó ismerõje vagyok, és bizton állíthatom, rengeteg állami gondozott magyar kislány és kisfiú részére nem pusztán zsebpénzkereseti lehetõség, hanem talán a más uniós állampolgárokkal kialakítható személyes kapcsolatteremtés egyedüli lehetõsége, ha százhúsz kilós német villanyszerelõk faszát szophatják.”

KERESKEDELMI BANKOK CSATLAKOZNAK A TÛCSERE-PROGRAMHOZ

BUDAPEST (2006. Szeptember 1.) - A tizenöt legnagyobb lakossági betétgyûjtõ bank mindegyike aláírta a megállapodást az intravénás kábítószer használók HIV és Hepatitis C fertõzésének megelõzését szolgáló Tûcsere Alapítvány támogatására. Ezentúl a bankfiókok elõterében kiépített 0-24 órás készpénzkiadó automaták mellé úgynevezett „belövõszobákat” telepítenek, melyekben a drogfogyasztók az ugyanott elhelyezett tûautomatákból vételezett steril fecskendõkkel lõhetik be magukat.

„Természetesen senkivel se szeretnénk elhitetni, hogy pusztán humanitárius célok vezérlik bankunkat, illetve a többi pénzintézetet a tûcsere program támogatásában. A lakossági ágazat már szinte száz százalékosan telített. Ádáz küzdelem folyik a bankok között az újabb ügyfelek megkaparintásáért és talán az utolsó meghódításra váró ügyfélkör az egyébként napi szinten is jelentõs készpénzforgalmat lebonyolító intravénás drogosok tábora. A belövõszobák használata során hûségpontokat kapnának a kábítószeresek, ami a különféle bankszolgáltatások igénybevételekor kerül jóváírásra. Nálunk az Ersténél kifejezetten a kemény drogosok részére új bankkártya termékeket is fejlesztünk, mint például a Hard Fix, a marketingkommunikációs teamünk pedig gõzerõvel ügyködik azon, hogy milyen reklámokkal tudnánk megfogni ezt a rendkívül értékes célcsoportot” – mondta el a Matula Magazinnak Fonyódi Béla, az Erste Bank Rt. lakossági- és marketingigazgatója.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az illegális drogfogyasztást természetesen mind az általa vezetett bank, mind személy szerint õ is elítéli, viszont a drogfogyasztók, mint bármely más potenciális ügyfélkör kiszolgálását természetesen támogatja. Folyamatban van azon piackutatás kielemzése, amely a tipikus drogkarrierhez kötõdõ pénzügyi tranzakciókat modellezi, a banki és biztosítási ágazat közeledése jegyében pedig „Aranylövés” fantázianevû biztosítási csomagot kínálnak az esetleges túladagolás következtében elhunytak temetési költségeinek lefedésére.










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum