1995-2006, 11. évf. #048 

olvasói levelek
Ígérd meg, hogy menni fog

Feri - Olvasóink véleménye a reformintézkedésekről, Gyurcsányról, orvosokról, rokkantnyugdíjasokról és vállalkozókról. Unalmaaaas...

Kedves Feri!

Tudom és értem ,hogy nagyon nehéz most az embereknek.Nekem is és sokaknak.Sok új intézkedés fájó,de megértem, hogy meg kellett tenni!Ami sokkal fájobb az az ellenzék reakciója,hogy nincs a kormányprogramnak egy olyan pontjasem amit elfogadnának és ne támadnának.Mást ne mondjak itt van az oktatás ügy. Ma Pokornyi bejelentette, hogy Alkotmánybirósághoz fordulnak.Tudja ugyan, hogy nem jogellenes a tandíj bevezetése, de a mértéke, és mi lesz ha... és már előrevetit olyan dolgokat amiről szó sincs!Azt hiszem az összes témátfel lehetne sorolni, de "minden rossz". -szerintük- Orbánék minden hétre terveznek valamit.Ma a rádióban a riporter rákérdezett, hogy mi az erre a válasz: még nem mondhatom meg, majd idejében megtudják!
Tisztelt Miniszterelnök Úr! Kivánok Önnek sok erő ehhez a sok provokativ célzatú intézkedéssorozathoz.Kivánom, hogy tudjon nyugodt és higgadt maradni! Mi Ön mellett állunk.Segítünk. Meg lesz az eredménye! Belehúzúnk!

Kedves!

Figyelj, a Pokornit én speciel kifejezetten bírom, úgyhogy róla le lehet szállni. Ez a szánalmasan benyalós stílusod egyébként abszolút rossz fényben tünteti fel a Matula olvasóit, úgyhogy kérlek legközelebb húzz bele, vagy inkább húzd fel magad az első lámpavasra.

Üdv,
Feri

Kedves Feri!

Azt gondolom, az emberek többsége érti, hogy mit szeretnétek, tudja, hogy szükség van a reformokra. A probléma csak az, hogy egyelőre a kormány ellenfelei (szándékosan nem a reform ellenzőit írtam) hangoskodnak szünet nélkül. Ezeknek az embereknek bármit is tesz, tenne ez a kormány, nem tetszene. Ebben biztos vagyok.

Orbánnak kellene felelősen viselkednie, nem kellene megpróbálnia kihasználni egyes emberek elégedetlenségét, nem kellene hívei előtt megcsillantani a kormány megbuktatásának lehetőségét. Bár erre talán már ő is rájött, mert tegnap azt mondta, hogy nem a kormányt, "csak" a csomagot akarják megbuktatni. Hát, nagyon remélem, hogy ez sem fog nekik sikerülni!!!

Kedves!

Az Orbánt se csesztessétek már, nekem konkrétan országos cimbim, most a hétvégén is átjött az összes kölykével, a Klára mondjuk utálja az Anikót, de a gyerekek kurva jól elvannak. A Viktor meg persze iszik, mint az állat, áthozott négy liter istállóskői lófingatót, oszt úgy bebasztunk, hogy a kormányőrséget véletlenül majdnem ráküldtük Szlovákiára, ha a Szekeres Imi nincs észnél, Pozsony már a mienk.

Üdv,
Feri

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Annyiban nem értem a HÖOK és a többség felháborodását, hogy az elmúlt 8 év során is kellett tandíjat fizetni, nemcsak a felsőoktatásban, hanem egy szakképesítés megszerzéséért is. Egész egyszerűen ha nem nappali tagozaton végezte valaki a tanulmányait,hanem esti, levelező vagy távoktatásos formában, máris súlyos összegeket kellett kifizetnie tandíjként, egyetemeken, főiskolákon, tanfolyamokon egyaránt. Tapasztalatból tudom, mert én egy felsőfokú szakképesítésért 200.000 Ft tandíjat fizettem ki, plusz az egyéb költségek. Onnan tovább lehetett jelentkezni főiskolára, ahová be is kerültem volna, de azért nem tudtam továbbtanulni, mert csak levelező tagozaton tudtam volna tanulni, ahol félévente 100.000 Ft volt tavaly a tandíj, plusz utazás, szállás, könyvek stb. Ehhez képest a két félévre összesen 105.000 Ft sokkal könnyebben kifizethető, hiszen havi 10.500 Ft-ot kell fizetni mindössze, szemben a két félévre összesen fizetendő 200.000 Ft-os tandíjjal, ami havi 20.000 Ft jelent. És ezért félévi 100.000 Ft-ért mindösszesen 5 oktatási nap van, amikor aztán ömlesztik az anyagot, mert a követelmények ugyanazok. Míg a nappalin ugyanazt az anyagot, jobb elosztásban kapják a diákok.
Ráadásul a Fideszt sem értem, hisz ezt a rendszert pont ők vezették be anno annak idején, amikor hatalomra kerültek, pedig ők is azt ígérték, nem lesz tandíj. Hát lett, csak ők nem jelentették be nyilvánosan, hanem sutyiban bevezették, mint minden más áremelést.
Egyébként az MSZP már egyszer bevezette a tandíjat, 1996-ban, ha jól emlékszem a dátumra, akkor egységesen 2.000 Ft-ot havonta. Ezt "szüntette" meg a Fidesz, ami nem volt más, mint a költségek áthárítása egy bizonyos rétegre. Egyátalán nem sajnálom, hogy végre a nappalin is kell fizetni. Illetve nem kell fizetni, csak egy valamit kell tenni, TANULNI KELL, csak úgy látszik ez nem tetszik a fiataloknak.

Kedves!

Jézus bazmeg, 2 kilót kiadtál felsőfokú végzettségért??? Nekem szólsz, simán szerzek valakit, aki megírja a diplomamunkád 120 rugóért, tanulni meg baszottul nem kell, nekem az egyetem egy konkrét Hawaii volt. Komolyan mondom, alig emlékszem valamire, többnyire valakinek a szájában volt a farkam, meg egyszer kiloptunk egy kisrádiót egy körúti bolt kirakatából.
Gondolkozz valami máson, de tényleg.

Üdv,
Feri

Kedves Ferenc!
Nem vagyok baloldali szavazó,sosem voltam.Mégis tiszteletet ébreszt bennem a tenni akarása.Ha emelni kell a gázárat,ha bevezetnek reformokat,tandíjjat,lehet szeretni,nem szeretni:SZÜKSÉGES.Megszenvedjük,de talán értékelni is fogjuk ha látjuk mindez mit hoz maga után.
Maximélissan igaza van h nem azt kéne nézni a parlamentben hogy melyik párt javaslata,hanem jó a javaslat vagy nem.Ezt hívják konstruktivitásnak.
Tandíj:azért egy höok-os se emelte fel a szavát hogy pár osztálytársam annó lemaradt 1-2 ponttal és kénytelen fizetni,velem egyetemben.Igaz én magam választottam.
Munkájához,munkájukhoz sok sikert

Kedves!

Na hát még jó, hogy igazam van, olyan vagyok, mint a Matula Magazin, genetikailag képtelen a tévedésre. Kösz a jókivánságokat, hasonló jókat neked is. Ha valamikor a Parlamentnél jársz, a főbejáratnál leadtam a nevedre egy ajándékcsomagot, van benne minden, Nike-zokni, Old Spice-dezodor, amit akarsz. Használd egészséggel!

Üdv,
Feri

Kedves Miniszterelnök Úr!

Ritkán jutok hozzá, hogy hozzászóljak, éppen ezért elnézést kérek, ha olyat írnék, amit már más leírt! A reform akkor ér valamit, ha végre tudják hajtani! Nem véletlenül írtam feltételes módban!!! Egy egész országot (gazdaságot, egészségügyet, közigazgatást stb.) érintő reform csomagot (kezdek egy kicsit politikusan fogalmazni :)) végrehajtani csak úgy lehet, ha az egész ország támogatja. Úgy nem, hogy az ellenzék bosszúként az elvesztett választásokért, előre meghírdeti és persze be is tartja, hogy semmilyen reform döntést, amit a kormány terjeszt be, nem szavaz meg! Konstruktív és nem mindent ellenző, tagadó ellenzékre lenne szüksége ennek az országnak. Főleg akkor, ha igaz, hogy nehéz helyzetben van és ebből gyorsan ki kell lábalni! Én sem örülök neki, hogy több oldalról is megszorítanak, csökkentik a jövedelmemet, de TUDOM, hogy a gazdasági válságból kilépni csak drasztikus lépésekkel lehet! EZT minden közgazdász tudja, vagy tudnia KELLENE! Az "egyszerű" állampolgárt nem illik és főleg nem becsületes dolog megvezetni, átverni! Persze ehhez már hozzászokhattam volan, az ellenzék részéről! Javaslom mindenkinek, hogy egy kicsit nézzen utána Izrael történetének, kimondottan a 80-as évek környékén. Rettenetes gazdasági válságon lettek úrrá közös összefogással 6 HÓNAP alatt. Ez nem vicc. (Nem vagyok zsidó, és bizonyos tetteiket mélységesen elítélem, de ami tény az tény!)
Asztika

Kedves Asztika!

Most itt ülök Klárával, és közösen próbáljuk kitalálni, hogy mely bizonyos tetteket ítélsz el mélységesen. Hogy mindenből kiforgatták az apád? Hogy anyád megszökött egy Dohány utcai könyvelővel? Hogy hetente jársz takarítani Fehérékhez, akiknek akkora menórájuk van, hogy meg sem bírod emelni portörölgetés közben, és mégis 3000 szaros forinttal szúrják ki a szemed? Látod, ilyenek ezek.

Üdv,
Feri

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Vártam egy kicsit, hogy a tegnapi úszó Erópa Bajnokság megnyítóján történt szégyenteljes eseménnyel kapcsolatban leírja érzéseit. Szégyelltem magamat. Amikor megláttam a csodálatos új uszodát büszkeség töltött el A sok baljós jel ellenére elkészült, gyönyörű. A környezetvédők akadékoskodó észrevételeinek nyomai is ott voltak. A fák megmaradtak ott élnek a lelátó kellős közepén. A látvány nyomán úgy éreztem jó magyarnak lenni. Tele volt a lelátó, minden szépnek ígérkezett. Aztán jött Ön, hazánk miniszterelnöke és a jelenlévők egy része elkezdi kifütyülni. Undorító, ocsmány jelenet volt. A fütyülőbrigád azt hitte politikai naggyűlésen van. Szégyen gyalázat. Mondják, hogy a demokráciába ez is belefér. A demokráciába sok minden belefér. A nevelési hiányosságokat azonban nehezen lehet elviselni. Már pedig itt a "gyerekszoba" hiányáról volt szó. Nem merem feltételezni, hogy az ügy mögött a FIDESZ állt, bár az, hogy ez a csoport nagyjából egy helyen foglalt helyet feltételezhető, hogy szervezett akció volt. Miniszterelnök Úr! Remélem túltette magát ezen a szégyenteljes akción. Én még nem és sokáig fogok emlékezni rá intő példaként, hogy ebben az országban vannak olyanok, akik mindent el tudnak rontani.
Tisztelettel:
picasso

Kedves picasso!

Nyugodt lehetsz, egy pillanat alatt túltettem magam a fütyülésen. Mit tehetnék? Hányjak vért?
Te meg mit cseszed fel ezen ennyire az agyad? Ágyéktájékon minden rendben?

Üdv,
Feri

Miniszterelnököm!

Ne csüggedj, nem adjuk fel! A népszerűségi statisztikánk lesz még rosszabb is, ha...

de jó irányban haladunk, együtt és végiggondolva! Gondolkodva, hogy jól van az-e, ami van körülöttünk, mert szégyen ahogy az egészségügy van, mindenkinek, benne és kivül is, ellátottként. S a legnagyobb szégyen az volna, ha nem tennénk semmit!

Szégyen az is, hogy hetente tucatnyian halnak meg a közutakon! Egy év alatt egy moziteremnyi, most még mellettünk ülő! "Reform?" Igen, itt is, ebben is! Tegnap reggel a rendőri vezetők vakarják a fejüket a megoldáson, ott lenni minden sarkon... Nem, nem ez lehet az igazi visszatartó erő! Hagyjátok ott az útak mellett az "embertelenül" tönkre tett autóroncsokat, hogy percenként a szemünk előtt legyenek, hogy mindannyian azt akarjuk, hogy a magunk alkotta közlekedési szabályokat betartsuk. Szívesen tenném ki a gépkocsim szélvédőjére azt a matricát, ami a velem együttgondolkodók, összetartók jelzése lehet, tartsuk be a közlekedési előírásokat és segítsük egymást - a közutakon is! Gondolkodjunk és merjünk cselekedni! Mindig lesznek, akik papagájként csak azt fogják ismételgetni: "vizitdíj, vizitdíj, vidíj" - DE a "reformoknak" eredményt, jó eredményt, a mainál jobb állapotokat, közérzetet, életet kell hoznia! A pénzügyeinket meg rendbe fogjuk hozni!
Tegyük a dolgunkat, okosan, együttgondokodva, s higgyétek el, szebbek lesznek holnapjaink! Mert úgy akarjuk, és együtt akarjuk.

Kedves!

Ezzel a mozitermes hasonlattal igazén megnevettettél, neked is leadtam egy ajándékcsomagot (Parlament, főbejárat). Milyen furcsák ezek a hasonlatok, én biztosan nem mozitermet használtam volna. Talán inkább gimnáziumi évfolyamot. Vagy minisztériumi főosztályt. Nagyjából hasonló méretűek, viszont valahogy jobban el tudom képzelni ezeket tele hullákkal.
Na megyek, reformolgatok egy kicsit.

Üdv.
Feri

Kedves Feri!
A kultúrális viszonyok változását beemelni a reform fogalmába nem rossz teljesítmény. Az egyértelmű, hogy nagyon fontos dolog. A kérdés az, hogy mennyire lehet aktívan megvalósítani. Ha nem lehet, akkor nem része a reformnak, csak egyik áhított eredménye.

A közvetlen kényszer, azt hiszem, lehetetlen. Talán (ez a szó csak vicc) emlékszel a lét és a tudat viszonyára vonatkozó fejtegetésre. A reformmal kapcsolatban lényeges probléma a bevezetése. Hogyan kerül valami A állapotból B állapotba? Ezen sokaknak kell rengeteget dolgozni. Fenyeget a rosszul működő, de működő rendszer tehetetlensége, szemben az újjal. Számítani lehet az átmeneti működési zavarokra is. Ezek megelőzése nagyon fontos. Mi nem vagyunk egy fegyelmezett nép.
A beveztetés levezénylésén szinte áll, vagy bukik minden, te pedig nem leszel ott minden intézményben, minden íróasztal mellett. Hogyan éred el, hogy a szellemed ott legyen?
Én ehhez kívánok neked, és különösen nekünk sok szerencsét.
Ígérd meg, hogy menni fog.
Tisztelettel,
Ramy

Kedves Ramy!

Kevesen képesek a tudalékosság és a seggnyalás olyan szintézisére, mint amilyen neked sikerült. Ha legközelebb megyek Tonyval találkozni, kérek tőled tanácsot.

Üdv,
Feri

Miniszter úr!
Bátorságot, kitartást és nem utolsó sorban jó egészséget ! Én is egy pedagógus vagyok a sok közül..( gyógypedagógus)...Bizony túl sokan vagyunk a pályan...( 1 szakos kolléga is !?!!)... és alkalmatlan ember is............
Egészségü. reform "zöld"....!!!- végre valaki el meri kezdeni. Bizony, kevesebb kórházra van szükség. ....szociális otthonra "elfekvőre sokkal több". Kis buszokat, mentőket adni a településeknek...hogy a betegszállítás megoldott legyen. Bizony, mindenki a maximális ellátást várja még akkor is, ha semmit nem fizetett a "közösbe"....Fokozatosan el kell érni ők csak az alapot kapják. Talán többen fognak fizetni és dolgozni.
Mindenki, aki akarta leszázalékoltatta magát az ismerőseim közül, ---aki munkanélküli lett! Fiatal...40-50 közötti emberek voltak . Jó tippeket tudtak volna adni, ha kérek. Én most felülvizsgáltatnám az összest!! Nincs ennyi beteg ember, higgye el.
Felsőoktatás -.. na végre!!! Mindent bele, bátran!
Minek mindenkinek diplomának nevezett papír????? Aki nem tesz emeltszintű érettségit ne is tanulhasson az egyetemen, főiskolán... Magasan képzett szakembereket kell képezni. Munka, kétkezi munka becsületét kellene visszaadni.

Kedves!

Én meg egy miniszterelnök vagyok a sok közül, és mi is kicsit sokan vagyunk a pályán. Viszont sírni annyira nem tudunk, mint a pedagógusok, a leveledet végigolvasva szinte még én is majdnem meghatódtam, ahogy magam elé képzeltelek, az utolsó becsületes embert, aki még akkor is melózott, amikor körülötte már mindenki lelépett rokkantnyugdíjba.
Az élet igazi nyertese vagy! Miniszter úrnak pedig a kurva anyád szólítsd, közlegény.

Üdv,
Feri

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Előrebocsátom, nem vagyok baloldali szimpatizáns. Jobboldali szimpatizáns sem. Alapvetően eredmény-szimpatizáns vagyok. Ha azt látom, hogy valaki eredményeket ér, már töltöm is ki a csatlakozási nyilatkozatot a rajongói klubjába, "akármilyen színű" is legyen. Ha hozzá nem értést, inkompetenciát, hanyagságot vagy rossz szándékot tapasztalok, ugyanúgy habozás nélkül rúgok bele, amekkorát csak tudok.

Azt gondolom, hatalmas lehetőség van a kezében. Az első alkalom, hogy nem volt kormányváltás, így valóban módjukban áll végigvinni azokat a hosszú távú elképzeléseket, amelyek nem férnek bele egy négy éves ciklusba.

Tisztában vagyok azzal, hogy az ország nehéz helyzetben van és valakinek fel kell vállalnia, hogy kilép a klasszikus Róbert bácsi szerepből és megteszi azokat a lépéseket, amelyek elkerülhetetlenek ugyan, de a döntéshozó népszerűségébe kerülnek. Sok politikus számára ez túl nagy ár. Fogadja elismerésemet azért, hogy volt bátorsága felvállalni ezt a szerepet! Számomra ez azt mutatja, hogy TÉNYLEG szeretne tenni valamit az országért. Túl sok olyan politikust láttunk az elmúlt tizenegynéhány év alatt, aki - elnézést az erős kifejezésért - előbb vetetné ki a lépét, mintsem hogy lemondjon a népszerűségéről vagy kockára tegye azt.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindennel egyetértek, amire készülnek. Megértem a leépítéseket (bár ilyenkor mindig felmerül bennem a kérdés: ha ezután kevesebb ember is el tudja látni ugyanazt a munkát, akkor eddig az a plusz létszám mit csinált?), a racionalizásra tett erőfeszítéseket, még akkor is, ha magánemberként a szőr feláll a hátamon némelyiktől.

Ugyanakkor üzleti tanácsadóként pontosan tudom: ha egy cégnek kevés a bevétele és sok az adóssága, azt a spórolás nem fogja megoldani. Több bevételre van szükség. Az adóterhek növelése nem megoldás. Ha abból a tejből élek, amit a tehén ad és kevés a bevétel, nem igazán jó megoldás, ha kevesebbet adok enni a tehénnek. Ön mit gondol erről?

Kedves!

Az első három mondatod talán minden idők legrosszabb felütése, amit ember valaha elkövetett.

Üdv,
Feri

Kedves Ferenc!
Egy dolgot nem értek, kérem gondolja át. A híradóban hallottam, hogy Bp-en 47 kórház működik. Kérdem én, hogy miért? Kerületenként elég lenne egy, a maradék személyzetet a vidéki kórházakba lehetne küldeni, az épületeket hasznosítani, és máris meg van oldva minden. Nem a vidéki kórházakat kell bezárni, hogy a falusi, vagy a tanyasi embereknek az ellátása rosszabodjon, és utazzon 40-50km-ert. Egy vidéki kórház (pl szentesi) 40-50ezer ember ellátását biztosítja..Ilyeneken is meg lehetne takarítani sokat..Kérem gondolja át.

Kedves!

Várj, tippelek: te ugye szentesi vagy?

Üdv,
Feri

Kedves Ferenc!

Kérem, kommunikáljon!!!

Első: Tanárok!

Vezesse le nekik, hogy ellentétben az átlag dolgozó emberrel, Ők napi 6 órát dolgoznak (és itt még nem említem, azt, amikor nincs első vagy utolsó órájuk, akad esetleg napközben 1-1 lyukas óra.)- azaz HETI 20 órát szemben a HETI 40-el (túlóra nélkül)! Mindezt ugyan annyi bérért, mint egy olyan ember, aki reggel bemegy 7: 30-ra, a munkahelyére és jó esetben feláll 16:30-kor onnan. Tudatosítani kéne bennük azt is, hogy nekik VAN,-téli, tavaszi, síszünet, ezen felül nyáron több mint két hónap, amikor nem dolgoznak, és teljes fizetést kapnak. Melyik munkahely az ahol ezzel még találkozhatunk?
Nekik nem kell állandó tervszámokat teljesíteni, hajtani, állandóan bizonyítani.
Jó lenne, ha mint értelmiségiek ezeken elgondolkodnának, és magukba szállnának a tüntetés helyett.

Orvosok:

250%-os béremelés??? Különben külföldre mennek? A legtöbbje, aki ezzel jön, nyelvet nem tud. Ha menni akar, hát menjen, mihelyst kifizette a diplomáját. Van más a helyére. Külföldön pedig nyelvtudás nélkül max. Utcaseprő lenne a diplomájával. Ők arra esküdtek, hogy életet mentenek, jó lenne, ha ezen is elgondolkoznának.

Vállalkozók:

Amíg az átlag embernek kb. a fizetése felét levonják, addig Ők minimálbéresként villákkal, autókkal, évente többszöri külföldi utazással rendelkeznek. Minimálbéres a vállalkozó, a jó esetben bejelentett munkásai, közben pedig milliókat keresnek havonta. Van, aki sem adót sem tb-t nem fizet. Aztán 62 évesen majd csodálkozik, hogy kisnyugdíjas. Na és akkor megint kitől veszi majd el a pénzt? Kiharcolva a segélyt meg a nyugdíjemelést? Attól, aki becsülettel ledolgozott egy életet.

Munkanélküli segély:

Csak annak járna, aki közmunkát végez.

Kedves!

Várj, megint tippelek: neked nincs diplomád, nem voltál még külföldön és közmunkát kell végezned.

Üdv,
Feri










Matula Magazin © Minden jog fenntartva. 1995-2006 | Megjelenik, amikor megjelenik, kábé kéthetente. | Médiaajánlat | Impresszum